Σε ποια κατηγορία πραγματικά ανήκουμε ή θα θέλαμε ...

Reaction score
3.525
Α. Υπάρχουν άνθρωποι -που λένε- ότι αντιλαμβάνονται αμέσως τις διαφορές μεταξύ δύο διαφορετικών συσκευών αναπαραγωγής ήχου, όταν αυτές συνδεθούν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες σε ένα καλό σύστημα σε ένα κατάστημα.
Ξοδεύουν αρκετά χρήματα - ακόμα και με θυσίες- και αγοράζουν αυτό που αντιλαμβάνονται σαν καλύτερο. Στο σπίτι και μετά από πολύωρες ακροάσεις επιβεβαιώνεται η αρχική τους επιλογή.
Θέλουν να ακολουθούν την ανοδική πορεία του Hi-End με αποτέλεσμα να αναβαθμίζονται διαρκώς ξοδεύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Δικαιολογούν αυτή τους την ενέργεια ακόμα και για μια πολύ μικρή βελτίωση της τάξης του 3%.
Η μουσική τους βιβλιοθήκη δεν δικαιολογεί τα χρήματα και τον χρόνο που έχει καταναλωθεί για την τελειοποίηση του στερεοφωνικού τους συστήματος. Τα συστήματα δηλαδή κοστίζουν περισσότερο από την πραγματική αξία της μουσικής τους βιβλιοθήκης.
Συνήθως χαίρονται περισσότερο π.χ. με ένα καλώδιο που θα τους ‘κάτσει’ σωστά στο σύστημα και όχι τόσο με ένα πανέμορφο μουσικό θέμα που θα ανακαλύψουν στο δισκοπωλείο.

Β. Υπάρχουν άνθρωποι που τα ακούνε σχεδόν όλα ίδια και δύσκολα αντιλαμβάνονται τις μικροδιαφορές σε ένα τεστ Α/Β ή σε μία τυφλή ακρόαση ειδικά όταν αυτή πραγματοποιείται από έναν πωλητή σε ένα κατάστημα. Δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα πιο από τα δύο θα αγοράσουν και συνήθως συμβιβάζονται με αυτό που τους προτείνουν οι φίλοι τους ή τα περιοδικά ή το φθηνότερο. Το Hi-End τους ενδιαφέρει αλλά δεν δίνουν άμεση προτεραιότητα σε αυτό. Αναβαθμίσεις γίνονται μόνο σε περιπτώσεις βλαβών ή μετά από κάποια επίσκεψη σε έκθεση Hi-End αλλά πάντα χωρίς υπερβολές .
Δίνουν ίση ή μεγαλύτερη προτεραιότητα στα μουσικά θέματα που αγοράζουν.
Η μουσική τους βιβλιοθήκη συμβαδίζει με την αξία των συσκευών.

Γ. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τις διαφορές μόνο μετά από πολύωρες ακροάσεις στο χώρο τους χωρίς να μπουν στη διαδικασία τυφλής ακρόασης ή ενός τεστ Α/Β στο κατάστημα . Δεν εμπιστεύονται τους πωλητές και προτιμούν να ακούνε τα μηχανήματα στο σπίτι τους πριν αποφασίσουν ποιο θα αγοράσουν.
Δίνουν την ίδια προτεραιότητα για αγορά συσκευών και αυθεντικής μουσικής.
Η μουσική τους βιβλιοθήκη συμβαδίζει με την αξία των συσκευών και σε πολλές περιπτώσεις την ξεπερνάει.

Δ. Υπάρχουν οι κατηγορίες ανθρώπων που δεν τους απασχολούν τόσο πολύ τα τεχνικά θέματα με τον ήχο και χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα απολαμβάνουν τη μουσική που προτιμούν με το σύστημα που έχουν στο σπίτι.
Ξόδεψαν κάποτε αρκετά χρήματα αγοράζοντας συσκευές.
Το τι είναι πραγματικό Hi-End τους απασχολεί από λίγο έως καθόλου. Δεν τους απασχολεί η ένταξη σε κάποια κατηγορία χαϊφιντελισμού.
Εμπιστεύονται μόνο τα αυτιά τους και δεν θέλουν να ανήκουν πουθενά..
Στην παρούσα φάση εμπλουτίζουν την μουσική τους βιβλιοθήκη με αυθεντικά μουσικά θέματα σε CD ή άλλο μέσο.

Reaction score
3.525
Είναι δύσκολο να αποφασίσουμε σε ποια κατηγορία αισθανόμαστε ότι εμείς ανήκουμε.
Ακόμα και να το γνωρίζουμε δύσκολα το παραδεχόμαστε. Από μέσα μας όμως θα θέλαμε να είμασταν σε μία από αυτές τις κατηγορίες.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες κατηγορίες που προκύπτουν συνδιάζοντας δύο ή περισσότερες από τις κατηγορίες Α-Δ

Εσείς που παίζετε ???

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πάρα πολύ ωραίο θέμα! :wink:

Πραγματικά εγώ δεν ξέρω που παίζω. Ίσως αυτή τη στιγμή να έχω στοιχεία από το Α, το Γ και το Δ μαζί.
Πάντως βλέπω ότι υπάρχει λογική σειρά των πραγμάτων ως εξής: Β ---> Α ---> Γ ---> Δ.

- Φυσικά με την βοήθεια του κοινού, μπορούμε να πηδήξουμε ένα ή δύο στάδια.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Το ιδανικό είναι σίγουρα το Δ.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείς να πας απ' ευθείας εκεί, χωρίς να περάσεις από μια τουλάχιστον από τις πιο πάνω κατηγορίες. Αλλιώς δεν πήγες, νομίζεις ότι πήγες...

Reaction score
164
Θα έλεγα ότι υπάρχει και μια άλλη κατηγορία:
Αυτών που δεν ακούνε διαφορές μεταξύ των συστημάτων, έχουν ελάχιστους δίσκους και ακούν πολύ λίγη, έως ελάχιστη μουσική.
Είναι αυτοί που ερωτεύονται το υλικό, αυτοί που θέλουν το καλύτερο, απλά επειδή υπάρχει. Επιδή τους αρέσει η ηλεκτρονική τελειότητα. Επειδή τους αρέσει το design.
Διαβάζουν σαν τρελοί ό,τι review υπάρχει, συγκρίνουν επί χάρτου συσκευές, ξέρουν πολλά πράγματα θεωρητικά.
Και αυτά όχι απαραίτητα για να τα επιδικνύουν. Αλλά επειδή τους αρέσει να έχουν καλά μηχανήματα στη διάθεσή τους.
Οι κατηγορίες αυτές που αναφέρετε δεν υπάρχουν μόνο στο hi-end, γι' αυτό και απαντάω. Πχ στην κατηγορία που προανέφερα ανήκω εγώ, αλλά στη φωτογραφία... :?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
ειλικρινά δεν θα ήθελα να ανήκω σε καμμία...

Κατά τα άλλα πιστεύω ότι ο χαϊεντισμός έχει μία εξελικτκή πορεία από το Γ στο Β από εκεί στο Α και τέλος τα βαριούνται όλα και πάνε στο Δ...

Reaction score
3.525
unforgiven said:
Θα έλεγα ότι υπάρχει και μια άλλη κατηγορία:
Αυτών που δεν ακούνε διαφορές μεταξύ των συστημάτων, έχουν ελάχιστους δίσκους και ακούν πολύ λίγη, έως ελάχιστη μουσική.
Είναι αυτοί που ερωτεύονται το υλικό, αυτοί που θέλουν το καλύτερο, απλά επειδή υπάρχει. Επιδή τους αρέσει η ηλεκτρονική τελειότητα. Επειδή τους αρέσει το design.
Διαβάζουν σαν τρελοί ό,τι review υπάρχει, συγκρίνουν επί χάρτου συσκευές, ξέρουν πολλά πράγματα θεωρητικά.
Και αυτά όχι απαραίτητα για να τα επιδικνύουν. Αλλά επειδή τους αρέσει να έχουν καλά μηχανήματα στη διάθεσή τους.
Οι κατηγορίες αυτές που αναφέρετε δεν υπάρχουν μόνο στο hi-end, γι' αυτό και απαντάω. Πχ στην κατηγορία που προανέφερα ανήκω εγώ, αλλά στη φωτογραφία... :?
Unforgiven,
Η κατηγορία που αναφέρεκς στην αρχή του μηνύματός σου είναι υπαρκτή και καλά έκανες και την ανέφερες.

Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια κατηγορία ανθρώπων που βρέθηκε τυχαία στο χώρο του χαΙφιντελισμού και της μουσικής.
Συνήθως υπερβάλουν και μάλιστα προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή τους την υπερβολή παρουσιάζοντας ανακριβή και μη τεκμηριωμένα στοιχεία που προέρχονται κυρίως από ιδιώτες.
Τα στοιχεία αυτά τα βρίσκουν στο internet ή τα διαβάζουν στα περιοδικά ή τα εφευρίσκουν από μόνοι τους για να δείξουν στους υπόλοιπους πόσο καλά διαβασμένοι και ψαγμένοι είναι με το άθλημα.

Η προσπάθειια εντυπωσιασμού του άλλου είναι καθημερινό φαινόμενο της κοινωνίας μας και δυστυχώς το συναντάμε συχνά και στο δικό μας χόμπυ.

Δεν ανέφερα αρχικά αυτή την κατηγορία ανθρώπων γιατί ελπίζω να μην ανήκει σε αυτήν κανένας από εμάς, ούτε και να επιθυμεί να ανήκει .

Με εξαίρεση πάντα τους πωλητές προΙόντων ήχου, εικόνας και φωτογραφίας που λόγω επαγγέλματος αναγκάζονται να λένε και μερικά ψέμματα στους υποψήφιους πελάτες τους για να προωθήσουν αυτό που τελικά συμφέρει περισσότερο την επιχείριση που εργάζονται. Πρέπει να είναι πολύ αφελής ο πωλητής που θα κάνει το αντίθετο.

Τις κατηγορίες πωλητών που προτιμάμε μπορούμε να τις σχολιάσουμε αλλού. Οχι εδώ, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.
.

Reaction score
3.525
Πόσες φορές μέσα σε αυτή την κατηγορία - Hi-End - συζητήσαμε το πως μας ακούγονται τα όργανα σε μια συγκεκριμένη καλή ηχογράφηση ?

Πόσες φορές δηλαδή εστιάσαμε την προσοχή μας στον ήχο συγκεκριμένων οργάνων και στη συνέχειια να γράψουμε εδώ τα σχόλια μας.

Πολλές φορές γράφουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στο σύστημα π.χ. καλώδια, αλλά ποτέ δεν γράψαμε γιατί δεν μας αρέσουν αυτό που ήδη έχουμε. Το πόσο χάλια μας ακούγονται κάποια συγκεκριμένα όργανο ή κάποια φωνητικά γιατί δεν τολμάμε να το πούμε σε κανέναν ?
Μία βόλτα στο περίπτερο να παμε για τσιγάρα, όλο και κάποιο φυσικό ήχο θα ακούσουμε στο δρόμο ή κάποιον πλανόδιο να παίζει ακορντεόν. Δεν μας έκανε ποτέ εντύπωση η μεγάλη διαφορά στον ήχο και το πόσο ψεύτικα ακούγεται το ακορντρεόν που βγαίνει από το ηχείο μας με το super tweeter μας - ή με το πάνελ μας (Νίκο) - ???

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές δεν αντέχουμε ούτε την αυτοκριτική μας... :lol:

Όσο παραπάνω ασχολείται κανείς με αυτό το χόμπυ, τόσο περισσότερο διαπιστώνει ότι ο δρόμος που έχει να διανύσει, αντί να μικραίνει μεγαλώνει. Αλλά μάλλον φοβάται την αντίδραση του καθρέπτη αν κάποτε γυρίσει και του το πει αυτό κατάματα...

Reaction score
3.525
Είναι πολύ δύσκολη η αυτοκριτική σε αυτήν την κατηγορία.

Reaction score
14
Μου δώσατε μια ευκαιρία να κανω μια αυτοαναλυση και ίσως και μια κατηγοριοποίηση που ανοικω αν ανοίκω πουθενα!!!!

Μου αρεσουν απο πιτσιρικι οτι εχει πρίζα. Αν κοπεί το ρευμα κόβομαι και εγώ!!!

Ξεκινόντας απο το πιο πάνω, πάμε στον ήχο. Εχω καλό αυτί αλλά όχι τόσο καλό να δικαιολογήσω στον ευατό μου το super high end. Δεν μπορώ με τίποτε να ακούω μουσική απο ηχειο με 16άρι (εκατοστά) διπλού κόνου με μέγιστη ισχύ 15W. Eχω πρόβλημα απο τα πολύ φθηνά ηχοσυστήματα και θέλω 2-3 πραγματάκια. Καθαρό ήχο που τον βρίσκω και με τα μεσαίας κατηγορία ίσως και λίγο πιό κάτω απο το μέσο. Βάζω σαν προτεραιότητα την τιμή vs αποδοση και δεν πάω με γνώμονα το τι μου αρέσει ασχετα τιμής. Δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά ή μάλλον δεν το θεωρώ στις προτεραιότητες της καθημερινότητας μου. Αν μου χαρίσουν ενα πανακριβο ηχοσυστημα θα το κρατήσω... (σικ χεχεχε) αλλά θα προτιμήσω κάτι που να εχει την δυναμική που θέλω, την μικρή παραμόρφωση, την ποιότητα κατασκευής, το σχέδιο design που να με πληρεί, και να μην υπερβάινει τα χρηματικά όρια που διαμορφώνει η γκάμα των ομοίων προιόντων αυτού που κοιτάω.

Στην εικονα ειμαι απαιτητικότατος. Πάλι όχι στο high end. Δεν κατατάσσω τον εαυτό μου στο τοπ καμιάς κατηγορίας. Είμαι πάντα μερικά σκαλιά κάτω ώστε να υπάρχει πάντα το value for money. Θελω την πολυ καλή εικόνα αλλά δεν θα πληρώσω τα μαλιοκέφαλα μου για κάθε νέα τεχνολογία μονο και μόνο να λεω ότι εχω το νεο και το τοπ και το καλίτερο. Στην εικόνα παντα εμπιστεύομαι τα ματια μου (μυωπία 0 και φτάσαμε τα 41) οπότε και δεν πέρνω τις κριτικές σαν βάση. Πάω πάντα σε όλες τις εκθέσεις και ψιρίζω πολύ σε τεχνικά θέματα ώστε να είμαι σιγουρος ότι μου κάνουν αυτά που επιθυμώ.

Μερικές αγορές είναι αγορές που κάνουμε για μια ζωή. Οχι για μένα γιατί δεν ειμαι ελιτιστής, αρα δεν πάω για ενα κομματι για μια ζωή. Προτιμώ στην σύντομη ζωή μου να αγοράσω πολλά και να αλλάξω πολλά μηχανήματα. Εχεις και την εξέλιξη ετσι στο πιάτο σου και την δοκιμάζεις εσύ στο σπιτάκι σου με το κέφι σου και την ανεση σου.

Μουσική δεν αγοράζω... κατεβάζω, δεν με νοιάζει το ελιτ το ξαναείπα αρα η ανακάλυψη του mp3 ήταν για εμένα η ανακλαλυψη της Αμερικής!!!

DVD's μόνο αγοράζω, είμαι συλλέκτης και όλα ορίτζιναλ. 450 τον αριθμό και συλλέγω εργα που να εχουν καλή εικόνα και καλό ηχο.
Την οικονομία που κάνω στην μουσική απο την ΑΕΠΙ την εξαργυρώνω στην ΕΠΟΕ!!! Ξέρω ακουγεται σκληρό αλλά είμαι ειλικρινής. Δεν κρυβομαι.

Τωρα σε ποιά κατηγορία είμαι .... δεν ξέρω... κατηγορία γκατζετάκια θα έλεγα!

Reaction score
14
unforgiven said:
Οι κατηγορίες αυτές που αναφέρετε δεν υπάρχουν μόνο στο hi-end, γι' αυτό και απαντάω. Πχ στην κατηγορία που προανέφερα ανήκω εγώ, αλλά στη φωτογραφία...  :?

Κάτι μου θυμίζει αυτό Βασίλη....από κάπου αλλού....και άλλοτε :D :wink:

Φίλτατε G.kar....δεν με βρίσκω στις κατηγορίες σου....λες να μου συμβαίνει κάτι;

Reaction score
3.525
preve said:
unforgiven said:

Κάτι μου θυμίζει αυτό Βασίλη....από κάπου αλλού....και άλλοτε :D :wink:

Φίλτατε G.kar....δεν με βρίσκω στις κατηγορίες σου....λες να μου συμβαίνει κάτι;
Φίλε μου preve, αν δεν βρεις την κατηγορία που σου ταιριάζει περισσότερο, θα μπορούσες να κάνεις την αυτοκριτική σου.
Δεν απαιτείται η κατηγοριοποίηση. Τις κατηγορίες τις ανέφερα σαν μπούσουλα, εμπειρικά.
Κάποια στοιχεία από Α-Δ έχουμε όλοι μας.

Εγώ για παράδειγμα είμαι τελείως ασταθής. Ανάλογα με την εποχή και την ημέρα αλλάζω κατηγορία. Για παράδειγμα εκεί που είμαι στην Δ ξαφνικά πάω στην Α. Πάντα στα πλαίσια των οικονομικών μου δυνατοτήτων.

Reaction score
3.525
Dream GR,
μου άρεσε πολύ η αυτοκριτική σου. Δεν έχουμε κατηγορία free style . Κάτσε εκεί που είσαι.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Οπωσδηποτε Δ. Με μια μικρη διορθωση... Διαβαζω και ονειρευομαι τα απλησιαστα μηχανηματα..... Αν και ειμαι πολυ ικανοποιημενος απο τα δικα μου... :D

Reaction score
3.525
Στο τέλος Λευτέρη θα αρχίζουν όλοι να ρωτούν τι μηχανήματα έχεις και είσαι τόσο πολυ ικανοποιημένος.

Εσύ όμως να μην απαντήσεις σε κανέναν.

Αν θέλεις ανεβάζεις μερικά σκίτσα, ένα για κάθε κατηγορία ή τύπο ανθρώπου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
g.kar said:
Στο τέλος Λευτέρη θα αρχίζουν όλοι να ρωτούν τι μηχανήματα έχεις και είσαι τόσο πολυ ικανοποιημένος.

Εσύ όμως να μην απαντήσεις σε κανέναν.

Αν θέλεις ανεβάζεις μερικά σκίτσα, ένα για κάθε κατηγορία ή τύπο ανθρώπου.
Καλη ιδεα!! Θα το κοιταξω! :)

Reaction score
3.525
Μόλις τα φτιάξεις, θα ήθελα από ένα αντίγραφο με την υπογραφή σου παρακαλώ.

Thank you

Reaction score
0
Πολυ ωραιο θεμα φιλε g.kar.
Εγω ανηκω στην Δ.Ποτε δεν ειχα και ισως δεν εχω καλα μηχανηματα αλλα δεν μπορω να φανταστω τον εαυτο μου χωρις μουσικη.Απο οπου και να βγαινει αυτη.
Βεβαια θα ηθελα να περασω ξυστα απο την Γ "...Δίνουν την ίδια προτεραιότητα για αγορά συσκευών και αυθεντικής μουσικής.
Η μουσική τους βιβλιοθήκη συμβαδίζει με την αξία των συσκευών και σε πολλές περιπτώσεις την ξεπερνάει..."
Ισως ομως τελικα να ανηκω στην Β.
Α ρε g.kar σε μπελαδες μας εβαλες.
Παντως για μενα οι κατηγοριες ειναι μονο 2.
Σ΄αυτους που δινουν μεγαλυτερη βαρυτητα στις συσκευες και το τι κανουν αυτες χωρις να αφηνονται σ΄αυτο που (ανα) παραγουν -και δημιουργουν-οι συσκευες τους
και
Σ΄αυτους που δινουν βαρυτητα και ψαχνουν την αξια μονο σ΄αυτο που (ανα)παραγεται παραβλεποντας την ιδια την ποιοτητα αναπαραγωγης

Παραδειγμα 1.
"Καλα ,θα σου βαλω ενα κομματι να ακουσεις τι μεσοχαμηλες βγαζουν τα ηχεια μου
και μετα θα σου βαλω ενα αλλο τραγουδι να δεις τι κανει με τις υψηλες το dac με το καινουργιο transport που πηρα.
Και να δεις τι γλυκος που ειναι ο ηχος με τα καινουργια καλωδια και τι γεματο μπασο εχω.
Ποτε να προλαβω ρε να ακουσω τα cd σου;
Ξερεις ποσες δοκιμες εχω κανει μεχρι να ματσαρω το συστημα;
Για δοκιμες ,track 3 για χαμηλες ,track 6 για υψηλες.....ποια ειναι τα κομματια;
Δεν ξερω, δεν το γραφει επανω;"

Παραδειγμα 2.
"Ρε συ, βρηκα ενα live LP με τραγουδια των ΧΨΩ απο τους ΑΒΓ ,και παιζει σε 3 τραγουδια τριγωνακι χριστουγεννων ο Α.Β. των ΚΛΜ.
Μιλαμε καρασπανιο.
Οχι δεν το ακουσα .
Εχω χαλασμενο το πικαπ.
Δεν χρειαζεται να το ακουσω .
Ξερω οτι δεν ΘΑ παιζεται.
Τι, μπρικια κολλαμε.
Α εχω και το πρωτο του Σ.Τ.
Φοβερη μουσικη .
1 πιανο και 3 αλυσοπριονα.
Μιλαμε ο τυπος ειναι ιδιοφυια στη μουσικη.
Αυτο το ακουσα ...αλλα ξερεις... το δεξι ηχειο εχει καποιο προβληματακι.
Εχει καψει το τουιτερ.
Γιατι, τι εχει ο ενισχυτης ;;
Επειδη εχει ενα θορυβο;
Ρε δεν μας ...τελοσπαντον, οπως και να εχει το πραγμα φιλε οταν ακουσα το cd επαθα την πλακα μου.
Ο τυπος ειναι μπετοβεν.
Τι "αν ακουσα" .
Tι θες να πεις μ΄αυτο;;

8)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.931
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll