Ρύθμιση κεφαλής (έχω πρόβλημα ή όχι;)

Reaction score
0
Γειά σας. Αυτό είναι το πρώτο μου ποστ στο φορουμ κι ελπίζω να μη γίνει πολύ μακρύ. Επίσης, ελπίζω να ποστάρω στο σωστό σημείο.

Λοιπόν, θέλω να σας εκθέσω το "πρόβλημά" μου ώστε αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει ας το κάνει.

Έχω μια αρκετά καλή και μεγάλη δισκοθήκη (έτσι πιστεύω) την οποία ακούω με ένα Dual 505-2 που είχα αγοράσει όταν ήμουν φοιτητής. Το πικαπ είχε πάνω του τη γνωστή Ortofon στην οποία άλλαζα μόνο βελόνες. Κάποια στιγμή η βελόνα στράβωσε και για πρόφταση είχα βάλει μια Ortofon Broadcast E που μου είχε βρεθεί κληρονομιά από εναν φίλο και συνέχισα με αυτή (δεν είναι η ιδανική για το πικαπ αυτό αλλά εκείνη την περίοδο δεν πολυάκουγα βινύλιο οπότε έκανα τον χαζό).

Πρόσφατα άρχισε να μου μπαίνει ξανά η ψώρα του πειραματισμού και της βελτίωσης του ήχου. Για ζέσταμα λάδωσα, λοιπόν, το πικαπ και άλλαξα ιμάντα. Επίσης, είχα ήδη πάρει τον Cambridge Audio 640P (με αυτόν ένιωσα σα να ξεβούλωσαν τα αυτιά μου).
Ήμουν έτοιμος να πάρω την 2Μ Blue για τη μεγάλη αναβάθμιση του συστήματος, όταν ένας φίλος που ήρθε από ΗΠΑ με ρώτησε τι θέλω να μου φέρει. Έτσι, βρέθηκα με μια Shure M97xE ($50 εκεί = 40€). Πήρα επίσης και τον τεστ LP του Hi Fi News από περιέργεια και για να πειραματιστώ.

Ήμουν λοιπόν έτοιμος για κέφια. Βάζω το test LP και δοκιμάζω με την υφιστάμενη κεφαλή. Έχουμε και λέμε. Περνάει τα δύο πρώτα από τα tracks ρύθμισης του antiskating καθαρά, αλλά όχι τα δύο τελευταία. Επίσης, από τα τρία tracks που είναι στην αρχή, τη μέση και το τέλος της δεύτερης πλευράς: περνάει το πρώτο (πάει λίγο να τσιμπήσει μια παραμόρφωση στο δεξί κανάλι), στο δεύτερο track (μέση) η παραμόρφωση περνάει στο αριστερό και στο τρίτο track (τέλος LP) η παραμόρφωση εμφανίζεται πεντακάθαρα στο δεξί πάλι κανάλι.

Ειπα με την καινούργια κεφαλή μπορεί να τα καταφέρω καλύτερα. Την τοποθετώ λοιπόν, ρυθμίζω το βάρος στο μέγιστο συνιστώμενο (1,5 gr), ρυθμίζω τη θέση της στο headshell σύφωνα με το ενεργό μήκος του βραχίονα του Dual (το manual του Dual έχει και ειδικό χαρτί για να μετρήσεις υπερκρέμαση) και μετά παίζω λίγο στρίβοντας την κεφαλή σε αυτή τη θέση ώστε η βελόνα να γίνει παράλληλη με τις γραμμές του protractor που δίνει η Shure μαζί με την κεφαλή. Ξαναρυθμίσω βάρος, βάζω και antiskating ίσο με το βάρος και αρχίζω τις δοκιμές.

Με το test LP τα αποτελέσματα είναι ακριβώς ίδια με εκείνα της Ortofon. Διαβάστε τα από παραπάνω. Όσο κι αν παίξω με το antiskating η γενική εικόνα μένει σταθερη. Απλά ή το buzzing (όπου εμφανίζεται) γίνεται ή έντονο στο δεξί κανάλι ή τσιμπάει στο αριστερό. Δεν καθαρίζει πουθενά απόλυτα.

Και αναρωτιέμαι. Είμαι στα όρια του πικαπ; Είμαι στα όρια των κεφαλών; Δεν ξέρω να ρυθμίζω την κεφαλή; Κάνω κάτι λάθος; Ή τι τα θέλω τα test LP;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.988
Απάντηση: Ρύθμιση κεφαλής (έχω πρόβλημα ή όχι;)

Καλώς ήλθες στο κλουβί με τις τρελές! Υποθέτω πως αναφέρεσαι σ' αυτόν εδώ το δίσκο, έτσι δεν είναι; Πριν τσεκάρεις το αντισκέιτιν, φρόντισε να εξακριβώσεις την ιδιοσυχνότητα της κεφαλής, χρησιμοποιώντας το 2ο και το 3ο track της Β' πλευράς (το ένα είναι διαμορφωμένο κατακόρυφα και το άλλο οριζόντια). Δώσε βάση κυρίως στο κατακόρυφα διαμορφωμένο track. Παίξε λίγο με διάφορα βάρη ανάγνωσης, αλλά απόφυγε να βάλεις την κεφαλή να παίξει στο μέγιστο επιτρεπτό βάρος. Βάλε 1 με 1,2gr, ή κάπου εκεί. Επίλεξε το βάρος ανάγνωσης που σου δίνει ιδιοσυχνότητα γύρω στα 10-12Hz. Αν δεν το πετύχεις αυτό, η βελόνα είναι αρκετά σκληρή για την ενεργό μάζα του βραχίονα, και μάλλον ακατάλληλη, οπότε μπορείς να αυξήσεις την ενεργό μάζα, αλλά ας μη φτάσουμε ακόμα εκεί. (Βασικά, για να προδιαγράφεται με ανώτατο βάρος ανάγνωσης 1,5gr, είναι μάλλον μαλακή και ταιριάζει με τον συγκεκριμένο βραχίονα).

Μετά δοκίμασε τα track 1, 4 και 8, με αυτό το βάρος ανάγνωσης, και παίξε με το αντισκέιτιν. Επίλεξε εκείνη την τιμή antiskating που ελαχιστοποιεί και ισομοιράζει την παραμόρφωση στο μεσαίο track, το 4ο, και από εκεί και μετά, στο 1ο track θα πρέπει να ακούς παραμόρφωση στο αριστερό κανάλι, ενώ στο 8ο track θα πρέπει να ακούς παραμόρφωση στο δεξί. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς αφορά εγγενή ατέλεια του συστήματος, λόγω του ακτινικού tracking του βραχίονα.

Τα τρία αυτά κομμάτια είναι όμοια, και δεν είναι εσπαρμένα στην τύχη. Καθώς η ακίδα κινείται προς τα μέσα, διαβάζει σε ακτίνα η οποία βαίνει μειούμενη και γι’ αυτό είναι μειούμενη και η γραμμική της ταχύτητα, και επομένως βαίνει μειούμενη και η δύναμη ολίσθησης. Αν ρυθμίσεις σωστά το antiskating περίπου στη μέση της διαδρομής της, στο 4ο track, ισομοιράζεις τη διαφορά, και έτσι εξωτερικά η δύναμη antiskating είναι μικρότερη από τη δύναμη skating, οπότε η ακίδα πιέζει περισσότερο το πρανές του αριστερού καναλιού, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στο εσωτερικό, το 8ο track.

Μη στενοχωριέσαι, δεν υπάρχει κεφαλή που να περνά όλες τις δοκιμασίες των δίσκων test με επιτυχία, ενώ, βεβαίως, οι κανονικοί μουσικοί δίσκοι που εγγίζουν τα όρια αυτών των δοκιμασιών είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, και περιέχουν κυρίως εκρήξεις, (όπως το 1812 του Tchaikovsky, ή η Explosions Polka του υιού J. Strauss).

Reaction score
0

Καταρχάς ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Ναι σε αυτόν το δίσκο αναφέρομαι.

Σε κάποια στιγμή πειραματισμών δοκίμασα τα tracks με την μέτρηση ιδιοσυχνότητας και ήταν περίπου στα 11 Hz. Πιθανόν να ήταν με το μέγιστο βάρος οπότε αύριο θα πειραματιστώ συμφωνα με τις συστάσεις σου. Η προτεινόμενη δύναμη ανάγνωσης για την Shure M97xE είναι 1,25 gr οπότε σύμφωνα και με την υπόδειξή σου θα ξεκινήσω κάπου από εκεί.

Για την ιστορία η ενεργός μάζα του ULM βραχίονα που φοράει το 505-2 είναι 8,5 gr, η μάζα της Shure είναι 6,6gr και το compliance της κεφαλής 20. Τα παραπάνω δίνουν θεωρητική ιδιοσυχνότητα 9,15 Hz. Άρα μάλλον σε πρώτη φάση είμαι σε καλό δρόμο.

Ελπίζω αύριο να βρώ χρόνο για πειράματα και θα επανέλθω με τα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ πολύ!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αν δεν κάνω λάθος ο τρόπος λειτουργίας του antiskating στο βραχίονα σου είναι με ελατήριο.
Είναι πολύ συνηθισμένη η ανομοιόμορφη συμπεριφορά σε τέτοιου είδους κατασκευές.

Reaction score
0

Άσε έχουν γίνει τα νεύρα μου τσατάλια. Ναι με ελατήριο είναι.

Για το μόνο που είμαι σίγουρος μέχρι στιγμής είναι η ιδιοσυχνότητα βραχίονα - κεφαλής που είναι κάπου μεταξύ 9 και 11 Hz.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η γωνία offset; Με άλλα λόγια αξίζει να στραβωθώ κανα τρίωρο ακόμα ή αν νιώθω ότι σε γενικές γραμμές είναι εντάξει να παίξω με τα υπόλοιπα; Άρχισε και η πρεσβυωπία βλέπετε ...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.988

Έλα βρε, εντάξει είναι το offset, τί διάολο, για τη Dual μιλάμε. Προχώρει...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αν δεις ότι στο εσωτερικό μέρος του δίσκου είσαι καλά ας χάνει λίγο στο εξωτερικό.
Τέλειο δεν θα βγει ποτέ.

Reaction score
0

Τέλειος δεν είναι κανένας. Ούτε εγώ ... ακόμη!

Πέρα από την πλάκα ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Κι εγώ είπα να σταματήσω την ψύχωση και να ακούσω κανα δίσκο να δω τι γίνεται. Να κάνω και μια σύγκριση με την προηγούμενη κεφαλή.

Μια όμως και πιάσαμε την κουβέντα, θα ήθελα μια γνώμη. Υπάρχουν αρκετά ποστ βέβαια αλλά θα την κάνω πιο συγκεκριμένη.
Το σύστημά μου είναι αυτό (μετά κόπων και βασάνων)

πλατώ: Dual 505-2 + Shure M97xE (μέχρι πριν δύο εβδομάδες Ortofon OM10)
phono: Cambridge Audio 640P (μέχρι πριν τρεις μήνες το phono input του ενισχυτή)
ολοκληρωμένος: Rotel RA-930AX
CD: Marantz 63 SE
Tuner: Sony ST-S261
Ηχεία: Sonus Faber Concertino πάνω σε βάσεις Atacama

Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να αναβαθμίσω είναι το πλατώ (καμιά άλλη γνώμη;). Που να πάω για να έχω αισθητή βελτίωση από το Dual. Γίνεται αυτό με ένα κόστος στην περιοχή των 500 - 600 € (με ή χωρίς την κεφαλή); Η δισκοθήκη μου είναι κυρίως ροκ, τζαζ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.988

Σε πόσο μεγάλο δωμάτιο; Πόσο απέχει κάθε ηχείο από τον καναπέα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Σαφώς και μπορείς με αυτά τα χρήματα να έχεις ένα καλύτερο πλατό αν ψαχτείς στην αγορά των μεταχειρισμένων.
Υπάρχουν θαυμάσια πλατό σε καλή κατάσταση από τη δεκαετία του 80 με 300-400 ευρώ.
Για τα σημερινά καινούρια πικάπ σε αυτά τα χρήματα δεν το συζητάω καθόλου.

Με το επόμενο βήμα, αν υπάρξει τέτοιο, να είναι η αναβάθμιση του προενισχυτή πικάπ.

Reaction score
0

Βρίσκεις εύκολα καλά μεταχειρισμένα πικαπ (δεν θα έλεγα όχι για κανένα Rega 3, Thorens 160 ή Linn Sondek σε καλή κατάσταση);
Έχω ψάξει στο ebay όπου φαίνεται να υπάρχει μεγάλη σχετική αγορά (στην Αγγλία), αλλά προφανώς δεν μπορώ να εμπιστευτώ να αγοράσω ένα από απόσταση.

Για το Planar 3-24 (που είναι και παλιό απωθημένο) έχω διαβάσει γενικά καλές κριτικές, εκτός από κανα δυο (γνώμες σε φορουμ) που μιλάνε για υποδεέστερο βραχίονα σε σχέση με τον RB300 (αντίθετα με τη Rega). Πάντως από ένα ποστ (εδώ στο φόρουμ) με τα πλατώ κάτω από 1000 € είδα ότι η τιμή του είναι στα 520 €. Όπως και ότι υπάρχουν αρκετά σε αυτή την περιοχή τιμής, με το 505 βέβαια στη μέση της. Τι παίζει; Δεν θα είναι αισθητά καλύτερα από το 505-2; Θα προσπαθήσω να ακούσω και μερικά.

Βάζω πρόχειρο σκαρίφημα χώρου. Εκτός από τις βιβλιοθήκες - δισκοθήκες που είναι ακούνητες, και το τζάκι :) (για να μη σοκαριστείτε όταν ανάβει το τζάκι το ηχείο προφανώς φεύγει από μπροστά) τα άλλα μπορούν να παίξουν σχετικά στο χώρο.

?? γιατί δεν μπορώ να εισάγω εικόνα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Τα Thorens που ανέφερες μια χαρά είναι επίσης δες για Ariston και Pink Triangle.

Θα πρέπει να μεταφέρεις την εικόνα σε μια ιστοσελίδα φιλοξενίας και να δώσεις τον αντίστοιχο σύνδεσμο εδώ.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ρύθμιση κεφαλής (έχω πρόβλημα ή όχι;)

Θα πρέπει να μεταφέρεις την εικόνα σε μια ιστοσελίδα φιλοξενίας και να δώσεις τον αντίστοιχο σύνδεσμο εδώ.
Αυτό το κατάλαβα, έψαχνα να βρω άλλον τρόπο. Εντάξει, θα το ανεβάσω κάπου.

Reaction score
0

το κατάφερα κι αυτό!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.988

Κάθεσαι μακριά από τα ηχεία. Αν η πολυθρόνα δεν μπορεί να μετακινηθεί πιο μπροστά, πρωτίστως άλλαξε τα Concertino. Πάρε κάτι μεγαλύτερο, με τουλάχιστον ένα 8άρι γούφερ ή 2 6.5 άρια.

Reaction score
0

η πολυθρόνα είναι κάτι λιγότερο από 3 μέτρα από τα ηχεία.
μπορώ να αλλάξω και τη διάταξη, όχι όμως δραματικά. μπορούν όμως εύκολα τα ηχεία να έρθουν πιο μπροστά.
Μεγαλύτερος ενισχυτής;

Αν πάω στην εσοχή της βιβλιοθήκης (οι διαστάσεις είναι ενδεικτικές και μάλλον λίγο μεγαλύτερες); Άλλωστε η σύζυγος άρχισε να ζαχαρώνει τη θέση του rack για τηλεόραση!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Έχοντας σαν οροφή τα 500-600 ευρώ που θέλεις να διαθέσεις θα σου πρότεινα τα εξής.

Αντικατάσταση του Rotel 930 με έναν μεταχειρισμένο 985.
Υπάρχουν σε καλή κατάσταση 985 με 300-350 ευρώ. Μιλάμε για 150-200 ευρώ διαφορά αν δώσεις τον δικό σου. Αξίζει με το παραπάνω αυτή η τράμπα.

Με τα υπόλοιπα 400-450 ευρώ αντικαθιστάς το ηχείο σου, όπως σου πρότεινε ποιο πάνω και ο Κώστας, με ένα μεταχειρισμένο ηχείο δαπέδου.

Έτσι και ο χώρος σου θα καλυφθεί καλύτερα και το χαμηλό θα γεμίσει. Το ηχείο σου είναι πολύ καλό αλλά λίγο για τα σχεδόν 30 τετραγωνικά σου.

Πιστεύω πως η βελτίωση που θα έχεις με τις παραπάνω αντικαταστάσεις θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από ότι αλλάζοντας μόνο το πικάπ σου και βέβαια για το δεδομένο κόστος.

Reaction score
0

Η αλήθεια είναι ότι η ισχύς μου χρειάζεται. Ο 985 όμως δεν είναι μόνο τελικός (5-κάναλος;); Γιατί μετά θα θέλω και pro-.

Το δικό μου project, όπως το βλέπω είναι μια σταδιακή αλλαγή με τη σειρά: πλατώ, προσθήκη προενισχυτή, τελικός, και μετά ηχεία.

Η αλλαγή των ηχείων είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη αλλά πρέπει να λιώσω στο ψάξιμο για να βρω κάτι που να μου αρέσει περισσότερο τα δικά μου και πιθανολογώ ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός Rotel με Concertino είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που έχω ακούσει στα χρήματα που τους αντιστοιχούν. Λείπει ισχύς, όταν όμως αγοράστηκαν είχα ένα δωμάτιο 15 τμ.

Το αμέσως καλύτερο (με μεγαλύτερο όμως κόστος) ήταν ένα ζευγάρι Spendor SP-1 που τα οδηγούσε ένας Musical Fidelity A200 (για τα αυτιά μου πάντα).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Μιλάς για τον Rotel RB-985 ενώ εγώ σου προτείνω των RA-985BX. Είναι δικάναλος με ισχύ 2 x 100 watts RMS.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ρύθμιση κεφαλής (έχω πρόβλημα ή όχι;)

Μιλάς για τον Rotel RB-985 ενώ εγώ σου προτείνω των RA-985BX. Είναι δικάναλος με ισχύ 2 x 100 watts RMS.
Ωραία! Αυτός φαίνεται σα να είναι ο μεγάλος αδερφός του δικού μου οπότε μάλλον θα με ικανοποιήσει και ηχητικά. Υπάρχει σημείο στην Ελλάδα, κατά προτίμηση Θεσσαλονίκη, όπου μπορώ να βρώ κάτι τέτοιο; Γενικά, μεταχειρισμένα είδη hifi σε "εγγυημένη" καλή κατάσταση;

Σκέφτομαι να κάνω και μερικές δοκιμές στο χώρο μου ως εξής: ο κουμπάρος μου έχει τα rc-980BX και rb-980bx προ και τελικό της Rotel. Θα του τα πάρω να τα ακούσω με τα δικά μου. Επίσης ένας φίλος που μένει δίπλα έχει ένα ζευγάρι Acoustic Energy δαπέδου (δεν θυμάμαι μοντέλο). Θα τα κάνουμε μια μετακόμιση στο χώρο μου πάλι για εντυπώσεις. Και βλέπουμε.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef