Προτάσεις για σωστή τοποθέτηση ηχείων-αξιολόγηση χώρου-ηχείων

GOM

Reaction score
43
Καλημέρα. Ανοίγω νέο θέμα, γιατί σε ένα προηγούμενο είχαν γίνει όλα τουρλουμπούκι:107: Επιτέλους μέτρησα τον χώρο μου, ο οποίος αποτελείται από σαλόνι και κουζίνα ενιαία. Επειδή όπως θα δείτε και στο σχήμα που επισυνάπτω, είναι από λίγο εως πολύ ιδιόμορφος, καθότι παράγωνος γι΄αυτό και τον είχα εκτιμήσει παραπάνω τετραγωνικά. Λοιπόν, για να μην κουράζω. Χώρος περίπου 22τμ. Ενισχυτής ένας marantz pm 63 (στον οποίο θα γίνει το σχετικό σέρβις) 2 χ70w. Ηχεία, εφόσον άκουσα μερικά, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα klipsch rf 52. Εκτός του ήχου, με βολεύουν και αρκετά οι slim διαστάσεις τους και εφόσον θα τα έχω στο σαλόνι, στο μέλλον ίσως τα χρησιμοποιήσω και για ταινίες. Στο σχήμα παρακάτω, έχω αριθμήσει 6 θέσεις, αν και προσωπικά οι θέσεις δεξιά και αριστερά από το pc, δεν νομίζω να βολεύουν καθότι θα τα ακούω από πολύ κοντά, και μένουν οι υπόλοιπες και θέλω την βοήθειά σας. Προσωπικά μου κάθονται καλύτερα οι 1 και 4. Φόβος μου, το μπουμάρισμα, το οποίο το έχω σε μεγάλες δόσεις με τα quandral τα οποία είχαν τα εξής χαρακτηριστικά (100/150 Watt - 4/8 Ohm - 35Hz...22.000Hz)
Βέβαια, στα νούμερα τουλάχιστον, δεν φαίνονται να έχουν διαφορές με τα klipsch ως προς τις συχνότητες αυτές, ίσα ίσα που κατεβαίνουν και πιο χαμηλά, αλλά θεωρώ ότι λόγω ανώτερης κατηγορίας τα klipsch δεν θα μπουμάρουν όπως αυτά. Εσείς τι λέτε...? thx!!!! ΣΑΛΟΝΙ.jpg

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Προτάσεις για σωστή τοποθέτηση ηχείων-αξιολόγηση χώρου-ηχείων

Είναι πιθανότερο το μπουμάρισμα να οφείλεται στη σύζευξη της απόκρισης του ηχείου με τους ιδιορυθμούς ταλάντωσης του χώρου.

http://www.avsite.gr/vb/showthread....A%DE%F2-%D7%FE%F1%F9%ED&p=1069420#post1069420

http://www.avsite.gr/vb/showthread....EF%F5%F3%F4%E9%EA%DE%F2-%D7%FE%F1%F9%ED/page6

Στην προκειμένη περίπτωση,εκτός από την ενίσχυση χαμηλών που θα προκαλέσει η τοποθέτηση επί των γωνιών,υφίστανται και ασυμμετρίες:Πρώτον,ο χώρος δεν είναι παραλληλεπίπεδος και δεύτερον θα έχουμε και περιβάλλον διαφορετικής ανακλαστικότητας γιά εκάστοτε ηχείο,από τη στιγμή που η θέση ΄΄1΄΄ γειτονεύει επίσης με την τραπεζαρία ενώ η θέση ΄΄4΄΄ με τον καναπέ...

GOM

Reaction score
43

Bhutia, η θέση 1, εκεί που έχω κόκκινο, είναι επίσης καλοριφέρ.:103: Θεωρείς δηλαδή ότι δεν είναι ότι καλύτερο? Δεν έχω άλλες επιλογές...παρά μόνο να πουλήσω το σπίτι..
Μήπως ένα σύστημα από 2.1 ήταν καλύτερο με το sub να το έβαζα σε μια ουδέτερη θέση? Τα rf 52 πάντως θεώρησα ότι θα προκαλούσαν λιγότερο μπουμάρισμα από οποιαδήποτε άλλο ηχείο δαπέδου...

