Σχετικά με νεα format ήχου

Reaction score
50
Καλησπέρα
σκέφτομαι να αγοράσω ένα BD player όμως έχω κολλήσει για το αν έχει νόημα να πάρω με αναλογικές εξόδους 7.1 για ακρόαση των νέων HD format μέσω του Yamaha 650. Τα ηχεία ειναι το σετακι της Jmlab (Focal) Sib & Cub.

Μπορεί ο παραπάνω εξοπλισμός (κυρίως τα ηχεία δλδ) να αποδώσει με αισθητή διαφορά τα νέα φορματ ?

Αν όχι μην ξοδευόμαστε άδικα :114:

Δεν υπάρχει περίπτωση στο άμεσο μέλλον να γίνει αναβάθμιση AV & ηχείων :110:.

Reaction score
51
Απάντηση: Σχετικά με νεα format ήχου

Κώστα να σου πω την προσωπική άποψη χωρίς να σκέφτομαι με την λογική «τι θα μπορούσα να έχω/ ακούσω»

Εξακολουθώ να έχω στο σπίτι μου σύστημα 5.1.
Θα μπορούσα εύκολα να το κάνω 6.1 και όχι τυχαία, αλλά να βάλω πίσω κεντρικό που είναι ακριβώς της ίδιας σειράς με τα surround L & R μου. Θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ το ότι ο Yamaha μου μπορεί να μου δώσει άλλα δύο ηχεία ενεργά, ψηλά, στο πλάι της οθόνης του προβολέα......
Και όλα αυτά θα μπορούσα να τα κάνω χωρίς να χαλάσω δεκάρα τσακιστή (τα ηχεία υπάρχουν και κάθονται τυλιγμένα μέσα στην ντουλάπα μου.....)

Δεν το έκανα.....Παρόλο που υπάρχουν τα DTS ES, τα ΤΗΧ κλπ
Γιατί? Γιατί οι εταιρείες διανομής δεν έχουν κυκλοφορήσει τόσες πολλές ταινίες (ελάχιστες είναι) για αξιοποίηση των επιπλέων καναλιών.....

Τα νέα format παίζουν εντυπωσιακά. Αλλά όχι τόσο παραπάνω από τα κλασικά πολυκάναλα......
Αλλά και πάλι δεν θα με ενοχλούσε αν εξακολουθούσα να ακούω σε κλασικό 5.1 (DTS & DD) αφού:
  • οι χώροι μας δεν είναι τόσο μεγάλοι για να ακούμε τέτοιες διαφορές (εκτός κι αν έχεις dedicated room)
  • οι εντάσεις που ακούμε (λόγω σπιτιού, γειτόνων, ενισχυτή, ηχείων) δεν επιτρέπουν να ακούσουμε τόση διαφορά που να δικαιολογεί το επιπλέον κόστος
  • για να καταφέρω την μικρή διαφορά θα έπρεπε να πληρώσω αρκετά παραπάνω.......
Στην θέση σου θα έπαιρνα ένα απλό BRp για να δω τις μεγάλες διαφορές στην εικόνα, έστω και με μικρή παραχώρηση στο θέμα ήχου.....

Reaction score
6
Μεγαλύτερο νόημα θα είχε να αλλάξεις ενισχυτή.
Μην ξεχνάς ότι το dynamic range των περισσοτέρων (αν όχι όλων) BRp μέχρι τα 4-5 κατοστάρικα είναι μικρότερο ακόμα και από εκείνο του ενισχυτή που έχεις.
Ως εκ τούτου, στέλνεις μεν καλύτερης ποιότητας σήμα αλλά ταυτόχρονα το υποβιβάζεις και δεν έχεις και σπουδαίο bass management.
Όλα τα παραπάνω θα ήταν διαφορετικά αν είχες έναν A/V που θα δεχόταν τουλάχιστον LPCM.
Βέβαια αυτό δεν αποκλείει μελλοντική αναβάθμιση.
Εάν αλλάξεις ενισχυτή πάντως τα ηχεία θα ανταπεξέλθουν και θα ακούσεις διαφορά.
Θυμάμαι κάτι Pascal της Sony πως έπαιζαν με DD και πως με DVD-A. Αρκετή διαφορά.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.524
Απάντηση: Re: Σχετικά με νεα format ήχου

αν είχες έναν A/V που θα δεχόταν τουλάχιστον LPCM.
Το LPCM παιρνάει μόνο από HDMI;

Reaction score
51

Το LPCM απαιτεί HDMI, ακόμα και αν είναι HDMI 1.0
Αν θέλουμε να περάσουμε bitstream όμως, απαιτείται HDMI 1.3.

Reaction score
51

HDMI σύνδεση σε AV, Player ρυθμισμένο σε LPCM
  • Το Player διαβάζει το Dolby TrueHD ή DTS HD MA σήμα από το δισκάκι.
  • Το player ξεκλειδώνει τα TrueHD ή DTS HD σήματα και τα μετατρέπει σε LPCM (επίσης digital).
  • Το player στέλνει το LPCM σήμα στον ενισχυτή μέσω HDMI καλωδίου.
  • Ο ενισχυτής μετατρέπει το ψηφιακό LPCM σε αναλογικό (D/A απαραίτητα).
  • Ο ενισχυτής στέλνει το αναλογικό σήμα στα ηχεία.
HDMI σύνδεση στον ενισχυτή, Player ρυθμισμένο σε Bitstream
  • Το player διαβάζει Dolby TrueHD ή DTS HD MA από το δισκάκι.
  • Το player στέλνει το ασυμπίεστο σήμα στον ενισχυτή μέσω της HDMI.
  • Ο ενισχυτής ξεκλειδώνει τα TrueHD ή DTS HD.
  • Ο ενισχυτής μετατρεπει τα ψηφιακά σήματα σε αναλογικά (επίσης απαιτείται D/A).
  • Ο ενισχυτής στέλνει το αναλογικό σήμα στα ηχεία.
Multi-Channel αναλογική σύνδεση στον ενισχυτή, Player ρυθμισμένο σε Analog Output
  • Το player διαβάζει Dolby TrueHD ή DTS HD MA από το δισκάκι.
  • Το player ξεκλειδώνει το TrueHD ή DTS HD και τα μετατρέπει σε LPCM (επίσης ψηφιακό).
  • Το player μετατρεπει τα ψηφιακά σήματα σε αναλογικά (επίσης απαιτείται D/A).
  • To player στέλνει τα αναλογικά στον ενισχυτή μέσω RCA.
  • Ο ενισχυτής παραλαμβάνει το αναλογικό σήμα και το στέλνει στα ηχεία

abcd

Super Moderator
Reaction score
108.524

Μπράβο,χρήσιμος οδηγός.

Σε όλα βλέπω απαιτείτε D/A

Σε ποιότητα υπάρχουν διαφορές;

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Σχετικά με νεα format ήχου

Μπράβο,χρήσιμος οδηγός.

Σε όλα βλέπω απαιτείτε D/A

Σε ποιότητα υπάρχουν διαφορές;
Φυσικά και υπάρχουν.
Πάντα το σήμα γίνεται LPCM προτού το DAC το μετατρέψει σε αναλογικό.
Στους ενισχυτές που δέχονται κατ' ευθείαν bitstream και πάλι υπάρχει ένα decoder πριν το DAC
Άρα ψάχνεις τα specs του DAC που κάνει τη μετατροπή σε αναλογικό κατ' αρχήν και μετά όλα τα άλλα.

Reaction score
50
Re: Απάντηση: Σχετικά με νεα format ήχου

1) Σωστές παρατητήσεις, ευχαριστώ!.... και επειδή όπως είπα δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να πάω σε νέο AV και επιπλέον ηχεία (7.1) λόγω χώρου και έντασης ένα Sony 350 μάλλον θα μου έκανε την δουλειά που θέλω.

2) Πολύ καλός ο οδηγός ! ευχαριστούμε!!

3) Όντως το SACD & DVD-A μέσω αναλογικής σύνδεσης ακούγεται υπέροχα ακόμα και από αυτό το ταπείνο setup

4) και κάτι off topic, αλλά μιας και αναφέρθηκε η εικόνα, τι διαφορά μπορεί να υπάρχει σε προβολέα 576 από ένα καλό dvdp σε brp?
(To brp θα συνδεθεί και σε FullHD TV και εκεί θα υπάρχει μεγάλη διαφορά υποθέτω)

Reaction score
51
Απάντηση: Re: Απάντηση: Σχετικά με νεα format ήχου

4) και κάτι off topic, αλλά μιας και αναφέρθηκε η εικόνα, τι διαφορά μπορεί να υπάρχει σε προβολέα 576 από ένα καλό dvdp σε brp?
(To brp θα συνδεθεί και σε FullHD TV και εκεί θα υπάρχει μεγάλη διαφορά υποθέτω)

Κώστα είσαι τυχερός!! :107:
Έχω και εγώ έναν παππούλη (δεν εννοώ τον σΚαφάτο :116: ) βιντεοπροβολέα! Το InFOCUS SP5700 με 2 χιλιάδες ώρες (είμαι στην δεύτερη λάμπα ήδη).
Για πηγή έχω ένα PS3 και έχω συνδέσει με τον προβολέα μέσω component και του στέλνω μέχρι και 1080p.
Είμαι τυχερός που ο scaler του InFOCUS είναι πάρα πολύ καλός.
Αλλά όταν του πρωτοέστειλα σήμα 1080, έπαθα πλάκα, κυριολεκτικά! Μιλάμε για βελτίωση τουλάχιστον 40% στην εικόνα.
Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ευκρίνεια αλλά και σε μαύρο και σε χρώματα. Και επίσης μεγάλη διαφορά σε αρχεία .avi.
Δυστυχώς στα αγορασμένα/ νοικιασμένα DVD δεν έχω upscale στα 1080 (λόγω component) αλλά σε BR και παιχνίδια είναι απίστευτη η διαφορά!

Κώστα κάτι τελευταίο!
Ρίξε μια ματιά και στο PS3 για BRp.
Αναβαθμήσημο, ταχύτατο (ανάγνωση δίσκο BR σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τη στιγμή που τα περισσότερα BRp θέλουν κάποιες δεκάδες δευτερόλεπτα, σε σημείο να ανησυχείς....) και έχεις και μια άριστη παιχνιδομηχανή δώρο!! Μόνο οθόνη στο μηχάνημα δεν θα έχεις αλλά μικρό το κακό!!
Ό,τι χρειάζεσαι για πληροφορίες για το PS3 ρώτα!

Reaction score
50
Όλοι το ίδιο μου λένε (για το PS3) αλλά παιχνίδια δεν παίζω ούτε πρόκειται. Τα παιδιά είναι μικρά ακόμα και δεν ασχολούνται, οπότε για ποιό λόγο να δώσω τα διπλά λεφτά για PS3?

Η χρήση θα είναι μόνο για νοικιασμένες ταινίες BD & DVD.
Δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο προς το παρόν, και όταν υπάρχει γίνεται βόλτα με την μηχανή ή το ποδήλατο :116: (έχουμε και άλλα κουσούρια βλέπεις ... τώρα έχω φτάσει στην αλλη αντιπαράθεση BRp ή εξατμισούλα :142: )

Reaction score
51
Απάντηση: Re: Σχετικά με νεα format ήχου

... τώρα έχω φτάσει στην αλλη αντιπαράθεση BRp ή εξατμισούλα :142:
Πάρε BRp.
Αν η....εξατμισούλα δεν έχει καταλύτη ή προδιαγραφές ήχου, θα πρέπει να αλλάζεις εξάτμιση κάθε φορά που θα περνάς από ΚΤΕΔ ή απλά να....λαδώνεις :142:

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.255
Members
38.543