Στρώνουν τα καλώδια ρεύματος και πως?

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Αγαπητε Γιωργο Ανδρεαδη πειραματιζεσαι η πειραματιστηκες ποτε με καλωδια και με τις διαφορες που προκειπτουν ; Εχεις δοκιμασει ιδια "στρωμενα" και "αστρωτα" καλωδια ; Αυτα τα ρωταω γιατι αν δεν ασχολεισαι χομπυστικα με το "αθλημα" δεν εχει και νοημα να τεθουν και απαντησεις επι του θεματος που θετεις .

Reaction score
5
Στις επαφες ειναι λογικο μιας και μιλαμε για μηχανικη επαφη... ΑΝ ειναι βρωμικη η επαφη ή σκουριασμενη κατι θα ακουγεται διαφορετικα.

Αλλα οσο και να την αφησεις ετσι δε θα αλλαξει κατι.. δε θα στρωσει... :)
Θα πρεπει να την καθαρισεις...

και παλι ομως δε μου απαντησε καποιος στο ΤΙ αλλαζει σε ενα καλωδιο.... Η μοριακη δομη του; και αν ναι.... καθε ποτε πρεπει να παιζει για να μην χαλασει παλι...

Reaction score
5
Τελικά πιστεύετε ότι η ακοή μας και γενικότερα ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε αυτό που ακούει? Και γενικά αν υπάρχουν προβλήματα σε ένα σύστημα μας παίζει παιχνιδάκια?

Όπως λέει και Γιώργος Αναμουρλίδης Μετά όμως από κάποιες ώρες παιξίματος,ο ήχος αλλάζει.

Τι είναι αυτό που αλλάζει, το καλώδιο τα μηχάνημα η αίσθηση της ακοής?

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Το μοριο του χαλκου εχει κρυσταλλικη δομη . Το "στρωσιμο" ειναι : ο προσανατολισμος των κρυσταλλων του χαλκου προς την κατευθυνση του σηματος . ΑΥΤΗ ειναι η ΦΥΣΙΚΗ εξηγηση του στρωσιματος των καλωδιων .
Αρα λοιπον οταν προσανατολιστουν τα μορια του χαλκου σ ενα καλωδιο εχει λογικη βαση ν ακουγεται καλυτερα αφου ο προσανατολισμος ευννοει την ροη των ηλεκτρονιων .

Οποιος κανει τον κοπο και αντιστρεψει ενα interconnect που παιζει αρκετο καιρο , θα εισπραξει εναν απογοητευτικο ηχο . Οποιος δεν ακουσει την διαφορα μαλλον πρεπει ν αλλαξει ....χομπυ .

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.771
Το μοριο του χαλκου εχει κρυσταλλικη δομη . Το "στρωσιμο" ειναι : ο προσανατολισμος των κρυσταλλων του χαλκου προς την κατευθυνση του σηματος . ΑΥΤΗ ειναι η ΦΥΣΙΚΗ εξηγηση του στρωσιματος των καλωδιων .
Αρα λοιπον οταν προσανατολιστουν τα μορια του χαλκου σ ενα καλωδιο εχει λογικη βαση ν ακουγεται καλυτερα αφου ο προσανατολισμος ευννοει την ροη των ηλεκτρονιων .

Οποιος κανει τον κοπο και αντιστρεψει ενα interconnect που παιζει αρκετο καιρο , θα εισπραξει εναν απογοητευτικο ηχο . Οποιος δεν ακουσει την διαφορα μαλλον πρεπει ν αλλαξει ....χομπυ .
Σωστός ο Luxman, πρόσφατα έκανα το πείραμα σε ένα interconnect που είχε σημειωμένη φορά και το έβαλα ανάποδα και ο ήχος 'βρώμισε" θόλωσε είναι άμεσα ακουστό.
όσο για το πρώτο σημείο σχετικά με τον προσανατολισμό, κορυφαία εταιρεία καλώδίων τερματίζει στο ένα τέλος τα καλώδια με μαγνήτες (!?!)

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Αγαπητε Γ.Ανδρεαδη λες "....εγω θελω αποδειξεις που θα μετρηθουν με οργανα και οχι με το αυτι κανενος" . Ποιος ξερει τι πρεπει να μετρησει ;; Ποιος θα κατασκευασει τα οργανα που θα μετησουν αυτο το τι ;; Για ποιο λογο να κατασκευαστουν μηχανηματα για να αποδειχθει σε καποιον αυτο που αντιλαμβανονται αλλοι με ενα τζαμπα οργανο !!! Το .....ΑΥΤΙ !

Reaction score
3.326
Το να αλλάξουν χόμπυ δεν είναι η λύση.
Η λύση είναι να αγοράσουν κάποια καλώδια ρεύματος και να τα δοκιμάσουν οι ίδιοι στο χώρο τους.
Τα καλώδια όχι μόνο στρώνουν αλλά και ξεστρώνουν αν αλλάξουν σχήμα ή μείνουν κάποιο μικρό διάστημα εκτός ρεύματος.
Το standby στα μηχανήματα βοηθάει πολύ γιατί επιτρέπει μια συνεχή αλλά μικρή ροή ρεύματος.

Εγώ με τα πειράματα που έχω κάνει κατά καιρούς πιστεύω στο στρώσιμο.

Φίλε Luxman, εγώ πριν γράψω κάτι εδώ μέσα το έχω δοκιμάσει και το έχω διαπιστώσει ο ίδιος. Δεν είμαι του στιλ να ανεβάζω εικόνες και διαφημιστικά νέων προΙόντων που βρίσκω από το Internet. Το κόλπο με την ηλεκτρικη θερμάστα δεν το έγραψα τυχαία και χαίρομαι που σου άρεσε σαν ιδέα.
Φαίνεται ότι κι εσύ ψάχνεσαι και μπράβο σου.

Αυτός που ανέβασε τις κρεμάλες τι είναι ? Δήμιος ?

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Γιωργο Κοψια καλησπερα . Μια και το ανεφερες θα το θειξω ..... Στην θεωρια μιας αλλης εταιρειας καλωδιων ( XLO ) αναφερεται οτι : ο μαγνητισμος των βυσματων , ιδιαιτερα στα RCA των interconnect , ο οποιος προκυπτει απο το νικελιο που χρησιμοποιειται μεταξυ βυσματος και επιχρυσωσης για να ειναι πιο γυαλιστερο το αποτελεσμα , καταστελλει τα χαμηλης εντασης σηματα στα οποια υπαρχει η χωρικη πληροφορια οπως λενε καποιοι ...ο "αερας" αναμεσα στα οργανα .
Για αυτο και καποιοι κατασκευαστες χρησιμοποιουν 24K milιtary specification direct gold-plated βυσματα . Για ν αποφυγουν δηλαδη αυτη την καταστολη των χαμηλης εντασης σηματων και των μικροδυναμικων αντιθεσεων που "ομορφαινουν" τον ηχο .

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Αυτα τα σχετικα αναφερει η XLO για τα βυσματα :

All connectors used on Limited Edition interconnects and digital cables are of XLO’s own design and built to XLO’s own high standards. Every connector is non-magnetic, to avoid hysteresis effects, and each is designed for minimum self-inductance. Every part in the signal path of every Limited Edition connector is precision manufactured from either Laboratory Grade ultra-pure copper or from an ASTM-designated copper alloy selected to be best for its particular application. RCA connector contact pins, for example, and those of XLO’s proprietary male XLR connectors are machined from solid billets of Tellurium copper, while the pin receptacles of female XLR connectors are formed from special Brush-Wellman Alloy 174 Beryllium copper. Where gold plating is used, it is applied directly, with NO nickel substrate, just thickly enough to prevent connector tarnishing, WITHOUT affecting sound quality . To ensure minimum self-inductance, steps are taken on every Limited Edition connector to remove all conductive materials not absolutely necessary to signal transmission from the signal path. The dielectrics of all XLO Limited Edition XLR connectors are made of a special General Electric engineering grade thermoplastic polyester resin. All other Limited Edition connectors which employ dielectric materials use DuPont Teflon.

Reaction score
3.326
H XLO είναι κορυφαία σε οτιδήποτε κατασκευάζει.

Οι άνθρωποι εκεί μέσα προφανώς γνωρίζουν πολλά μυστικά για τις επαφές και τα καλώδια, όταν οι άλλοι ακόμα ψάχνονται.

Είτε μας αρέσουν εμάς είτε όχι, τα καλώδια της συγκεκριμένης εταιρείας είναι από τα καλύτερα που κατασκευάζονται στον κόσμο.

Πολλοί προασπαθούν να τους μιμηθούν.

Reaction score
3.326
Ο αντιπρόσωπος της XLO είναι στη στοά Φέξη στη Ομόνοια. Δεν θυμάμαι όνομα.
Ας μας πει κάποιος που γνωρίζει, τα στοιχεία του αντιπροσώπου.

Reaction score
164
"Πιστευε και μη ερεύνα" κατασταση;
Αυτή είναι η λάθος φράση. Η σωστή, που υπάρχει και στις γραφές είναι:
"Πίστευε και μη, ερεύνα", το σωστό νόημα δηλαδή είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιο καλοθελητές: Είτε πιστεύεις, είτε όχι, πρέπει να ψάχνεις. Και αυτό θα κάνω. Σας πιστεύω, αλλά:
-Τα μέταλλα έχουν κρυσταλλική δομή, όπως πχ το αλάτι; Αν υπάρχουν, αλλάζει ο προσανατολισμός των κρυστάλλων με την εφαρμογή τάσης, ή μένουν ακλόνητοι όπως πχ οι κρύσταλλοι του διαμαντιού;
-Αν υποθέσουμε ότι οι κρύσταλλοι υπάρχουν και αλλάζουν προσανατολισμό, αν είναι "κόντρα" σύμφωνα με τα όσα αναφέρατε, θα αυξάνει η ειδική αντίσταση. Θυμάμαι όμως ότι η ειδική αντίσταση εξαρτάται από το υλικό και από τη διατομή. Όχι από τον χρόνο εφαρμογής της τάσης.
-Αν αλλάζει η αντίσταση, τότε θα αλλάξει λίγο το ρεύμα, άρα και η αποδιδόμενη ισχύς στο ηχείο. Όχι τα χαρακτηριστικά του ήχου.
-Αν μιλάμε για καλώδια ρεύματος, το ρεύμα ξεκινάει πχ από την Πτολεμαϊδα, περνάει από το κύκλωμα υψηλής, από υποσταθμούς της ΔΕΗ, από μετασχηματιστές, τρώει κεραυνούς και βροχές, γίνονται βραχυκυκλώματα, ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιόμετρα, και η ποιότητά του βελτιώνεται από το στρώσιμο των τελευταίων 50cm;

Και κάτι άλλο: Αν υπάρχουν διαφορές, θα πρέπει και να μετριούνται. Αν δεν μετριούνται, δεν υπάρχουν. Δόξα τω Θεώ, παλμογράφοι ακριβείας υπάρχουν, κάτι θα μπορούν να δείξουν, αν υπάρχει.

Σε μια παρόμοια συζήτηση που είχα ακούσει πριν από χρόνια, αναφέρθηκε ο όρος "επιδερμικά φαινόμενα". Σας λέει κάτι;

Reaction score
5
Η ωμική αντίσταση ενός αγωγού μεταβάλλεται ουσιαστικά μαζί με την συχνότητα του ρεύματος. Έτσι ενώ σε ρεύμα με μικρή συχνότητα η αντίσταση του αγωγού συμπίπτει με την ωμική αντίσταση στο συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, σε ρεύμα μεγάλης συχνότητας η αντίσταση γίνετε πολύ πιο μεγάλη απ΄αυτή που έχει ο αγωγός όταν διαρρέετε μέσα από συνεχές ρεύμα, Παρατηρήσεις και πολλά πειράματα πάνω στο φαινόμενο αυτό έδειξαν ότι το ρεύμα το οποίο έχει παρά πολύ μεγάλη συχνότητα δεν διέρχεται μέσα από όλη την μάζα του αγωγού, αλλά προτιμά να περάσει μέσα από ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται προς το μέρος τις επιφάνειας του αγωγού. Γι΄αυτό το λόγο το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επιδερμικό η επιφανειακό φαινόμενο. Για να αποφεύγουμε λοιπόν το επιδερμικό φαινόμενο και να αναγκάζουμε το ρεύμα να περνάει απ΄οσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια, δημιουργήσαμε ειδικά σύρματα, ώστε να μειώνουμε πολύ την ωμική τους αντίσταση.

Κάπου το έγραψα παλιά και το βρήκα τώρα πρόχειρο. :cool:

Φυσικά κάποιοι άλλοι θα πουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και τις ψηλές συχνότητες :shock:

Reaction score
0
Εμένα πάντως μου θυμίζει κάτι σε...αλλεργία!!!

Χα, χα, χα...

Πάντως δε βλέπω το λόγο γιατί πρέπει ντε και καλά να το αποδείξουμε βρε παιδιά...
Αν το αποδείξουμε δηλαδή θα ακουστεί καλύτερα? ή χειρότερα?
Πάλι κάποιοι θα αμφισβητούν και κάποιοι θα αποδέχονται.

Πάντα σε προσωπικό επίπεδο μιλώντας, εμένα μου άρεσε η όλη αναζήτηση και ο πειραματισμός με τα καλώδια. Θεωρώ πως κάτι έμαθα.
Τι θα αλλάξει δηλαδή αν κάποιος μου αποδείξει πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση? ή πως δεν υπάρχει?

Από μια άποψη έχει και το γέλιο της η αναζήτηση...δε λέω να πετάμε περιουσίες για καλώδια, αλλά η δοκιμή σε τί βλάπτει?
Εμένα πάντως δε μου κόστισε απολύτως τίποτα. Αντιθέτως μου προσέφερε μια εμπειρία!

Reaction score
164
Η ωμική αντίσταση ενός αγωγού μεταβάλλεται ουσιαστικά μαζί με την συχνότητα του ρεύματος. Έτσι ενώ σε ρεύμα με μικρή συχνότητα η αντίσταση του αγωγού συμπίπτει με την ωμική αντίσταση στο συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, σε ρεύμα μεγάλης συχνότητας η αντίσταση γίνετε πολύ πιο μεγάλη απ΄αυτή που έχει ο αγωγός όταν διαρρέετε μέσα από συνεχές ρεύμα,
Δεν καταλαβαίνω... Αν μιλάμε για καλώδια ηχείων είτε υψηλή αντίσταση έχουμε, είτε χαμηλή (αν δεχθούμε τα πιο πάνω, σε στρωμένα καλώδια) θα επηρεάζει με παρόμοιο τρόπο όλες τις συχνότητες ρεύματος (=συχνότητες ήχου). Δεν θα μειώνονται κάποιες συχνότητες μόνο...
Παρατηρήσεις και πολλά πειράματα πάνω στο φαινόμενο αυτό έδειξαν ότι το ρεύμα το οποίο έχει παρά πολύ μεγάλη συχνότητα δεν διέρχεται μέσα από όλη την μάζα του αγωγού, αλλά προτιμά να περάσει μέσα από ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται προς το μέρος τις επιφάνειας του αγωγού. Γι΄αυτό το λόγο το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επιδερμικό η επιφανειακό φαινόμενο. Για να αποφεύγουμε λοιπόν το επιδερμικό φαινόμενο και να αναγκάζουμε το ρεύμα να περνάει απ΄οσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια, δημιουργήσαμε ειδικά σύρματα, ώστε να μειώνουμε πολύ την ωμική τους αντίσταση.

Κάπου το έγραψα παλιά και το βρήκα τώρα πρόχειρο. :cool:

Φυσικά κάποιοι άλλοι θα πουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και τις ψηλές συχνότητες :shock:
Και λόγω του επιδερμικού φαινομένου τα καλώδια γίνονται στριφτά. Αλλά τι σχέση έχει, αν έχει, με το στρώσιμο; Θα μπορούσε πχ η μακροχρόνια διέλευση ρεύματος να αναγκάζει κάποιες συχνότητες ρεύματος να ταξιδεύουν σε πιο μεγάλο βάθος, και άρα να έχουν μικρότερη αντίσταση. Υπόθεση κάνω, που δεν βασίζεται πουθενά...

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Γιωργο Αναμουρλιδη , καλως παρατηρησες την εμμονη !!! Εχω 3 με 4 λογους γι αυτο . Ο πρωτος ειναι οτι εχω δωσει 6 χιλιαρικακια για καλωδια σε XLO και επεται συνεχεια ..... Να φανταστεις οτι καποτε γελαγα μ αυτους που δινουν εναν κοσμο λεφτα για τα καλωδια και μαλιστα γελαγα σαρκαστικα οταν τα ειχα δει , ετσι πολυχρωμα , στο καταστημα του Κωστα Αντωνοπουλου STUDIO 82 μια μερα που ο πρωην αντιπροσωπος ηταν εκει με καποια XLO στην αγκαλια .

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
-Αν μιλάμε για καλώδια ρεύματος, το ρεύμα ξεκινάει πχ από την Πτολεμαϊδα, περνάει από το κύκλωμα υψηλής, από υποσταθμούς της ΔΕΗ, από μετασχηματιστές, τρώει κεραυνούς και βροχές, γίνονται βραχυκυκλώματα, ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιόμετρα, και η ποιότητά του βελτιώνεται από το στρώσιμο των τελευταίων 50cm;
Τα καλωδια ρευματος με την ΠΛΕΞΗ τους ενεργουν σαν φιλτρα των 1) Βιομηχανικων παρασιτων 2) ΕΜΙ 3) RFΙ . Μονο γι αυτο τον λογο βελτιωνουν τον ηχο στις συσκευες . Μην ψαχνεις αντιστασεις διατομες κλπ

Να μην μπερδευομαστε εδω μεσα οσον αφορα για τι ειδους καλωδια μιλαμε . Επιδερμικα και λοιπα αφορουν τα υπολοιπα καλωδια interconnect και ηχειων .[/quote]

Reaction score
3
Σωστός.
Κάποτε και εγώ κορόιδευα αυτούς που απλώς μίλαγαν για καλώδια και τις διαφορές στον ήχο που άκουγαν,ώσπου πρίν απο κάποια χρόνια,αρκετά χρόνια,στο σπίτι ενός φίλου,αλλάζοντας ένα μόνον καλώδιο ρεύματος,στον τελικό,η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη,όμως η έκπληξή μου ήταν μεγαλύτερη... :shock:

Απο τότε,σταμάτησα να σχολιάζω και έλεγα "καλύτερα να μασάς,παρά να μιλάς"... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ακόμη και πείραμα με ίδια καλώδια, στρωμένο και άστρωτο έκανα και υπήρχε διαφορά.
Ωφείλετε στις επαφές,στις κολλήσεις,στον προσανατολισμό των ατόμων?έν γνωρίζω...όμως υπήρχε ακουστή διαφορά,με το στρωμένο να ακούγετε περισσότερο γεμάτο και με περισσότερες αρμονικές. :smile:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.293
Members
38.445
Νεότερο μέλος
brahamos