Πρόβλημα βόμβου σε πικάπ

Reaction score
100
Τις τελευταίες 2 μέρες παλεύω να εξαλείψω τελείως τον βόμβο που βγάζει η κεφαλή. Οπότε έχω αφήσει τις δοκιμές με άλλες κλωστές και ταινίες.

Reaction score
29.634
Ο βόμβος που λες βγαίνει όταν πλησιάζει στο κέντρο τού δίσκου η κεφαλή , και κατά συνέπεια πλησιάζει το μοτέρ?

Reaction score
2.248
Αγαπητέ GeoVaz, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις επισημάνσεις σου!

(1) Αυτό με τα τους παλμούς στα 50 και στα 300Hz, δεν το έπιασα και πολύ...
(2) Τι εννοείς "Με βάση την ανωτέρω συνθήκη, ο τόνος των 3150 Hz (DIN 45545) πρέπει να μην μετρηθεί από τον παλμογράφο σου";
(3) Τα dc μοτέρ φαντάζομαι δεν έχουν ανάγκη από speedbox ε;
Καλημέρα,

(1) Είπες ότι τις στροφές τις ρύθμισες αρχικά με στροβοσκόπιο. Τα συνηθισμένα στροβοσκόπια έχουν παλμό φωτός 50Hz και τον αντίστοιχο στροβοσκοπικό δίσκο για μπορείς να ρυθμίσεις με ακρίβεια τις στροφές με το μάτι. Εάν θες περισσότερη ακρίβεια τότε θες ένα στροβοσκόπιο με μεγαλύτερο παλμό (πχ 300Hz) και τον αντίστοιχο στροβοσκοπικό δίσκο. Είναι λάθος να ρυθμίζουμε τις στροφές με βάση το test record του τόνου των 3150Hz (που είναι για άλλη εργασία). Οπότε με το μάτι την ακρίβεια περιστροφής (με ακρίβεια ή περισσότερη ακρίβεια ανάλογα τον παλμό).

(2) Ο τόνος των 3150Hz είναι για έλεγχο της διαφοράς μεταξύ της διαμορφωμένης συχνότητας και της φέρουσας συχνότητας. Δηλαδή έχουμε έναν τόνο (στην περίπτωσή μας 3150Hz γραμμένο στις 33,33rpm) και ελέγχουμε την απόκλισή του όταν τον αναπαράγουμε στις 33,33rpm.
Η συνθήκη είναι αυτή δηλαδή. Να έχουμε 33,33rpm

(3) Τα DC μοτορς έχουν και αυτά την ανάγκη για ένα accourate PSU (power supply unit)

Reaction score
100
Ο βόμβος που λες βγαίνει όταν πλησιάζει στο κέντρο τού δίσκου η κεφαλή , και κατά συνέπεια πλησιάζει το μοτέρ?
Καλημέρα,
όχι δεν είναι το μοτέρ.
Να σημειώσω ότι, με τον βραχίονα στη θέση του και ανοίγοντας το volume στον ενισχυτή πάνω από τη μέση, ακούγετε βόμβος στα ηχεία. Κάτω από τη μέση, (στις στάθμες που ακούω δηλ.) από τα ηχεία δεν ακούγετε τίποτα, και ο βόμβος είναι ακουστός μόνο με ακουστικά.
Μετρημένος τώρα στον παλμογράφο, είναι 50Hz -70 db.
Όταν μετακινώ τον βραχίονα προς τη μέση του πλατό, με το μοτέρ σβηστό και πλέον μακρυά από το πικάπ, ο βόμβος αυξάνετε.

Για να μη γράφω ολόκληρο σεντόνι, για τις δοκιμές, μετακινήσεις, που έκανα τις τελευταίες 3 μέρες, να σου πω μόνο, πως μετακινώντας το πικάπ στον χώρο, βρήκα κάποια σημεία που ο βόμβος εξαφανίζεται τελέιως. Οπότε τώρα ψάχνω να βρω τι παίζεται.

Reaction score
1.391
ειχα και εγω βομβο που ηταν τελικα η αποσταση της κεφαλης σε σχεση με το ηχειο...

20 εκατοστα μεγαλυτερη αποσταση και ολα ηρθαν οκ

Reaction score
100
Καλημέρα,

(1) Είπες ότι τις στροφές τις ρύθμισες αρχικά με στροβοσκόπιο. Τα συνηθισμένα στροβοσκόπια έχουν παλμό φωτός 50Hz και τον αντίστοιχο στροβοσκοπικό δίσκο για μπορείς να ρυθμίσεις με ακρίβεια τις στροφές με το μάτι. Εάν θες περισσότερη ακρίβεια τότε θες ένα στροβοσκόπιο με μεγαλύτερο παλμό (πχ 300Hz) και τον αντίστοιχο στροβοσκοπικό δίσκο.(1) Είναι λάθος να ρυθμίζουμε τις στροφές με βάση το test record του τόνου των 3150Hz (που είναι για άλλη εργασία). (2) Οπότε με το μάτι την ακρίβεια περιστροφής (με ακρίβεια ή περισσότερη ακρίβεια ανάλογα τον παλμό).

(2) Ο τόνος των 3150Hz είναι για έλεγχο της διαφοράς μεταξύ της διαμορφωμένης συχνότητας και της φέρουσας συχνότητας. Δηλαδή έχουμε έναν τόνο (στην περίπτωσή μας 3150Hz γραμμένο στις 33,33rpm) και ελέγχουμε την απόκλισή του όταν τον αναπαράγουμε στις 33,33rpm.
Η συνθήκη είναι αυτή δηλαδή. Να έχουμε 33,33rpm (3)

(3) Τα DC μοτορς έχουν και αυτά την ανάγκη για ένα accourate PSU (power supply unit)
Καλημέρα,

(1) Αυτό το στροβοσκόπιο με παλμό 300Hz, είναι ορατό με το μάτι, ή θέλει κάποιου είδους strobolight για το δούμε; Επίσης δεν έχω δει κάτι τέτοιο στο διαδίκτυο, πρώτη φορά από σένα το ακούω. Που΄μπορεί να το βρει κανείς;

Από τα (2) και (3) που έχω σημειώσει, προκύπτει ότι πρώτα ρυθμίζουμε την ταχύτητα με το στροβοσκόπιο και μετά βάζουμε το test record, και αν βγάζει τόνο 3150Hz, ειμαστε εντάξει.
Γιατί είναι λάθος, βάζοντας το test record να παίζει το τρακ με τον τόνο 3150Ηz, και ρυθμίζοντας τον μικρορυθμιστή από το speedbox, ας πούμε, να φέρουμε τον τόνο ακριβώς στα 3150Hz.?

Αντιγράφω τι γράφει το track Standard Wow & Flutter test signal; 3150Hz, από το the ultimate analogue test LP Analogue Productions, που έχω:
the wow and flutter meter will give dynamic speed variations as a percentage deviation from nominal.
also, the frequency counter should read exactly 3150 Hz for nominal speed.you can use the Hz function on your multimeter (if so equipped) to verify speed here as well.

Reaction score
2.248
Το φαινόμενο ονομάζεται ακουστική ανάδραση και εμφανίζεται μεταξύ μικροφώνου-ενισχυτή- ηχείου. (Η κεφαλή λειτουργεί σαν μικρόφωνο)
Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν ο ενισχυτής λειτουργεί με μεγάλο κέρδος και η απόσταση πηγής-ηχείου είναι μικρή, ή το ηχείο βλέπει την πηγή.

Reaction score
100
ειχα και εγω βομβο που ηταν τελικα η αποσταση της κεφαλης σε σχεση με το ηχειο...

20 εκατοστα μεγαλυτερη αποσταση και ολα ηρθαν οκ
Ποιά η απόσταση της κεφαλής σου από τα ηχεία και ποια ηχεία κεφαλή έχεις;
Εγώ έχω ATC και η απόσταση από την κεφαλή είναι 1.15 μ. από το δεξί και 1.50 μ. από το αριστερό, σε διαγώνια θέση και μπροστά από το ρακ.
Επίσης στη θέση που δεν έχω καθόλου βόμβο, η κεφαλή είναι πολύ πιο κοντά στο δεξί ηχείο, από ότι στο ρακ. Δεν ξέρω, αν στο ρακ παίζει κάποιος συνδιασμός των μαγνητικών πεδίων και των 2 ηχείων.

Reaction score
100
Το φαινόμενο ονομάζεται ακουστική ανάδραση και εμφανίζεται μεταξύ μικροφώνου-ενισχυτή- ηχείου. (Η κεφαλή λειτουργεί σαν μικρόφωνο)
Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν ο ενισχυτής λειτουργεί με μεγάλο κέρδος και η απόσταση πηγής-ηχείου είναι μικρή, ή το ηχείο βλέπει την πηγή.
Και όταν ο βόμβος εμφανίζεται χωρίς να παίζουν τα ηχεία, αλλά με τα ακουστικά πως ονομάζεται; :)

Reaction score
2.248
Και όταν ο βόμβος εμφανίζεται χωρίς να παίζουν τα ηχεία, αλλά με τα ακουστικά πως ονομάζεται; :)
ΙΜΗΟ μιλάμε για RF και ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από μη θωρακισμένους μετασχηματιστές κοντά στο stage, από λάμπες, στην κεφαλή κτλ.
Πριν από καιρό άκουγα από τα ηχεία μου αμυδρά ραδιόφωνο όταν έπαιζα βινύλιο χωρίς καν να έχω tuner. Είναι να χτυπάς το κεφάλι σου δηλαδή

Reaction score
29.634

όπως λέει και ο geovaz, RF, EMI, RFI. Κάπου τσιμπάς παρεμβολές.
Δεν πιστεύω να έχεις λάμπες φθορισμού κοντά στα μηχανήματα?

Reaction score
100
Πως εξηγείτε, το ότι όταν περιστρέφω το πικαπ, πάνω στο ρακ, γύρω από τον κάθετο άξονά του, σε κάποιο σημείο, δεν υπάρχει καθόλου βόμβος;;;

Reaction score
2.248
Και τα καλώδια του βραχίονα αλλά μπορεί και ο βραχίονας. Ξεγειωσέ τον από το stage να δεις. Πιάσε μετά την γείωση του με τα δάχτυλά σου σφιχτά να δεις εάν σταματά.

Όλο σου το ηχοσύστημα παίρνει από μία μπρίζα? Ισως είσαι σε ground loop

Κάνε το τρικ με τα καλωδιάκια που πάνε στην κεφαλή και σύστρεψε το κάθε κανάλι ξεχωριστά (2-3στροφές) και δες.

Reaction score
100
Κάπου εκεί προσανατολίζομαι κι εγώ, ή καλώδια ή όλος ο βραχίονας.
Αυτό με τα καλωδιάκια και το στρίψιμο, είναι δύσκολο να γίνει, καθώς πρέπει να τα ξεκολλήσω από τα θηλυκά RCA και από ΄οτι έχω δει δεν έχουν και πολύ περιθώριο από τη βάση του βραχίονα μέχρι τα RCA.

Το δοκίμασα και σε άλλε μπρίζες αλλά τίποτα. Φαντάζομαι αν ήταν κάτι τέτοιο, δεν θα σταματούσε ο βόμβος όταν άλλαζα θέση στο πικάπ.
Από κάπου αρπάζει 50Hz, αλλά από που το άτιμο;;;
Μόλις έχω όρεξη για βάρη, θα βγάλω και τα ηχεία εκτός δωματίου (20 κιλά σχεδόν το ένα), αν και το πικάπ είναι από την πίσω τους μεριά και αρκετά μακρυά.

GeoVaz, έχεις Pm...

Reaction score
1.391
Ποιά η απόσταση της κεφαλής σου από τα ηχεία και ποια ηχεία κεφαλή έχεις;
Εγώ έχω ATC και η απόσταση από την κεφαλή είναι 1.15 μ. από το δεξί και 1.50 μ. από το αριστερό, σε διαγώνια θέση και μπροστά από το ρακ.
Επίσης στη θέση που δεν έχω καθόλου βόμβο, η κεφαλή είναι πολύ πιο κοντά στο δεξί ηχείο, από ότι στο ρακ. Δεν ξέρω, αν στο ρακ παίζει κάποιος συνδιασμός των μαγνητικών πεδίων και των 2 ηχείων.
ειναι παρα πολυ κοντα, ο χωρος δε βολευει...

στους 35 - 40 ποντους , και η κεφαλη ειναι μια jvc...
οταν μπηκε το αλλο πικαπ στην ιδια θεση, με την benz, δεν ακουγα βομβο.

Reaction score
100
Ξεγειωσέ τον από το stage να δεις. Πιάσε μετά την γείωση του με τα δάχτυλά σου σφιχτά να δεις εάν σταματά.
Ξεσυνδέω τη γείωση από το phonostage και ο βόμβος παραμένει αμετάβλητος. Όταν πιάνω τη γείωση με το χέρι, αυξάνεται δραματικά.

Reaction score
29.634
Για δοκίμασε να βάλεις την γείωση παράλληλα στο phono stage και στον προ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.929
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv