Ρεμπέτικο

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
"Τα ρεμπέτικα είναι μικρά, απλά τραγούδια, τραγουδισμένα από απλούς ανθρώπους." Ηλίας Πετρόπουλος στα Ρεμπέτικα Τραγούδια.


Τάδε έφη ο μακαρίτης ο Πετρόπουλος στην σημαντικότερη προσπάθεια καταγραφής του ρεμπέτικου τραγουδιού (η άλλη είναι το Ρεμπέτικο Τραγούδι του Τ. Σχορέλη)

Τι είναι λοιπόν το ρεμπέτικο τραγούδι;

Είναι το τραγούδι του υποκόσμου;

Το τραγούδι των κατατρεγμένων;

Το λαϊκό τραγούδι μίας απόμακρης εποχής;

Ένα απλό ηχογραφημένο χρονογράφημα της εποχής του;

Γιατί ένας Νορβηγός ή ένας Φιλανδός να ασχοληθεί σήμερα με το ρεμπέτικο;

Γιατί σήμερα 85 χρόνια από την απαρχή του εξακολουθεί να έχει οπαδούς;

(Όπως έχει πει και ο Τζίμης Πανούσης "πόσο θα αντέξουνε ο Μάρκος και ο Τσιτσάνης δεν έχουν κάνει ούτε ένα videoclip")

Ο Μάνος Χατζιδάκις πρώτος απ' όλους τους σύγχρονους συνθέτες παρουσίασε στις 31 Ιανουαρίου 1949, στο Θέατρο Τέχνης την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο.

http://www.rempetika.com/diafora/dialejh_xatzidaki.htm


Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γραφεί μελέτες, βιβλία και έρευνες για το ρεμπέτικο και τους ρεμπέτες. Όλες ανεξαρτήτως προσπαθούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα προβάλλοντας κυρίως τις απόψεις του κάθε συγγραφέα-μελετητή και δευτερευόντως παραθέτοντας τις απόψεις των δημιουργών. Όλες όμως αποτυγχάνουν στο να εξηγήσουν στο τι κάνει ένα ρεμπέτικο τραγούδι πάντα επίκαιρο. Ή στο πως κατάφεραν άνθρωποι αγράμματοι και άμουσοι (με την κλασσική πάντα έννοια) να γράψουν αριστουργήματα τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά.


Περιμένω τις απόψεις σας...
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε εμείς οι Έλληνες....Είναι η συνέχεια, η Εξελίξη της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.
Τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834 τα λεγόμενα "μουρμούρικα" και στην πλατεία του Ψυρρή μαζί με τα ''ζεβνταλίκια'' την ίδια ακριβώς εποχή που οι Βαυαροί προσπαθούσαν να εισάγουν στη τότε αθηναϊκή κοινωνία τις καντρίλιες και την πόλκα.

Μετά το 1922 έγινε μίξη των τραγουδιών μ΄ εκείνα της Μικράς Ασίας και του Βοσπόρου, με έντονη την εμφάνιση του αμανετζίδικου λαϊκού τραγουδιού. Τότε εμφανίζονται και τα περισπούδαστα του είδους Καφέ Αμάν όπου το ρεμπέτικο τραγούδι άρχισε ν΄ αναπτύσσεται ευρύτατα μέχρι το 1936 όπου και απαγορεύτηκαν θεωρούμενα ως τουρκοειδή.
Μερικές πηγές
....Από την Ρεμπέτικη μουσική - Βικιπαίδεια.

Το ρεμπέτικο τραγούδι τραγουδήθηκε γενικά από άτομα με δυσκολίες προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο εποχές που το Ελληνικό πνεύμα αντιστεκόταν ακόμα στις ξένες κοινωνικοπολιτικές επιρροές με σθένος και θάρρος....Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία βγαλμένη από ανθρώπους που πέρασαν δύσκολα χρόνια αλλά η δύναμη της ψυχής τους υπήρξε αστείρευτη... Έχουμε ρεμπέτικο σμυρνέικης σχολής (αμανέδες), πειραιώτικο ή κλασικό ρεμπέτικο, που ανθεί κυρίως τις δεκαετίες 1930-1940, λαϊκό ρεμπέτικο (γράφεται μετά το 1955) και αρχοντορεμπέτικο (της δεκαετίας του 1950).
Πιστεύω πως είναι η Ελληνική θα λέγαμε ''ροκ και μπλουζ'' μουσική και τραγούδια μιας και έχουν σαν θέμα τους κυρίως τον έρωτα, τη ζωή , το θάνατο αλλά και μάγκικα τραγούδια ( της φυλακής , τραγούδια της μαστούρας καπ.)

Σε αυτό το θέμα ας καταθέσουμε τα αγαπημένα μας ρεμπέτικα, το μεράκι μας και ας φιλοσοφίσουμε τη ζωή μέσα από το γνήσιο και αλάνθαστο μάτι του μάγκα του ''βαρύμαγκα'' και όχι του ''ψευτόμαγκα''

Πρόδρομος Τσαουσάκης - To Πιτσιρικάκι
[YOUTUBE]UbLU7MlNOcM&feature=related[/YOUTUBE]
Έντε λα μαγκέτε Bοτανίκ-Σπύρος Ζαγοραίος
[YOUTUBE]GZ1U8f9GJM8&feature=related[/YOUTUBE]
Ευσταθιου - Στου Χαροκοπου και στη ΚαΛλιθεα
[YOUTUBE]SG8l8f8EYck&feature=related[/YOUTUBE]
Σπύρος Ζαγοραίος --σε ένα τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα(κουβέντα με το χάρο)--τον χάρο τον αντάμωσαν
[YOUTUBE]IwUSg-e5MVE[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Aλλά ποιός είναι ο μάγκας τελικά? Αυτός είναι....ο μάγκας μάγκες μου.....:427:
Ο μάγκας ξεχωρίζει / Μαριώ
[YOUTUBE]b3udH0KG1fQ[/YOUTUBE]

Καζαντζίδης - Ένας μάγκας στο Βοτανικό
[YOUTUBE]9A9UU-HgAHo&feature=related[/YOUTUBE]
 

Μηνύματα
800
Reaction score
0
Re: Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Καταπληκτικο Φεδρα!
Δεν εισαι τυχαια Η συντονιστρια στην μουσικη του Φορουμ!

Απο το γνωστο εργο που αποτυπωσε ωραια την εποχη εκεινη....

[YOUTUBE]20NGp1fYfls&feature[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]aXJQmTSptCc&feature[/YOUTUBE]
 


Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Re: Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Καταπληκτικο Φεδρα!
Δεν εισαι τυχαια Η συντονιστρια στην μουσικη του Φορουμ!
Μπα!!! Όταν με έπλασε ο Θεός....άκουγε μάλλον αυτό..το ''απαγορευμένο'':114:
ΜΑΡΙΩ - ΚΑΤΙ ΘΑ ΗΠΙΕ ΚΙ Ο ΘΕΟΣ
[YOUTUBE]dePsHTEFR7A&feature=related[/YOUTUBE]
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Έντε λα μαγκέτε Bοτανίκ-Σπύρος Ζαγοραίος
Αυτό ουδεμία σχέση έχει με ρεμπέτικο. Η μελωδία είναι παλιά μικρασιάτικη μεν αν θυμάμαι καλά ηχογραφημένη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Μάρκο Βαμβακάρη με τον τίτλο "Ταξίμι Ζεϊμπέκικο" σε δίσκο 78rpm ηχογραφημένο γύρω στο 1935 . Ο Μάρκος, προς τιμήν του, ποτέ δεν διεκδίκησε την πατρότητα της μελωδίας. Απλά στην ετικέτα του δίσκου έγραψε "Εκτέλεσις Μ. Βαμβακάρης".

Από τότε διάφοροι άρπαγες πήραν το κομμάτι του πρόσθεσαν στίχους (με πρώτο και καλύτερο τον Καζαντζίδη που το ονόμασε "Ένας μάγκας στον Βοτανικό"). Ο Ζαγοραίος (που η μόνη του σχέση με τους ρεμπέτες είναι ότι είχε γνωρίσει μερικούς από αυτούς) βασίσστηκε πάνω στην έκδοση του Καζαντζίδη και παρουσίασε αυτό το έκτρωμα που ουδεμία σχέση έχει με ρεμπέτικο.
 


Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Το πραγματικό Ρεμπέτικο είναι ένα κράμα μουσικών που άκμασε αρχικά στα λιμάνια του Αιγαίου (Πειραιάς-Σάμος-Σμύρνη) και αργότερα στα αστικά κέντρα (Αθήνα και περίχωρα και Θεσσαλονίκη), ενώ οι ιστορικές εξελίξεις της εποχής (μικρασιατική καταστροφή κυρίως και δευτερευόντως η Ιταλογερμανική κατοχή) επέδρασαν καταλυτικά στην δημιουργία μίας μουσικής που ξέφευγε τόσο από την μουσική των αστών της εποχής (τα γνωστά ελαφρά τραγούδια και οπερέτες) αλλά και από την παραδοσιακή μουσική της εποχής.

Το ρεμπέτικο ξεκίνησε σαν μία μουσική που άκουγε μία συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού που ήταν μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, μεταξύ της κοινωνίας και του περιθωρίου. ΤΟ μαγικό είναι ότι έγινε η μουσική σχεδόν όλων των Ελλήνων και ότι ταυτίστηκε με την ελληνική μουσική παράδοση.
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Το τραγούδι Ένας μάγκας στο Βοτανικό το έχει τραγουδήσει και ο Καζαντζίδης: HMV AO 5115, Ένας μάγκας στο Βοτανικό, τραγουδιστής Στ. Καζαντζίδης, συνθέτης Στ. Περπινιάδης, στιχουργός Χ. Βασιλειάδης, 1953. Ηχογραφήθηκε και στην Αμερική από τον Τζίμ Αποστόλου πάλι το 1953, Liberty 162, «Στο Βοτανικό», συνθέτης / στιχουργός Κώστας Ρούκουνας. Δεν μπορώ να ξέρω ποια από τις δύο αυτές ηχογραφήσεις ήρθε πρώτη αλλά εικάζω πως ο Αποστόλου άκουσε τον Καζαντζίδη και όχι αντιστρόφως.

Όμως, το τραγούδι γράφτηκε και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία ΄30: 1933, Parlophone B 21708, Ο μάγκας του Βοτανικού, τραγουδιστής Ζ. Κασιμάτης, συνθέτης / στιχουργός Σπύρος Περιστέρης. Ξανά το 1934, ODEON GA 1810, «Στο Βοτανικό», τραγουδιστής / συνθέτης / στιχουργός Κ. Ρούκουνας. Και ξανά το 1939, ODEON GA 7193, «Τα βράδυα στο Βοτανικό», τραγούδι Στράτος / Χατζηχρήστος, συνθέτης / στιχουργός Σπύρος Περιστέρης (στοιχεία από Μανιάτη).

Σχετικά με την «πατρότητα» μουσικής και στίχων, εντύπωση κάνει η παρουσία δύο διαφορετικών συνθετών / στιχουργών στην ίδια εταιρία ( ODEON /PARLOPHONE). Ο "επαγγελματισμός" της ΑΕΠΙ είναι χαρακτηριστικός, τόσο στα ΄30 όσο και στα ΄50 (όσο και σήμερα...). Είναι περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι η μελωδία είναι παλιό μικρασιάτικο ζεϊμπέκικο περιοχής Αϊδινίου, που το έχει παίξει και ο Περιστέρης σε πασίγνωστη προπολεμική ηχογράφηση, με ωραίο ταξίμι («γειά σου Περιστέρη»). Να σημειωθεί πάντως, όσον αφορά την πατρότητα των στίχων, ότι οι στίχοι της δεκαετίας ΄30 (όπου ο Χ. Βασιλειάδης δεν ήταν στο προσκήνιο) είναι σχεδόν πανομοιότυποι με εκείνους της δεκαετίας ΄50, με κάποιες βέβαια προσαρμογές λόγω λογοκρισίας.

http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=19913

ΥΓ. Σπύρο Έχουμε ρεμπέτικο σμυρνέικης σχολής (αμανέδες), πειραιώτικο ή κλασικό ρεμπέτικο, που ανθεί κυρίως τις δεκαετίες 1930-1940, λαϊκό ρεμπέτικο (γράφεται μετά το 1955) και αρχοντορεμπέτικο (της δεκαετίας του 1950) όπως έγραψα στον πρόλογο μου...... Απλά το τραγούδησαν με διάφορους στίχους κατά εποχές και είναι ρεμπέτικο τραγούδι
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Διαφωνείς με τον πρόλογο που έγραψα στην αρχή του θέματος?
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Δεν διαφωνώ για την καταγωγή του τραγουδιού. Είπα ότι βασίζετε σε μικρασιάτικη παραδοσιακή μελωδία. Απλά αυτό που τραγουδά ο Ζαγοραίος και με τον τρόπο που το τραγουδά δεν είναι Ρεμπέτικο...

Όσο για τις υπόλοιπες εκτελέσεις, αυτού που παρουσιάζονται ως "συνθέτες" είναι άρπαγες πολλών παραδοσιακών τραγουδιών και μελωδιών, ειδικά ο Περιστέρης. Ήταν διευθυντής παραγωγών στην ΕΜΙ-Columbia την εποχή εκείνη και κυριολεκτικά έραβε και έδενε. Κανένας δεν τολμούσε να πάει κόντρα μαζί του γιατί ήταν σε μία παντοδύναμη θέση. Αυτός αποφάσιζε τι και πως και ποιος θα ηχογραφήσει...
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Για το ρεμπέτικο η καλύτερη ανάλυση που υπάρχει σήμερα είναι "Τα ρεμπέτικα τραγούδια" του Ηλ. Πετρόπουλου, όπως και πολλά άρθρα του ιδίου στην Ελευθεροτυπία,και το "Δρόμος για το ρεμπέτικο και άρθρα για το ρεμπέτικο τραγούδι από τον ελληνικό τύπο (1947-76)" Γκ. Χολστ.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος, χωρίζει την ιστορία του ρεμπέτικου σε τρεις περιόδους:

* 1922-1932 - Η εποχή που κυριαρχούν τα στοιχεία από την μουσική της Σμύρνης.
* 1932-1942 - Η κλασική περίοδος.
* 1942-1952 - Η εποχή της ευρείας διάδοσης και αποδοχής.

Οτιδήποτε μετά το 1952 δεν μπορεί να ονομαστεί Ρεμπέτικο. Από εκεί και πέρα έχουμε την παρακμή και την μετατροπή του ρεμπέτικου σε λαϊκό τραγούδι της εποχής. Αλλάζει θεματολογία, αλλάζει ερμηνευτές και απευθύνεται πλέον σε άλλα κοινωνικά στρώματα.

Υπήρχαν και διάφορες περίοδοι αναβίωσης (κυρίως από το 1970 μέχρι το 1980) οι οποίες μας κληροδότησαν με "βρυκόλακες ρεμπέτες" όπως τους κατονομάζει ο Τζίμης Πανούσης σε γνωστό άσμα του...
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Το ρεμπέτικο είναι μία από τις ιδιαίτερες αδυναμίες μου. Είχα την τύχη να γνωρίσω από μικρός πολλούς από τους αυθεντικούς ρεμπέτες χάρη στον πατέρα μου ο οποίος ήταν λάτρης του ρεμπέτικου και φίλος με πολλούς από τους αυθεντικούς δημιουργούς του ρεμπέτικου.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες, για τους ρεμπέτες και την ιστορία τους αλλά προτιμώ να ακούω τα τραγούδια τους...
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Δεν διαφωνώ στο ότι ο Ζαγοραίος δεν είναι ρεμπέτης κατά το πρότυπο των πολλών αλλά το τραγούδι και η δομή του σε όλες τις εκτελέσεις είναι ρεμπέτικο.
Ας μην ξεχνάμε ότι από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στις λαϊκές γειτονιές του Πειραια, της Αθήνας, στους μαχαλάδες της Σμύρνης στους δρόμους της Σύρου της Θεσσαλονίκης και στις μεγάλες πολιτείες της Αμερικής και όπου βρέθηκαν κατατρεγμένοι Έλληνες δημιούργησαν ρεμπέτικα τραγούδια και πολλές φορές αναγκάστηκαν να αλλάξουν στίχους λόγω λογοκρισίας.

Κάποια παλιά τραγούδια χάνονται μέσα στα βάθη των χρόνων άλλες φορές με μόνη θύμηση τον απόηχο μουσικής και στίχων (ας μην ξεχνάμε ότι ελάχιστα γράφτηκαν μεταγενέστερα σε παρτιτούρες) δημιούργησαν τραγούδια που η πατρότητα ακόμα είναι υπό συζήτηση
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Σίγουρα οι αυθεντικοί ρεμπέτες ήταν
Μάρκος Βαμβακάρης , Δημήτρης Γκόγκος, Ανέστος Δελιάς Πέτρος Κυριακός Νίκος Μάθεσης Μπάμπης Μαρκάκης, Γιώργος Μπάτης
Παναγιώτης Τούντας, Παπαϊωάννου Τσιτσάνης... κλπ αλλά να μην ξεχνάμε ότι και μεταγενέστεροι τραγουδιστές ερμήνευσαν αυτά τα τραγούδια αλλά και άλλου είδους λαϊκά όπως ο Ζαγοραίος και ο Καζατζίδης δεν νομίζω ότι είναι τόσο κακό πια....
 

Μηνύματα
11.423
Reaction score
38
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Στέλλα Χασκήλ - Γιατί να φύγεις μακρυά
[YOUTUBE]XYFS_wskMH4&feature=related[/YOUTUBE]
 


exile

Videocameras
Μηνύματα
6.051
Reaction score
4.340
Re: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Ρίτα Αμπατζή

[YOUTUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-qrqB1oraF4&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-qrqB1oraF4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOUTUBE]


Μαρίκα Παπαγκίκα

[YOUTUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/sK4c-twfn8M&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/sK4c-twfn8M&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOUTUBE]
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: Tα ''απαγορευμένα'' και άλλα ρεμπέτικα τραγούδια

Δυστυχώς δεν βρήκα την πρώτη εκτέλεση, αλλά κι αυτή καλή είναι...

Ο θερμαστής - Μανόλης Δημητριανάκης (Πρώτη εκτέλεση Γ. Μπάτης)

[YOUTUBE]hx6hni4d_xU[/YOUTUBE]
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.149
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top