Προτάσεις για καλώδιο ρεύματος

Μηνύματα
75
Reaction score
52
Μεταφέρω εδώ κάποιες από τις εμπειρίες μου σχετικά τόσο με τα καλώδια, όσο και τα πολύπριζα.

Κατ' αρχήν τα κύρια ηχεία από όπου είναι αυτές οι εμπειρίες αφορούν τα Magnepan IIIA, το αναφέρω αυτό διότι αυτού του τύπου τα ηχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και αναλυτικά.

Από περίπου είκοσι και βάλε χρόνια, χρησιμοποιούσα στοκ καλώδια ρεύματος, και όποιες αναβαθμίσεις έκανα αφορούσαν καλώδια διασύνδεσης και ηχείων, στα καλώδια διασύνδεσης, οι όποιες αλλαγές και προσθήκες με λίγο ακριβότερα δεν έδωσαν κάτι άξιο λόγου να αναφερθεί, οι διαφορές αυτές αφορούσαν μικροδιαφορές στην τονικότητα και το σώμα, το καλώδιο που έκανε αναμφίβολα διαφορά ήταν το εισαγωγικό μοντέλο της Acoustic Zen Wow ii, τόσο στην εικόνα σκηνής όσο και στο εύρος των συχνοτήτων. (τοποθετήθηκε μεταξύ προ και τελικού), μιλάω πάντως για καλώδια σχετικά ομοειδή και στην μεσοχαμηλή κατηγορία τιμής.

Όσο αφορά των ηχείων γινόταν άμεσα αισθητή η διαφορά προς το καλύτερο, από QED 7 ευρώ το μέτρο, σε ATLAS Hyper Biamp και τέλος σε Cardas neutral reference.(βέβαια εδώ κάθε φορά ανεβαίνουμε κατηγορία)

Το πρώτο καλώδιο ρεύματος "audiophile" που αγόρασα ήταν το εισαγωγικό της xindak (θυμάμαι είχα δώσει 80 ευρώ), κινέζικο με look πολλαπλάσιας αξίας, είχα τις αμφιβολίες μου, αλλά ο συμπαθής αντιπρόσωπος με έπεισε. (περίπου πριν 12-15 χρόνια). Το συνέδεσα κατ' ευθείαν στον θηριώδη τελικό της MUSICAL FIDELITY A370 και η βελτίωση ήταν εμφανής που δεν πίστευα στα αυτιά μου!

Τέτοιου βαθμού βελτίωση από τότε δεν έχω ξανασυναντήσει, ακόμη και με πολύ ακριβότερα καλώδια, αισθητή βελτίωση συνάντησα αλλά όχι τέτοιου βαθμού συνδέοντας το PS audio directstream με διάφορα καλώδια.

Ένα πολύπριζο των αδελφών Τσακιρίδη, στο οποίο είχαν τοποθετήσει ένα βρόγχο που να κόβει θορύβους από την γραμμή, έκοβε τα δυναμικά και την αίσθηση από τα πρίμα, έτσι τους είπα να αφαιρέσουν τον βρόγχο.

Συμπέρασμα τα καλώδια έχουν επίδραση στο αποτέλεσμα, όμως αυτή επίδραση έχει να κάνει και με τις συσκευές με τις οποίες συνδέονται, ειδικά με του ρεύματος φαίνεται άλλες να επηρεάζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο.
Σε σχέση με το πολύπριζο, είχα κι εγώ την ίδια ακριβώς εμπειρία.....ένα πολύπριζο με φίλτρο που δοκίμασα έφερε τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα (και μιλάμε για πολύ ακριβό πολύπριζο) . Με τα δε καλώδια ρεύματος που τέσταρα, δεν άκουσα καμία εμφανή διαφορά από το στοκ καλώδιο του ενισχυτή μου 2x75 Watt. Θα ξανακάνω μια δοκιμή με ένα άλλο άφιλτρο πολύπριζο, αν και δεν νομίζω πως έχει κάποιο νόημα. Με αλλαγή καλωδίων ηχείων από την άλλη, άκουσα αμέσως διαφορά (πιο αέρινος και ανοιχτός ήχος) από το αρκετά φτηνότερο καλώδιο που είχα ως τότε. Αυτά....
 

Μηνύματα
354
Reaction score
137
Καλημερα , ο τελικός μου έχει αμερικανικό καλώδιο ρεύματος (γυρίζει αυτόματα σε 220v) θέλω να του αλλάξω το καλώδιο . Δεν έχει γείωση στο καλώδιο μπορώ να πάρω ένα καλώδιο πχ το Supra η Belden και να το συνδέσω επάνω;και ή γείωση που θα είναι στον αέρα ; Υπάρχει θέμα ;
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.048
Reaction score
8.069
Τελικά δανείστηκα καλώδια (και αρκετά ακριβά , της τάξης των 300 ευρώ, καθώς και ένα πολύ καλό πολύπριζο ( άνω του χιλιάρικου) με φίλτρο και προστασία, για να τα δοκιμάσω στο σύστημά μου. Δεν άκουσα καμία διαφορά με τις αλλαγές στα καλώδια ρεύματος , μην σου πω πως χωρίς το πανάκριβο πολύπριζο-φίλτρο , έχω την εντύπωση πως ο ήχος ήταν πιο δυναμικός, ιδιαίτερα στς ψιλές συχνότητες. Δηλ με το απλό ΑPC πολύπριζό μου σαν να μου φαινόταν πως ο ήχος (ιδιαίτερα κάποιες λεπτομέρειες στα μεσουψηλά) έβγαινε πιο αβίαστα και δυνατά προς τον ακροατή, ενώ με το ακριβό πολύπριζο που διέθετε και φίλτρο, σαν να τις "έπνιγε" λίγο, σαν να τις έκανε ελάχιστα πιο μουντές, πιο σκοτεινές. Τελικά αποφάσισα να τα αφήσω όλα αυτά, να ασχοληθώ με άλλες αναβαθμίσεις, και στο μέλλον να πάρω ίσως και ένα απλό πολύπριζο (άφιλτρο) καλής ποιότητας και φτηνά καλώδια τροφοδοσίας και αυτά καλής ποιότητας, χωρίς να πάω σε ιδιαίτερα ακριβά...!!!
Όλα μια ιδέα είναι λοιπόν.
Προσωπικά έχω ασχοληθεί με το θέμα εδώ και πολλά χρόνια.
Δυστυχώς είχα πρόβλημα με θορύβους τελικού - ηχείων. Ότι και να έκανα το πρόβλημα βράχος, μάλιστα έκανε αυτό ότι ήθελε. Κάποια χρονικά διαστήματα το πρόβλημα εξαφανιζόταν, ξαφνικά, σε άσχετο χρονικό διάστημα πάλι παρόν.
Δοκίμασα τα πάντα! Από πολύ ακριβά καλώδια ρεύματος έως τα πιο απλά. Μηχανάκια ειδικά του προβλήματος (φίλτρα κλπ, δεν έκαναν απολύτως τίποτα). Με την ευκαιρία προσπαθούσα να ακούσω διαφορές και σε ηχητικό πλαίσιο... και σε αυτό το θέμα, απολύτως καμία διαφορά. Είτε είχα το απλό καλώδιο υπολογιστή, είτε το επώνυμο, στο αυτί όλα τα ίδια!

Και τώρα το πιο τρελό... Είχα πει σε ηλεκτρολόγο όποτε βρει χρόνο να περάσει από το σπίτι για να φέρει γραμμή από τον πίνακα, μόνο στο σύστημα. Εν το μεταξύ το πρόβλημα ( θόρυβος), την περίοδο εκείνη είχε συμπωματικά υποχωρήσει τελείως. Έρχεται λοιπόν ο ειδικός με ένα καλώδιο σαν μπουρί και τακτοποιεί υποτίθεται τοπρόβλημα.
Χαρούμενος εγώ συνδέω με την δέουσα (θετικά - αρνητικά κλπ κλπ) προσοχή το σύστημα! Και...... ο θόρυβος παρόν και μάλιστα όλο κέφι..... (σε όλη του την ένταση δηλαδή, σε σημείο να τον ακούω ακόμη και από την θέση ακρόασης).
Τι κάνει κανείς μετά από όλα αυτά? Τα πετάει όλα? Μηχανήματα καλώδια πρίζες κλπ και την βρίσκει με ακουστικά από το κινητό? Μάλλον.

Τελευταίως πάντως μην το ματιάξω, όλα καλά.....
 

TGD

Μηνύματα
7.206
Reaction score
7.233
Καλημερα , ο τελικός μου έχει αμερικανικό καλώδιο ρεύματος (γυρίζει αυτόματα σε 220v) θέλω να του αλλάξω το καλώδιο . Δεν έχει γείωση στο καλώδιο μπορώ να πάρω ένα καλώδιο πχ το Supra η Belden και να το συνδέσω επάνω;και ή γείωση που θα είναι στον αέρα ; Υπάρχει θέμα ;
Γιατί δεν αλλάζεις απλά το βύσμα;
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
7.048
Reaction score
8.069
Ο τελικός μου είναι συνδεδεμένος χωρίς γείωση (εσκεμμένα). (γειώνεται μέσω των υπολοίπων συνδεδεμένων μηχανημάτων).

Σημείωση για τα παραπάνω: Δοκίμασα 2 -3 διαφορετικούς τελικούς και το πρόβλημα όταν υπήρχε, υπήρχε σε όλους ανεξαιρέτως.
Επίσης ακόμη και χωρίς πηγές... Δηλαδή μόνο τελικός και ηχεία.... και το πρόβλημα, πρόβλημα.
 


Μηνύματα
27.267
Reaction score
25.272
Για πες .
Γιατί αν είχες καλώδια επάνω στον τελικό , με την άλλη άκρη τους στον αέρα , θα μπορούσαν άνετα να γίνουν κεραίες.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.620
Μηνύματα
2.868.297
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top