Πως μεταφέρουμε δεδομένα (κλωνοποίηση) σε έναν M.2 από δυο SSD σε SATA RAID 0?

Reaction score
2.248
Καλημέρα μαστροπαναγιώτη.
Η GPU είναι σε Χ8 εφόσον έχεις κάρτα πάνω σε μία από τις PCIe-2.0 X1 (δλδ στις 1,3,4 (στην PCI-Ex1_2 δεν μπορείς λόγο του ύψους της GPU)

2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 or dual x8)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (max at x4 mode) *1
4 x PCIe 2.0 x1

*1: The PCIe x16_3 slot shares bandwidth with SATA6G_56. The PCIe x16_3 is default set at x2 mode. Supports Intel® RST for PCIE RAID storage.

Τρέξε το GPU-Z να το δεις https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

To Z170 δίνει 20 lanes, αλλά δεν γνωρίζω τι διαχείρηση κάνει η mobo σου.
https://ark.intel.com/products/90591/Intel-Z170-Chipset

Το compo σου είναι αυτό

http://www.tomshardware.com/reviews/intel-z170-lga-1151-skylake-motherboard,4254.html

Reaction score
3.085
Καλημέρα μαστροπαναγιώτη.
Η GPU είναι σε Χ8 εφόσον έχεις κάρτα πάνω σε μία από τις PCIe-2.0 X1 (δλδ στις 1,3,4 (στην PCI-Ex1_2 δεν μπορείς λόγο του ύψους της GPU)
Τρέξε το GPU-Z να το δεις...
Το έτρεξα και ιδού τα αποτελέσματα:
XFX-380.gif

Για πες...

(θα ακολουθήσει και ο έλεγχος του Μ.2 με το Crystal Disk Mark)

Reaction score
2.248
H R9 είναι σε GEN3 (X16)
Οπότε τα PCIe X1 expansion slots στο mobo είναι από το Ζ170

Τέλειο !!!

Reaction score
3.085
Πριν από αυτά, για πείτε μου πως θα τρέξω το Crystal Disk Mark που είναι .appx?
Διάβασα όλο αυτό, αλλά μολονότι ακολούθησα τις οδηγίες βήμα-βήμα, όταν κάνω διπλό κλικ πάνω στην εφαρμογή, μου λέει ότι δεν μπορεί να την τρέξει και πρέπει - λέει - να; βρω εφα;ρμογή να το τρέχει.

Reaction score
2.248
Πριν από αυτά, για πείτε μου πως θα τρέξω το Crystal Disk Mark που είναι .appx?
Διάβασα όλο αυτό, αλλά μολονότι ακολούθησα τις οδηγίες βήμα-βήμα, όταν κάνω διπλό κλικ πάνω στην εφαρμογή, μου λέει ότι δεν μπορεί να την τρέξει και πρέπει - λέει - να; βρω εφα;ρμογή να το τρέχει.
Με WIN 10 θέλει το CrystalDiskMark Ver 5.2.1 και όχι το Ver 7.0.5

Έχω τα 8.1 και τρέχει χωρίς πρόβλημα

Reaction score
3.085
Με WIN 10 θέλει το CrystalDiskMark Ver 5.2.1 και όχι το Ver 7.0.5

Έχω τα 8.1 και τρέχει χωρίς πρόβλημα
Το 5.2.1 κατέβασα. Αλλά επειδή είναι .appx file, δεν μπορούν τα Windows να τον ανοίξουν (ή, εν πάση περιπτώσει, να τον τρέξουν).
Το ερωτηματικό λοιπόν, είναι πως θα τρέξω την εφαρμογή - και οποιαδήποτε άλλη με κατάληξη .appx.
Ο παραπάνω οδηγός δεν βοηθάει - τουλάχιστον σε μένα και στον εν λόγω υπολογιστή.

Διότι σε έναν άλλο (αυτόν, από τον οποίο γράφω αυτή τη στιγμή), με το που έκανα διπλό κλικ πάνω της, ξεκίνησε ρωτώντας με αν θέλω να την εγκαταστήσω.

Τι διάολο δεν κάνω καλά;

Reaction score
3.085
....Τι διάολο δεν κάνω καλά;
Βρέθηκε!
Έπρεπε να εγκατασταθούν κάποια updates πρώτα.
Τώρα δουλεύει.

Η version που κατέβασα και έχω εγκαταστήσει είναι η: 5.2.1 Shizuku Edition x64 (UWP)
About_CrystalDiskMark.jpg

Οι πρώτες ενδείξεις για τον Μ.2 της Samsung που πάιρνω είναι οι παρακάτω :)():
M.2 Samsung_20170-07-04.jpg

Βγαίνει συμπέρασμα ή πρέπει να βάλω το δίσκο να δουλεύει σε καμιά βαριά εφαρμογή και τότε να τον μετρήσω;

Reaction score
3.085
OK, ευχαριστώ, Γιώργο (που να το ξέρω - δεν έκατσα βα διαβάσω και το guide, αν υπάρχει)

Λοιπόν, το έτρεξα και ιδού:

M.2 Samsung_20170-07-04_2.jpg

Και το σχετικό αρχείο της δοκιμής:

CrystalDiskMark 5.2.1 Shizuku Edition x64 (UWP) (C) 2007-2017 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 3270.928 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 1469.341 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 607.065 MB/s [148209.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 405.092 MB/s [ 98899.4 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 2126.073 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 1425.926 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 62.215 MB/s [ 15189.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 182.333 MB/s [ 44514.9 IOPS]

Test : 1024 MiB [C: 38.0% (88.3/232.2 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2017/07/04 22:39:47

Τι συμπέρασμα βγαίνει;

Reaction score
3.085
Τι συμπέρασμα βγαίνει;
'Οτι έιναι Χ4 και ότι θα αγοράσω σίγουρα και εγώ έναν. :D
Το ότι είναι x4 που το διαβάζει κανένας ή, εν πάση περιπτώσει, πως το αντιλαμβάνεται στο εν λόγω ρεπόρτο;
Είναι ταχύτεροςαπό τον ASUS ROG RAIDR EXPRESS σε PCIe Χ2 που έχω
Για τον παραπάνω διαβάζω στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Asus:
"sequential read/write speed 830/810MB/s"

Ο M.2 960 EVO της Samsung δίνει:
"Sequential Read Speed: Up to 3,200 MB/sec**"
"Sequential Write Speed: Up to 1,500 MB/sec**"
**(Ψάχνω να βρω τα 2 αστεράκια τι σημαίνουν, αλλά δεν....)

Οπότε δεν είναι λογικό να παρουσιάζεται ταχύτερος από τον PCI-E RAIDR της Asus?
(η απορία μου περί "λογικού" - ή μη - είναι ειλικρινής)

Θα ακολουθήσει ρεπόρτο του τεστ με το Performance Test 9.0, που μόλις κατέβασα και εγκατέστησα (trial version, of course) και το οποίο δοκίμασα ήδη στον υπολογιστή, από τον οποίο γράφω τώρα.

Μη μου ζητήσετε μόνο να ποστάρω τα αποτελέσματα του τεστ γι αυτόν τον υπολογιστή γιατί με μια πρώτη ματιά μάλλον τα βρίσκω απογοητευτικά.

Reaction score
2.248
Το ότι είναι x4 που το διαβάζει κανένας ή, εν πάση περιπτώσει, πως το αντιλαμβάνεται στο εν λόγω ρεπόρτο;
https://www.gbmb.org/gbps-to-mbs

Για τον παραπάνω διαβάζω στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Asus:
"sequential read/write speed 830/810MB/s"

Ο M.2 960 EVO της Samsung δίνει:
"Sequential Read Speed: Up to 3,200 MB/sec**"
"Sequential Write Speed: Up to 1,500 MB/sec**"
**(Ψάχνω να βρω τα 2 αστεράκια τι σημαίνουν, αλλά δεν....)

Οπότε δεν είναι λογικό να παρουσιάζεται ταχύτερος από τον PCI-E RAIDR της Asus?
(η απορία μου περί "λογικού" - ή μη - είναι ειλικρινής)
O ASUS ROG RAIDR δεν είναι storage disk, αλλά μπορεί και να γίνει.
Η χρήση που του κάνω είναι για το OS (win 8.1), σαν RAMDISK (R/W up to 120,000Mb/s) και σαν HYBRIDISK (κάτι σαν booster) για τους HDD που έχω σε raid 5.

Θα ακολουθήσει ρεπόρτο του τεστ με το Performance Test 9.0, που μόλις κατέβασα και εγκατέστησα (trial version, of course) και το οποίο δοκίμασα ήδη στον υπολογιστή, από τον οποίο γράφω τώρα.

Μη μου ζητήσετε μόνο να ποστάρω τα αποτελέσματα του τεστ γι αυτόν τον υπολογιστή γιατί με μια πρώτη ματιά μάλλον τα βρίσκω απογοητευτικά.
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι απογοητευτικά για το PC σου!!!

Reaction score
3.085
Παιδιά, ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα.

Υπάρχει βέβαια το HD Sentinel, που αναγνωρίζει πλήρως το συγκεκριμένο δίσκο, κάνει γενική επισκόπηση της κατάστασής του, μετράει τις επιδόσεις του, προειδοποιεί για τυχόν κακά μαντάτα, μετράει θερμοκρασία, δίνει πληροφορίες για το δίσκο κλπ.
Επαναφέρω το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας (ευθαρσώς) ότι έκανα 100% λάθος. Ναι μεν ο 960 εμφανίζεται στο HD sentinel, αλλά δεν αναγνωρίζεται από την έκδοση που έχω (4.50). Κατέβασα τη νεότερη 5.01, αλλά είναι trial 30 ημερών. Ή πρέπει να την αγοράσω ή πρέπει να την εγκαταλείψω.

Σε αυτήν, ο δίσκος αναγνωρίζεται πλήρως και βλέπω θερμοκρασίες και λοιπά στοιχεία.
Ή μήπως η ακρίβεια που προσφέρει το εν λόγω σύστημα είναι αμφιβόλου ποιότητας, σε σχέση με αυτήν που προσφέρει το HD Sentinel?
Θα έχεις μια ακόμη μέτρηση σε άλλη θέση απ' αυτήν που έχει επιλέξει η Σαμσούνγκ.

Το ερώτημα είναι, γιατί να το κάνεις;
Δημήτρη, όταν αναφέρεσαι στη "θέση που έχει επιλέξει η Σαμσούγκ", προφανώς εννοείς αυτήν που στέλνει τα δεδομένα θερμοκρασίας στο Sentinel.

Τα λέω σωστά ή όχι;

Reaction score
3.085
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι απογοητευτικά για το PC σου!!!
Καλησπέρα και πάλι. Έχουμε και λέμε:
  • Το κατά Γεώργιον killer PC:
performance test 9.0 complete 1.jpg

performance test 9.0 complete 2.jpg

• Το καθημερινό μου PC (Motherboard: Gigabyte GA-EP35C-DS3R rev. 2.1 Socket 775, CPU: Intel Core 2 Quad Q6700 (Kentsfield), RAM: Corsair XMS3 PC3-12800 4GB DDR3, System Disc: Intel SSD 335 “Jay Crest” Model SSDSC2CT240A4K5 240GB SATA III, GPU: Gigabyte GeForce GV-N730D5-2GI (rev. 1.0), OS: Windows 10 64-bit).
Performance 9.0 Complete Test.jpg

Performance 9.0 System Rating.jpg

Δεν είπα ότι θα είναι απογοητευτικό;

(Ωστόσο, επειδή μ΄ αυτό το PC βγάζω την καθημερινή μου δουλειά, έχει αποδειχθεί 100% αξιόπιστο, για τα καθημερινά - και όχι μόνο - αρκετά γρήγορο και εν πάση περιπτώσει δεν με έχει απογοητεύσει ως τώρα. Βέβαια, δεν το έχω βάλει να κάνει καμιά ιδιαίτερα βαριά δουλειά, αλλά όσες δουλειές κι αν έχει κληθεί να φέρει σε πέρας, το έκανε αγόγγυστα, γρήγορα και αξιόπιστα).

Reaction score
3.085
Δημήτρη, όταν αναφέρεσαι στη "θέση που έχει επιλέξει η Σαμσούγκ", προφανώς εννοείς αυτήν που στέλνει τα δεδομένα θερμοκρασίας στο Sentinel.

Τα λέω σωστά ή όχι;
Γίνεται κατανοητό.
Εν τούτοις, οι experts στο Tom's Hardware λένε και τα εξής:

(1) HWINFO64 is good to monitor about everything on your system. http://www.hwinfo.com/ (δηλαδή προτείνουν - ακόμα ένα - software monitor, που είναι free σε σχέση με το HD Sentinel)

αλλά λένε επίσης

(2) Temperatures are calculated from voltages. If you really wanted to measure the actual temperature, you would affix a thermocouple to the device.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2892126/measure-temp-ssd.html

Αυτά απλά για ενημέρωση.
Και αναρωτιέμαι αν η ίδια η Samsung διαθέτει κάποιο "εργαλείο" για τέτοια δουλειά, ανάλογο με αυτό που διαθέτει η Intel, που δεν είναι και τέλειο βέβαια.

(Συμπληρώνω στο παραπάνω "ερώτημα" ότι βρήκα ένα Samsung DC Toolkit, αλλά κάνει μόνο για ορισμένα μοντέλα SSD της εταιρείας, όπως τα Samsung SSD PM863*, Samsung SSD PM863a*, Samsung SSD SM863*, Samsung SSD SM863a* και Samsung SSD PM963*. Ο αστερίσκος (*) αναφέρεται μόνο στα non-customized products)

Last edited:

Reaction score
3.085
(Συμπληρώνω στο παραπάνω "ερώτημα" ότι βρήκα ένα Samsung DC Toolkit, αλλά κάνει μόνο για ορισμένα μοντέλα SSD της εταιρείας, όπως τα Samsung SSD PM863*, Samsung SSD PM863a*, Samsung SSD SM863*, Samsung SSD SM863a* και Samsung SSD PM963*. Ο αστερίσκος (*) αναφέρεται μόνο στα non-customized products)
Επίσης να συμπληρώσω ότι υπάρχει και το Samsung Magician, το οποίο υποστηρίζει τον εν λόγω 960 Evo. Το μόνο που δεν έχω ακόμα διαπιστώσει είναι ποιας έκτασης κάνει ανίχνευση των λειτουργικών παραμέτρων του 960. Θα το κατεβάσω και θα ενημερώσω ανάλογα.

Reaction score
3.085
Επίσης να συμπληρώσω ότι υπάρχει και το Samsung Magician, το οποίο υποστηρίζει τον εν λόγω 960 Evo....Θα το κατεβάσω και θα ενημερώσω ανάλογα.
Το κατέβασα και το εγκατέστησα.
Σε πρώτη φάση δουλεύει μια χαρά, τόσο που μπορεί στα βασικά να αντικαταστήσει πλήρως (μιλώντας για τον M.2 960 Evo, πάντα) το HD Sentinel.
Οι βασικές ενδείξεις του είναι αρκετές και ίδιες με αυτές που δίνει το Sentinel. Ιδού:
HD-Sentinel_1.jpg

Samsung_Magician_1.jpg

Samsung_Magician_2.jpg

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι στο πρόγραμμα της Samsung εμφανίζονται - πλην του βασικού - για τον 960 και άλλοι οκτώ (8) αισθητήρες θερμοκρασίας, αλλά όλοι δείχνουν "0". Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ψυχανεμίζομαι μήπως αφορά αισθητήρες άλλων δίσκων, οι οποίοι απλά υπάρχουν στο πρόγραμμα και ενεργοποιούνται σε περίπτωση που κάποιοι υπάρχουν και σε συμβατό με το πρόγραμμα δίσκο. Δείτε τη δεύτερη εικόνα του Magician.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.141
Members
38.661
Νεότερο μέλος
APOSTOLOS TSAPAS