Πρόβλημα με μητρική

ryk

Reaction score
925
Καλημέρα σας,

αν και δεν έχει νόημα να ασχοληθώ πολύ με το θέμα, αλλά λέω μπας και μπορεί να γίνει κάτι.

Μάλλον από μπάσε-βγάλε καλωδίου στη πρίζα (το τροφοδοτικό δεν είχε κουμπί on-off), την άκουσε το τροφοδοτικό. Το επισκευάζω, παίρνω και ένα από φίλο που δουλεύει σίγουρα και βάζω μπρος. Τζίφος και με τα δύο. Βλέπω στον επεξεργαστή (athlon xp) κάτι σαν μαύρο δάκρυ στην άκρη του. Αυτό είναι λέω, την άρπαξε και ο επεξ/στης. Τον αλλάζω....πάλι τζίφος. Κάνει μια στροφή το ανεμιστηράκι του τροφοδοτικού και σταματά.
Από την μητρική τα έχω βγάλει όλα. Μόνο μνήμες, cpu και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών έχω αφήσει.
Το περίεργο είναι ότι αν βγάλω τον επεξ/στη, το τροφοδοτικό δείχνει να δουλεύει (ποστ βέβαια δεν έχω).
Κάτι καμένο/φουσκωμένο δεν βλέπω, όσο και να έψαξα.
(clear cmos, εκκίνηση με εξωτερική κάρτα γραφικών / με ένα dimακι από τα δύο που έχω, τα έχω κάνει)

Καμιά ιδέα;
ΤΗΧ!

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
84.063
βάλε ένα καινούριο psu για σίγουρα και δοκίμασε πάλι

ryk

Reaction score
925
Καλημέρα,
μήπως έχει κάποιος καμιά DDR-SDRAM για να δοκιμάσω;

Mufasa

Top teaser
Reaction score
2.158
Aν όλα τα υπόλοιπα είναι ΟΚ, σε περιπτώσεις που πάει να ξεκινήσει και δεν ξεκινάει ή PSU είναι ή motherboard. Εφόσον έχεις αποκλείσει το PSU...

Υποθέτω οτι σαν Socket A mobo που είναι δεν έχει επιπλέον 4πινο για τον επεξεργαστή, ναι; Τη μνήμη τι να την κάνεις. Και χωρίς καθόλου RAM πάνω θα ξεκινούσε αλλά θα έβλεπες μία μαύρη και άραχνη εικόνα. Speaking of which, η motherboard όταν ξεκινάει δίχως επεξεργαστή κάνει καθόλου beep;

Αυτό το σύστημα ήταν παροπλισμένο και σκέφτηκες να το χρησιμοποιήσεις ή δούλευε και ξαφνικά έγινε αυτό; Όταν αναφέρεις ότι άλλαξες τον επεξεργαστή τι ακριβώς έκανες, πήρες καινούριο από φίλο;

Παρόλα αυτά, αν ξεκινάει το σύστημα χωρίς cpu ίσως αυτός είναι ο εγκληματίας. Βγάλε τον και κοίτα μήπως έχεις στραβώσει κάποιο pin.

Last edited:
  • Like
Reactions: ryk

ryk

Reaction score
925
Λοιπόν:
Δεν έχει 4πινο.
Δούλευε κανονικά πριν λίγο καιρό (περίπου μήνας), αλλά όπως λέω πιο πάνω βάλε-βγάλε ένα καλώδιο...
Την έχω βγάλει τη μητρική και την έχω πάνω στο γραφείο. Δεν της έχω βάλει μεγαφωνάκι, αλλά θα το δω.
Χωρίς επεξεργαστή και με τις μνήμες επάνω παίρνει μπρος το τροφοδοτικό. Θα δω αν βγάζει κάποιο ήχο, μόλις βάλω μεγαφωνάκι.
Δοκίμασα και με δεύτερο επεξεργαστή. Ακριβώς τα ίδια. Να'ναι και αυτός καμένος; Ο φίλος μου είπε ότι είναι οκ.

Mufasa

Top teaser
Reaction score
2.158
Έχεις συνδέσει το καλώδιο για το διακόπτη ή βραχυκυκλώνεις τα πινς για να τον ανοίξεις;

Το μόνο που μπορώ να φανταστώ ειναι να μην έχεις βάλεις την ψύκτρα σωστά.

462.jpg

463.jpg

ryk

Reaction score
925
Έχω βάλει διακοπτάκι. Ψύκτρα έχω βάλει, αλλά πρόχειρα (δεν την έχω κουμπώσει). Δεν θα έπρεπε να πάρει και ας έκλεινε από υπερθέρμανση μετά;

Mufasa

Top teaser
Reaction score
2.158
Κανονικά ναι.

Ωστόσο υπάρχει περίπτωση κατά την πρώτη σου προσπάθεια να το ξεκινήσεις να υπερθερμανθεί και μετά να μην ξεκινάει at all.

ryk

Reaction score
925
Κανονικά ναι.

Ωστόσο υπάρχει περίπτωση κατά την πρώτη σου προσπάθεια να το ξεκινήσεις να υπερθερμανθεί και μετά να μην ξεκινάει at all.
Αυτό είναι το θέμα, ότι δεν πήρε ούτε στροφή το ανεμιστηράκι του τροφοδοτικού (από τη πρώτη προσπάθεια). Λες να είναι καμένος και ο δεύτερος επεξ/της; Θα ψάξω να βρω και τρίτο....

Reaction score
89
Σε δικιά μου πιο καινούρια μητρική σε ίδια περίπτωση άλλαξα μπαταρία (το διάβασα κάπου...) και δούλεψε! Παράξενο και απλό αλλά...δούλεψε.
Αν θέλεις κάνε μια δοκιμή.

ryk

Reaction score
925
Σε δικιά μου πιο καινούρια μητρική σε ίδια περίπτωση άλλαξα μπαταρία (το διάβασα κάπου...) και δούλεψε! Παράξενο και απλό αλλά...δούλεψε.
Αν θέλεις κάνε μια δοκιμή.
Την άλλαξα την μπαταρία. Παραδόξως ήταν αρκετά πεσμένη (2.6V). Αλλά χωρίς επιτυχία.

ryk

Reaction score
925
Ευχαριστώ τον Νίκο για τον δεύτερο επεξεργαστή, αλλά πάλι τίποτα.
Θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια με αλλαγή κάτι ηλεκτρολυτικών....

Mufasa

Top teaser
Reaction score
2.158
Με trial & error εχουν αποκλειστεί επεξεργαστής και psu. Δεν έχει μείνει κάτι άλλο. Προφανώς όταν κάηκε ο πρώτος επεξεργαστής πήρε μαζί του και τη motherboard ή το αντίστροφο.

ryk

Reaction score
925
τσέκαρε οπτικά ολα τα πυκνωτακια ... εγω εκει ειχα εντοπίσει το πρόβλημα
Οπτικά όλα είναι εντάξει. Θα δοκιμάσω αυτά που βρίσκονται πέριξ του επεξ/στη.

daharis666

Moderator
Reaction score
84.063
Επειδή ανέφερες ότι άρπαξε ο προηγούμενος επεξεργαστής,τσέκαρε και τα πυκνωτάκια πίσω από την μητρική στην περιοχή του cpu.
υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να έχει αρπάξει και κάποια ψυχρή από το socket του cpu.

Συμβουλή.τοποθέτησε την Mobo κανονικά στο κουτί με όλες τις βίδες,λόγω χρόνων και καταπόνησης και η παραμικρή ανωμαλία στην μητρική μπορεί να κάνει την διαφορά

Ηχειάκι τελικά έβαλες?

Υ.Γ. Κούνα και λίγο τους πυκνωτές μέχρι και το ύψος του cpu

Reaction score
3.085
Καλημέρα κι από μένα. Τυχαία είδα το νήμα.

Αν βρίσκεσαι εντός Αττικής, υπάρχει τεχνικός που αναλαμβάνει τον δωρεάν έλεγχο και στη συνέχεια τη συντήρηση (διάβαζε: ανακαίνιση) και την επισκευή οποιασδήποτε μητρικής, αλλά και άλλου είδους hardware (κάρτες γραφικών, τροφοδοτικά, laptops κλπ.) με ελάχιστο κόστος και μόνο κατόπιν συνεννόησης μαζί σου.

Τον βρήκα από αγγελία στο Insomnia, αλλά τώρα δεν τον βρίσκω σ' αυτό. Εγώ του έδωσα και μου επισκεύασε ή συντήρησε/ανακαίνισε 5 μητρικές και μια κάρτα γραφικών, που τις είχα για πέταμα και δουλεύουν όλες στην εντέλεια τώρα. Επίσης επισκεύασε δωρεάν το laptop της κόρης μου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε ζητήματα λογισμικού (π.χ. προγράμματα, ενεργοποίηση Windows που έχει χαθεί το κλειδί, κλπ.). Από τις εικόνες που αποκόμισα στις 3-4 μέρες μέρες που μπαινόβγαινα στο "εργαστήριό" του, η πελατεία πάει κι έρχεται κατά κύματα και όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια.

Αν σε ενδιαφέρει, μπορώ να σου στείλω λεπτομέρειες με PM για τα περαιτέρω.

Υ.Γ.:
Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν έχω καμιά σχέση, συγγενική ή επαγγελματική μαζί του, απλά μέσω της αγγελίας του, έγινα κι εγώ ένα από τους πελάτες του.

ryk

Reaction score
925
Επειδή ανέφερες ότι άρπαξε ο προηγούμενος επεξεργαστής,τσέκαρε και τα πυκνωτάκια πίσω από την μητρική στην περιοχή του cpu.
υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να έχει αρπάξει και κάποια ψυχρή από το socket του cpu.

Συμβουλή.τοποθέτησε την Mobo κανονικά στο κουτί με όλες τις βίδες,λόγω χρόνων και καταπόνησης και η παραμικρή ανωμαλία στην μητρική μπορεί να κάνει την διαφορά

Ηχειάκι τελικά έβαλες?

Υ.Γ. Κούνα και λίγο τους πυκνωτές μέχρι και το ύψος του cpu
Για τον επεξ/στη έτσι λέω εγώ, δε σημαίνει ότι είναι και σωστό (και μάλλον δεν είναι σωστό).
Ηχειάκι έβαλα, αλλά μούγγα.....
Θα τσεκάρω και αυτά που μου λες. Δεν υπάρχει τρόπος να τσεκάρω τους ηλεκτρολυτικούς χωρίς να τους ξεκολλήσω ε;

Καλημέρα κι από μένα. Τυχαία είδα το νήμα.

Αν βρίσκεσαι εντός Αττικής, υπάρχει τεχνικός που αναλαμβάνει τον δωρεάν έλεγχο και στη συνέχεια τη συντήρηση (διάβαζε: ανακαίνιση) και την επισκευή οποιασδήποτε μητρικής, αλλά και άλλου είδους hardware (κάρτες γραφικών, τροφοδοτικά, laptops κλπ.) με ελάχιστο κόστος και μόνο κατόπιν συνεννόησης μαζί σου.

Τον βρήκα από αγγελία στο Insomnia, αλλά τώρα δεν τον βρίσκω σ' αυτό. Εγώ του έδωσα και μου επισκεύασε ή συντήρησε/ανακαίνισε 5 μητρικές και μια κάρτα γραφικών, που τις είχα για πέταμα και δουλεύουν όλες στην εντέλεια τώρα. Επίσης επισκεύασε δωρεάν το laptop της κόρης μου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε ζητήματα λογισμικού (π.χ. προγράμματα, ενεργοποίηση Windows που έχει χαθεί το κλειδί, κλπ.). Από τις εικόνες που αποκόμισα στις 3-4 μέρες μέρες που μπαινόβγαινα στο "εργαστήριό" του, η πελατεία πάει κι έρχεται κατά κύματα και όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια.

Αν σε ενδιαφέρει, μπορώ να σου στείλω λεπτομέρειες με PM για τα περαιτέρω.

Υ.Γ.:
Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν έχω καμιά σχέση, συγγενική ή επαγγελματική μαζί του, απλά μέσω της αγγελίας του, έγινα κι εγώ ένα από τους πελάτες του.
Ευχαριστώ. Αν θες ρίξε π.μ. - αχρείαστο να'ναι...

daharis666

Moderator
Reaction score
84.063
Αν έβαλες ηχειάκι και δεν βγάζει beep code συμβαίνουν 2 πράγματα εξαιρώντας πυκνωτές,αντιστάσεις και διοδάκια.

1.έχει θέμα το bios,τουτέστιν εξωτερικό προγραμματιστή για να ξαναγράψουμε κώδικα,δεν μπορείς διαφορετικά
2.Ενδεχομένως να υπάρχει θέμα σε northbridge-southbridge(συνήθως το πρώτο) της μητρικής

δοκίμασε αν θέλεις και αφού την έχεις τοποθετημένη στο κουτί να πιέσεις ελαφρά προς δύναμη το northbridge και άναψέ το κρατώντας το πατημένο

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.402
Members
38.556
Νεότερο μέλος
doris78