Συζήτηση με έναν "εξαρτημένο"

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.734
Ο λόγος για έναν νεαρό περίπου 23 με 25 ετών που εισέβαλε ξαφνικά στο μαγαζί μου και μου ζήτησε πολύ ευγενικά να του δώσω ένα ευρώ "για να φάει"
Είναι η συνηθισμένη δικαιολογία που προβάλουν όσοι είναι ναρκομανείς θέλοντας να προκαλέσουν τον οίκτο μας και ψάχνουν κανένα λεφτό για την δόση τους.
Στα ΚΤΕΛ όλοι ζητάνε ένα ευρώ για να πάρουν εισιτήριο για το λεωφορείο για να πάνε στο χωριό.

Του λέω: "θέλεις ένα πιτόγυρο σπέσιαλ πολύ νόστιμο και χορταστικό;"
Και μου λέει: "δεν μου το δίνεις σε λεφτά να πάρω εγώ από δικό μου μαγαζί;"

Τέλος πάντων καταλαβαίνετε τώρα.
Του είπα ότι δεν του δίνω λεφτά, αλλά αν θέλει πιτόγυρο ευχαρίστως. Αλλά δεν τον δέχτηκε.

Έκανα μια μικρή κουβέντα μαζί του και αφού κέρδισα την εμπιστοσύνη του, μου είπε κάποια πράγματα.
Είναι μπλεγμένος από τα 16 του και αυτή τη στιγμή είναι άστεγος, οι γονείς του τον έδιωξαν από το σπίτι.
Αναγκαζόταν και τους έκλεβε στα κρυφά την σύνταξη και τα πήγαινε στους γύφτους του Δενδροποτάμου και έπαιρνε την "πρώτη ύλη"
Δεν τον ένοιαζε τίποτα εκτός απ΄αυτό και ακόμη έτσι είναι.
Έκλεψε από το σπίτι του ότι μπορούσε για να τα πουλήσει, χρυσαφικά, οικοσκευές, την πιστωτική κάρτα,
Πήγε και μερικούς μήνες για νοσηλεία σε ειδικό ίδρυμα αλλά τσάμπα χρόνος και έξοδα.
Κοιμάται σε όποιο εγκαταλειμμένο σπίτι ή κτίριο βρει ή σε παγκάκι, πάρκο και αλλάζει τακτικά "διεύθυνση κατοικίας".
Επιδερμίδα σαν μουσαμάς, μάτια θολά, κενό βλέμμα, αδιαφορία για τα πάντα, αδύνατος, ρακένδυτος, γενικά να τον κλαίνε οι ρέγγες.
Το όνομά του Χρήστος, έχει μια αδερφή μεγαλύτερη που τον φροντίζει κάπου κάπου.
Το μέλλον του αβέβαιο προς μοιραίο.

Μ΄έκανε εντύπωση όμως ένα πράγμα:
Έχει πλήρη επίγνωση των πράξεών του, καταλαβαίνει πολύ καλά τι κάνει και που μπορεί να φτάσει (καταλήξει), αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει με τίποτα.
Σαν το τσιγάρο που όλοι ξέρουν τι κακό κάνει και όλοι το καπνίζουν χωρίς να μπορούν όχι να το κόψουν, αλλά ούτε να το ελαττώσουν.

Με την ευκαιρία να παραθέσω και μερικά που βρήκα στο δίκτυο.

http://www.kamikaze.gr/2012/12/blog-post_8213.html

Και μια φωτο του πασίγνωστου "πιτσιρικά" γνωστού από τις ταινίες "Μόνος στο σπίτι" που κι αυτός δεν ξέφυγε από την μάστιγα των ναρκωτικών, αλλά ακόμη ζει.

Όπως δεν ξέφυγαν και πέθαναν π.χ. ο Ρίβερ Φοίνιξ και o Μπραντ Ρένφρο που πέθαναν νωρίς παρά την πολλά υποσχόμενη καριέρα που είχαν.

Μα τι πράμα είναι αυτό ρε γμτ. Τι εξάρτηση, τι κόλλημα. Τι μπίζνα.
Τι παγκόσμια μάστιγα, τι κυκλώματα, τι διακίνηση, τι χρήμα.
Άλλοι μπλέκουν επειδή το ήθελαν και άλλοι χωρίς να το ξέρουν ή χωρίς να το καταλάβουν.
Όλοι όμως είχαν την επιλογή τους.
Από τη μια λες "καλά να πάθεις που ήθελες να κάνεις τον μάγκα".
Από την άλλη είναι να τους λυπάσαι.
Προσωπικά λυπάμαι μόνο τους γονείς τους.
Κατά την γνώμη μου όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν απ΄αυτά τα σκ@τά, αξίζουν τον σεβασμό μας.
Είναι ήρωες. Δυστυχώς όμως είναι μικρό το ποσοστό.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.734
Απάντηση: Συζήτηση με έναν "εξαρτημένο"

Δύο κουβέντες που είπε και συγκράτησα ήταν:
"και να πεθάνω ούτε η μάνα μου δεν θα με κλάψει"
"αν πεθάνω ελπίζω να με βρούν σύντομα και όχι όταν θα βρωμάω"

Προς το παρόν ξέρω που μένει, μου το είπε και είναι κοντά μου.
Ρε παιδιά πως μπορείς να βοηθήσεις έναν τέτοιο κακόμοιρο;
Πείτε καμιά ιδέα.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.552
είναι πολύ δύσκολο αυτό που πας να κάνεις....
αν αντέχεις και είσαι διατεθειμένος να δεσμευτείς στην προσπάθεια προτείνω το εξής,
προσπάθησε να τον βάλεις να δουλέψει, να φτιάχνει κάτι, με κίνητρο την αμοιβή...ίσως μέσα από αυτό ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοεκτίμηση, γεννηθεί μέσα του η ελπίδα, δει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ και σταθεί στα πόδια του, τόσο μόνος του όσο και με τη βοήθεια τη δικιά σου. Η δουλειά (-δημιουργία) μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίδοτο σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί να το θέλει και αυτός λίγο, να θέλει να πιαστεί από τη σανίδα που του απλώνεις για να μη βουλιάξει τελείως.

δύσκολες καταστάσεις, πολύ δύσκολες

Reaction score
15.469
θελει επαγγελματιες...μιλαμε για κολαση...

"Ένας φίλος μου είναι εξαρτημένος από ναρκωτικά. Όποτε τον συναντώ μου ζητά χρήματα. Τι να κάνω;Η μόνη βοήθεια που μπορείτε να δώσετε σε ένα φίλο σας προκειμένου να σταματήσει τη χρήση είναι να τον ενθαρρύνετε να απευθυνθεί σε ένα Κέντρο Απεξάρτησης και ανάλογα με το επίπεδο και βαθμό της σχέσης σας μπορείτε, μέσα από ξεκάθαρες συμφωνίες, να τον υποστηρίξετε στην προσπάθειά του προσφέροντας του συναισθηματική στήριξη. Σίγουρα δεν βοηθάτε σε κανένα επίπεδο τον εξαρτημένο δίνοντάς του χρήματα, αντιθέτως με τον τρόπο αυτό του παρέχετε διευκόλυνση έτσι ώστε να συνεχίσει την χρήση. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωπος μπορείτε να του ξεκαθαρίσετε ότι εσείς δεν προτίθεστε να κάνετε κάτι τέτοιο."

http://www.kethea.gr/FAQ/tabid/72/language/el-GR/Default.aspx?QuestionID=3&AFMID=524

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.734
Απάντηση: Re: Συζήτηση με έναν "εξαρτημένο"

προσπάθησε να τον βάλεις να δουλέψει, να φτιάχνει κάτι, με κίνητρο την αμοιβή...ίσως μέσα από αυτό ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοεκτίμηση
Το σκέφτηκα αυτό, να τον πάρω να με βοηθάει λίγο, κάπως, κάτι.
Αλλά....
Επειδή είναι άτομο που δεν γνωρίζω κι επειδή την έχω πατήσει πιο παλιά από άτομο ναρκωμανή, ξέρω ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς έναν τέτοιο.
Είναι επιρρεπείς, χωρίς μπέσα και επικίνδυνοι σε εργασιακό χώρο.
Χώρια που αν κάνει κανένα ντου η επιθεώρηση εργασίας και τον δει να κάνει κάτι, θα με ξεσκίσει.
Το να του δίνεις λίγη φαγητό κάπου κάπου βοηθάει σε τίποτα;
Ή θα μου γίνει κολιτσίδα και θα βρω τον μπελά μου;
Διότι θα ήθελα να τον βοηθήσω, αλλά αν είναι να πάθω ζημιά εγώ, τότε να πάει στο διάολο.
Δύσκολα πράγματα.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.445

Μιχάλη, θα μπλέξεις. Μην ασχολείσαι παραπάνω.

Reaction score
420

θελει επαγγελματιες...μιλαμε για κολαση...

"Ένας φίλος μου είναι εξαρτημένος από ναρκωτικά. Όποτε τον συναντώ μου ζητά χρήματα. Τι να κάνω;Η μόνη βοήθεια που μπορείτε να δώσετε σε ένα φίλο σας προκειμένου να σταματήσει τη χρήση είναι να τον ενθαρρύνετε να απευθυνθεί σε ένα Κέντρο Απεξάρτησης και ανάλογα με το επίπεδο και βαθμό της σχέσης σας μπορείτε, μέσα από ξεκάθαρες συμφωνίες, να τον υποστηρίξετε στην προσπάθειά του προσφέροντας του συναισθηματική στήριξη. Σίγουρα δεν βοηθάτε σε κανένα επίπεδο τον εξαρτημένο δίνοντάς του χρήματα, αντιθέτως με τον τρόπο αυτό του παρέχετε διευκόλυνση έτσι ώστε να συνεχίσει την χρήση. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωπος μπορείτε να του ξεκαθαρίσετε ότι εσείς δεν προτίθεστε να κάνετε κάτι τέτοιο."

http://www.kethea.gr/FAQ/tabid/72/language/el-GR/Default.aspx?QuestionID=3&AFMID=524
μπαρουφες!!! δεν υπαρχουν ξεκαθαρες συμφωνιες φιλε. θα συμφωνισει σε οτιδηποτε τον βοηθησει προς την επομενη δοση. θα καταλαβει που σε 'πιανει' και θα το κανει exploit οσο τιποτα αλλο!

και δεν θα φταιει αυτος. και θα αισθανεται ασχημα που το κανει αλλα θα το κανει. γιατι η αρωστια ειναι πολυ δυνατη!

υπαρχουν ανθρωποι που το εχουν κοψει μονοι τους αλλα ειναι σπανιο. συνηθως χρειαζεται βοηθεια ομαδας ειδικων. ομαδας, οχι ενως ατομου.

το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να μιλησεις σε καποιον με εμπειρια στην απεξαρτηση να σε καθοδηγησει αν γινεται.

Reaction score
1.844

Μιχάλη, θα μπλέξεις. Μην ασχολείσαι παραπάνω.
Λες να τον αφήσω και να πάει στην ευχή της Παναγίας;
Συμφωνώ με τον Αλέξανδρο. Πέρα από την προφανή διάθεσή σου να βοηθήσεις χρειάζεται και κάποια ειδική για την περίπτωση ικανότητα. Δεν σε ξέρω Μιχάλη για να κρίνω, οπότε θα μιλήσω προσωπικά. Δεν έχω την ικανότητα να δώσω ψυχολογική βοήθεια σε ένα τελειωμένο άνθρωπο. Γιατί αυτό χρειάζεται, ένεση ψυχολογίας.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.734

Σωστά!
Δεν πρέπει να ασχοληθώ, τι δουλειά έχω να πάω να μπλέξω.
Να δούμε τι θα γίνει.

Pin

Θεΐτσα
Reaction score
4.486

Μιχάλη είσαι αστέρι!

Οπως είπαν και οι προηγούμενοι όμως, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια επαγγελματική. Χρειάζεται συγκεκριμένος τρόπος να τους αντιμετωπίσει κάνεις, διότι είναι άρρωστοι, βαρειά άρρωστοι, που εμείς δεν γνωρίζουμε.
Ακόμα και στην καθημερινότητα, δεν μπορείς να τους εμπιστευθείς σε τίποτα, ουτε καν σε μια απλή συμφωνία, δυστυχώς. Ολη τους η ζωή, η σκέψη περιστρέφεται γύρω απο την "ουσία". Αυτή κάνει κουμάντο.

Εχω γνωρίσει άνθρωπο που κατάφερε να ξεκόψει απο ηρωίνη μόνος του.
Το 1998 που τον πρώτο είδα ήταν στην κατάσταση του παιδιού που περιέγραψες. Ζούσε στην αθήνα, και πολλές φορές ξέμενε σε παγκάκια , όντας σε αφασία....
Αποφάσισε πως ήθελε να ξεκόψει και βρήκε καταφύγιο στο χωριό του, ένα ψαροχώρι.
Μας είπε συγκεκριμένα: κατα το διάστημα της αποτοξίνωσης, όπου η δοκιμασία του συνδρομου στέρησης είναι τραγική , βουτούσα στη θάλασσα. Και ήταν χειμώνας..

Τελικά ο Χριστόφορος τα κατάφερε.. Το 2003 που τον συναντήσαμε ξανά μας έκανε δώρο ενα ματακι της Παναγίας που έβγαλε μόνος του απο το βυθό , για το νεογέννητο τότε γιο μας.

Το 2005 πήγαμε στην βάπτιση του δικού του πρώτου γιου...!

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.734

Προφανώς ανήκει στους πολύ λίγους, ελάχιστους που τα κατάφεραν να ξεκόψουν.
Respect.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Τα είπαν οι παραπάνω .
Η όποια δική σου καλή πρόθεση και διάθεση έχουν "μπλοκαριστεί " από την ουσία .
Χρειάζεται ειδική διαχείριση και χώρος αποκλεισμένος τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.
Η θα αποφασίσει οτι έφτασε πάτο και θα πάει μόνος του η θα τον τελειώσει η χρήση κάποια μέρα .

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.076
Members
38.525