Συμβουλή για τελικό

Reaction score
62
Μετά το πέρας του Project DCB1 (ομολογουμένως οι άνθρωποι που το σχεδίασαν έκαναν εξαιρετική δουλειά, ευχαριστώ αυτούς που μου το πρότειναν!), σειρά έχει ο τελικός.

Τη σκέψη του F5 που είχα στο παρελθόν μάλλον θα την εγκαταλείψω διότι με τα 85db των Giulietta μάλλον δεν θα τα πάει καλά.

Θα παρακαλούσα λοιπόν για κάποιες γνώμες - προτάσεις για κάποιο σχέδιο τελικού με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Solid State, οποιασδήποτε κλάσης
- ικανότητα σωστής οδήγησης ενός ηχείου χαμηλής ευαισθησίας (85db)
- δοκιμασμένο σχέδιο, με αρκετές πληροφορίες για την υλοποίηση της κατασκευής, και δυνατότητα προμήθειας των pcb.
- και τέλος αν είναι δυνατόν κάτι που να "θεωρείται" αναβάθμιση σε σχέση με τα τελικό στάδιο του Yam. AS1000 που ήδη έχω, αν όχι σε χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στην "ακουστική ποιότητα" (Τα ομοιωματικά μπαίνουν εσκεμμένα διότι γνωρίζω πόσο υποκειμενικό είναι το τελευταίο).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
- ικανότητα σωστής οδήγησης ενός ηχείου χαμηλής ευαισθησίας (85db)
Το ηχείο σου μπορεί να είναι χαμηλής ευαισθησίας, αλλά είναι επίσης χαμηλής πρόσληψης ισχύος.
Κατά τη γνώμη μου ένας τελικός, με επάρκεια ρεύματος, των 80-100 watt σε υπερκαλύπτει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510
Απάντηση: Συμβουλή για τελικό

διαφωνώ με τον πιτερμένι μας στην απαιτούμενη ισχύ για το εν λόγω ηχείο.

Θεωρώ εξ'αρχής πως θες να εκμεταλλευτείς όλο το δυναμικό εύρος του ηχείου, και τις στιγμιαίες μέγιστες στάθμες του. (εννοείται πως αν ακούς μόνο αργά το βράδυ σε πολύ πολύ χαμηλές στάθμες, κι ένας ενισχυτής 10 W σου φτάνει)

γενικά, τα Scan-Speak Revelator δεν τα θεωρώ και τόσο "εύκολα φορτία" και όταν το ηχείο φτάνει να έχει στα χαρακτηριστικά του ευαισθησία 85 dB, πάει να πει πως θα ρουφήξει άνετα μπόλικη ισχύ.

Κι εννοείται πως η ισχύς αυτή δε πρόκειται να πάει όλη στα μεγάφωνα, καθώς ποσοστό αυτής της ισχύος θα καταναλωθεί στο κρος, κι αναλόγως του κρος, πολλά μπορεί να συμβαίνουν.

Γενικά θα έλεγα ανέτως πως ένα ηχείο "επίσημης-δημοσιευμένης" ευαισθησίας 85 db, είναι ρουφήχτρα ισχύος, άσε που τα 85 μπορεί να είναι και 84 ή 83 στην πραγματικότητα...

η προτεινόμενη (από τον κατασκευαστή) ισχύς για το εν λόγω ηχείο είναι 150 W. Για μένα, αυτό φωνάζει από μόνο του "πάρε 200 W ή περισσότερο"!

αν θες να έχεις μόλις 3db dynamic headroom στον ενισχυτή σου, πας σε ενισχυτή 300 W, ενώ για 6db dynamic headroom, απαιτούνται 600 W. Προσωπικά, είμαι πολύ υπέρ του δυναμικού περιθωρίου της ενισχυτικής βαθμίδας, διότι αυτό ....ακούγεται!

Για τις στάθμες που μπορεί να φτάσει το ηχείο στο 1μ, η αντιστοιχία με ισχύ είναι ως εξής: (για αύξηση 3db απαιτείται διπλασιασμός της ισχύος)

db/Watt

85/1
88/2
91/4
94/8
97/16
100/32
103/64
106/128
109/256
112/512
115/1.024

κι όσο αυξάνει η ισχύς, τόσο ζεσταίνονται τα εξαρτήματα του κρος και ρουφάνε ακόμα περισσότερη ισχύ.

ΙΜΗΟ, για ηχεία τόσο χαμηλής ευαισθησίας, η καλύτερη λύση είναι διακοπτικός ενισχυτής μεγάλης ισχύος (πχ 500 W).

Αν φορούσα τα παπούτσια σου, θα έβλεπα κανα ICE, Hypex, Class T, ή και κανα ψηφιακό σα το NAD.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510
Απάντηση: Re: Συμβουλή για τελικό

κι όπως συνηθίζω να λέω:

την ισχύ πολλοί εμίσησαν, την πολλή ισχύ, ουδείς!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Χα λες και δεν ήξερα ποιος θα μιλήσεις για ισχύ...:105:

Πιστεύεις πως δεν υπολόγισα την ισχύ που θα καταναλωθεί στο κύκλωμα διαχωρισμού?
Με αυστηρή μέτρηση τα μεγάφωνα αυτά αντέχουν 60 watt.
Για αυτό ακριβώς το λόγο του πρότεινα να πάει στα 80 με 100.

Τώρα... αν από τον τελικό που είχε πάει σε διακοπτική ενίσχυση, τα αυτιά του θα κατέβουν σε απεργία:110:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510

Τώρα... αν από τον τελικό που είχε πάει σε διακοπτική ενίσχυση, τα αυτιά του θα κατέβουν σε απεργία:110:
να, αυτές τις αναρχοκομμουνιστικοφασιστικές ιδέες να μην είχες, θα ήσουν άψογος!:116::138::137:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Ας το δουμε και απο καποια αλλη σκοπια ...

οι ενισχυτες τοπολογιας EFP παρεχουν ακριβεια, ευρος, καθαροτητα την ...πεπατημενη ... δυνατοτητα για παραπανω απο ενα ζευγαρι τρανσιστορ και φυσικα αναλογη ισχυ ... συχωρουν λαθη στην σχεδιαση ακομα και στα τροφοδοτικα...αυτη ειναι η γενικη εικονα ...πρεπει ομως να την βαλεις κατω απο κανα δυο τρεις παρονομαστες
1) απλο διαφορικο στην εισοδο που αν ειναι ματσαρισμενος παιζει μια χαρα
2) διαφορικο διαμαντι ο οποιος παρεχει ακομα περισσοτερη ακριβεια ( αν ειναι σωστα σχεδισμενος και σταθερος) περισσοτερο βαθος σκηνης και λιγοτερα προβληματα φασης σε σχεση με την αναδραση του
3) δυνατοτητα για απλο darligton στην εξοδο δλδ ενα ζευγαρι driver οδηγει ενα η δυο ζευγαρια εξοδου .... η για τριπλο ντριβερ ...δλδ προντριβερ που οδηγει ντριβερ που οδηγουν εξοδου ενα η δυο ζευγαρια .... ( το τριπλο darligton ειναι περισσοτερο punchy , πλουσιο , και σφιχτο μπασσο αν ειναι σταθερο και σωστα φτιαγμενο )

μετα ..στην περιπτωση 1 πρεπει και μπορεις να βαλεις δυο παρονομαστες

1) ο vas μπορει να ειναι bootstrap ο οποιος σε γενικες γραμμες δεν ειναι τοσο ακριβης αλλα παρεχει χαμηλη παραμορφωση και εχει μια λαμπατη χροια στα ακουσματα του

2) ο vas μπορει να ειναι CCS με πηγη ρευματος απο τρανσιτορ ο οποιος ετσι εχει εξαιρετικη ακριβεια και ταχυτητα πλην ομως δεν ειναι τοσο μουσικος οσο ο bootstrap .....

φυσικα ολες τις παραπανω εφαρμογες και τους συνδυασμους τους μπορεις να τους βαλεις και κατω απο τον παρονομαστη ψηλη η χαμηλη πολωση ......

--------------------------------------------------------------

μια αλλη επιλογη ( μαλλον απο το παρελθον ) θα ηταν να ακουσεις η να δοκιμασεις ενα cfp τοπολογια κοινου συλλεκτη ....

---Απαραιτητη προυποθεση οτι ισχυς 60W ειναι αρκετη για την δουλεια που θελεις ( κυκλωματα μεγαλυτερης ισχυος καιμε περισσοτερα απο ενα σετ τρανσιστρ εξοδου στερουνται σταθεροτητας )

στα θετικα ....

---- ειναι bootstrap με ολα τα θετικα που αναφερω πιο πανω
---- εχει μεγαλυτερο βαθμο αποδοσης απο τα EFP +15%
---- ειναι εξαιρετικα ελευθερος και εχει ενα χαλαρο ευρος μεχρι 200ΚΗΖ
---- σε σχεση με ενα EFP ειναι by far πιο γλυκος και πιο μουσικος
---- με σχετικα ψηλη πολωση 100ma εχει σχεδον λαμπατες χροιες
---- μεγαλη ικανοτητα οδηγησης ακομα και σε δυσκολα φορτια
---- σχετικα ταχυς αλλα χωρις να ειναι φορμουλα 1

Στα αρνητικα ...

---- Οι πολυ "ελευθεροι ενισχυτες ) οταν παιζουν μια καλη παραγωγη κεντανε ...οταν παιζουν μια κακη την αναδυκνυουν στο επακρο με αποτελεσμα αν ειναι κακη να γινει ακομα χειροτερα

---- δεν εχει νοημα να τον συγκρινεις με κατι μεγαλυτερο .... 60 βαττ = 60 βαττ

---- ενας θα μπορουσε να πει οτι ενω το μπασσο ειναι κουκλα τα μεσαια τετραδιαφανα και τα πριμα κρυσταλο παντα εχεις την εντυπωση οτι υπαρχει μια αισθηση ανακριβειας και οχι αρκετης λεπτομεριας ...αλλα αυτο ειναι απλα μια αισθηση ....

μολις ελαβες τη ιστορια ολων ( νομιζω ) των ενισχυτων που κατασκευαστηκαν ποτε στην ταξη ΑΒ ...αν μπορεις μεσα απο αυτο να κανεις καποια επιλογη τοτε θα μπορουσα ανετα να σου προτεινω πιον να φιαξεις ( γενικα εχω φιαξει απο ολους )

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Καλό ηχείο το Xavian. Κάνε λίγο υπομονή μέχρι το τέλος του έτους και φτιάξε ένα ζευγαράκι από αυτά, να ξεμπερδεύεις μια και καλή από ενισχυτή. Μετά άμα θες χρώμα και γούστα, παίξε με τον προενισχυτή ή ακόμα καλύτερα την πηγή.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
..... ενας ανθρωπος ο οποιος κατασκευαζει Project DCB1....και εχει και προθεσεις για F5 δεν νομιζω οτι θα παει ποτε σε ταξη D .....

μα με την καμμια ....μη σου πω ...

Επισης δεν μπορω να καταλαβω τι ακριβως θελεις να πεις με το

""""φτιάξε ένα ζευγαράκι από αυτά, να ξεμπερδεύεις μια και καλή από ενισχυτή"""" γιατι αν ειναι τοσο απλα τα πραγματα να πω και σε εναν πελατη μου που εχει εδω για επισκευη εναν GOLDMUND MIMESIS 6 να τον πεταξει και να παρει δυο τετοια .... να ξεμπερδευει ...

Με απορια
Σακης Πετροπουλος

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
θα περιμενα τουλαχιστον οι συντονιστες ... να μην ειναι τοσο δογματικοι απο την μια ... και απο την αλλη μια και εδω ειναι χωρος των ντουηδων καλο θα ηταν να ενισχυουμε την θεση αυτη στον βαθμο που μπορουμε ....

απλα ... μια ακομα αποψη

Ευχαριστω
Σακης Πετροπουλος

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.114

...
Επισης δεν μπορω να καταλαβω τι ακριβως θελεις να πεις με το

""""φτιάξε ένα ζευγαράκι από αυτά, να ξεμπερδεύεις μια και καλή από ενισχυτή"""" γιατι αν ειναι τοσο απλα τα πραγματα να πω και σε εναν πελατη μου που εχει εδω για επισκευη εναν GOLDMUND MIMESIS 6 να τον πεταξει και να παρει δυο τετοια .... να ξεμπερδευει ...
Φυσικά να του το πεις, αλλά μην περιμένεις να το πετάξει. Για να έχει αγοράσει Goldmund, είναι νοοτροπίας τέτοιας που δεν πρόκειται να μεταπεισθεί. Και να τον πουλήσει, πάλι κάτι ανάλογο θα πάρει. Όσον αφορά τα περί δογματικών απόψεων, ο κύβος έχει ριφθεί. Έχω την αίσθηση πως ζούμε μια εποχή μεταβατική, και είναι φυσικό μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν, αφού αδυνατούν να κατανοήσουν την ευφυή σύλληψη της διαμόρφωσης PWM, και παιδεύονται με πολώσεις και ρεύματα ηρεμίας. Η ιστορία είναι τελειωμένη, άσχετα αν πάρα πολλοί δεν το ξέρουν.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Re: Συμβουλή για τελικό

Ευχαριστω Κωστα .... Θα λαβω την αποψη σου σοβαρα υποψιν μου .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510

o Mimesis 6 έχει το JOB κύκλωμα? Αν ναι, ποια έκδοση?

ξέρεις μήπως τι σχέση έχουν τα JOB με το κύκλωμα TELOS που δουλεύει τώρα η GOLDMUND?

Ξέρεις σε τι τάξη λειτουργίας δουλεύουν αυτά?

να κι ένα χρήσιμο λινκ:

http://www.jobsys.com/techniq.htm

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510

Αν πάντως ψάξεις λιγάκι κάπχια DIY φόρουμς, θα δεις χρήστες που είχαν GOLDMUND ενισχυτικά, και αυτά με το JOB κύκλωμα, και αυτά με το TELOS, και τώρα έχουν UcD. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, μη δίνετε σημασία...

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Συμβουλή για τελικό

Αν πάντως ψάξεις λιγάκι κάπχια DIY φόρουμς, θα δεις χρήστες που είχαν GOLDMUND ενισχυτικά, και αυτά με το JOB κύκλωμα, και αυτά με το TELOS, και τώρα έχουν UcD. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, μη δίνετε σημασία...

κοιτα ...σε σχεση με την τιμη του και εγω δεν τον βρηκα κατι το εξωφρενικο .... ο ιδιος πελατης που τον εχει ακουσε τον δικο μου τελικο και τον βρηκε καλυτερο σε αρκετα σημεια .

Ο συγκεκριμενος mimesis ειναι σε ταξη Αβ με ψηλη πολωση και εχει την πρωτη εκδοση απο τα job αν δεν κανω λαθος ( εχω την εντυπωση οτι συγκεκριμενο κομματιο ηταν απο τις πρωτες εκδοσεις γιατιο τα modules δεν εχουν ψυκτρες ...νομιζω οτι αμεσως μετα τα modules αποκτησαν ψυκτρες ...

οσο για τα παραπανω σχολια ...μπορω να προσθεσω την αποψη μου και οποιος θελει την διαβαζει ...

Για μενα δεν μπορει να υπαρχει """βαλε αυτον τον ενισχυτη και καθαρισες " εχω κατασκευασει μεχρι σημερα καθε πιθανη τοπολογια ταξης ΑΒ που υπαρχει και με γνωμονα οτι επισκευαζω γυρω στους 300 ενισχυτες τον χρονο καθε φιαξης, τιμης , και φιλοσοφιας σημαινει οτι πανω κατω τους εχω ακουσει ολους

Καθε ενας ενισχυτης ακομα και οι πολυ φτηνοι εχουν τα καλα τους και τα κακα τους ....τελειος δεν ειναι κανενας .... καλυτερος ο ενας απο καποιον αλλον μπορει αλλα τελειος κανενας . Καθε ενας απο αυτους τους ενισχυτες κατω απο καταληλες συνθηκες μπορει να ειναι καλυτερος απο τον αλλον κλπ κλπ .

Για μενα ασχετος δεν ειναι αυτος που αγοραζει ucd γιοα να ακουσει ...Ασχετος ειναι αυτος που ακουει τεκνο με se λαμπατο ενισχυτη ....

Η προσωπικη μου εμπειρια με τα ucd ηταν καπως ετσι
τα βρηκα μαλλον λιγο ξερα με ηχο ο οποιος δεν ειχε ταυτοτητα
γενικα σε παραγωγες ηλεκτρονικες και γεματους ηχους πηγαν πολυ καλα αλλα σε θεματα κλασσικα τα βρηκα εξαιρετικα φτωχα και χωρις ιδιαιτερο νευρο και ζεστασια ειδικα στα μεσαια .
Τελος σε σχεση με πολλα απο τα μηχανηματα που εχω ακουσει ενω τα ucd μετρανε σωστα μου δωθηκε η εντυπωση οτι το ευρος τους προς τα πανω και προς τα κατω ηταν μαλλον περιορισμενο ( διολου απιθανο οταν καθημερινα ακους με εναν ενισχυτη που παει απο τα 3ΗΖ μεχρι τα 200ΚΗΖ )

Σε οτι αφορα τον σκοπο γιατον οποιον φτιαχτηκαν τα ucd δλδ τον βαθμο αποδοσης δεν εχω κατι να πω πιστυω οτι τον εξυπηρετουν στο επακρο .

Οι δοκιμες μου εγιναν με διακοπικα τροφοδοτικα αλλα και με γραμμικα . με τρεις ψηφιακους παλμογραφους και εναν ΑΤΕ καθως και με το RTA που αποκτησαμε σχετικα προσφατα ...Φυσικα εχω το πληρες σετ μετρησεων με φωτο και εκτυπωσεις απο το RTA τις οποιες μπορω να διαθεσω σε οποιον απο τα μελη επιθυμει .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510

Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου, οι εκτιμήσεις σου, αλλά και οι πληροφορίες που μας έδωσες Σάκη. Θενκς!

Από κει και πέρα, οι εκτιμήσεις (από τρίτους) των προσωπικών σου συμπερασμάτων, ιδίως όσον αφορά την ηχητική ταυτότητα των class D, μπορούν να είναι πολύ ενδιαφέρουσες, ανάλογα με το υπόβαθρο και τις γνώσεις-εμπειρίες του καθενός. Βέβαια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Reaction score
62

Κατ'αρχάς ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις και τις γνώσεις που μοιράζεστε με εμάς του λιγότερο έμπειρους.

- Κώστα, η ιδέα του ncore μου έχει προκαλέσει ενδιαφέρων, ομολογώ, διαβάζοντας τα διάφορα forum (και είναι και plug n play). Δεν έχω βέβαια εμπειρία σε Class D "ακούσματα" εκτός ενός NAD Μ2 σε κάποια έκθεση που έπαιζε πάρα πολύ καλά (νομίζω έχουν ice) και ο ήχος τους δεν μου ακουγόταν καθόλου «ξερός». Απ’την άλλη οι αναφορές για «ξερά» ακούσματα από τους class D με αποθαρρύνουν λίγο. Αν αποφασίσω αυτή την λύση θα γίνει μετά από ακροάσεις, διότι τα ncore έχω την εντύπωση ότι θα είναι ακριβότερα των UcD (και οι καιροί δύσκολοι). Υπομονή έχω πάντως… 

- Οσον αφορά την ισχύ, η γενικότερα την ικανότητα οδήγησης: Με τον υπάρχον σύστημα ο ήχος σκληραίνει όταν ανεβαίνει η στάθμη και γίνεται περισσότερο ασαφής, ιδιαίτερα στην κλασσική μουσική και την παλιά ροκ, και πολύ λιγότερο στην jazz. Οπότε πιθανολογώ ότι υπάρχει κάποιο θέμα με την οδήγηση. Πιθανώς το πρόβλημα να είναι η επάρκεια ρεύματος όπως αναφέρει ο Peter, ή η μεγαλύτερη ισχύς σε απόλυτα νούμερα όπως αναφέρει ό Costas. (Ποιόν δρόμο να πάρω ρε παιδιά??)

- Σάκη από τις περιγραφές σου και μόνο, η σχεδίαση με CFP και σχετικά ψηλή πόλωση μου «ακούγεται» κοντά σε αυτό που ψάχνω. Εχεις σε παρακαλώ κάτι υπ’οψιν σου για να το «μελετήσω» ? Επίσης πιστεύεις ότι με μια ικανή τροφοδοσία και απαγωγή θερμότητας θα έχω ικανοποιητική απόδοση οδήγησης για τα εν λόγω ηχεία? Σαν pre θα χρησιμοποιηθεί το DCB1 (ως buffer με ποτ) και η πηγή θα είναι ένα Northstar dac με μέγιστο σήμα 1,95Vrms

m1ts0s

News poster
Reaction score
3.650

Ο NAD M2 δεν έχει ICE, έχει μια διάταξη που έκαναν από κοινού NAD και Zetex.

Reaction score
1.772

Κατ'αρχάς ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις και τις γνώσεις που μοιράζεστε με εμάς του λιγότερο έμπειρους.

- Κώστα, η ιδέα του ncore μου έχει προκαλέσει ενδιαφέρων, ομολογώ, διαβάζοντας τα διάφορα forum (και είναι και plug n play). Δεν έχω βέβαια εμπειρία σε Class D "ακούσματα" εκτός ενός NAD Μ2 σε κάποια έκθεση που έπαιζε πάρα πολύ καλά (νομίζω έχουν ice) και ο ήχος τους δεν μου ακουγόταν καθόλου «ξερός». Απ’την άλλη οι αναφορές για «ξερά» ακούσματα από τους class D με αποθαρρύνουν λίγο. Αν αποφασίσω αυτή την λύση θα γίνει μετά από ακροάσεις, διότι τα ncore έχω την εντύπωση ότι θα είναι ακριβότερα των UcD (και οι καιροί δύσκολοι). Υπομονή έχω πάντως… 

- Οσον αφορά την ισχύ, η γενικότερα την ικανότητα οδήγησης: Με τον υπάρχον σύστημα ο ήχος σκληραίνει όταν ανεβαίνει η στάθμη και γίνεται περισσότερο ασαφής, ιδιαίτερα στην κλασσική μουσική και την παλιά ροκ, και πολύ λιγότερο στην jazz. Οπότε πιθανολογώ ότι υπάρχει κάποιο θέμα με την οδήγηση. Πιθανώς το πρόβλημα να είναι η επάρκεια ρεύματος όπως αναφέρει ο Peter, ή η μεγαλύτερη ισχύς σε απόλυτα νούμερα όπως αναφέρει ό Costas. (Ποιόν δρόμο να πάρω ρε παιδιά??)

- Σάκη από τις περιγραφές σου και μόνο, η σχεδίαση με CFP και σχετικά ψηλή πόλωση μου «ακούγεται» κοντά σε αυτό που ψάχνω. Εχεις σε παρακαλώ κάτι υπ’οψιν σου για να το «μελετήσω» ? Επίσης πιστεύεις ότι με μια ικανή τροφοδοσία και απαγωγή θερμότητας θα έχω ικανοποιητική απόδοση οδήγησης για τα εν λόγω ηχεία? Σαν pre θα χρησιμοποιηθεί το DCB1 (ως buffer με ποτ) και η πηγή θα είναι ένα Northstar dac με μέγιστο σήμα 1,95Vrms
εχω ακουση τα Gamut (ιδια μεγαφωνα με τα δικα σου)με ucd400hg και κενταγαν.

ο αντιπροσωπος κοιτουσε τον ενισχυτη και ετριβε τα ματια του που μια ιδιοκατασκευη παιζη ετσι

και ρωταγε να μαθη περισσοτερα.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
αρχικα θα πρεπει να βαλεις κατα νου οτι οι συνηθεις ενισχυτες που υπαρχουν σημερα στην αγορα με αντισταση εισοδου μικροτερη των 47Κ δεν μπορουν α οδηγηθουν σωστα με passive ,η με Β1 salas.....

Παντα θα υπαρχει το προβλημα οτι νε μαιν το σημα ειναι ζουπερ ντουπερ καθαρο αλλα σε χαμηλες σταθμες δεν εχει δυναμικα .... κλιμακωτα το χειροτερο ειναι το passive το καλυτερο ειναι το Β1 salas ...
ειναι αρκετα πιθανον η εντυπωση αυτη που εχεις σε οτι αφορα την "ικανοτητα οδηγησης" να οφειλεται σε αυτο αλλα και στην παροχη ρευαμτος οπως ειπες .

Επισης οταν η ζητουμενη ισχυς ειναι ΠΧ 50 βαττ πανω στο ηχειο θα πρεπει να εχουμε τουλαχιστον 110 πισω μας να εχουμε το λεγομενο headroom δλδ μια κορυφη σε σταθμη νορμαλ 50 βαττ μπορει να θελει τουλαχιστον αλλα 40 για να απλωθει σωστα ..

Το σχεδιο που θα σου προτεινα εχει τελικη ισχυ 60 βαττ ...αυτο σημαινει οτι μεχρι τα 30 θα παιζει κουκλα ενω ειναι πιθανον μετα απο εκει να αρχισει να βρωμιζει ...

Το ιδιο κυκλωμα με λιγο overdesign .... μεγαλυτερη τροφοδοσια , πολυ χωρητικοτητα και αρκετο ρευμα ηρεμιας κερδιζει ακομα περισσοτερο εδαφος αλλα αν σκεφτεις να τον χρησιμοποιησεις σε παρτυ δεν μπορει να επιβιωσει .....

Αυτη ειναι η εικονα σε γενικες γραμμες

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.994
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas