Σετάρισμα για Surround ηχεία

Reaction score
6
παιδιά τα φώτα σας..
Αγόρασα τα DALI Concept 1 - > http://dali-speakers.com/display_con...s.html/150/838
για να έχω surround, αφού μπροστά έχω τα Dali Concept 6.

Το πρόβλημα μου είναι το εξής τώρα..

α. στον ενισχυτή Sony STR-DB840 που τα έχω δηλώσει ως rear, με ρωτάει αν είναι LARGE ή SMALL speakers. Τι βάζω?
Τα έχω σαν rear τώρα και να σας πώ την αλήθεια ίιιισα που ακούγονται.

β. Πάλι στον ενισχυτή, αφου δηλώσεις τι ηχεία εχεις πίσω LARGE ή SMALL, ρωταει το BASS/Treble/Mid σε τι συχνότητες να παίζει.. ξεκινάει απο 110hz και πάει μέχρι 2khz.
Τι τιμή να βάλω στο Βass, τι τιμή στο Mid και τι τιμή στο Treble?
Στο μάνουαλ των ηχείων δεν λέει τίποτα!

Σας ευχαριστώ πολύ!
Σωκράτης

Reaction score
6
Εγώ θα τα έβαζα large (παρεμπιπτόντως το link δεν ανοίγει) και θα ρύθμιζα το crossover πιο χαμηλά από τα 80Hz.

Η ρύθμιση που αναφέρεις είναι equalizer για κάθε ηχείο τριών περιοχών (οι δύο συχνότητες που αναφέρεις και άλλη μία ενδιάμεσα) αν θυμάμαι καλά σε αυτούς τους ΑV της Sony.
Δεν υπάρχει σύστημα αυτόματης ισοστάσθμισης αλλά το κάνεις χειροκίνητα. Κάτι είναι κι αυτό.

Νομίζω ότι σου δίνει επιλογή για rear ή side για τα surround αυτός ο ενισχυτής, οπότε αναλόγως της τοποθέτησης, επιλέγεις τη ρύθμιση.

Reaction score
6
Απάντηση: Σετάρισμα για Surround ηχεία

Kαταρχήν να σε ευχαριστήσω φίλε Pleo για τον κόπο σου, διορθωσα τα λινκ, αυτά είναι τα ηχεία μου.

Μπροστά
http://dali-speakers.com/display_content.php/INT/speakers.html/150/1098

Πίσω ηχεία
http://dali-speakers.com/display_content.php/INT/speakers.html/150/838

Δηλαδή να βάλω οτι να'ναι τιμές οταν μου ζηταει Συχνότητες?
Η δοκιμή και ότι βγεί? Να σου πω την αλήθεια δεν πρόσεξα κάποια διαφορά όταν το σκάλιζα..

Το crossover είναι το Bass, Mid ή Treble ?

Συγνώμη για την άγνοια μου, άλλα και το μάνουαλ του ενισχυτη το έχω διαβάσει φύλο και φτερό και δεν αναφέρει κάτι..
( http://www.docs.sony.com/release/STRDB940.PDF το μανουάλ του )

Reaction score
6
Όχι, το crossover είναι διαφορετική ρύθμιση. Το equalizer που σου δίνει είναι για τη δουλειά που κάνουν όλα τα equalizer, δηλαδή να φέρεις τον ήχο αναλόγως χώρου και ηχείων.

Θα ρίξω και μια ματιά στο manual να δω αν λέει κάτι (αν και λέει ότι είναι για τον 940 και όχι τον 840).

Έντιτ, άκυρο είναι και για τον 840.

Reaction score
150
Τα ηχεία πρέπει να τα βάλεις small γιατί

α) Αν τα βάλεις Large (που δεν είναι) δεν θα έχεις και bass management ενώ όποια πληροφορία με χαμηλό μπάσο πηγαίνει σε αυτά πολύ απλά δεν θα την ακούς.

β) Ακόμα και Large να είναι, ανάλογα με το sub σου βέβαια και τα ηχεία, δεν υπάρχει περίπτωση να αναπαράγουν τις χαμηλές καλύτερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναλογά με το sub και το πως θα το ρυθμίσεις βέβαια γιατί κατά 99.9% τα sub είναι κακοστημένα.

Αν δεν μπορείς να ρυθμίσεις το sub σου να είναι σε απόλυτη αρμονία με τα ηχεία τότε ακούς βαβούρα!

Ο πιο ασφαλής τρόπος αν δεν μπορείς να τα ρυθμίσεις απόλυτα in-phase και απαλή μετάβαση στο crossover point είναι να τα βάλεις όλα small και crossover στα 80-120 και κάτω ανάλογα με τον ενισχυτή σου. Αυτό που δεν θες είναι να παίζουν και τα ηχεία και το sub τις ίδιες συχνότητες ασυντόνιστα.

Το ότι κατεβαίνουν τα ηχεία σου παρακάτω (και το πως κατεβαίνουν) είναι ένας παράγοντας το να παίξουν σε απόλυτη αρμονία με το sub είναι ένας άλλος.

Reaction score
6
Σελίδα 22 του manual.

Ρυθμίζεται ξεχωριστά το crossover frequency για τα εμπρός, κεντρικό και πίσω ηχεία. :126:

Σε βήματα των 30Hz από 60 έως 180 Hz.

Αυτή η ρύθμιση υπάρχει όταν τα ηχεία είναι ρυθμισμένα σε small. Οπότε πράττεις ανάλογα.

Μάλλον ο Jargon έχει δίκιο για τα πίσω.

Reaction score
1

Γειά σου φίλε,

έχω τα ίδια ηχεία, "άκουσα" το audyssey που μου έκανε πολύ καλό μοίρασμα, χαρακτήρησα τα μπροστινά (concept6) large, τα πίσω small, έδωσε όλες τις συχνότητες στα μπροστινά (δεν έχω sub), και surround / κεντρικό crossover στα 40Hz.

Σημαντικό, τα concept 1 σαν surround τα τοποθέτησα όπως λέει το Manual της dali, επειτα και από δοκιμές, δηλ. στον πίσω τοίχο κρεμαστά, να κοιτάνε μπροστά: πραγματικά δεν καταλαβαίνεις από πού έρχεται ο ήχος, εντυπωσιακή surround κατάσταση.

Επίσης, επειδή λες ισα που ακούγονται, έτσι ήταν κι εμένα στην αρχή αλλά το Audyssey μείωσε τα μπροστινά περίπου στα -6,5db ενώ τα surround γύρω στα 1,5 db - έτσι ήρθαν οι αναλογίες πολύ καλύτερες, και συμμετέχουν και τα surround όσο πρέπει..

ελπίζω να σε βοηθάνε λίγο αυτά, ότι θέλεις άλλο ρώτησέ με.. :138:

Reaction score
968
Small με συχνότητα Cross στα 80 Hz.

Επειδή φαίνονται σχετικά αναίσθητα ηχεία, ίσως θα πρέπει να τους δώσεις λίγα dB ενίσχυσης παραπάνω.

Reaction score
6
Εγώ θα έλεγα ένα CD με δοκιμαστικές συχνότητες και ένα ντεσιμπελόμετρο. Αν υπάρχει αισθητή μείωση όσο πλησιάζει η συχνότητα προς εκείνη του cross, τόσο ποιο πάνω πρέπει να μπει.

Τα βήματα είναι ανά 30Hz λέει το manual άρα από τα 60, η επόμενη είναι τα 90Hz.

Επιμένω στα 60Hz, άλλωστε δεν γνωρίζουμε την κλίση του φίλτρου, ούτε στον ενισχυτή ούτε στο sub. :144:

Reaction score
6

παιδιά ευχαριστώ πολύ, με έχετε υποχρεώσει... αμα καταλαβαινα τα μισά απο όσα μου είπαμε θα ήμουν χαρούμενος :)

Φίλε Jargon, δεν έχω Sub στο setup μου, αμα σας πω οτι απο μπάσο ειμαι αρκέτα κομπλέ θα με πιστέψετε?

Μήπως να πάω να πάρω καινούργιο ενισχυτή με audysey να τα φτιάξει μόνο του?

Τα surround τα έχω βάλει πλάι μου, γιατί πιο πίσω μετά πρέπει να πάνε 4-5 μέτρα πιο πίσω αν το κάνω όπως λέει ο φίλος georgemarousi.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Σετάρισμα για Surround ηχεία

...

Επειδή φαίνονται σχετικά αναίσθητα ηχεία, ίσως θα πρέπει να τους δώσεις λίγα dB ενίσχυσης παραπάνω.
Πολύ σωστό:
ευαισθησία Concept6 = 91db
ευαισθησία Concept1 = 87db

Reaction score
150
ΩΠ! Αφού δεν έχεις sub τότε αλλάζουν τα πράγματα.

Αναγκαστικά θα πρεπει να τα δηλώσεις Large αλλά να ξέρεις ότι δεν είναι σωστό να παίζεις έτσι.

Το SUB δεν είναι μόνο για να "τσοντάρει" μπάσο στα ηχεία σου! Υπάρχει το κανάλι LFE που είναι αποκλειστικά για το sub και ανάλογα τον AV δεν ξέρω τι θα γίνεται αυτή η πληροφορία.

Ένα είναι σίγουρο ότι χωρίς sub στο σύστημα σου ΧΑΝΕΙS πληροφορία.

Reaction score
6

χμμ.. τότε θέλω την συμβουλή σας..

Επόμενη αγορά σκεφτόμουνα για αναβάθμιση ενισχυτή, αλλά τώρα πρέπει να πάρω το sub της Dali Concept για να "συνεργάζεται" καλύτερα με τα άλλα ηχεία της Dali που έχω?

Πάλι σε έξοδα με βάζετε :)

Reaction score
150
Όχι sub DALI! Το sub δεν χρειάζεται να είναι ίδια μάρκα με τα ηχεία και τα καλύτερα sub δεν προέρχονται από τις εταιρείες ηχείων τις γνωστές χωρίς να σημαίνει ότι μερικές δεν βγάζουν και sub της προκοπής.

Για το sub πρεπει να ξέρουμε διαστάσεις του χώρου ΠχΥχΜ (και το ύψος!), αν είσαι σε διαμέρισμα και πόσο μπορείς να ενοχλείς καθώς κα τα χρήματα που θες να διαθέσεις.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Σετάρισμα για Surround ηχεία

...

Για το sub πρεπει να ξέρουμε διαστάσεις του χώρου ΠχΥχΜ (και το ύψος!), αν είσαι σε διαμέρισμα και πόσο μπορείς να ενοχλείς καθώς κα τα χρήματα που θες να διαθέσεις.
Εδώ θα ήθελα και για τη δική μου περίπτωση γνώμη για sub (έχω κι εγώ τα ίδια ηχέια, σειρά Concept) ! :120:

Διαμέρισμα, υψος 2,70μ, χώρος ακρόασης περ. 4χ5, πλάι ανοιχτό άλλο ενα 4χ4 (τραπεζαρία), ενώ πίσω υπάρχει πάσο ανοιχτό και πίσω πλάι διάδρομος. Για τί κατηγορία υπογούφερ να κοιτάζω; :118:

Reaction score
1

Χμμ.. μήπως να ανοίξω ενα θέμα: "Επιλογή Sub ανάλογα με το χώρο ακρόασης" .. με μια αναζήτηση δε βρήκα κάτι..

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.436
Re: Απάντηση: Σετάρισμα για Surround ηχεία

Χμμ.. μήπως να ανοίξω ενα θέμα: "Επιλογή Sub ανάλογα με το χώρο ακρόασης" .. με μια αναζήτηση δε βρήκα κάτι..
Όχι γιατί το πιθανότερο είναι για τον χώρο σου να σου πούν να βάλεις τουλάχιστον 1 18ίντσο:137:(μη δεις τιμές).

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Απάντηση: Σετάρισμα για Surround ηχεία

Όχι γιατί το πιθανότερο είναι για τον χώρο σου να σου πούν να βάλεις τουλάχιστον 1 18ίντσο:137:(μη δεις τιμές).
:111: σοβαρά τώρα; θέλει τόσο πολύ;;; :118:

(! έχω και γείτονες!!)

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.436
Σοβαρά.
Με ένα 15ιντσο είσαι καλυμένος.Αλλά έχεις γείτονες.
Από κεί και πέρα είναι θέμα:
1)Οικονομικών
2)Εντάσεων
3)Αν θα είναι κυρίως για το home cinema ή ενδιαφέρει και το audio εξίσου.

Αν δεν σ ενδιαφέρει άμεσα το 2 με ένα 10ιντσο καλά θα είσαι.
Σε περίπτωση που θές να καλύψεις και το 3 τότε πάεμ ψηλά σε οικονομικό επίπεδο(μίνιμουμ 1000αρικο για κάτι τέτοιο πχ).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.305
Members
38.539
Νεότερο μέλος
James.z.2007