Σχεδιασμός ψηφιακού ηχοσυστήματος

Reaction score
76
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά
Θα ήθελα να σας ρωτήσω ένα θέμα που με απασχολεί για να πάρω σε πρώτο επίπεδο μια 'φιλοσοφική' απάντηση (κ όχι απάντηση 'αγόρασε αυτό και το άλλο').

Στόχος μου είναι να αναβαθμίσω την ποιότητα της μουσικής που ακούω (κυρίως κλασσική μουσική). Θα ήθελα για παράδειγμα σε ένα κομμάτι κλασσικής να ακούσω το τριγωνάκι να αναπηδά πιο ζωντανό. Ως τώρα η μοναδική μου εμπειρία είναι ήχος μέσα απο φορητό υπολογιστή ή από εξωτερικά ηχεία (απευθείας συνδεδεμένα πάνω του αξιας 30 ευρώ).

Η μουσική μου είναι κυρίως τύπου flac και mp3 πολύ υψηλής ποιότητας. Όπως καταλαβαίνεται μιλάω για ψηφιακά κυρίως αρχεία αφού συνολικά τα cd μου τα έχω αφήσει στην Ελλάδα.

Δεν θα ήθελα ένα υπερτέλειο σύστημα (όπως πολλοί από εσείς θα έχετε). Θα ήθελα να δώσω χρήματα πό 300-600 ευρώ (αν προφανώς θα υπάρχει και αρκετή διαφορά μεταξύ του προιόντος των 300 ευρώ και των 600).

Η συνεισφορά που ζητάω από εσάς είναι να με βοηθήσετε στο να σκεφτώ αρχικά για το ποια 'αρχιτεκτονική' βολεύει καλύτερα. Όπως έγραψα και πιο πάνω να έχετε στο μυαλό σας ότι τη μουσική μου την έχω υπό τη μορφή αρχείων σε υπολογιστές (network shares) και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους

α. Στην αρχιτεκτονική αυτή αμέσως μετά το φορητό υπολογιστή (μέσω spdif) συνδέω dac - ενισχυτή και ηχεία. Το πρόβλημα που βλέπω εδώ είναι ότι πρέπει για να παίξω μουσική ο φορητός μου να είναι πάντα ανοιχτός + ότι εάν θέλω να πάρω το φορητό σε άλλο δωμάτιο δεν θα μπορώ΄να ακούω μουσική αφού η ενσύρματη σύνδεση (με το dac) δεν θα είναι εφιχτή. Το πλεονέκτημα αυτής ίσως να είναι η ποιοτικότεη απόδοση ήχου. (Σχόλιο : μήπως υπάρχει και ασύρματο dac?)

β. Αγορά ενός 'διαόλου' που θα μπορεί να ανακαλύπτει ότι υπάρχουν δικτυακά shares με flac αρχεία ή/και να δέχεται εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Το καλό με την αρχιτεκτονική αυτή είναι ότι δεν χρειάζεται οι φορητοί υπολογιστές να 'μπαστακωθούν' κάπου. Το κακό είναι όπως το σκέφτομαι ίσως στην ποιότητα του ήχου + ότι μάλλον τέτοιοες συσκευές ενσωματώνουν και dac με κακούτσική ποιότητα.

1. Μπορείτε να σχολιάσετε τις α + β λύσεις με τα συν και μειον τους.
2. Προτείενετε όποια άλλη αρχιτεκτονική πιστεύετε ότι λείπει.
3. Γράψτε οτιδήπτοε άλλο πιστεύετε ότι λείπει από το συλλογισμό μου.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Αλέξανδρος

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.329
Απάντηση: Σχεδιασμός ψηφιακού ηχοσυστήματος

...
β. Αγορά ενός 'διαόλου' που θα μπορεί να ανακαλύπτει ότι υπάρχουν δικτυακά shares με flac αρχεία ή/και να δέχεται εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Το καλό με την αρχιτεκτονική αυτή είναι ότι δεν χρειάζεται οι φορητοί υπολογιστές να 'μπαστακωθούν' κάπου. Το κακό είναι όπως το σκέφτομαι ίσως στην ποιότητα του ήχου + ότι μάλλον τέτοιοες συσκευές ενσωματώνουν και dac με κακούτσική ποιότητα.
Ένα τέτοιο διαβολάκι είναι το Logitech Touch, με αρκετά διαισθητική διεπαφή. Μπορεί να δικτυωθεί με Ethernet ή wifi, ενώ διαθέτει και θύρα USB, (προφανώς για να επικοινωνήσει με εξωτερικό δίσκο κατ' ευθείαν, οπότε ελευθερώνεται ο υπολογιστής). Εκτός της αναλογικής εξόδου του, έχει ψηφιακή έξοδο για να οδηγήσει εξωτερικό DAC. Φυσικά, έχει τηλεχειρισμό.

Reaction score
76

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την απάντησή σου και να σε ρωτήσω επίσης τα παρακάτω:

1. Η συσκευή αυτή που μου παρέθεσες πως ονομάζεται; ως προς την κατηγοριοποίησης της (dac δεν είναι, ενισχυτής δεν είναι, πολυμίξερ ίσως). Ρωτάω γιατί θα ήθελα να ψάξω λίγο στην αγορά εάν υπάρχουν άλλες τέτοιες αντίστοιχες συσκευές ώστε να συγκρίνω τιμές και δυνατότητες.

2. Πόσο καλό θα έλεγες ότι είναι το ενσωματωμένο dac του;

3. Μένω στη Γερμανία και φαίνεται ότι θα μένω τουλάχιστον για 5 ακόμα χρόνια περίπου. Έτσι θα ήθελα να αγοράσω και 2 ηχεία όχι τεραστίου μεγέθους (παρόλο που θα χάσω από χαμηλές) αλλά όχι και τα πολύ μικρά και φορητά. Δυο νορμαλ ηχεία για ένα μικρό χώρο. Σκέφτομαι και για ενεργά ηχεία ώστε να ξεμπερδέψω μια και καλή και από ενισχυτή. Οπως είπα διαθέτω μέχρι 600 ευρώ και λίγο χώρο. ΈΤσι όπως το σκέφτομαι κάποιες λύσεις είναι

3.1 Συνδέω μόνο καλά ενεργά ηχεία πάνω στο διαβολάκι που μου πρότεινες.

3.2 Συνδέω μετά το διαβολάκι dac και ενεργα ηχεία

3.3 Συνδέω μετά το διαβολάκι dac- ενισχυτή και ηχεία.

Πως πιστεύεις ότι θα έπρεπε να πάρω την απόφαση αυτή δοθέοντος μόνο του χρηματικού περιορισμού;
Καταλαβαίνω ότι η ερωτησή μου είναι πολύ γενική αλλα ίσως να μπορείς κάπως να με κατευθύνεις με την εμπειρία σας.

Ευχές
Αλέξανδρος

Reaction score
76

Ευχαριστώ για την απάντηση ... αλλά θα ήθελες να μου πείς πως σε σχέση με τα χρήματα αλλά και τις απαιτήσεις επιλέγεις ένα εκ των 3.1,3.2,3.3
Για αυτό έγραψα και στην αρχή 'φιλοσοφική' ώστε να χτίσω μεγαλύτερη κατανόηση για το θέμα. Πως ξέρεις για παράδειγμα (2.1) ότι το ενσωματωμένο dac του squezzbox είναι ποιοτικό;

D

deleted user 10898

Guest
ολη η ιστορια ειναι τα ηχεια και η οδηγηση τους.
εκει θα παιχτει το 95% της αποδοσης του συστηματος σου.
το αλλο 5% ειναι το dac. σε αλλη κατηγορια μεγεθους το dac ισως ειναι παραπανω.
το ενσωματομενο dac του τατσ ειναι καλο. εαν ειναι καλυτερο απο πχ το dacmagic δεν σε πολυενδιαφερει.
παρε ενεργα ηχεια κατα προτιμηση επαγγελματικα, η τα xtz.
μετα παιξε με πηγες κλπ.
θεωρια εαν θες εχει το σαιτ για διαβασμα απειρη.
ψαξε...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.437

To συγκεκριμένο XTZ ,ενώ μεν είναι ιδανικό για σύνδεση με υπολογιστή,λόγω μη ύπαρξης τηλεχειρισμού θα είναι κάπως δύσχρηστο σε όποιον θέλει να το χειρίζεται και δεν έχει έναν προενισχυτή εύκαιρο.

To squeezbox touch είναι μια εξαιρετική περίπτωση transport λόγω και του τύπου των αρχείων που υποστηρίζει(μέχρι 24/96),των εξόδων που προσφέρει(και line out και 2 ψηφιακές) και της ασύρματης διασύνδεσης του.

Η συνέργεια τώρα μεταξύ των 2 περιορίζεται άμεσα απ την σύνδεση τους η οποία είναι αναγκαστικά επιπέδου line.Κοινώς εξαρτόμαστε άμεσα απ την ποιότητα του dac που έχει το touch.Δεν ξέρω τι επιπέδου είναι αλλά απ ότι έχω δεί το έχουν 2 άτομα απ το AVSite.Aν δουν το θέμα μπορεί να μας διαφωτίσουν.

Πάντως μια εξαίρετη λύση είναι να συνδεθεί το touch με ένα ηχείο που να διαθέτει ψηφιακή είσοδο,κάποιο studio monitor όπως αυτό(η τιμή αφορά τεμάχιο).

Reaction score
76

Για να καταλάβω λίγο τις τελευταίες απαντήσεις:

Δεν καταλαβαίνω το "λόγω μη ύπαρξης τηλεχειρισμού θα είναι κάπως δύσχρηστο σε όποιον θέλει να το χειρίζεται και δεν έχει έναν προενισχυτή εύκαιρο."

Επισης εάν κατάλβα το squeeze έχει μεν μικρό ενισχυτη ενσωματωμένο ("ψηφιακό volume") αλλά δεν θεωρείς ότι έιναι ιδιαίτερα ποιοτικό ή δυνατό;

Θα μπορούσε να με βοηθήσεις λίγο περισσότερο να το καταλάβω;

Ευχαριστώ Πολύ
Αλέξανδρος

D

deleted user 10898

Guest
Αλεξανδρεεεεε
τα ενεργα ηχεια ειναι ηχεια με ενισχυτη "ενσματωμενο"
η ενταση πρεπει να ρυθμιστει με καποιου ειδους volume.
ειτε με παρεμβαση ενος προενισχυτη που και ενισχυει (συνηθως) και κανονιζει την σταθμη του σηματος, ειτε με μονδερνο τροπο, οπου ολα γινονται πολυ νωρις, πριν ο ηχος γινει αναλογικος (ψηφιακο volume).
το touch εχει ψηφιακο βολιουμ και οδηγει ενεργα ηχεια κατευθειαν.
πολλα ενεργα ηχεια εχουν τα ιδια volume control.
τι ειναι καλυτερο? χιλιαδες λυσεις και απαντησεις.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.437

Αλέξανδρε σου απάντησε ο vet.
Και όχι το squeeze δεν έχει ενισχυτή επάνω του,αλλά έναν ελεγκτή της έντασης δλδ το volume control.
Ο προενισχυτής είναι το κύκλωμα που αναλαμβάνει των διαχωρισμό των καναλιών και την ένταση του.Μπορεί να είναι είτε αυτόνομη συσκεύη είτε να περιλαμβάνετε σε έναν ενισχυτή.

Reaction score
76

Καλησπέρα σας και πάλι και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Προσπαθώ να καταλάβω τι περίπου γράψατε έτσι θα ξεκινήσω ανάποδα γράφοντας τι εγώ ξέρω ώστε να σας βοηθήσω.

Ενισχυτής: Ο ενισχυτής είναι η συσκευή που ενισχύει το σήμα που λαμβάνει. Όλοι οι ενισχυτές έχουν μια γραμμική περιοχή και μια περιοχή κόρου. Ο κάθε ενισχυτής ποτέ δεν κάνει τέλεια ενίσχυση γιατί εισάγει και μια χ παραμόρφωση (θόρυβος).

Προενισχυτής: Ο "ευγενικός" κύριος της παρέας. Χρησιμοποιείται για να ανεβάσει λίγο το σήμα εισάγοντας λιγότερη παραμόρφωση από τον ενισχυτή. Στη συνέχεια τροφοδοτείται πάνω στον ενισχυτή.

Στο μυαλό μου το έχω dac-προενισχυτής-ενισχυτής

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου αυτές (είναι λάθος;)
προσπάθησα να καταλάβω τα παρακάτω αλλά δεν είμαι σίγουρος τι κατάφερα

1. Αναφέρετεαι κάπου ότι το squeezebox έχει ψηφιακό volume και άρα μπορεί να οδηγήσει κατευθείαν τον ενισχυτή των ενεργών ηχείων. Άραε έχει προενισχυτή;

2. Ποια η διαφορά μεταξύ ελεγκτής έντασης και προενισχυτή;

3. Τα ενεργά ηχεία έχουν προενισχυτή;

Θα δείτε ότι οι ερωτήσεις μου 1,2,3 αλληλοκαλύπτονται με την έννοια ότι κάποια γνώση μου λειπειι

Ευχαριστώ πολύ
Αλέξανδρος

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.329

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την απάντησή σου και να σε ρωτήσω επίσης τα παρακάτω:

1. Η συσκευή αυτή που μου παρέθεσες πως ονομάζεται; ως προς την κατηγοριοποίησης της (dac δεν είναι, ενισχυτής δεν είναι, πολυμίξερ ίσως). Ρωτάω γιατί θα ήθελα να ψάξω λίγο στην αγορά εάν υπάρχουν άλλες τέτοιες αντίστοιχες συσκευές ώστε να συγκρίνω τιμές και δυνατότητες.

Το Logitech Squeezebox Touch είναι ένας υπολογιστής που μπορεί να δεχθεί σήμα μέσω Ethernet, wifi, ή USB, υπό την έννοιαν ότι μπορεί να προσπελάσει μέσα αποθήκευσης (δίσκους, ή ό,τι άλλο μοιρασμένο σε ένα δίκτυο), και να παίξει αρχεία ήχου. Έχει ενσωματωμένο (προφανώς) κάποιο μικρό λειτουργικό σύστημα για τις ρυθμίσεις του, καθώς και μια εφαρμογή media player, η οποία αναπαράγει μουσικά αρχεία, είτε απωλεστικής, είτε μη απωλεστικής μορφής, αναγνωρίζοντας τους πλέον συνήθεις αλγορίθμους και containers (wav, flac, ape mp3 κλπ.). To σήμα που μπορεί να δώσει είναι είτε αναλογικό (προφανώς μέσω του ενσωματωμένου DAC), είτε ψηφιακό spdif, σε ηλεκτρική ή οπτική μορφή.

2. Πόσο καλό θα έλεγες ότι είναι το ενσωματωμένο dac του

Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, αλλά αυτό θα έλεγα πως δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Γιατί! Διότι, αν το αγοράσει κάποιος και δεν μείνει ικανοποιημένος από τον ήχο του, μπορεί εκ των υστέρων να προσθέσει στο σύστημα και έναν εξωτερικό DAC, παίρνοντας σήμα από την ψηφιακή έξοδο. Στη συνέχεια, το αναλογικό - πλέον - σήμα από την έξοδο του DAC, μπορεί να πάει σε κάποιον προενισχυτή, ή τελικό ενισχυτή, ή στην είσοδο ενός ενεργού ηχείου.

3. Μένω στη Γερμανία και φαίνεται ότι θα μένω τουλάχιστον για 5 ακόμα χρόνια περίπου. Έτσι θα ήθελα να αγοράσω και 2 ηχεία όχι τεραστίου μεγέθους (παρόλο που θα χάσω από χαμηλές) αλλά όχι και τα πολύ μικρά και φορητά. Δυο νορμαλ ηχεία για ένα μικρό χώρο. Σκέφτομαι και για ενεργά ηχεία ώστε να ξεμπερδέψω μια και καλή και από ενισχυτή. Οπως είπα διαθέτω μέχρι 600 ευρώ και λίγο χώρο. ΈΤσι όπως το σκέφτομαι κάποιες λύσεις είναι

3.1 Συνδέω μόνο καλά ενεργά ηχεία πάνω στο διαβολάκι που μου πρότεινες.

3.2 Συνδέω μετά το διαβολάκι dac και ενεργα ηχεία

3.3 Συνδέω μετά το διαβολάκι dac- ενισχυτή και ηχεία.

Πως πιστεύεις ότι θα έπρεπε να πάρω την απόφαση αυτή δοθέοντος μόνο του χρηματικού περιορισμού;

Ο προϋπολογισμός σου είναι σφιχτός, και επομένως συνδέεις κατ' ευθείαν ενεργά ηχεία στις αναλογικές εξόδους του Squeezebox. Μπες στου Τόμαν και διάλεξε αυτό που αγαπάς. Βέβαια, Δεν παίζουν όλα το ίδιο. Άλλο Behringer, άλλο Adam...

Reaction score
5.621
Έχω το Touch και σύντομα θα πάρω ακόμη δύο.

Σε μινιμαλιστικό setup με ενεργά ηχεία, το συνδέω αναλογικά με τα ενεργά Tannoy Precision 6d και τέλος. Ο έλεγχος της έντασης από το Touch με το τηλεκοντρόλ του.

Σε πιο hiend σύστημα, συνδέω το Touch με το Weiss Dac202 κι από εκεί στα ενεργά Martin Logan Purity. Ο έλεγχος της έντασης από το τηλεκοντρόλ του Weiss Dac202 που εκτός από dac λειτουργεί και ως προενισχυτής.

Reaction score
76

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που έδωσες για να βάλεις και φωτογραφίες. Θα ήθελα να δοκιμάσεις να σχολιάσεις πόσο ποιοτικό είναι το dac του squeeze (υποθέτωντας ότι συνδέεις κατευθείαν ενεργά ηχεία) λέγπνταςι πόσα θα έδινες για ενεργά ηχεία; (με άλλα λόγια μέχρι τι αξίας ηχεία υποστηρίζει το dac του?)

Υ.Γ Μάλλον είναι λίγο tricky ερώτηση (αλλά έχω αγαθό σκοπό)
Αλέξανδρος

Reaction score
5.621
To dac του Touch είναι αξιοπρεπές. Κοινώς, τη δουλειά σου την κάνεις μια χαρά, χωρίς να χρειάζεσαι εξωτερικό dac.

Για μέχρι 500 ευρώ ενεργά ηχεία πιστεύω καλύπτεσαι από την ποιότητα του ενσωματωμένου dac.

Reaction score
76
Απάντηση: Re: Σχεδιασμός ψηφιακού ηχοσυστήματος

To dac του Touch είναι αξιοπρεπές. Κοινώς, τη δουλειά σου την κάνεις μια χαρά, χωρίς να χρειάζεσαι εξωτερικό dac.

Για μέχρι 500 ευρώ ενεργά ηχεία πιστεύω καλύπτεσαι από την ποιότητα του ενσωματωμένου dac.
Ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σου. Νομίζω ότι πλέον έχω σχεδόν ότι ήθελα να μάθω μέχρι να προβώ στην αγορά. Δυο πράγματα είναι

α. επειδή νομίζω ότι πρέπει να αρχίσω να κοιτάω πλέον και να ρωτάω απορίες σε άλλη ενότητα του φορουμ. Τι να γράφω όταν θα με ρωτάνε πάνω σε τι dac θέλω να συνδέσω τα ενεργά ηχεία;

β. Το squeeze έχει μια usb θύρα. Να υποθέσω ΄΄οτι υποστηρίζει και εξωτερικό dvd-drive? χρήσιμο εάν ένας φίλος φέρει ένα cd και θες να το ακούσεις άμεσα χωρίς να χρειάζεται να το ριπάρεις σε φλακ. Επίσης υποστηρίζει usb hub? ώστε να συνδέσεις δυο ή και περρισσότερες usb συσκευές;

Ευχαριστώ πολύ!
Αλ.

Reaction score
5.621
α. Θα λες ότι χρησιμοποιείς το ενσωματωμένο dac του Logitech Touch.
β. Όχι. Η usb σύνδεση είναι για στικάκι ή για έναν μικρής χωρητικότητας σκληρό δίσκο. Υπάρχει και θύρα για sd κάρτα μέχρι 32gb.

Το πιο σωστό είναι να στήσεις ένα NAS server και να stream-άρεις τα αρχεία σου, αγοράζοντας π.χ. το οικονομικό Synology DS211j. Τεστ του PC Magazine εδώ.

Reaction score
3
Αν καταλαβα καλα το logitech δεν χρειαζεται υπολογιστη ?Για να ακουω και απο εξ.σκληρο δισκο ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.588
Members
38.577
Νεότερο μέλος
anquan