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

Bhutia, η θέση 1, εκεί που έχω κόκκινο, είναι επίσης καλοριφέρ.:103: Θεωρείς δηλαδή ότι δεν είναι ότι καλύτερο? Δεν έχω άλλες επιλογές...παρά μόνο να πουλήσω το σπίτι..
Μήπως ένα σύστημα από 2.1 ήταν καλύτερο με το sub να το έβαζα σε μια ουδέτερη θέση? Τα rf 52 πάντως θεώρησα ότι θα προκαλούσαν λιγότερο μπουμάρισμα από οποιαδήποτε άλλο ηχείο δαπέδου...
δυστυχως το αντιθετο συμβαινει, τα συγκεκριμμενα ηχεια οπως και γενικοτερα η φιλοσοφια της εταιριας, ειναι κουρδισμενα για πολυ μπασσο. Το λεω απο εμπειρια ως κατοχος τους.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

...και μια συμβουλη, οσον μου επιτρεπεται. Το κοστος του να κανεις σερβις τον συγκεκριμμενο ενισχυτη ειναι τετοιο που δεν συμφερει. Στη χειροτερη βαλε και λιγα παραπανω και πηγαινε για καποιον ολοκληρωμενο στα 200-300 ευρω. τα συγκεκριμμενα ηχεια γεμιζουν με λιγη ισχυ οποτε δε χρειαζεται να ανησυχεις γιαυτο. Ακομα και ανακατασκευασμενος ο Μαραντζ δεν θα ακουστει οπως ενα καινουριο εισαγωγικο μοντελο

GOM

Reaction score
43

tyler, θα χω και την ευκαιρία να τα ακούσω με τον δικό μου ενισχυτή, γιατί τώρα τα άκουσα με nad και με denon. Για τον χώρο μου δηλαδή δεν τα προτείνεις? Μια άλλη επιλογή είναι π.χ τα μικρά rb 51 με ένα sub. Τα άκουσα χωρίς βέβαια, αλλά μπορώ να το δοκιμάσω. Τα rf πάντως ήταν το κάτι άλλο...

GOM

Reaction score
43

...και μια συμβουλη, οσον μου επιτρεπεται. Το κοστος του να κανεις σερβις τον συγκεκριμμενο ενισχυτη ειναι τετοιο που δεν συμφερει. Στη χειροτερη βαλε και λιγα παραπανω και πηγαινε για καποιον ολοκληρωμενο στα 200-300 ευρω. τα συγκεκριμμενα ηχεια γεμιζουν με λιγη ισχυ οποτε δε χρειαζεται να ανησυχεις γιαυτο. Ακομα και ανακατασκευασμενος ο Μαραντζ δεν θα ακουστει οπως ενα καινουριο εισαγωγικο μοντελο
Φυσικά, εξάλλου για γνώμες πόσταρα. Για το σερβις, δεν θα πληρώσω κάτι, οπότε σαν αρχή λέω να το δοκιμάσω και αν στην πορεία δεν με ικανοποιεί θα κοιτάξω για ενισχυτή. Γιατί τώρα, ηχεία, dac και καλώδια πάω στα 800 χώσε...

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

τα ηχεια σου ειναι πολυ αναλυτικα και λογω κορνας αποκαλυπτικα, θα το καταλαβεις και μονος σου. Παιζουν σουπερ με Nad, απο εισαγωγικα μοντελα. Ο ενισχυτης σου θα χρειαστει εκτος απροοπτου, καινουριος ηλεκτρολυτικους πυκνωτες, ποτενσιομετρο, τρανζιστορ εξοδου κ οτι αλλο προκυψει περα απο το σχολαστικο καθαρισμα. Αν η αγορα αυτων των "ανταλλακτικων" δεν θα επιβαρυνει την τσεπη σου, φτιαχτον.

GOM

Reaction score
43

οκ. Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο επειδή όπως είπες είσαι και κάτοχός τους. Σε αρκετά πόστ που διάβασα, αρκετοί έχουν αντίθετη άποψη για τα συγκεκριμένα όσον αφορά την μουσική και τα θεωρούν καλά μόνο για ταινίες. Εσύ συμφωνείς? Τα άκουσα μόνο για κανένα τέταρτο και δεν πρόλαβα να καταλάβω αυτό που λένε ότι κουράζουν. Την άλλη φορά θα τα ακούσω περισσότερο βέβαια, αλλά δεν νομίζω να με χαλάσουν ηχητικά.
Επίσης για τις θέσεις που έχω καταλήξει 1 και 4, είσαι σύμφωνος?

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

οκ. Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο επειδή όπως είπες είσαι και κάτοχός τους. Σε αρκετά πόστ που διάβασα, αρκετοί έχουν αντίθετη άποψη για τα συγκεκριμένα όσον αφορά την μουσική και τα θεωρούν καλά μόνο για ταινίες. Εσύ συμφωνείς? Τα άκουσα μόνο για κανένα τέταρτο και δεν πρόλαβα να καταλάβω αυτό που λένε ότι κουράζουν. Την άλλη φορά θα τα ακούσω περισσότερο βέβαια, αλλά δεν νομίζω να με χαλάσουν ηχητικά.
Επίσης για τις θέσεις που έχω καταλήξει 1 και 4, είσαι σύμφωνος?
τα ηχεια της εταιριας εχουν πιο forward ηχο, πιο αμεσο πραγμα που κολακευει το Αν. Με συνοδα τα οποια ειναι ζεστα και ουδετερα το αποτελεσμα ειναι σουπερ, γιαυτο σου ειπα οτι ταιριαζουν πχ με Nad. Ετσι ουτε κουραστικα ειναι, και καποιοι συμφορουμιτες που τα χουν ακουσει, αλλαξαν γνωμη για αυτο το μυθο που κυκλοφορει σε βαθμο υπερβολης για τη συγκεκριμμενη εταιρια. Υπαρχουν ηχεια που ειναι πολυ πιο επιθετικα, για παραδειγμα ακουστε οποιοδηποτε απο τη σειρα Ikon της Dali. Ολα τα ηχεια εχουν ενα χαρακτηρα και αναλογα με το πως σαρεσει να ακους τα ταιριαζεις με τα καταλληλα συνοδα.

για την τοποθετηση συμφωνω με τον Bhutia.

για μενα πιο πιθανη θα ηταν η θεση 3,4

GOM

Reaction score
43

Ωραία, θα κοιτάξω κατά πόσο μπορώ για 3,4. γιατί όταν θα κάθεται κόσμος στον καναπέ, θα τα έχουν δίπλα τους. Αν χρειαστεί να βάλω σφουγγαράκι πίσω στις τρύπες, επειδή θα είναι αρκετά κοντά στον τοίχο, θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα?

GOM

Reaction score
43

Επανέρχομαι στο θέμα για μια τελευταία συμβουλή. Έχω καθυστερήσει την αγορά των klipsch λόγω δυσκολίας χώρου. Ψάχνοντας για εναλλακτικές, άκουσα και τα monitor audio bx5 που είναι πολύ πιο μαζεμένα σε διαστάσεις. Δυστυχώς, δεν υπήρχε η δυνατότητα να τα ακούσω δίπλα δίπλα οπότε αυτό που συγκράτησα είναι ότι τα μεν klipsch το μπάσο τους είναι αρκετά πιο βαθύ (άρα και σε χαμηλή ένταση ακρόασης φαίνονται πιο ολοκληρωμένα) ενώ στα monitor audio, πιο σφιχτό (δίνοντας την εντύπωση ότι σε υψηλές εντάσεις δεν θα μπουμάρει). Δεδομένου του σχεδίου χώρου που έχω επισυνάψει στην αρχή, θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής θέμα, που λόγω της απειρίας μου δεν μπορώ να αποφασίσω.
Από θέσεις κατέληξα στις 3,4, αριστερά και δεξιά δηλαδή του καναπέ. Στην θέση 3, η απόσταση καναπέ γραφείου είναι 22 πόντοι, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο το ηχείο θα "κουμπώσει" με ελάχιστα εκατοστά απόσταση από τα πλάγια. Από τον πίσω τοίχο θα απέχει 25 πόντους. Στην θέση 4, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα παρά μόνο ότι ο τοίχος κάνει γωνία. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, (όσον αφορά την θέση 3) είναι αν θα ενισχύει τις χαμηλές του ηχείου η όχι. Γιατί αν τις ενισχύει, ίσως είναι καλύτερα να στραφώ προς τα monitor audio, δεδομένου ότι εφόσον δεν έχουν τόσο βαθύ μπάσο, ίσως ακούγονται καλύτερα σε αντίθεση με τα klipsch στα οποία η στενή διαμόρφωση του χώρου θα τα κάνει να μπουμάρουν αρκετά.
Ένας πωλητής πάντως μου είπε πως όσο πιο φορτωμένος είναι ένας χώρος, τόσο πιο πολύ χαμηλά πρέπει να φτάνει ένα ηχείο. Θα παρακαλούσα για την γνώμη σας...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008

Το ΄΄φόρτωμα΄΄ με σωρεία ογκωδών αντικειμένων επηρεάζει το χρόνο αντήχησης ενός χώρου-σε συνάρτηση επίσης με το συνολικό όγκο αυτού.Ο βαθμός επήρρειας όμως διαφοροποιείται μεταξύ των διαδοχικών ζωνών οκτάβας,εξαρτώμενος από τις ιδιαίτερες ακουστικές ιδιότητες των αντικειμένων.Εάν κι εφόσον η κατασκευή των αντικειμένων τους προσδίδει ικανότητα παγίδευσης και μετατροπής σε άλλες μορφές(λ.χ.θερμότητα) της ακουστικής ενέργειας των χαμηλών συχνοτήτων,τότε θα συντελούν στην εξομάλυνση των εξάρσεων/βυθίσεων στη ζώνη των στασίμων κυμάτων.

Τα ηχεία που εκπέμπουν ελεύθερα στο χώρο(μη εντοιχισμένα) έχουν παντοκατευθυντικό μοτίβο ακτινοβολίας χαμηλών.Αυτό σημαίνει ότι το ηχητικό κύμα χαμηλών προσκρούει στο οπίσθιο και τα πλαϊνά τοιχώματα κι επιστρέφει στη θέση ακρόασης.Η εκπεμπόμενη ενέργεια στη ζώνη κάτω των 200Hz γιά το ηχείο στη θέση ΄΄4΄΄ τείνει να ενισχυθεί περίπου κατά 6dB περισσότερο σε σύγκριση με το ηχείο της θέσης΄΄3΄΄,ενώ παράλληλα το ηχείο επί της στερεής γωνίας τείνει να διεγείρει το σύνολο των ρυθμών ταλάντωσης του χώρου.Ο βαθμός αντιληπτότητας αυτών των δράσεων εξαρτάται βέβαια και από το σημείο που θα βρίσκεται η θέση ακρόασης.
http://www.sae.edu/reference_material/audio/pages/Roomodes.htm

Το οπίσθιο τοίχωμα επιφέρει ακυρώσεις επικεντρωμένες σε συγκεκριμένα συχνοτικά ύψη,αφού το άμεσο με το ομόλογό του ανακλώμενο κύμα θα φτάνουν σε δεδομένη θέση ακρόασης με διαφορά φάσης 180 μοιρών μεταξύ τους:
συχνότητα ακύρωσης 1/4 μήκους κύματος= ταχύτητα ήχου/4*(απόσταση πρόσοψης ηχείου από πίσω τοίχο)
συχνότητα ακύρωσης ημίσεως μήκους κύματος= ταχύτητα ήχου/2*(συνολικό διάστημα διανυθέν από την πρόσοψη ηχείου στον πίσω τοίχο και ξανά προς θέση ακρόασης - απόσταση πρόσοψης ηχείου από θέση ακρόασης)
Όπου η ταχύτητα του ήχου είναι περίπου 343 m/sec και οι αποστάσεις υπολογίζονται σε μέτρα.
Οι βυθίσεις στην απόκριση εξαιτίας των ακυρώσεων θα εκτείνονται σε εύρος περίπου ίσο με τα δύο τρίτα του εύρους της οκτάβας που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εάν η θέση ΄΄4΄΄ οριστικοποιηθεί,οφείλονται να κρατηθούν τουλάχιστον διαφορετικές αποστάσεις από οπίσθιο και πλαϊνό τοίχο.Η πρώϊμη ανάκλαση επί του τελευταίου,τείνει να προκαλέσει επιπλέον αντιληπτά φαινόμενα κτενωτού φίλτρου σε ανώτερα συχνοτικά ύψη.

Θα μπορούσε ενδεχόμενα να μεταβληθεί η διαρρύθμιση του σαλονιού,έτσι ώστε στις γωνίες ΄΄1΄΄ & ΄΄4΄΄ να κατέληγαν καποια από τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα αντί των ηχείων.

GOM

Reaction score
43

Bhutia, thx για την ανάλυση. Ολόκληρη επιστήμη είναι και αυτό. Τι να πω. Προφανώς απ΄οτι κατάλαβα θεωρείς πιο ιδανικές ίσως τις θέσεις 2 και 3. Δυστυχώς όμως τότε θα πρέπει να πάω σε nearfield ηχεία λόγω του ότι θα τα έχω απέναντί μου όταν θα κάθομαι στο pc. Anyway, να σαι καλά.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.930
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv