Πρώτο σύστημα ήχου για αρχάριο

Μηνύματα
681
Reaction score
1
Ο Κώστας έχει δίκιο όσο αφορά τις κάτώτερες συχνότητες. Χρειάζονται μεγάλα γούφερ, καλή ενίσχυση τους και καλή διαχείρηση τους αν είναι πάνω από ένα. Κοινώς 2 τουλάχιστον subs τοποθετημένα σωστά και με κώνους μεγαλύτερους κατά πολύ από αυτούς των ηχείων. Πχ αν έχεις 8 στα ηχεία θες τουλάχιστον 10 στα sub. Αν τώρα μπορείς να πάρεις μόνο ένα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12άρι. Είναι θέμα φυσικής. Δεν τίθεται αμφισβήτησης.
 

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.849
Reaction score
4.594
Παιδιά αν μιλάμε για man caves τότε όχι 6 αλλά 46 subs! μιλάμε ομως για σαλόνια που ως επί το πλείστον στήνονται με αμοιβαίους συμβιβασμούς ...

Συνεπώς, για τους περισσότερους θέμα είναι όχι τα 2 subs αλλά που στο διαβολο θα τοποθετηθεί το ένα 12αρη ή το ένα 15αρη ωστε να ταιριάζει στην αισθητική του χώρου.

Όσο και να καυλωνω δλδ με τα subs της genelec ή της neumann δεν θα τα εβαζα ποτέ στο σαλονι μου. Προφανώς αν είχα έναν χώρο σαν του Κώστα η συζήτηση θα ήταν 100% διαφορετική.

Κλείνω, 2 subs είναι super για αρχη. Από το να μην έχεις κανενα όμως καλύτερα να έχεις ένα. Επιμένω στη θέση μου, ξεκινά με λίγα χρήματα και βλέπεις, μην παρασυρθεις, το χόμπυ μπορεί να κάψει άπειρα χρήματα αν αφεθείς.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Πολλοί πόροι, ενέργεια, προσπάθεια, φασαρία για την ...πρώτη οκτάβα... που στην συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών έχει κοπεί στην ηχογράφηση, μετά ξανά στη μίξη και στο τέλος, έτσι για σιγουριά και στο mastering :p
 

Μηνύματα
681
Reaction score
1
Βασικά όταν μιλάμε για sub μιλάμε για συχνότητες ως 100 το πολύ 120 hz. Η άνω συχνότητα αποκοπής που χρησιμοποιούμε. Συνήθως είναι γύρω στους 80 κύκλους. Όπως όμως έγραψε ο αγαπητός μεσιέ αλλού μπορεί να ανέβει λίγο παραπάνω λόγω της ισοστάθμισης. Επίσης μην ξεχνάται τις αρμονικές που βγαίνουν και αυτές ακούγονται. Οπότε είμαι απαραίτητη η αναπαραγωγή ήχων στις χαμηλές αυτές συχνότητες. Επίσης επηρεάζουν θετικά την σπόδοση τωμ ηχείων η ύπαρξη subs στην αλυσίδα αναπαραγωγής υπό την προυπόθεση ότι θα τα κροσσάρουμε σωστά.
 

Μηνύματα
455
Reaction score
572
και συμπληρώνω μετά θα είσαι εκτός οικογένειας κλεισμένος σε άλλο χώρο και πάλι η σύζυγος θα μουρμουρά τα παιδιά θα μπαίνουν μέσα όποτε θέλουν μπαμπά αυτό,μπαμπά εκείνο γάματα σου λέω.
Αυτά είναι για γερομπακούρια ,σιγά μην είσαι 30-40 και να κάθεσε μέσα να ρυθμίζεις ηχεία-σάμπ και ότι άλλο θές.ενώ όξω ο ποδόγυρος θα οργιάζει :biggrin: :biggrin: :biggrin:
 


Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
Καλησπέρα σε όλους.
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τις προτάσεις σας.
Με βοηθήσατε να μάθω και να καταταλάβω πολλά!

Άργησα να επανέλθω καθώς από τη μία είχα τη μετακόμιση στο νέο σπίτι, από την άλλη έφαγα αρκετές ώρες στο φόρουμ διαβάζοντας. Πραγματικά, υπάρχει πολλή γνώση θαμένη σε πολλά νήματα.

