Ρεύμα Δικτύου Δεη...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Έχει κανένας σας ποτέ συνδέσει τον παλμογράφο του στο δίκτυο της ΔΕΗ ???

παλιότερα που το είχα κάνει στην Θεσσαλονίκη, για να ρυθμίσω ένα μηχανισμό στο Πανεπιστήμιο, είχα πάθει πλάκα...

Η τάση ήταν στις ώρες αιχμής γύρω στα 205V και από αρμονικές άλλο τίποτα!!!

Το κυριώτερο πρόβλημα ήταν όμως ότι η συχνότητα δεν ήταν σταθερά στα 50Hz αλλά έπαιζε...

Από τότε δεν ξανασχολήθηκα με το θέμα... Σκόνταψα όμως σε κάτι sites στο internet που αναφέρουν παρόμοια προβλήματα στην γειτονική Ιταλία...

με το πράσινο το ρεύμα του δικτύου, ενώ με το κόκκινο το πως θα έπρεπε να είναι...

Οι αρμονικές του ρεύματος σε διαφορετικές μέρες και ώρες...

http://www.acoustica.org.uk/downloads/mains.mov?208,227
ένα video με τις μεταβολές...

Κάτι μου λέει ότι η κατάσταση εδώ θα είναι ακόμα χειρότερη....
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ρεύματος χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία???

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Νομίζω πως παίρνουμε ρεύμα από βουλγαρία πλευρά κάποιες ώρες, και τότε γίνεται της αρκούδας το κύλισμα, τι συχνότητα, τίποτα δεν μένει σταθερό....

Δυστυχώς, αν δε ξοδέψουμε 5-6 χιλιάρικα, σωτηρία δεν υπάρχει, καρατσεκαρισμένο...

Reaction score
7
Απλα σκεφτειτε οτι το ρευμα μεταφερεται μεσα απο χιλιομετρα καλωδιων που βρισκονται εκτεθειμενα σε ολες τις ηλεκτρομαγνητικες συχνοτητες που επειδη τα καλωδια ΔΕΝ ειναι μονωμμενα-γειωμενα ειναι φυσιολογικο να μεταφερουν και ο,τι ''παρασιτο'' βρεθει στο δρομο τους. Οποτε ακομα και απο το εργοστασιο το ρευμα να φευγει ως καθαρο ημιτονο 50Hz ειναι αδυνατο να φτασει στον καταναλωτη αμολυντο...

Γι αυτο υπαρχουν και τα φιλτρα στις συσκευες. Παρασιτο μπορει να δημιουργηθει και απο το παλμοτροφοδοτικο της TV που αν δεν εχει φιλτρα στην εισοδο του, αυτα θα γυρισουν προς το δικτυο...

Αλλωστε αν ηταν η συχνοτητα και η ταση του σταθερη δε θα λεγοταν ''αναλλασσομενο''...

Reaction score
7
Και που να δειτε (ή να ακουσετε) τι και ποσος θορυβος υπαρχει στους ακροδεκτες της γειωσης.
Τιναζει το sub απεναντι.
Γι αυτο το λογο οι περισσοτερες (αν οχι ολες) οι συσκευες ΔΕΝ εχουν στο καλωδιο τροφοδοσιας τους 3ο ακροδεκτη για τη γειωση.

Θα μετρησω και θα σας πω....

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
τι να μας πεις...

2η φορά σε ένα χρόνο μου κάηκε το motherboard από αιχμές του ρεύματος...

η πλάκα είναι ότι και να κινηθείς κατά της ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει τίποτα....

Reaction score
1
σπυρο
προσφατα ειχα διαβασει οτι καποιος εκανε μηνυση στη δεη γιατι του καηκε το βιντεο :)
και αποζημιωθηκε
δυστυχως δεν θυμαμαι λεπτομερειες

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα...

σε ένα χωριό έξω από την Κατερίνη όπου μένω κάηκε ένας μετασχηματιστής της ΔΕΗ και αντί 220V σε ορισμένα σπίτια έφτασε 2200V. Αποτέλεσμα: ανατινάχτηκαν(!!!) τηλεοράσεις, κάηκαν ψυγεία και γενικά καταστράφηκαν ΟΛΕΣ οι συσκευές που ήταν στο δίκτυο εκείνη την στιγμή. Αυτό έγινε πριν 4-5 χρόνια. Ακόμα όλοι αυτοί περιμένουν αποζημιώσεις, αν και κινηθήκαν δικαστικά!!!

Reaction score
49
2200!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

E ρε βατ που θα έβγαζαν οι ενισχυτές μας!!! (λίγο πριν εκραγούν!! :shock: )

Δεν θέλω καν να φανταστώ πόσα μύρια $ θα ζητούσαν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι αν ήταν στην Αμερική ή λίρες στην Αγγλία :shock: 8)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Reaction score
187
λεω να παρω ενα σταθεροποιητη τασεως γυρω στα 1500 κνα για τον cav a8 για το pionner 575 θα δω καμια διαφορα λετε?ειναι φιλος μου ο βενιερης και μου το δινει σε καλη τιμη παντως το ρευμα ειναι πολυ χαλια ειδικα τα μεσημερια και πιστευω οτι αξιζει μια τετια κινηση

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
ΛΑΜΠΡΟ πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση καλύτερα πρώτα άκου και μετά επένδυσε...

Πολλοί σταθεροποιητές περιορίζουν κατά πολύ τους ενισχυτές ενός συστήματος. Φυσικά υπάρχουν και κάτι μηχανηματάκια που παίρνουν το ρεύμα της ΔΕΗ και παράγουν ημιτονοειδές ακριβώς στα 50Hz με τάση ακριβώς 220V αλλά κοστίζουν όσο 10 CAV και Pioneer.

Reaction score
187
το θεμα ειναι οτι ειναι φτηνο γυρω στα 50 ευρω κανει 23 ευρω εχει τα 500kva αλλα εγω χρειαζομαι τουλαχιστον 1500 kva

Reaction score
3.497
Οι συσκευές ήχου δουλεύουν εσωτερικά με τάσεις DC.
Επομένως , αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο στον ήχο είναι το τροφοδοτικό AC/DC που έχει μέσα η συσκευή μας. Υπάρχουν τροφοδοτικά που κοστίζουν στον κατασκευαστή $10 και άλλα που κοστίζουν $500-$1000.
Μία συσκευή High-End που σέβεται τον καταναλωτή οφείλει να επιλέξει την δεύτερη ακριβή λύση. Αυτό δυστυχώς δεν είναι δεδομένο.
Τα καλοσχεδιασμένα τροφοδοτικά περιλαμβάνουν ειδικά κυκλώματα προστασίας καθώς και φίλτρα για την μείωση των θορύβων του AC σε μη ακουστά ή μετρήσιμα επίπεδα.
Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται η χρήση εξωτερικού φίλτρου AC.
Ορισμένοι κατασκευαστές ή χομπίστες χρησιμοποιούν τροφοδοτικά με μπαταρίες.
Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ειδικά σε προενισχυτή η χρήση τροφοδοτικού μπαταρίας είναι η καλύτερη λύση. Διαφορετικά θα πρέπει το τροφοδοτικό να είναι τουλάχιστον διπλής σταθεροποίησης και με άριστα υλικά.

Τα εξωτερικά φίλτρα και οι σταθερ/τές γενικώς δεν τυγχάνουν κοινής αποδοχής.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Λοιποόν το ξεθάβω για να αναφέρω την νέα εμπειρία μου....

Λόγω του ότι τέτοια εποχή έχω χάσει σε 2 συνεχόμενα χρόναι 2 motherboard και μία cpu από υπέρταση αποφάσισα να πάρω ένα καλό ups για να προστατέψω το pc μου. Τελικά το ups αποδείχθηκε αστέρι.

Το καλό είναι όμως ότι έχει ενσωματομένο προγραμματάκι που μπορεί να παρακολουθεί την τάση του δικτύου και μετά να σου την εμφανίζει σε γραφική παράσταση. Σήμερα το πρωί που λέτε η τάση έπαιζε από 215 μέχρι 235 volt με απότομες εναλλαγές. Δυστυχώς δεν έσωσα το διάγραμμα για να το ανεβάσω...

Τις βραδυνές ώρες τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα απλά κάποια στιγμή η τάση από τα 235V έπεσε στα 225 όπου και παραμένει σταθερή.

Θα παρακολουθήσω το φιανόμενο και αύριο το πρωί και θα ανεβάσω τα σχετικά διαγράμματα...

Reaction score
14
Εχω εναν εντοιχισμένο φούρνο BOSCH που εχει ρολοι. Το ρολοι δεν είναι battery operated ουτε και εχει Battery backup αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με το ρευμα του δικτύου της ΔΕΗ.

Αποτέλεσμα σε 30 μερες χανει 30 λεπτα. Μιλησα με ανθρωπο απο το service της BOSCH και μου ειπε οτι φταιει η ανωμαλία των Hz που ποτέ δεν είναι σταθερά στα 50hz.

Μίλησα με ανθρωπο της ΔΕΗ και του είπα ότι δεν καταλαβαίνω τι παει να πει δεν εχουμε σταθερα hz? Αυτά πριν 1 χρόνο, τωρα που είδα το θέμα ρωτησα την γυναίκα μου και μου ειπε οτι εδω και 6 μηνες εφτιαξε το ρολοι και δεν το αλλάζει πια η ίδια.

Τι να πώς επιασε το χεσιμο στην ΔΕΗ, μας τροφοδοτουν με "αλλο" ρευμα "καλίτερης" ποιότητας?? Τι να πώ?

Παντως τα UPS (ακόμα και τα φθηνότερα) κανουν καλό στην υγεία του PC μας!! Συνηστώνται

Reaction score
3.497
Τα UPS είναι απαραίτητα για τους H/Y.
Φροντίστε να έχουν ικανή αυτονομία και προστασία από υπερτάσεις ή άλλα προβλήματα.
Ενα κακό UPS μπορεί να καταστρέψει τον Η/Υ μας ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πρόβλημα με την ΔΕΗ.
Φροντίστε επίσης να αλλάζετε τις μπαταρίες των UPSs τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Αν μπορείτε οικονομικά να αντέξετε το υψηλό κόστος ενός on-line UPS, προτείνω να πάτε προς αυτή τη λύση.

Reaction score
0
Εχω συνδεσει στο UPS μου εκτος απο το PC και την τηλεοραση, το δορυφορικο, το DVD και ενα σετακι Home Cinema της Logitech το Z5500.
Μου φαινεται οτι ειχε παρει το ματι καπου οτι δεν εχει καλη αποδοση ενα ηχοσυστημα αν ειναι πανω σε UPS και δεν πρεπει να το συνδεουμε. Ισχυει κατι τετοιο ή οχι? Ή μηπως αφορα μονο HI END συστηματα υψηλου κόστους και οχι κατι απλο σαν το δικο μου?

Reaction score
3.497
Costasx, ευτυχώς που δεν συνέδεσες στο UPS και την καφετιέρα σου.

Το UPS πάντα κόβει δυναμικά από ένα ηχητικό σύστημα. Οσο καλύτερο είναι το σύστημα τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτή η διαφορά.
Πειραματίσου με το σύστημα εκτός UPS και δες από μόνος σου αν εσύ ο ίδιος αντιλαμβάνεσαι κάποιες διαφορές με το δικό σου σύστημα. Αν όχι , το αφήνεις στο UPS για να έχεις και μια υποτυπώδη προστασία.

Reaction score
3.497
Οταν ένα φτηνό UPS χαλάει τότε καίγονται όλα τα μηχανήματα που είναι συνδεδεμένα επάνω σε αυτό.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster