Συλλογές youtube

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.842
Έχοντας καιρό να κάνω επίσκεψη εδώ, δεν είναι πρέπον να έρθω με τα χέρια άδεια και με χαρακτηρίσουν τσίπη. Φέρνω το λοιπό δωράκι μια συλλογή - compilation το λένε στο χωριό μου - από 25 λαϊκά τεμάχια δικής μου επιλογής. Που συγκροτήθηκε από βίντεοζ που ανέβασαν άλλοι στο youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=ByVqWorDMzM&list=PLd-hf9R42jRqLrVFwRRYa4hEV7tao7PDg

Πρόκειται για 1½ περίπου ώρα αυθεντικής λαϊκής μουσικής. Άλλες εκτελέσεις είναι σχετικά άγνωστες, άλλες πολύ γνωστές και άλλες γνωστές μεν, αλλά από άλλους ερμηνευτές που δεν είναι τόσο γνωστό ότι τα έχουν ερμηνεύσει. Μερικά από τα τραγούδια έχουν προταθεί κατά μόνας εδώ και παλιότερα.

Ιδιαίτερα συνιστάται η ακρόαση να συνοδεύεται από πιώμα και να προτιμηθούν βραδυνές ώρες. Είναι η φύση της συλλογής να μην "κατεβαίνει" στεγνή. Βάλτε λοιπόν ένα "ξύδι", χαλαρώστε στον καναπέ και ανεβάστε την ένταση. Αν πετάξετε τα παπούτσια και χορέψετε σημαίνει ότι η επιτυχία αγγίζει υψηλά ποσοστά. :rolleyes: Αν το πιώμα χρειαστεί ανανέωση κατά το μισάωρο είστε σε πολύ καλό δρόμο!

Όσοι ακούσετε τη συλλογή προσδιορίστε το συναίσθημα που αφήνει μόλις τελειώσει και θα καταλάβετε γιατί σήμερα οι δισκογραφικές εταιρίες στοχευμένα δεν ενθαρρύνουν κυκλοφορία παρόμοιων συνθέσεων-εκτελέσεων. :whistling:
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.842
Απάντηση: Συλλογές youtube

Λίγα λόγια για τα τραγούδια που απαρτίζουν τη συλλογή.

  1. "Ταξίμι καμηλιέρικο σε δρόμο usak". Ένα ορχηστικό κομμάτι του υπέροχου Θεοχάρη Λεμονόπουλου. Μετά το 5:45 γίνεται το ντελίρροιο, ο χαμός. η κόλαση, αποδεικνύεται γιατί ο Χάρης έχει δίκαια τη φήμη του ταχύτερου στο μπουζούκι που υπήρξε ποτέ. Και συνάμα οι νότες πέφτουν μια-μια, στραγαλάτα, κομπολογάτα. Το βίντεο έχει επιμεληθεί ο γνωστός εδώ noisemaker, τουτέστιν Βασίλης Βασιλάκης.
  2. "Ίσως", Μουσική Θόδωρος Δερβενιώτης, στίχοι Κώστας Βίρβος. Ερμηνεία ο Μπάμπης Τσετίνης, μια εξαιρετικά μελωδική φωνή, παρά την αναμφισβήτητη λαϊκή χροιά της.
  3. "Που να γυρνάς". Ερμηνεία από τον αδικημένο στη δημοσιότητα Πάνο Γαβαλά, μάλλον επειδή δεν διέθετε το image. Όμως ο κόσμος της νύχτας τον είχε τη δεκαετία του πενήντα στο θρόνο, αφού είχε το ακριβότερο μπουκάλι, πιο ακριβό και από τον Στέλιο Καζατζίδη που μεσουρανούσε τότε.
  4. "Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις", Πασίγνωστη διασκευή του Απόστολου Καλδάρα στο ινδικό τραγούδι "Jhoomta Mausam", σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Πρώτη ερμηνεία από τον Μιχάλη Μενιδιάτη, εδώ από τη Βλάχα (καραγκούνα) Σοφία Παπάζογλου, που θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερη.
  5. "Το βουνό". Γνωστή σύνθεση και εκτέλεση του Λουκά Νταράλα, πατέρα του Γιώργου Νταλάρα, που έκανε αναγραμματισμό στο επώνυμό του γιατί είχε "σκοτωθεί" με τον πατέρα του. Τόσο πολύ που δεν πήγε ούτε στη κηδεία του! Εδώ το ερμηνεύει το ότι καλύτερο της εποχής, η απολαυστική Μαρίκα Νίνου.
  6. "Στο άδειο μου πακέτο", μουσική-στίχοι Αλέξης Παπαδημητρίου-Μαρί Μωραΐτη. Εδώ το ερμηνεύει ο Θέμις Αδαμαντίδης και αποδεικνύει ότι η επιλογή του Φίλιππου Νικολάου για την πρώτη εκτέλεση ήταν μια εσφαλμένη απόφαση.
  7. "Το οργανάκι" Μια σύνθεση του Γιώργου Μητσάκη που την ερμηνεύει εδώ ο Αντώνης Αινίτης, ιδιοκτήτης φωνής παλαιάς κοπής. Τραγουδά σαν γεροντόμαγκας. Και χορεύει το απτάλικο η Μαρία Σταφυλοπάτη - επίσης τραγουδίστρια - σαν μαγκάκι, με οικονομία και λιτότητα, δωρικά. Γουστάρω όλο της το στυλ, ντύσιμο, χτένισμα, χορός, ragtime, μεσοπολεμικό. Συνάδει με το τραγούδι.
  8. "Σκύλα βροχή", μουσική-στίχοι Αντώνης Βαρδής-Κώστας Άλλος. Μπορεί να γράψει νταλκαδιάρικο ο Αντώνης; Άνετα, αν έχει πρόσφατα χωρίσει από τη γυναίκα του, τη Χριστίνα Μαραγκόζη. Μπορεί να το ερμηνεύσει κιόλας, πολύ αξιόλογα μάλιστα.
  9. "Μια ζωή μέσα στους δρόμους". Από την καλύτερη κατά τη γνώμη μου, αντρική ή γυναικεία, φωνή εν Ελλάδι, τη Χαρούλα Αλεξίου. Όχι τώρα τελευταία, έχει δυστυχώς πέσει αυτή η φωνάρα, δεν είναι στο επίπεδο που ήταν τότε.
  10. "Μη μου μιλάτε". Τσιφτετέλι αναμπάμ-παπαντάμ, από Πάνο Γαβαλά featuring (που λένε και στο χωριό μου) Ρία Κούρτη. Σε στίχους δικούς του και μουσική του περίφημου Βαασίλη Βασιλειάδη, ή Β.Β για τους γνωρίζοντες.
  11. "Καλά που βρέχει". Σχετικά άγνωστο τραγούδι του Βασίλη Κεσογλίδη, κατά κόσμο Βασίλη Καρρά. Σε μουσική δική του και στίχους Κωνστατίνου Καραδήμου.
  12. "Στα λέω χύμα". Άγνωστη σύνθεση (2008 ή 2009) του Σαλονικιού Δημήτρη Ρακιτζή. Ο ίδιος έχει γράψει τα γνωστά "Γεια σου μάνα Σαλονίκη", "Καρδιοπάθειες", "Όσο περνάει ο καιρός (Δε δικαιολογείται)" κ.α. Αφιερωμένο σπέσιαλ στο Χρυσόστομο Ψωμιάδη - κατά κόσμο Μάκαρο - και στους Έλληνες πολιτικούς. Και σε όλα τα κυρίζια που πιστεύουν ότι τα φάγανε μαζί με τον Πάγκαλο!
  13. "Μακριά μου να φύγεις". Παλιά σύνθεση και εκτέλεση του Πάνου Γαβαλά, που εδώ το ερμηνεύει απίστευτα η Ελενάρα Βιτάλη. Σχεδόν άμεσα μετά την "αποφοίτησή" της από τον οίκο νοηματικής αποκατάστασης. Ανατριχιάζεις!
  14. "Ενώ το ήξερα" Άλλη μια υπέροχη ερμηνεία του Μπάμπη Τσετίνη, σε μουσική-στίχους Δερβενιώτη-Βίρβου.
  15. "Του κόσμου το περίγελο", σε στίχους και μουσική του Άκη Πάνου. Λαϊκή συλλογή χωρίς Στράτο δεν νοείται, δεν περνάς το μάθημα. Ευνόητο είναι ότι ο Στράτος Διονυσίου δεν είναι για την αρχή, πρέπει να γίνει ένα "ζέσταμα" για να είναι ώριμος ο ακροατής.
  16. "Θα πάρω φόρα". Από την κινηματογραφική τριλογία του Παντελή Βούλγαρη, "'Ολα είναι δρόμος", και συγκεκριμένα το τρίτο μέρος το "Βιετνάμ". Γράφτηκε και εκτελέστηκε ειδικά για την ταινία, κάτι σαν soundtrack. Η Μαίρη Μαράντη, πολύ ώριμη πια, το λέει αντρίκια και παλληκαρίσια.
  17. "Μετανάστης", από τον Πασχάλη Τερζή, Παλιό και θεωρώ ξεχασμένο κομμάτι του καλλιτέχνη, λίγο πριν - ή λίγο μετά - κατέβει στη χαμουτζία.
  18. "Μην περιμένεις πια". Μια παμπάλαια σύνθεση που την πρωτοερμήνευσε ο Μιχάλης Μενιδιάτης. Εδώ προτίμησα την Ελένη Τσαλιγοπούλου γιατί το λέει υπέροχα και ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία να κατέβουν τα καψούρια από την πίστα και να ανέβουν φρέσκα κορμιά. Παλιότερα ήταν φραγμένο για ακρόαση από χρήστες με ελληνική ip, κάτι που αποδεικνύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι μια εταιρία (εδώ η Sony) τόσο μεγαλύτεροι λεβεντομαλάκες μπορούν να έχουν σ' αυτήν θέσεις που παίρνουν αποφάσεις.
  19. "Γυαλί ο έρωτάς σου", από Σταμάτη Γονίδη. Όταν ο Σταμάτης γράφει ζεμπεκιά είναι "χτυπητή", πάνε μοναχά τους τα πόδια. Δεν το λέει συχνά, που πιθανόν να σημαίνει ότι είναι πολύς ο πόνος και δεν τον αντέχει. Δεν θυμάμαι αν συνάδει χρονικά με τον επεισοδιακό χωρισμό του με την Ελένη Φιλίνη. Την έχω δει από πολύ κοντά περίπου τότε, λίγο κάτω από τα τριάντα της. Απίστευτος μούναρος.
  20. "Με τα λίγα σου με δέρνεις". Άγνωστο - θεωρώ - κομμάτι από την τσιγγάνα Φωτεινή Μαυράκη, σε στίχους και μουσική δική της. Αν δοκιμάσετε να το τραγουδήσετε θα καταλάβετε την εξαιρετική δυσκολία της ερμηνείας.
  21. "Ποιος θα το πίστευε", σε μουσική-στίχους Στέλιου Σωτηρίου-Καλλιόπης Μαρμαρινού. Πρώτη ερμηνεία από τον μακαρίτη Περικλή Περράκη, εδώ από τον πολύ καλύτερό του Μανώλη Λυδάκη.
  22. "Με λες αγάπη". Μουσική-στίχοι Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς και ερμηνεία Στράτος Διονυσίου avec Λίτσα Διαμάντη. Απολαυστικοί ανυπερθέτως.
  23. "Είν' όλα μαύρα". Πρώτη εκτέλεση από τον Στέλιο Καζατζίδη, σε στίχους και μουσική Γιώργου Μητσάκη. Εδώ ερμηνεύει ο Ηλίας Μακρής. Χορεύει - πάλι - η Μαρία Σταφυλοπάτη και χτυπά παλαμάκια ένας μπόις που νομίζω ότι έγινε τελικά μεταξύ τους μπέρδεγουέι. Κι' αν δεν έγινε κακό του κεφαλιού τους, τόσο πολύ που γουστάρονται.
  24. "Γεγονός", σε μουσική-στίχους Γιάννη Καραλή. Κατερινάρα Στανίση απ' τα παλιά, πριν ερωτευτεί τον πρίγκηπα του Νερέτβα και γίνει σακαφιόρα. Τότε που έπιναν σκατς στο γοβάκι της οι άντρηδες της νύχτας, οι σωστοί οι πρόστυχοι.
  25. "Υποκρίνεσαι", σε μουσική-στίχους Τάκη Σούκα-Μάκη Αλατζά, Κλείνουμε με Στράτο, πλερώστε το λογαριασμό και στα μαγκούφια σας κοπρόσκυλα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.882
Members
37.929
Νεότερο μέλος
stmpotis
Top