Συχνοτικό Φάσμα Μουσικών Οργάνων - Τι Ακούμε...


Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Δεν ειναι οτι δεν εχει συνηθισει να τις ακουει ....
Ειναι οτι ΔΕΝ μπορει ....
Ειναι ΕΚΤΟΣ προδιαγραφων ....

Μας επιασαν κοροϊδα οταν μας εφτιαχναν.
Σκαρτα αυτια μας εβαλαν...

Θα ζητησω αντικατασταση...
Tα ανθρωπινα αισθητηρια οργανα ειναι τελειες συσκευες που εχουν αναπτυχθει και διαμορφωθει στην διαρκεια των αιωνων με σκοπο την εξασφαλιση της επιβιωσης μας σε διαφορα εχθρικα περιβαλλοντα. Πχ προτεραιοτητα εχει η αντιληψη ενος σαρκοβορου αρπακτικου που ερπει αναμεσα σε στρωματα απο ξερα φυλλα. Μονο οποιος ακουσει εκεινο το "τσακ" θα εχει μια ευκαιρια να επιβιωσει Η αντιληψη της συγχρονης μουσικης δεν αποτελει πρωτευοντα παραγοντα-στοχο του σχεδιασμου και της φυσικης εξελιξης της ακοης του ανθρωπου.
Γι αυτο η ευαισθησια της ακοης μας εχει διαμορφωθει με συγκεκριμενο τροπο σε σχεση με τις διαφορες συχνοτητες ΚΑΙ εντασεις οπως περιγραφεται απο την καμπυλη Weber-Fletcher. Δες εδω

http://www.Audiocraftworks.gr/gr/pages/arthra/internet/fletcher.jpg

Διακρινεται το Κατωφλι Ακουστοτητας (η ελαχιστη ενταση που μπορουμε να αντιληφθουμε) ανα τις διαφορες συχνοτητες, καθως και το Οριο Πονου (η μεγιστη ενταση που μπορουμε να δεχτουμε πριν αναπτυχθει πονος) επισης ανα τις διαφορες συχνοτητες. Παρατηρουμε οτι, προκειμενου να ειμαστε σε θεση να δεχθουμε μεγαλο ευρος εντασεων μεταξυ των δυο αυτων γραμμων, το αυτι μας δεν εχει γραμμικη αποκριση παρα διαθετει ενα μηχανισμο συμπιεσης των ακραιων καταστασεων.

Οσο για την μεγιστη συχνοτητα που μπορουμε να ακουσουμε, διατυπωνονται χονδροειδεις ανακριβειες. Πρωτον, ΔΕΝ νοειται συγκεκριμενο νουμερο χωρις αναφορα σε σταθμη. Δευτερον, εαν εκτεθουμε σε 10KHz / 100db για 10 λεπτα το αυτι μας, προκειμενου να προστατευθει απο μονιμη βλαβη, θα μειωσει προσωρινα και αυτοματα την ευαισθησια του, και να παρακαλουμε να την ανακτησει σταδιακα, οταν παψει να υπαρχει το αιτιο. Φιλικο μου ατομο βγαινοντας απο προβες Rock ορχηστρας σε ενα καμαρακι 2x3, τραυματιστηκε πολυ ασχημα σε τροχαιο ατυχημα, διοτι δεν ακουσε την κορνα περαστικου αυτοκινητου. Καποιες ωρες αργοτερα βεβαια ακουγε και το πεταγμα της μυιγας.
 

Μηνύματα
89
Reaction score
0
"Οσο για την μεγιστη συχνοτητα που μπορουμε να ακουσουμε, διατυπωνονται χονδροειδεις ανακριβειες. Πρωτον, ΔΕΝ νοειται συγκεκριμενο νουμερο χωρις αναφορα σε σταθμη. Δευτερον, εαν εκτεθουμε σε 10KHz / 100db για 10 λεπτα το αυτι μας, προκειμενου να προστατευθει απο μονιμη βλαβη, θα μειωσει προσωρινα και αυτοματα την ευαισθησια του, και να παρακαλουμε να την ανακτησει σταδιακα, οταν παψει να υπαρχει το αιτιο. Φιλικο μου ατομο βγαινοντας απο προβες Rock ορχηστρας σε ενα καμαρακι 2x3, τραυματιστηκε πολυ ασχημα σε τροχαιο ατυχημα, διοτι δεν ακουσε την κορνα περαστικου αυτοκινητου. Καποιες ωρες αργοτερα βεβαια ακουγε και το πεταγμα της μυιγας."

Θυμηθείτε την εποχή των ντίσκο, έμπαινες υγιείς και έβγαινες με ένα βουητό και από την πίεση που είχες στα αυτιά, φώναζες γιατί νόμιζες ότι δεν ακουγόσουν...

Προσωπικά το ονομάζω "κατέβασμα" ρολλών :)
 

LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.993
Reaction score
69
Τι σημασια εχει ποσο καλα η ιδιορρυθμα αντιλαμβανεται το αυτι τους διαφορους ηχους ;;; Το οργανο εχει δεδομενες δυνατοτητες και με βαση αυτες εχουν σχεδιαστει ανα τους αιωνες τα μουσικα οργανα , να ειναι δηλαδη ευχαριστο το ακουσμα τους .

Αν αναζητουμε μια πιστη αναπαραγωγη τοτε πρεπει η εγγραφη να συλλαμβανει και ν αποθηκευει καθε υπο-υπερηχητικη πληροφορια ειτε το αυτι μας ειναι σε θεση να την αντιληφθει (αμεσα η εμμεσα) ειτε οχι .
Εννοειται οτι και το (ιδανικο) ηχητικο συστημα εκ των υστερων θα αποδωσει χωρις αλλοιωση τα εγεγραμμενα .
Μονο τοτε καθε ανθρωπος με τα οποια προβληματα η ιδιαιτεροτητες της ακοης του θα ξαναακουει ως πιστα αναπαραχθεν ενα μουσικο οργανο ,φωνη κλπ .
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.322
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top