Ρευματα

Reaction score
2
Γεια σας
Θα ηθελα τα ''φωτα σας'' για ενα θεμα που με απασχολει
καθ οτι ειμαι ολιγον τι ασχετος.
Λοιπον
Εχω μονομπλοκ ενισχυτες ιδιοκατασκευης χωρις διακοπτες.
Αυτο εχει ως αποτελεσμα οταν εχω τα φις των ενισχυτων σε
ενα απλο πολυμπριζο και τους ανοιγω με το διακοπτη του,
λογω των πολλων αμπερ κατα την εκκινηση,χαλανε γρηγορα οι
διακοπτες και πεφτει η ασφαλεια.
Εχετε καποια λυση να μου προτεινετε?

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Reaction score
3.085
Καλημέρα

Απαιτούνται δυο διευκρινήσεις στο μήνυμά σου.
1) Ποιοί διακόπτες χαλάνε γρήγορα? Εννοείς τον ή τους διακόπτες του πολύμπριζου? Δηλαδή, το πολύμπριζο έχει έναν γενικό διακόπτη ή ξεχωριστούς διακόπτες για κάθε υποδοχή? Ή αναφέρεσαι σε κάποιον άλλο διακόπτη, ας πούμε στον πίνακα?
2) Ποιά ασφάλεια πέφτει? Του πίνακα, αυτή που αντιστοιχεί στην πρίζα που έχεις βάλει το πολύμπριζο ή αυτή του πολύμπριζου (αν έχει ξεχωριστή ασφάλεια δική του, βέβαια)?

Διευκρίνησε αυτά κατ' αρχας, για να συνεχίσουμε.
-

Reaction score
2
Καλημερα

Χαλανε οι διακοπτες του πολυμπριζου,
απλου φθηνου πολυμπριζου με εναν διακοπτη.
Η ασφαλεια του πινακα πεφτει ακομη και οταν
χρησιμοποιω χωρις διακοπτη πολυμπριζο.
Εχω βαλει τωρα μια μεγαλη ασφαλεια 35αρα που
δεν εχει προβλημα,
αλλα δεν λεει να ξεκουμπονω συνεχεια τα φις.
Αν βαλω πολυμπριζο ο διακοπτης παλι θα χαλασει.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.635
Πόσα βατ είναι ο ενισχυτής και πόσα μικροφαρράντ έχεις βάλει στην τροφοδοσία;

Reaction score
3.085
Γεια χαρά και πάλι

(Πριν προχωρήσω στα παρακάτω αυτονόητα, δες και γράψε μας την ισχύ των ενισχυτών, που λέει ο Κώστας)

Λοιπόν, το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί, αλλά όχι χωρίς να παίρνεις υπ' όψη σου την ασφάλεια της ηλεκτρικής σου εγκατάστασης και φυσικά του σπιτιού σου συνολικά, τη δική σου και των οικείων σου.

Η πρίζα, στην οποία αντιστοιχεί η ασφάλεια του πίνακα (για την οποία βέβαια δεν μας είπες την αρχική της τιμή), έχει πίσω της μια καλωδιακή γραμμή ορισμένης διατομής. Υποθέτω ότι ο ηλεκτρολόγος που έκανε την εγκατάσταση, πήρε υπόψη του τη διατομή του καλωδίου και έβαλε στον πίνακα την ανάλογη ασφάλεια, ώστε να το προστατεύει από υπερβολικό ρεύμα, για να μη λιώσει αυτό (ή να μην πάρει φωτιά), πριν καεί η ασφάλεια.

Επομένως το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι η ασφάλεια του σπιτιού σου και η δική σου. Το να αλλάζουμε μιαν ασφάλεια με μεγαλύτερη δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Δε λέω, κάποιες διατομές καλωδίων έχουν κάποια παραπάνω περιθώρια σε αμπέρ, πριν καούν οι μονώσεις τους ή πριν λιώσουν τα ίδια, σε σχέση με τις ασφάλειες με τις οποίες ασφαλίζονται, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Οπότε μια αλλαγή ασφάλειας με ελαφρά αυξημένη τιμή από την αρχική ίσως είναι αποδεκτή, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι να μην είναι η γραμμή διαρκώς φορτωμένη στα όρια της καινούργιας (μεγαλύτερης) ασφάλειας συνεχώς, γιατί κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να συμβεί το μοιραίο. Περιορισμένη χρονικά χρήση ίσως είναι αποδεκτή. Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι η τιμή (σε αμπέρ) της νέας μεγαλύτερης ασφάλειας να μην είναι υπερβολική. Λ.χ. μια 10άρα ασφάλεια μπορεί να αλλαχθεί με μια 16άρα (τηρουμένων των περιορισμών του χρονου φόρτωσης της γραμμής), αλλά δεν μπορεί να αλλαχθεί με 20άρα, 25άρα, 30άρα κλπ. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και άλλων ζημιών, συνοδευόμενων ίσως και με ανθρώπινους τραυματισμούς, είναι απολύτως υπαρκτός.

Άρα, για να κλείσουμε αυτό το μέρος, και αφού γνωρίζεις την ισχύ που οι τελικοί σου απορροφούν από την εγκατάσταση, ψάχνεις να βρεις μια (ή δύο, καλύτερα) πρίζα ή πρίζες, που θα ήταν καλύτερα - αν οι πρίζες ήταν δύο - να αντιστοιχούν σε ξεχωριστές γραμμές και ασφάλειες στον πίνακα, οι οποίες να μπορούν να δεχτούν την ισχύ των τελικών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται μια άλλη λύση, που δεν θα παραβιάζει τον παραπάνω κανόνα ασφαλείας.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το πολύμπριζο, τους διακόπτες του και τη διατομή του καλωδίου του. Στα φτηνά πολύμπριζα, οι διακόπτες είναι κι αυτοί περιορισμένης αντοχής, άρα δεν μπορούν να αντέξουν πολύ σε μεγάλα ρεύματα. Το καλύτερο θα ήταν να εύρισκες ένα πιο καλύτερο πολύμπριζο, αν γίνεται με ξεχωριστούς διακόπτες για κάθε υποδοχή, με προδιαγραφή στους διακόπτες να αντέχουν στα ρεύματα των ενισχυτών σου. Δεν είναι ανάγκη να είναι έτοιμο (με το καλώδιο του, δηλαδή). θα μπορούσες εσύ να προσθέσεις ένα πιο ενισχυμένο καλώδιο (π.χ. ένα 3 x 2.5 mm2 θα ήταν αρκετό), αρκεί η πρίζα, στην οποία θα το βάλεις, να υπακούει στην προηγούμενη περιγραφή (ενισχυμένη γραμμή, ασφάλεια που να σηκώνει και σωστός συνδυασμός διατομής της γραμμής με την ασφάλεια).

Και για να μην απογοητευθείς, καλά πολύμπριζα με προδιαγραφές μπορείς να βρεις σε μεγάλα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού (Κωνσταντακάτος, Καυκάς κλπ.), με ή χωρίς καλώδιο, σε τιμές προσιτές . Μην πέσεις στην παγίδα να αγοράσεις κανένα από τα πανάκριβα πολύμπριζα που πουλάνε στους χαϊεντάδες, αφού το δικό σου πρόβλημα περιορίζεται (προς το παρόν) στην υπόθεση "ρεύμα-ασφάλεια-διακόπτης".

Καλό απόγευμα.
-

Reaction score
2
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις.
Η προηγούμενη ασφάλεια ήταν 20 αμπερ.
Οι ενισχυτές ειναι 2×100 απο μικροφαρραντ δεν εχω ιδεα.
Παντως εχει 2 μεγαλους πυκνωτές ο καθένας και απο ενα τεράστιο τοροιδη μετασχηματιστη.

Εχω καταλάβει τα περί ασφαλείας τα οποία είναι πολύ σοβαρά.
Επειδή έχω την δυνατότητα να τραβήξω εξωτερικές γραμμές απο τον πινακα 3×2.5 καλώδιο με 35αμπερ ασφάλεια ειναι εντάξει?

Reaction score
3.085
Παντως εχει 2 μεγαλους πυκνωτές ο καθένας και απο ενα τεράστιο τοροιδη μετασχηματιστη.

Επειδή έχω την δυνατότητα να τραβήξω εξωτερικές γραμμές απο τον πινακα 3×2.5 καλώδιο με 35αμπερ ασφάλεια ειναι εντάξει?
1) 'Οταν λες "2 x 100" προφανώς θα εννοείς την ισχύ στην έξοδό τους (ηχεία). Να υποθέσω ότι αυτή είναι RMS? Αλλά, αυτό δε λέει πολλά πράγματα, γιατί αυτό που ζητάμε είναι η ισχύς που καταναλώνει ο ενισχυτής συνολικά, όταν είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα. Αν στο σχεδιάγραμμα της ιδιοκατασκευής (ή οπουδήποτε αλλού) αναφέρεται κάτι, καλό θα ήταν να το ξέρουμε.

2) Το 3 x 2.5 είναι καλή διατομή για αρκούντως μεγάλα ρεύματα. Η προδιαγραφή που δίνει το Lloyd's Register (Βρεττανικός Νηογνώμονας) για - ναυτικά - καλώδια 3 ή 4 αγωγών με διατομή 2.5 mm2, είναι 20 αμπέρ (ανά αγωγό) και ασφαλίζεται με ασφάλεια των 16 αμπέρ (στη φάση ή - αν πρόκειται για 2πολικό ασφαλειοδιακόπτη - σε φάση + ουδέτερο). Αυτό σημαίνει για το οικιακό ρεύμα των 220V (που πλέον είναι 230V), μια ισχύ (για καθαρά ωμική αντίσταση) των 3520 W (αν μιλάμε για 220V και 16A) ή 3680 W (αν μιλάμε για 230V και 16A). Όσον αφορά στο τί ασφάλεια θα διαλέξεις - αν αποφασίσεις να τραβήξεις εξωτερική γραμμή - καλό θα είναι να βάλεις μια βραδείας τήξεως τηκόμενη ασφάλεια, προκειμένου και να προστατεύεις τη γραμμή σου, αλλά και να μην έχει προβλήματα να σου την καίει με το που θα ανάβεις τους ενισχυτές.

3) Υπάρχει ένα θέμα που δεν ξεκαθαρίστηκε. Δηλαδή, τί μέγεθος (σε αμπέρ) ήταν η ασφάλεια που σου έπεφτε. Και γιατί έβαλες 35άρα. Τα 35 Α είναι τεράστιο μέγεθος για οικιακή εγκατάσταση, συνήθως καλύπτουν σε ένα φυσιολογικό δυάρι ή τριάρι με μονοφασικό ρεύμα, ολόκληρη την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού. Μήπως η σχεδίαση των ενισχυτών είναι τέτοια, που κατά την εκκίνηση τραβάνε πολύ ρεύμα λόγω επαγωγικών φαινομένων (π.χ. πολύ μεγάλος μετασχηματιστής, στην ουσία απαιτούμενος για πολύ περιορισμένη χρήση)?
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να χρησιμοποιήσεις ασφάλεια βραδείας τήξεως, που δεν θα καίγεται αμέσως με το άναμα, και μετά θα αντέχει για την φυσιολογική χρήση των ενισχυτών.
-

Reaction score
379
Πιστεύω ότι αφού είναι diy οι ενισχυτές ας βάλει διακόπτη και soft start στον καθένα που είναι πιο σωστό.
Καταπονεί τους πυκνωτές του τροφοδοτικού και είναι λάθος η 35a ασφάλεια με κίνδυνο πυρκαγιάς.

Reaction score
2
Το λέω πιο πάνω ότι η προηγούμενη ασφάλεια που έπεφτε ηταν 20 αμπερ.
Έχουν μεγάλους μετασχηματιστες
οι τελικοί.
Παντα κατα την εκκίνηση έπεφτε η ασφάλεια.
Τώρα εκεί έχω βάλει 35αρα τήξης.
Το θεμα διακόπτες με προβληματιζει.
Τι να βαλω για να μην χαλάει
και να μην πειράζει τον ήχο

Reaction score
1.789
Aγαπητε φιλε φτιαξε ενα απλο σοφτ σταρτ . Βαλε μια αντισταση 10 ωμ μερικα βατακια σε σειρα στο πρωτευον θα τρωει ολο το σοκ αυτη και στην συνεχεια μετα απο μερικα δευτερα να την γεφυρωνεις με εναν αλλο διακοπτη! Και ξανα βαλε τις παλιες ασφαλειες!

Reaction score
2
Ευχαριστω φίλε
αλλά αυτά είναι για έμπειρους
χομπιστες.
Δεν πειραματιζομαι για λόγους ασφαλείας.
Υπάρχει τίποτα σε έτοιμο?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Ένα soft start σε κάθε τελικό είναι η ιδανική λύση στο προβλημά σου.

Στο ebay θα βρεις αρκετά έτοιμα.

Reaction score
1.789

Το προβλημα σου δεν ειναι ποσο μεγαλη μπανκα τροφοδοσιας εχεις.Σε αυτη την περιπτωση [μεγαλη χωρητικοτητα] το σοκ το τρωει σε πρωτη φαση η γεφυρα.

Το προβλημα σου εχει να κανει με την [χαμηλη αντισταση] που παρουσιαζει στιγμιαια ο μετασχηματιστης [τοροινταλ] λογω της πολυ μεγαλης διαπερατοτητας που παρουσιαζει ο πυρινας του κατα την εναρξη.

Οπως πολυ καλα γραφει και ο Χαρης [Ζakman] μπορεις να βρεις με πολυ λιγα χρηματα στο e bay.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.635
Ναι ρε παιδιά, αλλά δώστε του μισό λεπτό από το χρόνο σας και καναδυό λινκ του ανθρώπου.

Reaction score
1.565
Εναλλακτικα κοιταξε για σοβαρο πολυπριζο με ξεχωριστο διακοπτη σε δυο τουλαχιστον εξοδους.
Αν το εχεις λιγο μπορεις να φτιαξεις και μονος σου.

Reaction score
2
Ευχαριστώ παιδιά
Για το soft start δύσκολο το
βλέπω.
Μάλλον για κατασκευή πολυμπριζου θα παω.
Με δύο διακόπτες.
Καπου διαβασα ότι σε αυτή την περίπτωση αν μπουν δυο καλοι διακόπτες σε σειρά αλλα ο δεύτερος να παραλληληζει τον πρώτο διορθώνεται το προβλημα
Ανοίγεις πάντα τον πρώτο και μετά τον δεύτερο.
Παντως δεν μπορώ να καταλάβω την διάταξη.

Reaction score
1.565
Οπως βαζεις τη φαση, την οδηγεις στον πρωτο και μετα στο δευτερο αν χωραει. Αλλιως κανεις γεφυρα σε κλεμα. Απο καθε εξοδο του διακοπτη πας σε ξεχωριστη φαση καθε πριζας. Τον ουδετερο τον κανεις λουπα η παλι με γεφυρα σε κλεμα σε καθε εισοδο ουδετερου στην καθε πριζα. Αντιστοιχα και με τη γειωση την οποια ομως ενωνεις και με το σασσι αν αυτο ριναι μεταλλικο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.314
Members
38.681
Νεότερο μέλος
Andrewk