Πρόβλημα με έξοδο (και ήχο) κάρτας 24/192

Reaction score
805
Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα τα φώτα σας για ένα προβληματάκι. Δυστυχώς ή ευτυχώς έστησα ένα HTPC με κάρτα ήχου M-AUDIO AUDIOPHILE 192 (24-bit/192 kHz). Το πρόβλημα είναι ότι ο ήχος υπολείπεται σημαντικά σε ποιότητα συγκριτικά με τις ακροάσεις από το cd player, ένα Cyrus με dac 24/96. Eννοείται πως η σύγκριση γίνεται με το ίδιο μουσικό CD αναφοράς και από διάφορα players (foobar, iTunes, Media player κ.ά).
Καταλυτικό ίσως είναι το ότι ο προενισχυτής δεν έχει είσοδο S/PDIF, παρά μόνο RCA, ενώ η κάρτα δεν έχει αναλογική έξοδο σε RCA, παρά μόνο σε Jack, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ αντάπτορα Jack σε RCA. Νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσω τον ήχο ή πρέπει να αλλάξω κάρτα?

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα τα φώτα σας για ένα προβληματάκι. Δυστυχώς ή ευτυχώς έστησα ένα HTPC με κάρτα ήχου M-AUDIO AUDIOPHILE 192 (24-bit/192 kHz). Το πρόβλημα είναι ότι ο ήχος υπολείπεται σημαντικά σε ποιότητα συγκριτικά με τις ακροάσεις από το cd player, ένα Cyrus με dac 24/96. Eννοείται πως η σύγκριση γίνεται με το ίδιο μουσικό CD αναφοράς και από διάφορα players (foobar, iTunes, Media player κ.ά).
Καταλυτικό ίσως είναι το ότι ο προενισχυτής δεν έχει είσοδο S/PDIF, παρά μόνο RCA, ενώ η κάρτα δεν έχει αναλογική έξοδο σε RCA, παρά μόνο σε Jack, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ αντάπτορα Jack σε RCA. Νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσω τον ήχο ή πρέπει να αλλάξω κάρτα?
Είναι μάλλον προφανές οτι το DAC της κάρτας σου υπολείπεται σε ποιότητα από το DAC του CD σου και θα υπάρχει και αρκετό jitter.
Την κάρτα την δουλεύουμε συνήθως σαν ενδιάμεση προς ένα DAC χωρίς USB (USB-SPDIF).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821
Απάντηση: Πρόβλημα με έξοδο (και ήχο) κάρτας 24/192

o αντάπτορας " Jack σε RCA" δε κάνει κακό.

τι λειτουργικό χρησιμοποιείς?

στο foobar τι drivers για την κάρτα ήχου χρησιμοποιείς?

Reaction score
805

o αντάπτορας " Jack σε RCA" δε κάνει κακό.

τι λειτουργικό χρησιμοποιείς?

στο foobar τι drivers για την κάρτα ήχου χρησιμοποιείς?
Φίλε Κώστα, windows vista. Aπ' όσο θυμάμαι τον driver της M-Audio. Θα το δω μόλις γυρίσω στο σπίτι. Την συγκεκριμένη κάρτα τη γνωρίζεις?

Reaction score
805
Απάντηση: Re: Πρόβλημα με έξοδο (και ήχο) κάρτας 24/192

Είναι μάλλον προφανές οτι το DAC της κάρτας σου υπολείπεται σε ποιότητα από το DAC του CD σου και θα υπάρχει και αρκετό jitter.
Την κάρτα την δουλεύουμε συνήθως σαν ενδιάμεση προς ένα DAC χωρίς USB (USB-SPDIF).
Ξέρεις κάτι, στην πρώτη παρατήρησή σου, αυτό φαίνεται να είναι το προφανές, ωστόσο μου κάνει εντύπωση ότι συνδέοντας αντί του cirus ένα dvd player Pionner της τάξης των 100 ευρώ πάλι παίρνω καλύτερο ήχο σε σχέση με το HTPC. Δηλαδή το dac της κάρτας, παρότι είναι 24/192 είναι εντελώς μάπα? 'Εχω μιλήσει με άτομο που χρησιμοποιεί M-Audio 24/96 και μου έχει πει τα καλύτερα, γι αυτό ψάχνω να δω μήπως φταίει κάτι άλλο, τι να πω?

Όταν λες ότι την κάρτα τη δουλεύουμε ως ενδιάμεση, εννοείς ότι παίζει απλώς ένα συνδετικό ρόλο μεταξύ ενός εξωτερικού dac χωρίς θύρα usb και της πηγής? Εάν κατάλαβα καλά δηλαδή, γενικότερα, ένα εξωτερικό dac είναι μονόδρομος εφόσον πρέπει να καταργούμε το dac της κάρτας. Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση που έχουμε ένα dac με usb δεν χρειάζεται να έχουμε μουσική κάρτα, όπως και το ότι δεν πρέπει να αγοράζει κανείς μια ακριβότερη κάρτα, παρά μόνο κάποια που να του δίνει μια απλή δυνατότητα σύνδεσης με ένα dac.

Reaction score
805

Μισό , πόσο κάνει το cyrus και πόσο η m-audio ?
Aντώνη δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, αφού στο ένα κομμάτι συμπεριλαμβάνεται και ολόκληρη η συσκευή, εκτός εάν συγκρίναμε το κόστος του dac του cd player με την κάρτα. Αν δεις, έγραψα και πιο πάνω ότι έκανα δοκιμές και με ένα πολύ φτηνό cd player συγκριτικά με το οποίο το HTCP πάλι υστερούσε.
Μπορείς να δεις την κάρτα εδώ: http://www.pc-store.gr/product_details.php?category_id=117&item_id=433

Reaction score
140
Ναι αλλά άλλο πρόβλημα και άλλο πράμα μου αρέσει καλύτερα το α από το β η το γ πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία τιμής
Δοκίμασε και την onboard σου και πες μας αν σου αρέσει περισσότερο η λιγότερο το αποτέλεσμα
Διαφορετικά να στραφείς σε dac όπως σου πρότεινε και ο κ,θεμης

Reaction score
140
Οι μηχανισμοί ανάγνωσης των cd κοστίζουν ελάχιστα όπως και τα σασί των συσκευών
το dac του cyrus είναι ίσως το κοστολογικό σημείο που πρέπει να σταθούμε

Reaction score
1.187

Εγώ έχω πάρει την Prodigy Cube http://www.audiotrak.jp/product/prodigycube/
Την χρησιμοποιώ για να παίρνω αναλογική έξοδο και να δίνω σήμα στον προενισχυτή Rotel.
Η ποιότητά της ακόμα και όταν παίζει 44/16 είναι πολύ ανώτερη από πολλά CD players και από όλα τα DVD players που έχω δοκιμάσει (συμπεριλαμβανομένου και του Blue Sky :126: ). Καλά όταν παίζει στα 96/24 τότε δεν το συζητάμε...
Οπότε υποθέτω πως κάτι άλλο θα φταίει στην δική σου περίπτωση.

Πάντως γενικώς εγώ προτιμώ τις εξωτερικές κάρτες ήχου διότι όσο καλή και να είναι μία κάρτα όταν βρίσκεται μέσα στο "βρώμικο" από πλευράς Η/Μ εσωτερικό του υπολογιστή υπάρχει πάντα κάποιο θέμα...

Reaction score
805

Ναι αλλά άλλο πρόβλημα και άλλο πράμα μου αρέσει καλύτερα το α από το β η το γ πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία τιμής
Δοκίμασε και την onboard σου και πες μας αν σου αρέσει περισσότερο η λιγότερο το αποτέλεσμα
Διαφορετικά να στραφείς σε dac όπως σου πρότεινε και ο κ,θεμης
Αντώνη, όχι βρε, δεν είναι θέμα γούστου. Μιλάμε για έλλειψη καθαρότητας, ανάλυσης κ.ά. Πάντως σωστό αυτό που λες, θα δοκιμάσω και την onboard, αν και δε νομίζω ότι θα υπάρξει βελτίωση αφού έχει μια ψηφιακή έξοδο (που δεν έχω στον προενισχυτή) και μικρό καρφί (δηλ. πάλι αντάπτορες κ.λπ.)

Reaction score
1.187

Οι μηχανισμοί ανάγνωσης των cd κοστίζουν ελάχιστα όπως και τα σασί των συσκευών
το dac του cyrus είναι ίσως το κοστολογικό σημείο που πρέπει να σταθούμε
Δεν έχει νόημα αυτή η κοστολογική σύγκριση διότι τα cyrus απευθύνονται σε hi-endάδες (ένα είδος ανθρώπου που θα πληρώσει πολλά για ένα ωραίο κουτάκι, χωρίς πολλή σκέψη) ενώ αντίθετα η κάρτα PC απευθύνεται σε computerάδες που εκεί δεν σηκώνουν πολλά πολλά στο θέμα της κοστολόγησης των προϊόντων. Βλέπουν, γνωρίζουν, συγκρίνουν, κουκιά μετρημένα δηλαδή.

Απόδειξη:

[Α] Δες πόσο κάνει μία τηλεόραση LCD των 20" ~ 22" Εχει χαμηλή ανάλυση (HD-Ready) HDMI και είσοδο VGA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά και ως monitor.

[Β] Δες πόσο κάνει ένα monitor Η/Υ στίς ίδιες ίντσες με ενσωματωμένο δέκτη τηλεόρασης αναλογικό και DVB-T. Εχει είσοδο HDMI και μπορεί να συνδεθεί και ένα DVD player απευθείας επάνω του. Εχει μεγάλη ανάλυση (Full HD) τηλεχειρισμό και δεν υστερεί σε τίποτα από μία κανονική τηλεόραση.

To προϊόν πωλείται στα μισά λεφτά από ότι το [Α] παρότι είναι ανώτερο σε λειτουργίες και προδιαγραφές!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το [Α] είναι consumer και απευθύνεται στον πολύ κόσμο που δεν ξέρει και πολλά και θα αγοράσει ότι του πει ο πωλητής στον Κωτσόβολο.

Αντίθετα το [Β] απευθύνεται στον computerά που είναι ψαγμένος, ξέρει ακριβώς τι θέλει και δεν πληρώνει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ασε που ο χώρος των Η/Υ είναι πολύ σκληρός από πλευράς ανταγωνισμού και κανείς δεν μπορεί να πουλάει "μούφες".

Reaction score
1.187

Αν είναι να την δουλεύουμε ως ενδιάμεση σε ένα DAC χωρίς USB τότε για ποιόν λόγο θέλουμε την κάρτα; Γιατί να μην δώσουμε απ' ευθείας ψηφιακό σήμα από την motherboard στο DAC και να μην μπαίνουμε σε έξτρα έξοδα για την αγορά κάρτας; Σήμερα όλες οι motherboards έχουν πλέον ψηφιακή έξοδο ήχου.

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα με έξοδο (και ήχο) κάρτας 24/192

Δηλαδή το dac της κάρτας, παρότι είναι 24/192 είναι εντελώς μάπα?

Το DAC μάλλον όχι, η υλοποίηση -και ιδιαίτερα του αναλογικού μέρους- πιθανότατα.

Ακόμα και το ίδιο DAC και opamps να φοράει με όποια άλλη κάρτα ή με όποιο CDp, στο τέλος η υλοποίηση κάνει τη διαφορά, αλλιώς τα ψηφιοαναλογικά θα ήταν έτοιμες συνταγές (πού τέτοια τύχη!).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Ακόμα και μέτρια Cd players έχουν πολύ καλύτερο ήχο από κάρτες που θεωρούνται υψηλής ποιότητας.

Το τι τσιπάκι DAC φοράει είναι από τα τελευταία που θα πρέπει να σε απασχολεί σε θέμα ποιότητας ήχου.
Περισσότερο για λαϊκή κατανάλωση είναι αυτά.

Εξωτερικό, καλό, DAC είναι η πρόταση μου αν ψάχνεις το κάτι παραπάνω.

Reaction score
140
Δεν με καταλάβατε , όταν λέω dac εννοώ και το τελικό αναλογικό στάδιο αυτό δλδ που έχουν υποβαθμισμένο οι κάρτες ήχου για pc
Άμα είναι μια κάρτα να είναι καλή γιατί παίζει 24/192 άντε γεια , αυτό το κάνει και η onboard
Τα cyrus είναι σοβαρά μηχανάκια ( είτε κάποιοι τα ονοματίζουν hi η higher η ultra end )
Εάν το κόστος των συσκευών audio είναι περίεργη υπόθεση τότε είναι και του pc audio που μπορώ να έχω onboard με 0 κόστος και να έρθει να μου δικαιολογήσει η m-audio γιατί κάνει 178 ευρω

Reaction score
140
Δλδ εγώ που είχα το benchmark dac1 usb και πήρα το weiss Minerva το άλλαξα για να πάω από 24/96 σε 24/192 η από usb σε firewire
Όχι , για το αναλογικό τους αποτέλεσμα ( κατά την ακουστική μου εκτίμηση )

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821

στο Foobar βάλε ks drivers.

Reaction score
805

Ακόμα και μέτρια Cd players έχουν πολύ καλύτερο ήχο από κάρτες που θεωρούνται υψηλής ποιότητας.

Το τι τσιπάκι DAC φοράει είναι από τα τελευταία που θα πρέπει να σε απασχολεί σε θέμα ποιότητας ήχου.
Περισσότερο για λαϊκή κατανάλωση είναι αυτά.

Εξωτερικό, καλό, DAC είναι η πρόταση μου αν ψάχνεις το κάτι παραπάνω.
Τι θέλω και ανοίγω τέτοιες συζητήσεις???:121: Πάλι σε έξοδα θα μπω! Μήπως αντί για σκέτο DAC να αναβαθμίσω τον προενισχυτή μου με κάτι τέτοιο: http://www.cyrusaudio.com/product-downloads.asp?ProductID=101&DownloadCat=1 ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.847
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss