Προενισχυτης OPA627

Reaction score
1.204
Απάντηση: Προενισχυτης OPA627

...και θεωριτικα στον "καλο" ρελε μπορω να βαλω παραλλαλα κατι περιοπης με επιχρυσες επαφες
...
θεωρητικά, γιατί η ισχύς του μετασχηματιστή είναι αρκετά μικρή...θέλει προσοχή τι θα τραβήξεις...

Reaction score
9

μα η πλακέτα απο τη γαλλία έχει έξτρα μετασχηματιστή.
Αν θες τηλεχειρισμό, τραβάς καλωδιάκι απο εκεί (αρκεί να μην τον ξεζουμίσεις)
Καλημερα!
Για την τροφοδοσια του τηλεχειρισμου, μπορει να επαρκει ο μετασχηματιστης, για την τροφοδοσια ομως του servo, χλωμο...
Θα προτεινα μαλιστα να ριξεις μια ματια σε αυτο:
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34151-D.PDF
ειναι η λυση για να μπορεσεις να οδηγησεις το servo μεχρι 1,5Α
ετσι ωστε να μπορεσεις να στρεψεις το ladder.

Reaction score
26.643

θεος ο γαλλος , εχει και ταμαμ διακοπτη μαυρο με λεντακι 12βολτο.
θα ψωνισω μεχρι το τελςο του μηνα απο κει. αν ενδιαφερεται κανεις να παρει κατι μου το λεει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.598
Και κάτι άλλο: ο μεγάλος Μ/Σ δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη παροχή ικανού ρεύματος, αλλά με την ευκολία παροχής του απαιτούμενου ρεύματος!
Και για να καταλάβουμε για τι μεγέθη μιλάμε...

Ο κάθε τελεστικός 627 <<τραβάει>> μέγιστο ρεύμα 8 mA. Δηλαδή 8 χιλιοστά του αμπέρ.
Οι τέσσερις μαζί μας δίνουν ένα άθροισμα 32 mA.

Ένας μετασχηματιστής 100 VA με τύλιγμα 2 x 20 μπορεί να μας δώσει, θεωρητικά γιατί στη πράξη είναι πάντα λιγότερο, μέγιστο ρεύμα 2,5A ή 2500 mA. Δηλαδή 78 φορές περισσότερο από το μέγιστο που θα χρειαστούμε και για τα δύο κανάλια.

Να σημειώσουμε επίσης πως το κύκλωμα λειτουργεί σε τάξη Α οπότε το ρεύμα από το μετασχηματιστή είναι σχεδόν σταθερό με ελάχιστες αυξομειώσεις οπότε δεν τίθεται θέμα ρευμάτων κορυφής όπως σε ένα κύκλωμα ΑΒ.

Σαφώς είμαι υπέρ μιας πλούσιας τροφοδοσίας αλλά καλό είναι να ξέρουμε γιατί το κάνουμε και ποια είναι η υπερβολή.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.598
Μέτριος ήχος ο 627 του Μανώλη?
Δηλαδή μέτρια δυναμικά, εικόνα, μπάσσο, μεσαία, σώματα ??? I don't think so...

Ο συγκεκριμένος προ στα παραπάνω χαρακτηριστικά ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

ΥΓ. Κώστα, πες μου σε παρακαλώ τις αναλυτικές εντυπώσεις σου από δική σου υλοποίηση με 627.
Ο Μανώλης Τζωρτζάκης είναι σαφώς από τους κορυφαίους στο τομέα του και αυτό που κάνει το κάνει με τεράστιο μεράκι και γνώσεις.

Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε πως το κύκλωμα αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε πολλά χρόνια πριν από το Elektor και μάλιστα έχοντας και τους 627 σαν εναλλακτική πρόταση.

Για όποιον ενδιαφέρεται το βιβλίο <<Build Your Own High-End Audio Equipment>> περιέχει τα σχετικά άρθρα.

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Προενισχυτης OPA627

Ο Μανώλης Τζωρτζάκης είναι σαφώς από τους κορυφαίους στο τομέα του και αυτό που κάνει το κάνει με τεράστιο μεράκι και γνώσεις.

Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε πως το κύκλωμα αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε πολλά χρόνια πριν από το Elektor και μάλιστα έχοντας και τους 627 σαν εναλλακτική πρόταση.

Για όποιον ενδιαφέρεται το βιβλίο <<Build Your Own High-End Audio Equipment>> περιέχει τα σχετικά άρθρα.
Ναι φιλε Petermeni, δεν νομιζω ο Μανωλης να προσφερει ενα παλιο σχεδιο για δικο του.
Τουλαχιστον σε εμενα στις συζητησεις μας δεν αφησε να εννοηθει κατι τετοιο.
Μαλιστα ο ιδιος μου προτεινε να ακολουθησω την υλοποιηση του Elektor, αν ηθελα, και μου ειπε και τευχος.
Απλα ο ανθρωπος, εχει δουλεψει στην υλοποιηση της κατασκευης, και οχι στο σχεδιο, το οποιο απλα το παραμετροποιει.
Εκει ειναι η διαφορα.
Τωρα οσον αφορα για τους μετασχηματιστες, η φιλοσοφια του οπως λεει σε συζητησεις, ειναι οτι το overengineering δεν εβλαψε ποτε κανεναν.
Οσον αφορα την δικη μου τουλαχιστον υλοποιηση, αν ξεκινουσα απο λευκο χαρτι, ισως να μην χρησιμοποιουσα 250va, αν δεν μου ειχαν περισσεψει απο την κατασκευη του τελικου μου.
Αλλα απο την αλλη, ηθελα να δω που μπορει να φτασει σε αποδοση, ακολουθωντας τις συστασεις του Μανωλη, και το αποτελεσμα - υποκειμενικη αποψη - ηταν θεαματικο!

Reaction score
26.643

κοιτα
αν σου αρεσει ο ηχος του τζωρτζακη και δεν εχεις αλλες γνωσεις κανεις οτι σου πει προκειμενου να το πλησιασεις. σαφεστατα dual mono τροφοδοσια για προενισχυτη και μαλιστα 2χ100 ειναι superduperoverengineering. το θεμα ειναι , οτι για καποιο λογο δουλευει εντυπωσιακα αρα το κανιες ετσι.

και οχι το σχεδιο του ελεκτορα δεν το δινει για δικο του σε καμια περιπτωση.
απλα οταν ασχοληθηκε με ψαξιμο σε υλικα κλπ και προσφατα σε καινουρια πλακετα (η οποια εινια δικου σχεδιασμου ) εχει να προσφερει μια επιπλεον αποψη στο σχεδιο.

Reaction score
9

κοιτα
αν σου αρεσει ο ηχος του τζωρτζακη και δεν εχεις αλλες γνωσεις κανεις οτι σου πει προκειμενου να το πλησιασεις. σαφεστατα dual mono τροφοδοσια για προενισχυτη και μαλιστα 2χ100 ειναι superduperoverengineering. το θεμα ειναι , οτι για καποιο λογο δουλευει εντυπωσιακα αρα το κανιες ετσι.

και οχι το σχεδιο του ελεκτορα δεν το δινει για δικο του σε καμια περιπτωση.
απλα οταν ασχοληθηκε με ψαξιμο σε υλικα κλπ και προσφατα σε καινουρια πλακετα (η οποια εινια δικου σχεδιασμου ) εχει να προσφερει μια επιπλεον αποψη στο σχεδιο.
Κοιταξε, αν ο Μανωλης μου δινει μια κατασκευη που στο κοστος της εχω αποτελεσμα που για να το πετυχω, θα επρεπε να ξοδεψω πολυ περισσοτερα, με αμφιβολο πολλες φορες αποτελεσμα, και να αρχισω να ασχολουμαι με καλωδια, purifiers, θαμενους μετασχηματιστες εξοδου για συγκεκριμενο διαστημα για να ωριμασει ο... ηχος τους, και πολλα αλλα, η προταση του Μανωλη μου ακουγεται πιο τιμια, και δεν εχω προβλημα να παραδεχτω οτι καποιοι εχουν περισσοτερες γνωσεις απο εμενα.
Για να μην παρεξηγηθω, εννοω οτι πρωτα θα ασχοληθω με το μηχανημα και μετα με τα "παραφερναλια".
Οταν ξεκιναω μια κατασκευη, ζυγιζω κατα ποσο ειμαι σε θεση να την ολοκληρωσω, (ο καθενας με τις δεξιοτητες του) και στην πορεια αν συναντησω ανθρωπους που εχουν το ιδιο ''μικροβιο'' με μενα, και διαθετουν πιο πολλες γνωσεις, ξερω αυτο να το τιμω.
Οταν ανακαλυψα το "μικροβιο του Μανωλη που θεωρει παιδια του τα project του, δεν μπορουσα παρα να το σεβαστω, να κρινω το αποτελεσμα, και μετα να επεμβω οπου νομιζω.
Αληθεια ποσοι αλλοι φιλοι απο αυτο το forum δεν βλεπουν τα μηχανηματα τους σαν παιδια τους;
:619:

Reaction score
3.933

Να σημειώσουμε επίσης πως το κύκλωμα λειτουργεί σε τάξη Α οπότε το ρεύμα από το μετασχηματιστή είναι σχεδόν σταθερό με ελάχιστες αυξομειώσεις οπότε δεν τίθεται θέμα ρευμάτων κορυφής όπως σε ένα κύκλωμα ΑΒ.
Peter, είσαι σίγουρος ότι λειτουργεί σε τάξη Α ?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.778

Αληθεια ποσοι αλλοι φιλοι απο αυτο το forum δεν βλεπουν τα μηχανηματα τους σαν παιδια τους;
:619:
Οι μηχανές δεν είναι παιδιά. Είναι ακούραστες και άψυχες, οι απόλυτοι σκλάβοι. Άκου παιδιά...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.598
Re: Απάντηση: Re: Προενισχυτης OPA627

Peter, είσαι σίγουρος ότι λειτουργεί σε τάξη Α ?
Ναι 7,5 mA ρεύμα ηρεμίας έχει ο τελεστικός.

Reaction score
9

Οι μηχανές δεν είναι παιδιά. Είναι ακούραστες και άψυχες, οι απόλυτοι σκλάβοι. Άκου παιδιά...
Οταν βαζεις ψυχη σε κατι για να το φτιαξεις, και του δινεις στοιχεια της προσωπικοτητας σου στην υλοποιηση, οπως και να εχει το πονας...
Δεν υπαρχουν σκλαβοι,τουλαχιστον οχι οπως το εννοω εγω!
Οχι για εμενα!
Μια γρατζουνια στην προσοψη να δω, και ποναω εγω!:110:
Ακου σκλαβοι!:111:

Reaction score
3.933
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Προενισχυτης OPA627

Ναι 7,5 mA ρεύμα ηρεμίας έχει ο τελεστικός.
Εχεις μάλλον μπερδέψει την κατανάλωση ρεύματιος ενός τελεστικού σε κατάσταση ηρεμίας με την πόλωση του τελικού σταδίου εξόδου του. Αλλο πράγμα είναι το πρώτο κι άλλο το δεύτερο.
Το τελικό στάδιο εξόδου του 627 μπορεί να δώσει μέχρι 45 mA αφού λειτουργεί προφανώς σε τάξη ΑB.
Υπάρχουν πάντως τρόποι να φορτσαριστεί το τελικό στάδιο του 627 σε βαριά πολωμένη τάξη ΑΒ, αλλά μόνο με εξωτερικά εξαρτήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτές τις μεθόδους πόλωσης.

Reaction score
3.933

Προσοχή με τους τελεστικούς μαϊμούδες .
Μου έχουν πει ότι κυκλοφορεί πολύ σκάρτο υλικό στην αγορά με τελεστικούς που δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς τελεστικούς.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.917

Προσοχή με τους τελεστικούς μαϊμούδες .
οι μαϊμούδες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για καλό αποτέλεσμα, έχω μάθει πως ματσάρουν με συγκεκριμένα μόνο υλικά.

πχ:

Reaction score
9

(ωραία θα ήταν πάντως να μπορούσες να βρεις τη "μαύρη ομορφιά").
Bρισκοντας λιγο ελευθερο χρονο, εβαλα επανω το black beauty που ξηλωσα απο τον "παλιο" μου opa604.
Oντως ειναι καλυτερο οσον αφορα στην αποκλιση μεταξυ των καναλιων,(σε καθε θεση που δοκιμασα δεν μετρησα διαφορες).
Το ερωτημα ειναι το εξης:
Εχουν και διαφορα στον ηχο, τα blue velvet και τα black beauty?

Reaction score
0
Προσωπικά ναι (διαπίστωση από συγκριτική δοκιμή σε παθητικό προ), αλλά δε μπορώ να το τεκμηριώσω, μιάς και δε γνωρίζω εκ βαθέων την κατασκευή τους.

Reaction score
3.933

Bρισκοντας λιγο ελευθερο χρονο, εβαλα επανω το black beauty που ξηλωσα απο τον "παλιο" μου opa604.
Oντως ειναι καλυτερο οσον αφορα στην αποκλιση μεταξυ των καναλιων,(σε καθε θεση που δοκιμασα δεν μετρησα διαφορες).
Το ερωτημα ειναι το εξης:
Εχουν και διαφορα στον ηχο, τα blue velvet και τα black beauty?
Εχω δύο Black Beauties, με άριστες μετρήσεις και ταιριασμένα specs.
Πέραν αυτού, ηχητικά τα black alps μου ακούγονται πιο ουδέτερα από τα blue velvet pots της ίδιας εταιρείας. Οι διαφορες εντοπίζονται κυρίως στην μεσαία περιοχή και στα μπάσα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.668
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale