Σκυλόσπιτο

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
Σπιτόσκυλα και αηδίες.
Τα κορίτσια μου , έχουν καταλάβει τους καναπέδες και δεν με πειράζει καθόλου.
Συμφωνώ και σε ζηλεύω, αλλά υπό προϋποθέσεις. ;)

Πρώτον δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δεχτώ τρίχες παντού μέσα στο σπίτι, αηδιάζω και μόνο στη σκέψη. :errwhat:

Κι άντε, υπάρχουν ράτσες που δεν είναι "πρωταθλητές τρίχας", οκ.

Δεύτερον, η καθαριότητα και η περιποίηση που απαιτείται (σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα) για να ανεβαίνει ο σκύλος στον καναπέ που κάθομαι, είναι τέτοιου επιπέδου που δεν προτίθεμαι σε καμία περίπτωση να τηρήσω. Ούτε καν το καθημερινό χτένισμα δεν αντέχω σαν ιδέα.

Πόσο μάλλον να του πλένω τις πατούσες 2 φορές τη μέρα, όποτε γυρνάει από βόλτα έξω, γιατί αλλιώς να ανεβαίνω και γω στους καναπέδες και στα κρεβάτια με τα παπούτσια, ποια η διαφορά;:p:D

Και πάμε στο δια ταύτα:

Η επιδερμίδα του σκύλου έχει σημαντικότατη (πολύ περισσότερη από αυτήν του κεφαλιού μου) ποσότητα έκκρισης σμήγματος, που λιπαίνει και διατηρεί στιλπνό το τρίχωμα του ζώου. Εγώ αν τυχόν δε λουστώ 3 μέρες, αφήνω αποτύπωμα στο μαξιλάρι, και μυρίζω, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μη κάνω το μπάνιο μου. Ο σκύλος τι; Έχει άσυλο απλυσιάς;:p:D

Ή θα τον κάνω μπάνιο κάθε 3, 4, άντε το πολύ κάθε 5 μέρες; Ή μήπως θα τον έχω όπως τα χολυγουντιανά σκυλιά, συνεχώς στην πένα, με μία κομμώτρια στο υπηρετικό προσωπικό, συνεχώς να το φροντίζει;

Shih-Tzu-For-Sale2.jpg

Τα σκυλιά μου τα κάνω μπάνιο και γενική περιποίηση σε κομμωτήριο 4 φορές το έτος. Εγώ δε κάνω μπάνιο 4 φορές το έτος... :D

Εγώ ξαπλώνω στους καναπέδες μου, τα σκυλιά μου όχι, ευχαριστώ πολύ, δε θα πάρω. 8-)

Χαίρομαι πολύ τις επιλογές των ανθρώπων που έχουν το σκύλο τους μέσα στο σπίτι, και ζηλεύω αφάνταστα την επί μονίμου βάσεως επαφή και συμβίωση με το σκύλο, αλλά δε ζηλεύω καθόλου τις τρίχες ούτε την αναγκαία περιποίηση. :)

Καθείς, με τις επιλογές του. Οπότε, ασχολούμαι με την ποιότητα του σκυλόσπιτου. Προφανώς, αν τον είχα μέσα στο σπίτι το σκύλο, δε θα είχε σκυλόσπιτο, απλώς θα είχε κάτι τέτοιο:

849571342248576500116805d9a8.jpg

Last edited:

Reaction score
22
Πολύ ωραίο θέμα! Επειδή το είχα ψάξει και εγώ καθώς έχω σκύλο κοντότριχο και πολύ κρυουλιάρη, να προσθέσω και την δική μου εμπειρία. Το σπιτάκι φτιάχτηκε πριν 3 χρόνια για χρήση σε στεγασμένο χώρο, μόνο για τις ώρες που λείπω από το σπίτι. Χρησιμοποίησα μοριοσανίδα θαλάσσης όπως προανέφερε και ο Εαρ, με διπλά τοιχώματα και dow (5 εκ.) ανάμεσά τους. Αυτό έγινε στα πλαϊνά, στον πάτο και στην (επίπεδη) οροφή. Επειδή όμως όπως ανέφερα και προηγουμένος ο σκύλος κρυώνει πολύ, πρόσθεσα στο ένα πλαϊνό τοίχωμα θερμαινόμενο χαλάκι, το οποίο βρίσκεται σε πλαίσιο με σήτα μπροστά. Αυτό έγινε αφενός για να μην μπορεί να το δαγκώσει (με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας) και αφετέρου γιατί όταν κάθονταν πάνω στο χαλάκι, μετά από λίγο ζεσταίνονταν πολύ. Στα πλαϊνά μπορεί ο σκύλος είτε να ακουμπήσει, είτε να απομακρυνθεί λίγο. Επίσης στον πάτο του σκυλόσπιτου από την εξωτερική πλευρά έβαλα πισόχαρτο, ώστε όταν πλένεται ο χώρος, να μην βρέχεται ο πάτος. Τέλος στο πορτάκι έβαλα φύλο σιλικόνης (διπλό) ώστε να μένει η ζέστη μέσα. Το πορτάκι έχει προσανατολισμό στον ήλιο τον χειμώνα, ώστε να μπαίνει ήλιος και για ζέστη και για αποφυγή υγρασίας. Με κόστος υλικών περίπου 150 ευρώ, δεν υπάρχει αντίστοιχη λύση στο εμπόριο σε παραπλήσια τιμή. Και το σημαντικότερο, ο σκύλος το λατρεύει. Κλείνοντας να τονίσω και εγώ την σημασία που έχει το σωστόμ μέγεθος του σπιτιού. Πολλοί νομίζουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το σπιτάκι, τόσο καλύτερο. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Το σωστό είναι το σπιτάκι να χωράει τον σκύλο (υπάρχουν στο ιντερνετ τρόποι υπολογισμού μεγέθους ανάλογα με τον σκύλο) και να είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να το ζεσταίνει με την θερμοκρασία του σώματός του.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
Πάντως το προσπάθησα να έχω μέσα στο σπίτι σκυλιά, αλλά δε βγήκε βιώσιμη λύση, πιθανώς λόγω ράτσας.

Το χασκι δε παίζεται από τρίχα, θέλει (χωρίς υπερβολές) 3 ώρες τη μέρα βούρτσισμα για να μη βγάζει, κι όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ξέρω άνθρωπο που είχε χασκι 17 χρόνια μέσα στο σπίτι και δεν είχε ούτε μία τρίχα, αλλά το χτένιζε 1,5 ώρα το πρωί και 1,5 ώρα το απόγευμα, κάθε μέρα, χωρίς εξαίρεση καμίας αργίας! Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Ήταν η διασκέδασή του να χτενίζει το σκύλο του, έτσι την έβρισκε κι αυτός, κι ο σκύλος του...:boast:

Χωρίς συστηματικό καθημερινό και επίμονο χτένισμα, το χασκι αφήνει τραγικές ποσότητες τρίχας καθημερινά και παντού, είναι αδιανόητο το τι πανηγύρι τρίχας προκαλεί ένας μόνο σκύλος σε 2 μέρες! Τούφες ολόκληρες, τρελό πράγμα! :biggrin::biggrin::biggrin:

Το μικρό κοκόνι, που δε του φαίνεται, είναι επίσης χαρακτηρισμένο ως "πρωταθλητής τρίχας". Διπλό τρίχωμα, που ρε παιδιά αλήθεια δηλαδή, δε συμμαζεύεται με τίποτα.:(

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά από το πόση τρίχα αφήνει πίσω του, και το χτένισμα δεν κάνει θαύματα, εκτός κι αν είσαι εντελώς παρανοϊκός με το χρόνο για χτένισμα, θέμα, που δεν υπάρχει περίπτωση..:fuckyou:

Μετά ζημιές στο σπίτι σημαντικές, και δε μιλάω για ένα σκισμένο μαξιλάρι, ή ένα ρούχο, ή μασημένα ζευγάρια γυαλιά οράσεως, πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ, παντόφλες, ή άντε κάνα κατούρημα. Με τα νύχια κατέστρεψαν ξύλινο δάπεδο για χαβαλε, ήθελε ξύσιμο και λουστραρισμα το δάπεδο ρε παιδιά... :(

Κατέστρεψαν ξύλινη εσωτερική πόρτα με ξύσιμο όταν κλείστηκαν μόνα τους σε δωμάτιο, κλείνοντας την πόρτα, η οποία προφανώς αντικαταστάθηκε. Κλπ κλπ κλπ, φαντάζομαι όλοι θα έχετε τέτοιες ιστορίες...:drinks:

Τες πα, ήθελα απλώς να πω ότι το προσπάθησα με τα συγκεκριμένα, και δε μου βγήκε.8-)

Συνεχίζω να ζηλεύω εσάς που τα έχετε στους καναπέδες σας! :drinks:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
Το σωστό είναι το σπιτάκι να χωράει τον σκύλο (υπάρχουν στο ιντερνετ τρόποι υπολογισμού μεγέθους ανάλογα με τον σκύλο) και να είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να το ζεσταίνει με την θερμοκρασία του σώματός του.
Πολύ σωστά. ;)

Το όμοιο συμβαίνει το καλοκαίρι. Την πρώτη φορά που παρατήρησα πόσο δροσερό ήταν το σημείο του πατώματος που κοιμόταν μέσα στην ντάλα ζέστη του καλοκαιριού ο σκύλος μου, έμεινα με το στόμα ανοιχτό!

Από την εξάτμιση σάλιου από τη γλώσσα, κατεβάζει τη θερμοκρασία του, και το τρίχωμα στο σώμα δρα ως θερμομόνωση και το καλοκαίρι όπως και το χειμώνα, μόνο στην κοιλιά που έχει αραιό τριχωτό θέλει μία επιφάνεια θερμομόνωσης για να παραμείνει δροσερό. Το ίδιο ακριβώς, όπως και το χειμώνα, για να μείνει ζεστό. ;)

Reaction score
22
Πάντως το προσπάθησα να έχω μέσα στο σπίτι σκυλιά, αλλά δε βγήκε βιώσιμη λύση, πιθανώς λόγω ράτσας.

Που να δεις τα κοντότριχα. Πάντοτε είχα σκυλιά με μακριά τρίχα. Όταν μάζεψα από τον δρόμο τον τωρινό μου σκύλο δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο χειρότερη είναι η μικρή τρίχα που καρφώνεται σε ρούχα, έπιπλα, κλπ. Αλλά χαλάλι του. :)

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.682
Όταν είχα την Μπουμπού μέσα στο σπίτι πάντως δεν έβγαζε τρίχες, ευτυχώς είχε αυτό το καλό.
Καθόταν και έβλεπε ταινίες μαζί μου και ήταν καλή παρέα.

DSC00060.jpg

Δεν ξέρω αν οφείλεται στην ράτσα, αλλά πραγματικά δεν έχανε καθόλου τρίχες.
Ήταν και κοντότριχη βέβαια.

Reaction score
4.736
Πολύ χρήσιμα όλα αυτά σίγουρα θα κατασκευάσω κάποια σπιτάκια να έχω για φιλοξενούμενα σκυλιά ανα περιόδους που έχουμε ή για αδέσποτα για δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Το δικό μου παρόλο που έχει τρίχα και είναι κοπριτάκι δεν αφήνει παρά ελάχιστη οπότε έχει το ελεύθερο για να ζει μέσα στο σπίτι όπως εμείς. Έχει κρεβατάκι δικό του και είναι μέλος της οικογενείας από τότε που γεννήθηκε από αδέσποτο μέσα στο οικόπεδο μας πριν 11.5 χρόνια !!! Να πω επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια όση ώρα και αν έμεινε μόνη στο σπίτι δεν έκανε το παραμικρό , ούτε καν ένα πράγμα λίγα εκατοστά πιο πέρα !!!
1112.jpg
0878.jpg
_MG_9902.jpg

Attachments

Reaction score
454
Πάντως ρε μάγκες συγχαρητήρια για το θέμα , έμαθα πράγματα τα οποία νόμιζα ότι ήταν αυτονόητα !!!:bigboss:

A

AKARL

Guest
Νομίζω πάντως, ότι μετά από όλο αυτό το κατεβατό, μαζί με τα χρήσιμα λινκς, έχετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα εξαιρετικό σκυλόσπιτο, ακριβώς στις διαστάσεις που επιθυμείτε, με την εμφάνιση που γουστάρετε, και σε αστείο κόστος (σε σχέση με τα έτοιμα του εμπορίου). :)

Ταυτόχρονα, έχετε μία βάση να κρίνετε πόσο λάθος είναι οι διαθέσιμες προτάσεις του εμπορίου.. ;)

Καλές κατασκευές! :dance2::drinks:
ΟΚ, σε επίπεδο DIY έχεις καλύψει επαρκέστατα το θέμα. Εκεί που χωλαίνει όμως είναι το θεωρητικό υπόβαθρο.:wink:
Πως να προλάβεις όμως ο δύσμοιρος που πήγες κι΄ έμπλεξες με τα υπαρξιακά μου, ε?!?!?!:headbang::headbang::headbang:

Ως ευγενική ανταπόδοση θα προσπαθήσω να καλύψω τα βασικά και στοιχειώδη, τα υπόλοιπα θέλουν βαρύ δγιάβασμα. Πάμε λοιπόν:

1) Όταν ο σκύλος μας είναι εύκολο φορτίο με τυπικά καλή συμπεριφορά και χαρακτηριστικά (μετριούνται εύκολα) τότε ένα ολοκληρωμένο σκυλόσπιτο θα μας καλύψει επαρκέστατα. Όμως, υποχρεωτικά και δια ροπάλου, αυτό πρέπει να είναι Α/Β τάξης λειτουργίας, υλοποιημένο με καλής ποιότητας τρανζίστορ (και με σαφέστατη προτίμηση σε μοσφέτ - ΕΙΝΑΙ πιό γλυκά όσο και να χτυπιέσαι:lol:). Η τάξη Α/Β είναι λύση παντός καιρού: καθαρή τάξη Α για τα πρώτα (αρκετά κατά προτίμηση) βαττάκια για το φθινόπωρο-χειμώνα. Άνοιξη και καλοκαίρι το γκαζώνεις λίγο και τα πράγματα δροσερεύουν σημαντικά. Κομπλέ!:D
2) Πιό "εξωτική" επιλογή για πιο δύσκολα φορτία, συγνώμη, σκυλιά είναι η διενίσχυση, εξηγώ: για το καλοκαίρι ένα μονοφωνικό σκυλόσπιτο υπολοιημένο αποκλειστικά με χρήση ICE ('nuff said - :lolsign:) έχει καλύψει όλες τις περιπτώσεις ακόμα και εδώ στη λεβεντογέννα με +45 C εντός ψυγείου. Τώρα σου ΄ρχεται όμως το καλύτερο, κρατήσου: για το χειμώνα, και ειδικά για σας τα καρντάσια στον μακρινό βορρά :beach: υπάρχει μόνο μια λύση και αυτή είναι μονοφωνικό σκυλόσπιτο σε ΚΑΘΑΡΗ ΤΑΞΗ Α είτε με τρανζίστορ για τις δύσκολες περιπτώσεις είτε και με (φτου φτου) ΛΑΜΠΕΣ!:lolsign::lol::party::rofl::lolsign:.

Αυτά για τα βασικά. Σαφώς υπάρχουν και πιο bespoke λύσεις για τους μερακλήδες επαέ πέρα.

Για τη δική μου γερμανιδούλα Fräulein πήγα σε λύση current-dumping: ήτοι μικρό σκυλόσπιτο εντός ενός μεγαλύτερου χώρου (πρώην μικρής αποθήκης) άνευ πόρτας. Αυτή η λύση έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα εργονομίας όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε όλοι. Εντός του τελικού σταδίου υπάρχει άφθονη και αδιάλλειπτη παροχή ισχύος (νερού) - 30 λίτρα δοχείο ψηλά που καταλήγει σε ποτίστρα με φλοτέρ - μιλάμε για ούλτιμεϊτ χάϊ έντ καταστάσεις σε λέω :king:!!!

Λοιπόν, αυτά λέει η επιστήμη και αντιρρήσεις ΔΕΝ γίνονται δεκτές. Να δω τον EAR με μονοφωνικό φουλ λαμπάτο σκυλόσπιτα και τίποτα άλλο!

Τέλος, επειδή στo χόμπυ μας το σόφτγουερ είναι εξίσου, αν όχι και πιό σημαντικό,από το χάρντγουερ θα σας δώσω ένα τιπ: :cautious: για ρίξτε μια ματιά στις γερμανικές τροφές Markus-Mühle :cautious:.
Εδώ:
https://markus-muehle.de/en/cold-pressed-dog-food/naturnah/
και εδώ:

http://www.zooplus.gr/shop/skyloi/trofi_gia_skylous_ksira_trofi/markus_muehle

Σε αυτές έχω καταλήξει μετά από εξαντλητικό ψάξιμο (από όλες τις μεριές) και please μην αρχίσουμε "σκυλοκαυγά" περί ξηρών τροφών vs BARF vs Home-made κλπ.κλπ. Απλά, αν δίνετε ξηρή τροφή τότε ρίξτε μια ματιά και σε αυτές. Εβίβα! :drinks:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
Χρήσιμο το λινκ της κροκέτας, αλλά δε μας είπες το γιατί κατέληξες σε αυτήν!

Χωρίς επιχειρήματα, ουδεμία πρόταση δε γίνεται δεκτή, περάστε έξω κύριε..:p:D

Το 15 kg σακί 39,99 €, δηλαδή 2,67 € / kg. Δε τη λες και πολύ οικονομική επιλογή, ιδίως άμα θέλει ένα κιλό τη μέρα το ζωντανό! :lol:

Last edited:

A

AKARL

Guest
Χρήσιμο το λινκ της κροκέτας, αλλά δε μας είπες το γιατί κατέληξες σε αυτήν!

Χωρίς επιχειρήματα, ουδεμία πρόταση δε γίνεται δεκτή, περάστε έξω κύριε..:p:D

Το 15 kg σακί 39,99 €, δηλαδή 2,67 € / kg. Δε τη λες και πολύ οικονομική επιλογή, ιδίως άμα θέλει ένα κιλό τη μέρα το ζωντανό! :lol:
Αχ τι με βάζεις να κάνω τώρα!

The short version:
Οι τρεις συγκεκριμένες τροφές παράγονται με ψυχρή συμπίεση (άρα χωρις αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών), με άριστες και εύπεπτες πρώτες ύλες και δεν έχουν χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, ούτε και τα γνωστά αλλεργιογόνα.
Είναι/θεωρούνται (αναλόγως ποιούς θα διαβάσεις) εφάμιλλες των ACANA και ORIJEN (δες τιμές στο ίδιο σαϊτ και μετά, αν τολμάς, δες και τις τιμές αυτών στην Ελλαδάρα μας).
Όσον αφορά εις την συνιστάμενην ποσότητα ημερησίως στο επίσημο σαϊτ (αλλά και στις συσκευασίες) αναγράφεται:
Daily feeding recommendations:
adult dogs:
1.2% of body weight
young dogs: up to 2.5% of body weight

Για τη γερμανιδούλα μου (30 κιλά) αυτό μεταφράζεται σε 360 γρ./ημερησίως. Βάλε για καβάντζα 500 γρ./ημερησίως και είσαι μπερεκέτ! 40 Έουρος για έναν μήνα με άριστης πχοιότητας και ασφαλούς τροφής δεν είναι ακριβά! Σαν να αγοράζεις άνταμ σε τιμές νταϊναόντιο ένα πράμα.:wink::D:tongue:

Και επειδή έχω καταλάβει ότι είσαι μαμούνα με το ψάξιμο, για να σε διευκολύνω, ιδού λινκς:

https://luposan-iberica.com/en/information/alimentation (ψάξε όλο το σαϊτ έχει πολύ ψωμί).

https://www.allaboutdogfood.co.uk/dog-food-reviews/0341/markus-muehle-naturnah

Ο γούγλης έχει πολλά περισσότερα αποτελέσματα. Αξίζει τον κόπο. :wink:

Reaction score
834
Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο @AKARL για την πληροφορία για τις τροφές Markus-Mühle.

Μετά από άπειρα πειράματα με Acana, Brit, κ.λπ., ο σκύλος μου επιτέλους τρώει με όρεξη την ξηρά τροφή του. Επίσης, δείχνει πιο υγιής από ποτέ, ενώ μειώθηκε και η τριχόπτωσή του. :drinks:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.890
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης