Ρύθμιση crossover

Reaction score
0
Έχω κολλήσει εδώ και καιρό με το ηχοσύστημά μου. Τώρα που άλλαξα ηχεία (από Mission 71pro σε B&W 602 S2) προσπαθώ να του δώσω λίγο χρόνο για να το ρυθμίσω.

Το σύστημά μου αποτελείται από:
Ενισχυτής - Denon 3805
Ηχεία - B&W 602 S2
Subwoofer - Yamaha 515
Διπλοκαλωδίωση (Ασημένιο στα ψηλά, χάλκινο στα χαμηλά)
Dreambox, DVD-Recorder LG και κασετόφωνο Sony οι πηγές

Η ρύθμιση του DENON με παίδεψε αρκετά. Δεν μπορώ να πω ότι τα έχω καταφέρει απόλυτα. Ειδικά αυτά τα Surround, DTS δεν ξέρω αν είναι απενεργοποιημένα ή αν χάνω συχνότητες.

Οι αυτόματες ρυθμίσεις μέσω του μικροφόνου είναι αξιόπιστες;

Το crossover του Subwoofer που πρέπει να το ρυθμίσω; Να δώσω παραπάνω συνχότητες στα ηχεία βάζοντας το crossover στο 60Hz ή να τις κρατήσω στο sub βάζοντας το cut στα 80Hz;

Τη διαχείρηση των χαμηλών να την βάλω στο LFE ή στο LFE+Main;

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Reaction score
384
Βαλε το LFE στο sub μονο.
80Ηz το cross.
Εαν μπορεις να ρυθμισεις το συστημα με αλλο τροπο εκτος απο το δικο του μικροφωνο, θα ειναι πολυ καλυτερα. Δεν εχουν ολοι ομως τα οργανα να το κανουν.

Reaction score
0
80Ηz το cross.
Ναι αλλά όταν τα ηχεία φτάνουν μέχρι 52Hz δεν χάνω το εύρος 52-80Hz από το ηχείο; Δεν είναι καλύτερα να παίρνω όσο περισσότερες συχνότητες μπορώ από το ηχείο και τις υπόλοιπες από το sub;

Reaction score
384
Ναι αλλά όταν τα ηχεία φτάνουν μέχρι 52Hz δεν χάνω το εύρος 52-80Hz από το ηχείο; Δεν είναι καλύτερα να παίρνω όσο περισσότερες συχνότητες μπορώ από το ηχείο και τις υπόλοιπες από το sub;
Εχοντας τα κυρια ηχεια σου ως πηγες χαμηλων συχνοτητων, πρεπει τοτε να τα βαλεις σε σημεια στο χωρο οπου η αποκριση στη θεση ακροασης να ειναι ομαλη. Θα εχεις δηλαδη 3 πηγες χαμηλων συχνοτητων στο χωρο. Πως θα τα ρυθμισεις? Ασε που το LFE πιανει 115db , ενω τα υπολοιπα καναλια 105. Τα ηχεια σου πιανουν 115db στη θεση ακροασης?
Ξεχνας ομως οτι απο τα ιδια ηχεια θελεις να ειναι και σε θεση οπου σου δινουν τη βελτιστη στερεοφωνικη εικονα. Δεν ειναι τυχαιο που επιλεγουμε τα 80. Μεταφερουμε το προβλημα το χαμηλου σε ενα τετραγωνο κουτι (σαμπ), το οποιο ειναι μετακινησιμο.

Εαν ο χωρος σου ηταν 10-12 μετρα και πανω σε διαστασεις, θα ηταν πιο ευκολο να δουλευεις full-range τα κυρια ηχεια.

Το ολο θεμα ειναι να μπορεις να καλιμπραρεις τον ηχο. Εαν μπορεις με χαμηλοτερο κρος, εχειν καλως.

Reaction score
0
Εχοντας τα κυρια ηχεια σου ως πηγες χαμηλων συχνοτητων, πρεπει τοτε να τα βαλεις σε σημεια στο χωρο οπου η αποκριση στη θεση ακροασης να ειναι ομαλη. Θα εχεις δηλαδη 3 πηγες χαμηλων συχνοτητων στο χωρο. Πως θα τα ρυθμισεις? Ασε που το LFE πιανει 115db , ενω τα υπολοιπα καναλια 105. Τα ηχεια σου πιανουν 115db στη θεση ακροασης?
Ξεχνας ομως οτι απο τα ιδια ηχεια θελεις να ειναι και σε θεση οπου σου δινουν τη βελτιστη στερεοφωνικη εικονα. Δεν ειναι τυχαιο που επιλεγουμε τα 80. Μεταφερουμε το προβλημα το χαμηλου σε ενα τετραγωνο κουτι (σαμπ), το οποιο ειναι μετακινησιμο.
Έχεις δίκιο. Σε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου.

Για τόσο ειδικές ρυθμίσεις δεν έχω ιδέα. Το μόνο που κάνω είναι αυτόματο setup με το μικρόφωνο της DENON. Το έχω γυρίσει ήδη ξανά στο 80Hz και στον ενισχυτή και στο sub.

Reaction score
384
Tο σαμπ πρεπει να το απενεργοποιησεις, ωστε να μην δουλευει το δικο του κρος.
Δεν πρεπει να εχεις 2 κρος στη σειρα. Εαν το γυρισεις τερμα δεξια απο το ρυθμιστικο του απο πισω, εισαι οκ.

Καλα στα λεω εγω ωραια και θεωρητικα μεσω του φορουμ....τελικα εσυ το ακους καλυτερα με τα ηχεια να μην παιζουν full?

Reaction score
0
Tο σαμπ πρεπει να το απενεργοποιησεις, ωστε να μην δουλευει το δικο του κρος.
Δεν πρεπει να εχεις 2 κρος στη σειρα. Εαν το γυρισεις τερμα δεξια απο το ρυθμιστικο του απο πισω, εισαι οκ.

Καλα στα λεω εγω ωραια και θεωρητικα μεσω του φορουμ....τελικα εσυ το ακους καλυτερα με τα ηχεια να μην παιζουν full?

Πάντα κάτι μου λείπει. Γι' αυτό κάθομαι τώρα να το μάθω... κάτι μου λείπει, κάτι με τρώει και δεν ξέρω τί.

Το sub έχει και έναν διακόπτη music-movie. Ποια είναι η πιο free θέση; Ποια να διαλέξω;

Επίσης η φάση τί κάνει; Έχει καμία σχέση με την απόδοση; Που πρέπει να το έχω;

Reaction score
2
Πάντα κάτι μου λείπει. Γι' αυτό κάθομαι τώρα να το μάθω... κάτι μου λείπει, κάτι με τρώει και δεν ξέρω τί.

Το sub έχει και έναν διακόπτη music-movie. Ποια είναι η πιο free θέση; Ποια να διαλέξω;

Επίσης η φάση τί κάνει; Έχει καμία σχέση με την απόδοση; Που πρέπει να το έχω;
Στην θεση music,δεν κατεβαινει παρα πολυ χαμηλα για να εχει καλλυτερο ελεγχο.Το αντιθετο γινεται στη θεση movie οπου κατεβαινει οσο μπορει με παραχωρισεις στον ελεγχο. Η φαση ειναι για να ελεγξουμε εαν το σημα του σαμπ ειναι σε <<ιδια φαση >>με το σημα απο τα ηχεια.Π.Χ εαν το σαμπ το βαλουμε απεναντι απο τα ηχεια τοτε θα εχουμε ακυρωσει επειδη τα σηματα ειναι αντιθετα μεταξυ τους και αναιρουνται,εαν ομως γυρισουμε την φαση 180 μοιρες τοτε ειναι συμφασικα.Βεβαια το κακο ειναι πως τα περισσοτερα εχουν επιλογη ο η 180 μοιρες,στην πραγματικοτητα ομως,αναλογα με την τοποθετηση υπαρχουν και ολες οι ενδιαμεσες ενδειξεις.Δυστυχως μονο τα ακριβα σαμπ εχουν συνεχως μεταβ/νη ρυθμιση.Αυτα τα ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ....

Reaction score
384
Στη θεση Movies εχει μεγαλυτερη παραμορφωση και σου δινει περισσοτερα db. Στη θεση Music εχεις τη χαμηλοτερη παραμορφωση.
Η φαση στο σημειο του κρος θα φαινεται στη θεση που τα ηχεια παιζουν "κοινες" συχνοτητες. Δεν γινεται να εχεις δηλαδη το σαμπ εκτος φασης στα 25Ηζ, αφου τα κυρια ηχεια δεν παιζουν αυτη τη συχνοτητα.
Οταν θα ειναι σε φαση, να περιμενεις την περιοχη των 80Hz να εχει τα περισσοτερα db.
Βαζοντας το σαμπ διπλα στο ηχειο δεν σημαινει οτι ειναι και σε φαση. Εστω οτι ειναι σε φαση με το αριστερο ηχειο, ειναι και με το δεξι?:happy_6:

Reaction score
0
Τη φάση την άφησα στο Reverse όπως προτείνει και ο κατασκευαστής. Τα δοκίμασα και τα δύο και είδα μεγάλη διαφορά. Απ' ότι κατάλαβα το Β.Α.S.S. είναι καλύτερα να το έχω στο Music (λιγότερη παραμόρφωση). Επίσης είδα ότι στο εγχειρίδιο γράφει το Sub να μην είναι κάθετα μπροστά στον τοίχο γιατί ακυρώνεται ο ήχος από την αντανάκλασή του. Έτσι το γύρισα λίγο διαγώνια. Έκανα καλά;

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.090
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67