Στούντιο για podcast

Reaction score
3.302
Καλημέρα,

Είμαστε στην φάση δημιουργίας ενός μικρού στούντιο για βιντεοσκοπήσεις podcast, youtube κλπ και θέλω μερικές βασικές κατευθύνσεις όσον αφορά τον εξοπλισμό και τι πρέπει να προσέξουμε κυρίως από πλευράς ήχου.
Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα προτάσεις γύρω από μικρόφωνα, κάρτες ήχου, κάμερες, φωτισμό, ηχοαπορροφητικά πάνελ και γενικά ό,τι νομίζετε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και πως.
Σε πρώτη φάση σκέφτηκα ένα umik με το REW για ισοστάθμιση μέσω Η/Υ για τις ανακλάσεις του χώρου αλλά από κει και πέρα δεν έχω καλή εικόνα.
Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη...
Να σημειώσω ότι οι οικονομικές δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες προς το παρόν, δηλαδή μιλάμε για χιλιάρικο περίπου πάνω κάτω για όλα.
Επίσης, ο χώρος ακόμα δεν έχει βρεθεί, ψάχνουμε πάντως κάτι μικρό και φθηνό.
Αυτά...

Reaction score
24.943
μια καλή περίπτωση είναι να μάθεις τί έχουν κάνει άλλοι στη θέση σου και δουλεύει.
πχ στα casts του zulucast υπάρχει ήδη αρκετά καλό επίπεδο ήχου (δεν ενοχλεί κάπου, δεν λείπει κάτι και οι φωνές μοιάζουν αρκετά με την πραγματικότητα)

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
82.674
για πόσα τετραγωνικά μιλάμε?

ρώτησα τώρα έναν φίλο γιουτιουμπερ να μου πει..

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
17.962
Δεν ξέρω αν ψάχνεις συμβουλές για συγκεκριμένο εξοπλισμό ή γενικότητες... αλλά θα πάω σε ...γενικότητες... περί ήχου

Ένα audio interface που να έχει Loopback. Θα σου δώσει τη δυνατότητα (σε live) να μιξάρεις τα μικρόφωνα σου και ότι θες από τον υπολογιστή και αυτό να είναι το τελικό stream σου.
Αν δεν κάνεις Live και θα παίζει post production σε όλα, δεν είναι απαραίτητο.
Διάλεξε απλά ένα με όσες εισόδους μικροφώνου χρειαστείς. Οπότε ξεκίνα απ' τα μικρόφωνα... θα είναι σταθερά π.χ. μεγάλου διαφράγματος? ασύρματα πέτου και τέτοια? ανάλογα με το τι σκοπεύεις να κάνεις.... μάλλον θα χρειαστείς και από τα δυο αλλά και πάλι, εσύ ξέρεις.
Δεν είναι ανάγκη να πάρεις και Shure SM7B αλλά αν αντέχει το budget γιατί όχι.

Υπάρχουν και interfaces/κονσόλες ήχου με podcast προσανατολισμό, με EQ/compressors κλπ

umic και rew δε βλέπω το λόγο, κάνε μια περιποίηση το χώρο με απορρόφηση/διάχυση και αρκεί.

pop filters & βάσεις για τα μικρόφωνα οπωσδήποτε....

Software... όποιο daw σε βολεύει (μέχρι π.χ. 8 κανάλια θα βρεις πολλά δωρεάν όχι απλά αξιοπρεπή... και κάτι παραπάνω) για τα ηχητικά podcast, ακόμα και με το audacity μπορείς να κάνεις δουλειά αν δε θες πολλά πολλά...

Reaction score
3.302
για πόσα τετραγωνικά μιλάμε?

ρώτησα τώρα έναν φίλο γιουτιουμπερ να μου πει..
Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, είμαστε σε ψάξιμο χώρου, κάτι μικρό και οικονομικό.
Όταν βρεθεί θα ενημερώσω.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.840
Σε πρώτη φάση σκέφτηκα ένα umik με το REW για ισοστάθμιση μέσω Η/Υ για τις ανακλάσεις του χώρου αλλά από κει και πέρα δεν έχω καλή εικόνα.
Ισοστάθμιση σε τι πράγμα θα κάνεις; Ισοστάθμιση κάνουμε σε έναν χώρο που θέλουμε να ακούμε μουσική. Ώστε ο ήχος που βγαίνει από τα ηχεία να λαμβάνει υπόψιν κάποιες ιδιαιτερότητες του χώρου και το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά μας να είναι καλύτερο.

Σε έναν χώρο που θες να κάνεις ηχογράφηση, δεν τίθεται θέμα "ισοστάθμισης". Τι θα ισοσταθμίσεις; Το πολύ πολύ με το umik να μετρήσεις το RT του χώρου ώστε να δεις τι βελτίωση πέτυχες (μετά το όποιο treatment βάλεις).

Μια ακόμα διαφορά στην ηχογράφηση (ειδικά φωνής και όχι μουσικής) σε σχέση με την αναπαραγωγή είναι ότι θες να "πεθάνεις" τον χώρο όσο πιο πολύ γίνεται. Στη μουσική (ειδικά τη δικάναλη) δεν θες να βάλεις υπερβολική απορρόφηση, αλλά στη φωνή όσο περισσότερη απορρόφηση, τόσο καλύτερα.

Τέλος, τη σήμερον ημέρα αυτή η ερώτηση είναι ταμάμ για ΑΙ. Ρωτάς το ChatGPT, σου λέει τι να κάνεις, κάνεις και μερικές διευκρινιστικές και σε 5 λεπτά έχεις κάνει τη δουλειά σου 😆

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
36.838
εγω παλι να ρωτησω το εξης, αλλα το προφανες, θα το κανετε για εσας για προσωπικη χρηση η για μισθωση απο αλλους, που θα πληρωνουν για να κανουν τη δουλεια τους σ εσας?

το κατεχετε σαν δουλεια η εστω επιχειρηματικα?

Reaction score
3.302
εγω παλι να ρωτησω το εξης, αλλα το προφανες, θα το κανετε για εσας για προσωπικη χρηση η για μισθωση απο αλλους, που θα πληρωνουν για να κανουν τη δουλεια τους σ εσας?

το κατεχετε σαν δουλεια η εστω επιχειρηματικα?
Για προσωπική μας χρήση αποκλειστικά.
Σας ευχαριστώ όλους για τις συστάσεις και τις διευκρινίσεις!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
39.161
Τέλος, τη σήμερον ημέρα αυτή η ερώτηση είναι ταμάμ για ΑΙ. Ρωτάς το ChatGPT, σου λέει τι να κάνεις, κάνεις και μερικές διευκρινιστικές και σε 5 λεπτά έχεις κάνει τη δουλειά σου 😆

....το πιθανότερο είναι να καταλήξει με δυο αριστερά ηχεία

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.323
Συμφωνώ απόλυτα με το Σίμο. Ο χώρος ηχογράφησης πρέπει να είναι "τάφος".
Έτσι και μπεις σε studio στο booth των εκφωνητών θα καταλάβεις.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.840
....το πιθανότερο είναι να καταλήξει με δυο αριστερά ηχεία
Αν του ζητήσει να το ζωγραφίσει, ναι. Στο γραπτό τα πάει πολύ πολύ καλύτερα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.401
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim