Πως να καλιμπράρω ?

Reaction score
677
Έχω ένα φορητό HP-dv6-2150ev (τελευταίας γενιας τέλος πάντων) και μια nikon d5100. Θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε στο πως να καλιμπράρω το φορητό για να βελτιωθούν τα χρώματα. Χρησιμοποιώ το πρόγραμμα της nikon για τις φωτογραφίες, αν αυτό βοηθάει. Ευχαριστώ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957
Απάντηση: Πως να καλιμπράρω ?

και να το καλιμπράρεις, δεν είναι μόνιτορ που μπορεί να δείξει πιστά την φωτογραφία.

τουλάχιστον δε θα καις τα λευκά θα μου πεις, ή θα έχεις σωστό γκάμα, οκ, αλλά να ξέρεις, δουλειά δε κάνεις με μόνιτορ από λάπτοπ.

θα χρειαστείς ένα καλιμπραριστήρι, ένα colorimeter, σα τo spyder 3, κι ένα σόφτγουερ, σα το color eyes display pro.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957

μα γιατί το λες αυτό; δεν είναι καθόλου δύσκολο.

είναι απλά πράγματα, σα την πέτρα που προβλέπει τον καιρό:

ryk

Reaction score
925

μα γιατί το λες αυτό; δεν είναι καθόλου δύσκολο.

είναι απλά πράγματα, σα την πέτρα που προβλέπει τον καιρό:

:114::114::114:
Άμα ο άνθρωπος είναι επιστήμονας......

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.219
το παν ειναι να βλεπεις σωστα το χρωμα.

η συγκεκριμενη οθονη δεν ειναι κ απολυτη, δεν ειναι τελεια.

απλα με το καλιμπραρισμα θα γινει πιο σωστη, πιο "στρωτη", θα χεις μια πιο πιστη προς το αληθινο κ το πραγματικο απεικονιση.

υπαρχουν κ λυσεις "καγκουριες" με παιχνιδια του κοντραστ κ του φωτισμου της οθονης που θα βρεις αφθονα στο ιντερνετ αλλα ολα αυτα ειναι εντελως ημιμετρα, δε θα γινει δουλεια.

Αν δε μπει οργανακι-κολοριμετρο επανω δε θα παρεις σωστο αποτελεσμα.

Υπαρχουν διαφοροι συνδυασμοι οργανων-λογισμικου.
Αλλα παλι μονο με ακριβη λυση θα εχεις τελειο αποτελεσμα.

Στην περιπτωση σου ομως (λογω της απλης-φτηνης οθονης) μπορεις ειτε να προμηθευτεις ενα απλο οργανο πχ Color Munki η το Eye One ειτε να πληρωσεις καποιον ενα ποσο πχ 30-60 ευρω στην περιοχη σου να σου καλιμπραρει την οθονη αυτος.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.219
εχουμε, αλλα γιατι colorMunki? εσυ προσωπικα δε θες να πας σε κατι καλυτερο, που αργα η γρηγορα καποια στιγμη θα το κανεις? η παρε μισο μισο με καναν ακομα ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957

έτσι. εσύ ιδίως, πάρε κάτι της προκοπής.

άλλωστε, θα σου είναι χρήσιμο κάθε μήνα (1 φορά το μήνα ένα καλιμπράρισμα είναι ότι πρέπει, ή άντε, στο δίμηνο το πολύ. άλλοι επαγγελματίες κάθε βδομάδα καλιμπράρουν την οθόνη τους.)

Reaction score
7

Είχα την εντύπωση ότι το ColorMunki είναι από τις καλύτερες επιλογές. Τώρα έχω το Spyder3Elite, αλλά δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος. Και κάπου έχω διαβάσει - από πολλαπλές πηγές νομίζω - ότι για wide gamut οθόνες, όπως το Dell U2711 που έχω, δεν κάνει). Το munki φτιάχνει και προφίλ για τον εκτυπωτή (είναι στο πρόγραμμα ο Epson R3000).
Το προτείνετε;

Reaction score
7

έτσι. εσύ ιδίως, πάρε κάτι της προκοπής.

άλλωστε, θα σου είναι χρήσιμο κάθε μήνα (1 φορά το μήνα ένα καλιμπράρισμα είναι ότι πρέπει, ή άντε, στο δίμηνο το πολύ. άλλοι επαγγελματίες κάθε βδομάδα καλιμπράρουν την οθόνη τους.)
Απέχω παρασάγγας από το να χαρακτηριστώ επαγγελματίας και ανάλογες είναι και οι ανάγκες μου (... και οι δυνατότητές μου!).

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.219
το Spider 3 το Pro τουλαχιστον που εχει κι ο Κωστας ειναι απ τις καλυτερες, αν οχι η καλυτερη επιλογη.

πολυ καλυτερο απ το Color Munki.

κατεβασε ενα δοκιμαστικο demo του Color Eyes της Integrated Color και κανε μ αυτο το software μια δοκιμη κ πες μου τι ειδες μετα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957

έχω το Spyder3Elite
το Spyder 3 είναι μια χαρά σαν αισθητήρας, αλλά το δικό τους software είναι για μπάτσες.

κατέβασε και δοκίμασε το color eyes (δωρεάν είναι για κανα μήνα) και θα δεις. Κορυφαίο σόφτγουερ.

Αυτό έχω και γω, κι είμαι πολύ ικανοποιημένος σε wide gamut μόνιτορ. Το πήγα και στον Κοτσίδη και έκανε ίδιο καλιμπράρισμα με το δικό του κολοριμίτερ, στο λάσι του (δε βλέπαμε διαφορά στα διαφορετικά προφάιλς που γίναν από τους δυό αισθητήρες).

κι ο κοτσίδης το color eyes display pro χρησιμοποιεί (το οποίο το δίνουν με Spyder 3):

http://www.integrated-color.com/cedpro/coloreyesdisplay.html

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957
Απάντηση: Re: Πως να καλιμπράρω ?

με 175 αμέρικαν ντάλαρς το αγοράζεις:

http://www.integrated-color.com/mm5...Code=CEDP-D&Category_Code=Display+Calibration

ενώ στα 299 έχει και αισθητήρα το πακέτο:

http://www.integrated-color.com/mm5...ode=CEDP-SP&Category_Code=Display+Calibration

αυτός είναι σκέτος ο αισθητήρας (που έχω κι εγώ)

http://www.integrated-color.com/mm5...ode=Spyder3&Category_Code=Display+Calibration

κι αυτό είναι μια πολύ καλή προσθήκη για το μόνιτόρ μας:

http://www.integrated-color.com/mm5...Code=CDHood&Category_Code=Display+Calibration

Reaction score
677
Θα με βοηθήσει ένας φίλος επαγγελματιας φωτογράφος ο οποίος έχει τα πάντα για το καλιμπράρισμα όποτε θα έχω την ευκαιρία να δω πως καλιμπράρει σε πρώτη φάση. Ευχαριστώ πάντως όλους...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957

Θα με βοηθήσει ένας φίλος επαγγελματιας φωτογράφος...
κάπως έτσι ξεκινάει η πορεία σου στον κατήφορο, στην καταστροφή...

Reaction score
677

Δια ποίον λόγον ? (πέρα από το επαγγελματικό ο συγκεκριμένος είναι και αρκετά ... χομπίστας και άρρωστος με τη φωτογραφία!) Για να το λες όμως κάτι ... κρύβεις ...:121:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.957

κάπως έτσι ξεκίνησα και γω, έκανα παρέα με τον κοτσίδη, και καταστράφηκα.

είναι να μη κολλήσεις με επαγγελματία φωτογράφο.

θα σε καταστρέψει οικονομικά.

μπι πριπέρντ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.120
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead