Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές



D

Deleted member 35

Guest

9 χρόνια μετά και πάλι τα ίδια. Και το άσχημο πλην των αιωνόβιων ελιών που καίγονται είναι και το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που κινδυνεύει. Έχει ένα από τα ομορφότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Ελλάδος μαζί με του Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι και άλλο ένα στο Άγιο Όρος. Μακάρι να πάνε όλα καλά.

Λόγω του εδάφους δεν υπάρχει καθόλου πρόσβαση σε ορισμένα κομμάτια. Πριν λίγο η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη νότια από το Σερνικάκι σε μικρό λόφο χωρίς δρόμο.

Η φωτιά ξεκίνησε εκεί που είναι το τελικό σίγμα στο Άμφισσας και έχει απλωθεί δεξιά και αριστερά του δρόμου. Στους 2 λόφους που φαίνονται αρχίζει και σκαρφαλώνει. Στις 5 οι φωτιά ήταν στο βορινό λόφο και φαινόταν από πολύ μακριά και πριν μια ώρα φαινόταν και από τα σπίτια μας στην Άμφισσα η φωτιά στο νότιο λόφο. Η απόσταση από το κέντρο της Άμφισσας είναι 6 χλμ μετρημένα. Αν καβαλήσει που θα το κάνει έχει 3 εργοστάσια με ελιές στη σειρά σε 3-4 χλμ νότια. Και η πρόσβαση από το λόφο είναι πολύ δύσκολη. Αν θα τους σώσει κάτι θα είναι η αραιή βλάστηση που ίσως επιβραδύνει τη φωτιά. Βέβαια δεν έχω και πολλές ελπίδες γιατί προχτές που κόβαμε με το χορτοκοπτικό η σκόνη σηκωνόταν στο θεό. Λες και όργωνες με το τρακτέρ ένα πράγμα.

fotia.png
 




D

Deleted member 35

Guest
IMG_20220705_144918.jpg IMG_20220705_145134.jpg

Στην πρώτη εικόνα φαίνεται το πόσο κοντά ήρθε η φωτιά χτες βράδυ στην Ιτέα. 20 μέτρα από τα εργοστάσια. Στη δεύτερη σε πολύ καλύτερη λήψη. Στα δεξιά ξεκινάνε σπίτια και από κάτω είναι οι παλιές εργατικές. Στον κάμπο έχει και αρκετά σκόρπια σπίτια όπως και ελιές. Ευτυχώς ο αέρας άλλαξε κυριολεκτικά στο παρά ένα και δεν κάηκε σπίτι. Δυστυχώς σην κορυφή και προς την Άμφισσα υπήρχαν μαντριά και κάποια κάηκαν.
 


D

Deleted member 35

Guest
Κρανίου τόπος. Το 2013 η φωτιά είχε περάσει από το ίδιο σημείο. Σε μερικές φωτογραφίες φαίνονται τα μικρά δεντράκια που φυτεύτηκαν. Δε γλίτωσε τίποτα. Ακόμη και όσοι είχαν γεωτρήσεις την "πάτησαν" καθώς τα δέντρα τους ήταν πολύ μεγάλα και πυκνά με αποτέλεσμα να καούν από πάνω. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις που δεν καλλιεργήθηκαν από τότε και πάλι η φωτιά τις κατάκαψε. Ελάχιστοι γλίτωσαν και αυτοί όχι μέσα στην καρδιά της φωτιάς. Στις άκρες οι πολύ ελάχιστοι που είχαν οργώσει πρόσφατα. Προσοχή οργώσει και όχι πέρασμα με καταστροφέα.
 

ika

News
Μηνύματα
13.743
Reaction score
12.818

D

Deleted member 35

Guest
3941-scaled.jpg


Δε θα γράψω αυτά που σκέφτομαι για να μην υπάρξει πρόβλημα.

Αλλά το γράφουν χωρίς θράσος.

Ζητούμενο η αποζημίωση των κτηματιών που είχαν καθαρίσει τα αγροτεμάχειά τους, καθώς και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Χτες ανέβασα φωτογραφίες. Όσοι δεν με πιστεύετε μπορείτε να έρθετε να το δείτε με τα μάτια σας. Αν έγιναν κυριολεκτικά στάχτη κορμοί διαμέτρου 40 και 50 εκατοστών από το σκληρότερο ξύλο θα γλίτωναν αν είχε καθαριστεί το οικόπεδο; Για να καεί το λιόξυλο είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν έχει ρετσίνι για να ανάψει. Ακόμη και τα πολύ λεπτά ξύλα ανάβουν δύσκολα.

Εκεί έγινε η κόλαση του Δάντη 2 μέρες και βγαίνουν οι αχαρακτήριστοι και μιλάνε για τα χόρτα. Όπως έγραψα και χτες τη γλίτωσαν ΕΛΑΧΙΣΤΑ κτήματα και αυτά στις άκρες. Όσα ήταν αραιοφυτεμένα και οργωμένα. Όσοι τα είχαν περάσει με καταστροφέα ή χορτοκοπτικό πάλι ΔΕΝ γλίτωσαν καθώς τα ξερά ήταν κάτω και η φωτιά πάλι εξαπλώθηκε.
Για τους δρόμους που αναφέρει είναι γνωστό πρόβλημα για το οποίο όμως φταίει το κράτος και οι αδυναμία του να μαμήσει μερικούς. Στο Πέταλο του Μαλλιακού πόσα χρόνια είχαν παγώσει τα έργα με τα δικαστήρια; Γιατί το κράτος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να καθυστερήσει έργο κοινής ωφέλειας;

Τώρα πχ στα δικά μας. Αν αύριο το κράτος αποφασίσει να ανοίξει δρόμους πόσα δικαστήρια θα γίνουν; Άπειρα. Δείτε όμως στο Gmaps ότι δεν υπάρχει σωστός δρόμος ούτε για δείγμα και ήταν και αυτός ένας μικρός λόγος της καταστροφής. Άλλωστε ο δρόμος είναι και αυτός μια μικρή ζώνη πυρασφάλειας.

Αν πάει το υπουργείο και πει ότι αύριο πρωί θα ανοίξω Χ χλμ δρόμους και τέρμα θα αρχίσουν όλοι να μιλάνε για χούντα και θα φτάσουν μέχρι Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
 
Last edited by a moderator:




rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Τι πράμα κι αυτό, να μην την αφήνουν να ησυχάσει...


Έφεση κατά της απόφασης για τις πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται ξανά στο εδώλιο η Ρένα Δούρου, δυο στελέχη από το Δασαρχείο και δυο από την Πολεοδομία.
 




alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Στον Κουβαρά την πρόλαβαν. Ήταν πίσω από τα Lidl αν ξέρεις.
 



Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.309
Μηνύματα
2.858.050
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top