Μετά από όλα αυτά αποφάσισα να πάω με την πρόταση του φίλου @Ndis:
2 x JBL 308 +2 x Presonus T10 + DAC SMSL M200.

ΑΛΛΑ,

όταν αποφάσισα να δείξω τις επερχόμενες αγορές στο έτερον ήμισυ, υπήρξε μία "δυσαρέσκεια", όταν τα είδε τα 308, ως προς το αισθητικό κομμάτι:
-"Το σαλόνι είναι κοινός χώρος και για τους 2 μας. Θα ήθελα κάτι που να ταιριάζει και με το χώρο, αλλά κάνε ότι νομίζεις".
-Ας δούμε τα Yamaha HS-8
-........😒
-Ας δούμε τα KEF LS 50 (αφού βγαίνουν και ενεργά ίσως να γίνει υπέρβαση στο μπάτζετ)
-OK, είναι 'διαστημικά' στην εμφάνιση και σίγουρα καλύτερα από τα προηγούμενα
-Χμμμ, πάμε να δούμε και τα Focal 806 (για να δούμε τι προτιμά...)
- Αυτά είναι ωραία, αλλά μπορείς να πας πίσω, κάποια άλλα μου άρεσαν
- ΟΚ... (περίεργεια στο φουλ)
- Αυτά είνα κουκλιά!😍
- Ποια αυτά τα μεγάλα? (εννοεί τα Focal 826)
- Ναι, δεν είναι πολύ όμορφα ?
-.... Καλή μου, αυτά είναι ηχεία δαπέδου, είναι 1 μέτρο ψηλά, μην τα βλέπεις μικρά στη φωτό...
- Ναι, αλλά είναι πανέμορφα...
-Αυτά όμως είναι παθητικά, και υπερβαίνουν το μπάτζετ που έχω θέσει, θα χρειαστούμε ενισχυτή, κτλ κτλ...

... 2 ώρες αργότερα, αφού έχουμε δει βίντεο με όλα τα παραπάνω ηχεία για να καταλάβει το μέγεθος τους και αφού της εξήγησα συνοπτικά διαφορές μεταξύ ενεργών και παθητικών, με ρωτά διστακτικά...
-Αν πάρουμε ενισχυτή, θα μπορούμε στο μέλλον να παίζουμε από πικάπ ?
- o_O (έχω μείνει κάγκελο)
- Εισαι καλά?
- Ναι, απλά δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο από σένα... εγώ δεν είχα ποτέ βλέψεις για βινύλιο.
- Οχι τώρα, στο μέλλον... Βλέποντας όλα αυτά, μου άνοιξε η όρεξη... Θα ήθελα να έχω τα αγαπημένα μου άλμπουμ και να τα παίζω από τους δίσκους. ΟΚ, δεν είναι σίγουρο πως θα το κάνω κι αν δε θες εσύ κανένα πρόβλημα...😊
-Ωπα, ώπα δεν είπα όχι...

Τέτοια ανατροπή είχα να δω από το Barcelona-Paris: 6 - 1

Έχουμε τα εξής δεδομένα λοιπόν:
Από τη μία είμαστε ΟΚ, με την αρχική πρόταση (2 x JBL 308 +2 x Presonus T10 + DAC SMSL M200) κι ας είναι κάτι που 'doesn't spark joy'.

Από την άλλη, αν είναι για κάτι όμορφο που χαίρεσαι να το βλέπεις και έχει και δυνατότητα για βινύλιο στο μέλλον, ας κάνουμε και μία υπέρβαση στο μπάτζετ για τα Focal 826...Αν και εδώ μου αλλάζει όλα τα δεδομένα και αυτά που είχα στα υπόψιν...
Ο φίλος @Kostas Kefalas πρότεινε τον Denon AVR-X3600H λίγες σελίδες πριν, που φαίνεται υπερ πλήρης για τα παραπάνω και όσα μπορεί να προκύψουν στο μέλλον (?). Να μείνω σε αυτόν ή υπάρχει κάτι άλλο που προτείνετε?
(Τώρα που γυρίζει).
Επίσης, σε αυτό το σενάριο θα χρειαστεί sub-woofer ή να το αφήσω για αργότερα?
(Νομίζω η σωστή απάντηση είναι πως πάντα χρειάζεται sub, αλλά μπορεί να περιμένει για αργότερα)
Επιμενω στα ηχεια και στον AV .
θα εχεις την δυνατοτητα να κανεις οτι θελεις στο μελλον...

να βαλεις κιαλλα ηχεια
να βαλεις subs
να βαλεις τελικους
να βαλεις πικ-απ
να βαλεις atmos

καφε δεν θα μπορεις να κανεις..:biggrin:



ναι, να μην τα παρεις γιατι θα ακους 3 πουλακια καθονται..

να παρεις...

δεν νομιζω οτι θα χρειαστεις sub για τις μουσικες σου με αυτα τα ηχεια και μπορεις να κατσεις 2.5-3μ
....αλλα θα χρειαστεις ισοσταθμιση.....
παρε εναν οικονομικο-ωραιο AV γιαυτο...και κανεις οτι αναβαθμισεις θελεις μετα, αν θες, σε καναλια η subs


βγαινει λιγο πιο πανω το ποσο αλλα θασαι πληρες και αναβαθμισιμος οποτε θες.
 
  • Like
Reactions: PMC


Μηνύματα
681
Reaction score
1
Ε τότε ..
Η γνώμη μου από.τα ηχεία που σκέφτεται είναι να πάρει τα focal με τον yamaha και στο μέλλον να προσθέσει sub της ίδιας εταιρίας και.σειράς.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Πολλοί πόροι, ενέργεια, προσπάθεια, φασαρία για την ...πρώτη οκτάβα... που στην συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών έχει κοπεί στην ηχογράφηση, μετά ξανά στη μίξη και στο τέλος, έτσι για σιγουριά και στο mastering :p
Δεν ισχύουν αυτά .

Παιδιά αν μιλάμε για man caves τότε όχι 6 αλλά 46 subs! μιλάμε ομως για σαλόνια που ως επί το πλείστον στήνονται με αμοιβαίους συμβιβασμούς ...
Πολλά είναι στο μυαλό σας.

Η γυναίκα του άλλου, γουσταρε μεγάλα ηχεία περισσότερο από μικρά.

Εκτός αυτού, το "πάτημα" ενός σαμπ σε μια γωνιά, είναι μικρό, αν πάρεις ένα συμμαζεμένο σαμπ, πες πως είναι 40*50cm σε μια γωνιά, και πάνω του δε βάζεις συνήθως τίποτα.
Τι σε πειράζει να βάλεις από πάνω άλλα 5 σαμπ να γίνει μια ωραία κολόνα με λοβό αρεϊ;
Τον ίδιο χώρο θα καταλαμβάνουν στο σαλόνι, 40*50cm...

Πολλά είναι στο μυαλό σας..

Βεβαίως τα λεφτά εξακολουθούν να είναι το κύριο πρόβλημα.

Και στο δικό μου χώρο, που πολλοί ζηλεύετε, αν είχα να διαθέσω τα λεφτά, θα έπαιρνα 2 τεμάχια από το μεγάλο σαμπ της τζενελεκ.
Αλλά στα 12 χιλιάρικα έκαστο, ε, υπάρχει θέμα.
 


TGD

Μηνύματα
6.984
Reaction score
7.069
Όχι κι έτσι. Αυτή τη στιγμή οι έμποροι αγοράζουν τα γραμματόσημα στο 1/10 της τιμής που λένε οι κατάλογοι...
Ψάξε λίγο ακόμα για ενεργά. Πχ η Kali βγάζει τα μικρά και σε άσπρο. Και βγάζει και σαμπ γομάρι (αλλά μόνο σε μαύρο).
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Συνεπώς, για τους περισσότερους θέμα είναι όχι τα 2 subs αλλά που στο διαβολο θα τοποθετηθεί το ένα 12αρη ή το ένα 15αρη ωστε να ταιριάζει στην αισθητική του χώρου.
Και ομως πιο εύκολο ειναι να κρύψεις στον χώρο περισσότερα μικρά σαμπς, παρά ένα μεγάλο.
 

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.849
Reaction score
4.594
Αγαπητοί μου, προσωπικά δεν θα χρειαστείτε κόπο για να με πείσετε ;) Τα επιχειρήματα όμως που παρατίθενται δεν τα βλέπω ικανά να πείσουν τις γυναίκες των περισσοτέρων !

2 κουτιά 50x50x50 δεν μπαίνουν ευκολα σε τυπικό σαλόνι. Αν κάποιος πεθαμένος παντρεμένος ειναι τυχερός και μπορεί να βάλει 4 ή και παραπάνω μπράβο του έχει πιάσει λαχείο ! Την γκρίνια πχ που έφαγα εγώ για τα aria 936 να μην την περάσει άλλoς.

Συμφωνώ πάντως με τον @Dimifoot , στο πλαίσιο του συμβιβασμού και μέχρι να αποκτήσω dedicated χώρο κι εγώ σε μικρότερα sealed καταλήγω.
 

vasilisnt

Golden Boy!
Μηνύματα
2.104
Reaction score
2.740
Φυσικά είναι οικονομικό.

Πάμε πάλι:

Για να έχεις ομαλή μετάβαση μεταξύ δεύτερης και τρίτης οκταβας, η μαγική συνταγή είναι να πάρεις έτοιμα σετ από μια φίρμα, πχ δορυφοράκια και σαμπ από τη Neumann, ώστε να βασιστείς στις γνώσεις των μηχανικών που τα έφτιαξαν, για να "ταιριάζουν" μεταξύ τους.

Όταν κάνεις συνδυασμούς, δορυφοράκια από μια φίρμα, σαμπ από άλλη, (κι ακόμα χειρότερα ενισχυτικά από τρίτη φίρμα) τότε το παίζεις μηχανικός, που και καλά "ξέρεις" τι κάνεις.

Άμα είσαι μπουτχιας, ναι φιλαράκι, ξέρεις τι κάνεις. Άμα δεν είσαι όμως; Τότε μάλλον οδεύεις προς ένα εξόχως απογοητευτικό αποτέλεσμα, και το μέγεθος της απογοήτευσης θα είναι ανάλογο της ανεπάρκειας γνώσεων που έχεις μέσα στο κεφάλι σου.

Προσωπικά, έχω κατ'επαναληψιν προτείνει σε όλους σας να κάνετε αυτό που θα έκανα εγώ στη θέση σας, δηλαδή να ξεκινήσετε από τα σαμπ, διαλέγοντας τα καλύτερα σαμπ που αντέχει η τσέπη σας, από μια φίρμα που δίνει "πακέτο" με αυτά τα σαμπ και αξιόλογους δορυφόρους για την απόσταση ακρόασης που χρειάζεστε, και μετά να αγοράσετε τους δορυφόρους της φίρμας.

Δηλαδή, όχι, μη πάτε να πάρετε τα τζενελεκ τα δορυφοράκια επειδή είναι γ@μάτα στις μετρήσεις του Αμίρ, και αντέχετε τα 800€ που κοστίζουν, διότι το ένα σαμπ τους κοστίζει 2,5 χιλιάρικα και δεν το αντέχετε οικονομικά..

Δηλαδή: Πάρε το καλύτερο και ακριβότερο σαμπ που αντέχει η τσέπη σου, υπολογίζοντας πως μπορεί να χρειαστείς 4 σαμπ για να καλύψεις πρώτη οκταβα, και μετά συμπλήρωσε με δορυφορίδια.

Γιατί είναι οικονομικό το θέμα. Έχει δίκιο ο Πέτρος, και μάλιστα έχει δίκιο σε κάθε επίπεδο μπάτζετ, είτε μιλάμε για σεταπ στα 2.000€ είτε στα 100.000€. Πάντα είναι οικονομικό το θέμα. Ξέρεις πόσο κοστίζουν τα μεγάλα σαμπ της Wilson; Όσο ανεβαίνεις κατηγορία τιμής, παραμένει η ίδια "ψαλίδα" μεταξύ σαμπ και δορυφοριδίων, και γίνονται τα ίδια ακριβώς σφάλματα.

Γελάτε όταν σας τα λέω, αλλά δεν είναι αστείο, σοβαρά μιλάμε, απλώς είναι δύσκολο να το χωνέψει κάνεις έτσι όπως το ακούει, διότι έχει "μάθει" να διαλέγει "ηχεία" που του "αρέσουν" στο αυτί (ή ακόμα χειρότερα στο μάτι), κάτι που βεβαίως είναι μια χαζομάρα, καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα σαμπ, σε κάθε μπάτζετ.
Αυτά στο δικαναλο , στο πολυκαναλο με ενισχυτή av γιατί πρέπει να είναι ίδια μάρκα το sub για το .1 κανάλι ?
 

Μηνύματα
206
Reaction score
221
Για αυτά τα ηχεία γράφονται καλά σχόλια
https://www.skroutz.gr/s/21235806/Wharfedale-Linton.html


Ενισχυτής όλα σε ένα
ή
https://www.skroutz.gr/s/5927693/Yamaha-A-S701-Black.html με dac/network streamer της επιλογής σου.
Αντιπρόσωπος είναι ο Νακας και για τα ηχεία και για τον ενισχυτή οπότε μπορεί να τα έχει και στημένα να πάρεις μια ιδέα.
 
Last edited:


Μηνύματα
681
Reaction score
1
Δεν μπορώ να διαβάσω τα σχόλια. Τι συμπεράσματα.βγαίνουν.περιληπτικά;
 

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
7.788
Reaction score
28.224
ό καλύτερος κριτής είναι τ αυτάκια μας .
Αλλά απο την στιγμή που δεν ειναι στον χώρο μου , διαβάζω και τα σχόλια και βγάζω μιά πρώτη εικόνα " από τους άλλους " που λένε πώς τα έχουν μπροστά τους .
Από τα πιο πάνω έχω ακούσει μόνο τα kef και τα quad και από φίλο που ξέρω πως ή γνώμη του μετρά γιά μένα , τα fune .
Καί τα 4 ηχεία είναι αξιόλογα - γιά αρχή - στα χρήματα τους . Από την άλλη , .........
Αν δεν τα ακούσεις ό ίδιος με το ενισχυτή σου .....ηχεία δεν παίρνεις .

-
 

Μηνύματα
9
Reaction score
20
Για αυτά τα ηχεία γράφονται καλά σχόλια
https://www.skroutz.gr/s/21235806/Wharfedale-Linton.html


Ενισχυτής όλα σε ένα
ή
https://www.skroutz.gr/s/5927693/Yamaha-A-S701-Black.html με dac/network streamer της επιλογής σου.
Αντιπρόσωπος είναι ο Νακας και για τα ηχεία και για τον ενισχυτή οπότε μπορεί να τα έχει και στημένα να πάρεις μια ιδέα.
Σε ευχαριστώ για τις προτάσεις σου.
Στην αρχή και εγώ για τον 803 σκεφτόμουν, σε σχέση με τον 3600Η που προτάθηκε πιο πάνω είναι καλύτερη επιλογή όσον αφορά το ακουστικό κομμάτι? Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας/streaming φαίνονται ίδιοι.
Να προσθέσω πως ΔΕΝ υπάρχει τηλεόραση στο χώρο, είναι κάτι που προσπαθώ να βγάλω από τη ζωή μου και να προσθέσω πιο πολλή μουσική.
Για τις ελάχιστες ταινίες που βλέπουμε το χρόνο, αρκεί ο η/υ ή στο σινεμά.

ό καλύτερος κριτής είναι τ αυτάκια μας .
Αλλά απο την στιγμή που δεν ειναι στον χώρο μου , διαβάζω και τα σχόλια και βγάζω μιά πρώτη εικόνα " από τους άλλους " που λένε πώς τα έχουν μπροστά τους .
Από τα πιο πάνω έχω ακούσει μόνο τα kef και τα quad και από φίλο που ξέρω πως ή γνώμη του μετρά γιά μένα , τα fune .
Καί τα 4 ηχεία είναι αξιόλογα - γιά αρχή - στα χρήματα τους . Από την άλλη , .........
Αν δεν τα ακούσεις ό ίδιος με το ενισχυτή σου .....ηχεία δεν παίρνεις .

-
Από τη μία σε καταλαβαίνω, από την άλλη δεν ξέρω αν τα ηχεία που θα ακούσω σε κάποιο κατάστημα (σε διαμορφωμένο ή μη χώρο), θα ακούγονται το ίδιο στο δικό μου χώρο. Επίσης, με την τρέχουσα κατάσταση, το άκουσμα σε κάπιο κατάστημα αποκλείεται μέχρι νεωτέρας...
Επιπλέον, αυτή τη στιγή δεν υπάρχει ενισχυτής ή κάτι άλλο, όλο το σύστημα χτίζεται από την αρχή, η μόνη πηγή ήχου στο σπίτι έιναι ένα Marshall Killburn.
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.313
Μηνύματα
2.858.198
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top