Προενισχυτης OPA627

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.776
Απάντηση: Προενισχυτης OPA627

Καλημέρα και Καλή Χρονιά και από μένα. Κατ' αρχάς, μπράβο κι από μένα για την ωραία υλοποίηση, και ειδικά για το ευρηματικόν του τηλεχειρισμού. Δύο σχόλια μόνον. Πρώτον, ο OPA627 μπορεί να είναι ένας άριστος τελεστικός για άλλες εφαρμογές, αλλά είναι ακατάλληλος για ήχο. Το έχω αναφέρει και παλιότερα. Άλλωστε, τώρα πλέον, αυτό αρχίζει να το συνειδητοποιεί και ο κόσμος στο εξωτερικό, και κάποια στιγμή αυτό θα γίνει κι εδώ, (καθώς ο,τιδήποτε γίνεται έξω, έρχεται εδώ και κάποια καθυστέρηση). :)114:) Ο αντικαταστάτης του έχει ένα συγκεκριμένο όνομα: LME49710.

Δεύτερον, ένα τόσο μεγάλο τροφοδοτικό δεν κάνει κακό βέβαια, αλλά είναι κραυγαλέα υπερβολή. Ένας ΜΤΣ των 50VA θα ήταν υπέρ αρκετός και για τα δύο, ή ακόμα και για πέντε, ή επτά κανάλια. Δεν φταίνε τα "μικρά" τροφοδοτικά για τον μέτριο ήχο του OPA627, και ούτε βέβαια σώζει την κατάσταση ένα μεγάλο, ή ακόμα και δύο, σε τοπολογία dual mono.

Reaction score
0
Μέτριος ήχος ο 627 του Μανώλη?
Δηλαδή μέτρια δυναμικά, εικόνα, μπάσσο, μεσαία, σώματα ??? I don't think so...

Ο συγκεκριμένος προ στα παραπάνω χαρακτηριστικά ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

ΥΓ. Κώστα, πες μου σε παρακαλώ τις αναλυτικές εντυπώσεις σου από δική σου υλοποίηση με 627.

Reaction score
0
Και κάτι άλλο: ο μεγάλος Μ/Σ δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη παροχή ικανού ρεύματος, αλλά με την ευκολία παροχής του απαιτούμενου ρεύματος!

Reaction score
26.643

υπερβολη η οχι, το μονο απο το dual mono τροφοδοτικο ακομα και οι 100αριδες μ/σ του δικου μου απο τους 250 και 300 που βαζουν αλλοι ακουγονται.
ακαταλληλος η οχι ο συγκεκριμενος για μενα ειναι απο τους πλεον διαφανους προενισχυτες που μπορει καποιος να βρει (αν θελει κατι τετοιο) ενω οι δυνατοτητες οδηγησης του (και τα παρελκομενα αυτης πχ εικονα, δυναμικα κλπ) ειναι σημα κατατεθεν.

οσο για τη φασαρια του στεπ , ε τι να κανω , στεπ εχω βαλει (και με αρκετη φασαρια) να το αλλαξω?

Reaction score
0
Όπως σε μία μπαταρία μετράει η εσωτερική αντίσταση σειράς στην ικανότητα παροχής στιγμιαίου ρεύματος, έτσι και η μικρή αντίσταση του δευτερεύοντος ενός Μ/Σ μεγάλης ισχύος (μεγάλο "καρέ" τυλίγματος = μικρή αντίσταση = σωστή απόδοση στιγμιαίου ρεύματος).

Ο συγκεκριμένος προ έχει εδραιωθεί στο σύστημά μου, μετά από μία σειρά εναλλακτικών προτάσεων (παθητικος, TPA6120a2, λαμπάτος Trilogy), σαν ένας εξαιρετικά διάφανος προενισχυτής με τρομακτικές δυνατότητες αληθοφάνειας. Υπάρχουν 627 και 627 λοιπόν. Δεν είναι μόνο το τσιπάκι! Βέβαια, ο ήχος του μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποια συστήματα με συγκεκριμένα προβλήματα.

Τέλος, σημαντικό χαρακτηριστικό του 627 προ είναι η φυσική (και όχι υπερβολική) μεγένθυση των πάντων (διαστάσεις εικόνας, ανάδειξη μικροδυναμικών, περιγραφή μπάσσου, κλπ.), καθώς και η "αίσθηση" της ομοιόμορφης απόδοσης ισχύος σε όλο το φάσμα, κάτι που αποτελεί προτέρημα μόνο των κορυφαίων ενεργών υολοποιήσεων.

Reaction score
342

τα ξενα rofum υπαρχουν υποστηρικτες και των δυο τελεστικων
μερικοι που ειναι υπερ του LME49710 στο σταδιο εξοδου,λενε οτι ο ΒΒ627 ειναι καλυτερος στο I/V σταδιο.
Τωρα για τον προενισχυτη 627mtz η μεταβαση απο NE5532 σε BB627 οχι μονο ακουγεται αλλα ''βγαζει'' ματι...:116:

καλη χρονια!!!!

Reaction score
0
Μη ξεχνάμε και την εντελώς εσφαλμένη τεχνική του opamp rolling (εναλλαγή τελεστικών σε δεδομένο κύκλωμα) που υιοθετείται από πολλούς χομπίστες στο εξωτερικό για την αξιολόγηση ήχητικών επιδόσεων.

Κάποιοι τελεστικοί, όπως ο 627, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις τροφοδοσίας, κάτι που αναφέρεται σαφώς στο datasheet της TI!

Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί που θεωρούν τον 627 ως "dull" και "dark" αναφέρονται σε υλοποιήσεις from scratch με συγκεκριμένες απαιτήσεις σχεδίασης.

Reaction score
9
Απάντηση: Re: Προενισχυτης OPA627

Και γιατί τόση φασαρία για ladder, οπτικό ή βηματικό, ή ...
Αφού στην κατασκευή το ποτενσιόμετρο βρίσκεται εντελώς απομονωμένο από είσοδο και έξοδο (μεταξύ δύο ΟΡΑ) και άρα παρεμβάλλεται ελάχιστα στο σήμα. Η ποιοτητά του δεν είναι τόσο κρίσιμη όπως σε έναν παθητικό, ή σε έναν προ λυχνίας όπου συναντάται στην είσοδο.
Στη θέση σου δε θα πείραζα ΤΙΠΟΤΑ. Έχεις έναν ενεργό προ με καθαρότητα παθητικού και που στην κυριολεξία σκοτώνει.
Δεν αμφιβαλλω καθολου για τις δυνατοτητες του 627 mtz.
Eπειδη ακριβως μεχρι στιγμης με εχει εντυπωσιασει, αν το κανω (την αλλαγη του alps) θα το κανω μονο για να δω τις δυνατοτητες του, δηλαδη ποσο ακομα μπορει να βελτιωθει.
Κοινως "με τρωει" που λενε:114:, ακριβως γιατι πιστευω σε αυτο που ακουω.(αλλωστε αυτο δεν ειναι και το πνευμα του diy)?
Απο την αλλη ομως σεβομαι και την γνωμη του Costas Coyias, οπως και καθε αλλου φιλου που εχει περισσοτερη γνωση και εμπειρια απο εμενα στο "αθλημα"
:619:

Reaction score
9

υπερβολη η οχι, το μονο απο το dual mono τροφοδοτικο ακομα και οι 100αριδες μ/σ του δικου μου απο τους 250 και 300 που βαζουν αλλοι ακουγονται.
ακαταλληλος η οχι ο συγκεκριμενος για μενα ειναι απο τους πλεον διαφανους προενισχυτες που μπορει καποιος να βρει (αν θελει κατι τετοιο) ενω οι δυνατοτητες οδηγησης του (και τα παρελκομενα αυτης πχ εικονα, δυναμικα κλπ) ειναι σημα κατατεθεν.

οσο για τη φασαρια του στεπ , ε τι να κανω , στεπ εχω βαλει (και με αρκετη φασαρια) να το αλλαξω?
Θα μπορουσες να πεις διαφορες που ακουσες με την αλλαγη σε ladder?
Καμια φωτο με λεπτομερεις τοποθετησης;

Reaction score
26.643

δεν εχω κανει αλλαγες.
εξαρχης ladder ειχα βαλει

Reaction score
9

Πολυ ωραια κατασκευη! Μπραβο λιτος και απεριττος!
"Κακο" look!
Πισω ειδα καλα 2 διακοπτες;
Παντως πρεπει να εχεις την παλαιοτερη "version" πλακετας.
Βλεπω οτι αυτη εχει χωρο πισω απο το ladder.
Στις εισοδους τι καλωδιο εχεις;
Kαι κατι αλλο: θα μπορουσες να πεις οτι το ladder σου εχει την διπλασια αντισταση στο χερι απο ενα alps?

Reaction score
26.643

ναι η παλια ειναι γιατι οταν τα ψωνισα δεν την ειχε ετοιμασει ακομη.
δυο διακοπτες ναι. ο της πλακας για να τον κλεινω πρωτο και ανοιγω τελευταιο και ο χαιενταδικος για να κανει επαφη χωρις τσαφ τσουφ κλπ.
μεταξυ μας ομως επειδη βαρεθηκα να βαζω χερι πισω (και επειδη δεν εχω βρει σοβαρο διακοπτη για μπροστα) θα βαλω ενα μαυρο push button στην προσοψη που θα ανοιγοκλεινει 4-5 ρελεδες παραλληλα.
στις εισοδους ειχα βαλει ενα neotech που μου ειχε δωσει ο μανωλης.
το ιδιο εχω και για interconnect.
δεν το λες βαρυ το ladder αλλα μαλλον προς το 4πλασιο το κοβω απο το alps που εχω σε εναν nad

Reaction score
9

δεν το λες βαρυ το ladder αλλα μαλλον προς το 4πλασιο το κοβω απο το alps που εχω σε εναν nad
Aν ειναι τετοια η διαφορα, μαλλον πρεπει να παμε σε αλλη προσεγγιση.
Λεω παμε γιατι με ενδιαφερει και εμενα.
Το συγκεκριμενο ladder απο που ειναι για να παρω μια ιδεα;

Reaction score
9

μεταξυ μας ομως επειδη βαρεθηκα να βαζω χερι πισω (και επειδη δεν εχω βρει σοβαρο διακοπτη για μπροστα) θα βαλω ενα μαυρο push button στην προσοψη που θα ανοιγοκλεινει 4-5 ρελεδες παραλληλα.
Ενα soft start λες να ηταν υπερβολη;

Reaction score
9

Καλημερα!
Ουτε δυναμομετρο να ειχες ενσωματωμενο στο χερι!
Παραθετω τα specs του alps, και του επιλογεα που χρησιμοποιειται για διακοπτικο.

ALPS - Rotational torque:-15 to 45mN.m

ELMA - Switching torque with 1 wafer, 1pole
Standard:15 Ncm } 25%
Special:8 Ncm } 25% - 20 Ncm } 25%

Aυτο βεβαια για το 1 καναλι, οποτε μιλαμε για ακομα πιο σκληρο για stereo.
Βεβαια το servo δινει μεχρι 4 κιλα στην περιστροφη, και με τις τροχαλιες εχω κανει και αλλη μειωση, οποτε το βαρος θα πρεπει να δοθει στην τροφοδοσια της γεφυρας της οδηγησης.

Reaction score
9

Παντως ριξε μια ματια σε αυτο: http://www.audiophonics.fr/power-and-delay-softstart-board-for-amplifier-p-4155.html
Σε γλυτωνει απο την αναγκη υπαρξης μετασχηματιστη για τους ρελεδες.(δεν φανταζομαι να θες να παρεις την ταση απο τους 100ρηδες) σου δινει οδηγηση για led - αν θελεις, και θαναι και περοποιημενο.

Reaction score
26.643

θεος εισαι μαστορα!
με τα λιγα γαλλικα μου καταλαβαινω οτι μου κανει.
και θεωριτικα στον "καλο" ρελε μπορω να βαλω παραλλαλα κατι περιοπης με επιχρυσες επαφες

α το ladder το πηρα απο το μανωλη. του καβατζωσα αυτοπο υ ειχε συναρμολογημενο (γιατι πλαεον το δινει χυμα με τις αντιστασεις)

Reaction score
9

με τα λιγα γαλλικα μου καταλαβαινω οτι μου κανει.
Αν κοιταξεις πανω δεξια στην σελιδα, εχει επιλογη για μεταφραση στα Αγγλικα.
Τωρα για ρελεδες, περι ορεξεως... ορεξη ναχεις και μπορεις να κανεις παπαδες!
Απλα μου φανηκε καλη λυση, με μια πλακεττα τα εχεις ολα, και χωρις να βαζεις εξτρα μετασχηματιστη, - πραγμα που ομως δεν θα αποφυγεις αν θες να τηλεχειριστεις το ladder

Reaction score
1.204

μα η πλακέτα απο τη γαλλία έχει έξτρα μετασχηματιστή.
Αν θες τηλεχειρισμό, τραβάς καλωδιάκι απο εκεί (αρκεί να μην τον ξεζουμίσεις)

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.668
Members
38.728
Νεότερο μέλος