stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Το παρών θέμα αποτελεί συνέχεια του θέματος ‘’Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ’’.

4.jpg
Ας συγκρίνουμε τα βασικά specs του καλωδίου τροφοδοσίας - την ειδική αντίσταση ‘’ρ’’ , τη χωρητικότητα(C) και την επαγωγή(L) , τα οποία θεωρώ αμελητέα για τους 50 Hz και κανονικά δεν άξιζαν καν τον κόπο της όποιας περαιτέρω ανάλυσης (ενώ , όπως πολλάκις έχω αναφερθεί παίζουν ρόλο σε άλλες εφαρμογές).
Όμως ας τα υπολογίσουμε: Ρίξτε απλώς μια ματιά:
Σύγκριση χαρακτηριστικών ‘’μαγικού’’ με ‘’μαύρο’’
Υπολογισμός ‘’ρ’’ σ’ ένα κοινό καλώδιο:

Δείτε την εταιρεία που επιλέχτηκε τυχαία απλά γιατί δίνει specs RLC :εδώ

Κάνοντας τους υπολογισμούς έχουμε :
R=2,23mΩ (milliohm)/ft
1ft (foot) = 0,304 m
1m =3,28 ft
2,23mΩ /ft =0,00223 Ω/ft
0,00223 Ω/ftX 3,28 = 0,0068 Ω/m

0,0068 Ω/m Χ2 = 0.0136 Ω/2m
Φυσικά τιμή τέτοιας μικρής αντίστασης δεν μετριέται με ωμόμετρο ακόμα και ψηφιακό . Απαιτείται ειδικό όργανο, όπως αυτό πχ,που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ για την σχεδόν ακριβή εύρεση του σημείου βλάβης υπόγειου καλωδίου χωρίς να σκάβει στα κουτουρού (γέφυρας Wheatstone)

Κάνοντας τη σύγκριση των 2 καλωδίων έχουμε:
0.0232/0.0136 =1,7 φορές μικρότερη είναι η αντίσταση ,στα 2 μέτρα, του ‘’μαγικού καλωδίου, σε σχέση με το ‘’μαύρο’’ καλώδιο.

Ακόμα και το πιο πανάκριβο (δυστυχώς δεν βρήκα να δίνουν τιμές στα χαρακτηριστικά τους) να είχε κατά πολύ μικρότερη αντίσταση πάλι θα ήταν χωρίς ουσία.
Απλά αφού μιλάμε για 50 Hz η όποια μικρή διαφορά είναι σταγόνα στον ωκεανό ή όπως είπαν μερικά μέλη, σταγόνα λεμονιού σε πισίνα και να αναμένουμε ότι αυξήθηκε η οξύτητα της ή όπως συνηθίζω να λέω εγώ ‘’αν φας τραχανά με χρυσά κουτάλια θα αλλάξει η γεύση σε γιουβαρλάκια ??’’.

Η Χωρητική αντίσταση
Οπουδήποτε υπάρχουν 2 αγωγοί που διαρρέονται από ρεύμα που βρίσκονται κοντά ,αν και είναι μονωμένοι μεταξύ τους, δημιουργούν χωρητική αντίσταση

Η επαγωγική αντίσταση
Κάθε αγωγός ακόμα και πολύ μικρός σε μήκος έχει κάποια επαγωγή και άρα όταν διαρρέεται από ρεύμα φτιάχνει μαγνητικό πεδίο. Βέβαια για τα σήματα audio, πόσο μάλλον για καλώδια τροφοδοσίας 50Hz , η επαγωγική αντίσταση δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για κανονικά (μικρά) μήκη καλωδίων (αμελητέα).

Έτσι λοιπόν οποιοδήποτε μήκος καλωδίου, ενεργεί και σαν πηνίο και σαν πυκνωτής.
Είναι λοιπόν προφανές ότι θέλουμε το καλώδιο μας να έχει όσο το δυνατόν τη μικρότερη ωμική αντίσταση ώστε η απώλεια του πλάτους του σήματος να είναι η ελαχίστη και όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη Zc και μικρότερη Z
L για να εμποδίζεται απώλεια στις υψηλές συχνότητες. (Αυτό ισχύει για τα καλώδια διασύνδεσης και ειδικά για συχνότητες RF και αυτό το επιτυγχάνουμε επιλέγοντας καλώδια που χρησιμοποιούν καλή μόνωση μεταξύ των αγωγών και φυσικά εμείς να χρησιμοποιούμε το απαραίτητο μήκος του καλωδίου αλλά και κυρίως με σωστά φτιαγμένα plugs & jacks).


Τυχόν λαθάκια στους υπολογισμούς (απαιτήθηκαν πολλές μετατροπές μονάδων)αν και τους διπλοέλεγξα ‘’συγχωρούνται’’ , εκτός αν ‘’βγάζουν μάτι’’ και θα διορθωθούν.
Το ότι δεν κάνω σύγκριση με κάποιο ‘’μαύρο’’ για L-Cείναι γιατί οι κατασκευαστές δεν θεωρούν σημαντικό να αναγράψουν στα specs αυτά τα χαρακτηριστικά αφού είναι αμελητέα. Ενώ την αντίσταση ή αντί αυτής τη διατομή και το υλικό κατασκευής (το ‘’ρ’’ δηλαδή) τα αναφέρουν.

Υπάρχει κάτι που να διορθώνει το καλώδιο τροφοδοσίας;
Η απάντηση , είναι απλά ότι ένα καλώδιο ρεύματος με μικρότερη απ’ την απαιτούμενη διατομή θα έχει σίγουρα πρόβλημα.

Όμως επαρκώς μεγάλη διατομή θα κάνει άμεσα την όποια διόρθωση. Αν η μεγαλύτερη διατομή δεν διορθώσει το πρόβλημα ,τότε θα πρέπει να αναζητηθεί στο σχεδιασμό του τροφοδοτικού (θα αφιερώσω αναλυτικό άρθρο στο προσεχές μέλλον) και κανένα καλώδιο τροφοδοσίας , ‘’μαύρο’’ ή ‘’μαγικό’’ , δεν πρόκειται να βοηθήσει .

Καμιά εξωτική σχεδίαση καλωδίου, είτε με ασημένιους αγωγούς και φις ,με καλώδια πλεγμένα ή όχι , με θωράκιση ή όχι, με γείωση της θωράκισης σ’ ένα ή σε δύο σημεία, μόνωση από τεφλόν ή άλλο εξωτικό υλικό , ή οτιδήποτε άλλο (πχ ασημένια φις και ειδικές επίχρυσες ασφάλειες στον πίνακα ή στο τροφοδοτικό του highendπου αντί πχ 30 λεπτά κοστίζουν δεκάδες ευρώ!!!) δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ‘’μαύρο’’ καλώδιο παρόμοιας διατομής επειδή τάχα το ένα και μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η αντίσταση του κοινού καλωδίου σε σχέση με το ‘’μαγικό’’ είναι ‘’πολύ υψηλή’’.

Ο κατασκευαστής της της συσκευής σας, που συνοδεύεται με ‘’μαύρο’’ καλώδιο σίγουρα δίνει διατομή και λίγο μεγαλύτερη απ’ την απαιτούμενη.

Η προσγειωμένη λοιπόν τεχνική απάντηση είναι:
Καλώδιο Τροφοδοσίας σωστής διατομής , χωρίς μπλεντάζ, των 4 € αρκεί και δεν χρειάζεται τόσο ψείρισμα και το βάρος να δοθεί στο RoomTreatment και στην σωστή τοποθέτηση των ηχείων.
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203

Θωράκιση Καλωδίων διασυνδέσεως και ρεύματος

Μύθος και η θωράκιση του καλωδίου τροφοδοσίας για εξάλειψη της ΕΜΙ. Θα μου πείτε βλάπτει; Συνήθως όχι , πιθανόν κάποτε ναι γι’ αυτό και το σύνολο των καλωδίων τροφοδοσίας ηλεκτρονικών συσκευών διατίθεται χωρίς θωράκιση.

Αν το καλώδιο τροφοδοσίας έχει και θωράκιση (είτε magnetic είτε non magnetic αυτή είναι αγώγιμη) ,είτε η θωράκιση συνδέεται στα 2 άκρα είτε στην πλευρά της πρίζας (έτσι διατείνονται οι χαϊεντάδες – επειδή τάχα εξαλείφει την ΕΜΙ – που αυτή φυσικά αυτοεξαλείφεται και χωρίς θωράκιση λόγω του πρωτεύοντος του μετασχηματιστή που παίζει το ρόλο και πηνίου choke ) , ανάλογα της σχολής και ανάλογα της ηλεκτρομαγνητικής σύζευξης και κυρίως ανάλογα της εφαρμογής, το αποτέλεσμα θα είναι πάλι αμελητέο (φυσικά δεν είναι αμελητέο στα καλώδια διασύνδεσης , όπως διαφαίνεται στα ανωτέρω 2 links)).
Δείτε για λεπτομέρειες το άρθρο: Θωράκιση καλωδίων ρεύματος και διασυνδέσεων

Electro-MagneticInterference & Φερρίτες για μπλοκαρισμα της RF
Αναφέρομαι διεξοδικά και αναλυτικά στο άρθρο: Ηλεκτρομαγνητική Παρεμβολή (ΕΜΙ)
Επίλογος:
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ‘’Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ’’ συνεχίζω να τηρώ μια στάση σύγκρουσης.
Αν και ατελέσφορο – συνεχίζω, απλά και μόνο πιστεύοντας ακράδαντα, με απλοϊκή αλλά και μαθηματική ανάλυση, ότι ίσως ,στο μέλλον, αποτρέψει τον κάποιο ‘’γκουρού’’ να μπορεί να εκμεταλλεύεται αυτήν την ‘’αμάθεια’’ (δεν είναι κακό ο κάθε μουσικόφιλος να μη γνωρίζει τεχνικά θέματαειλικρινά το λέω με κάθε σεβασμό) και την όποια ανασφάλεια του για το σύστημα του και να τους αρμέγει ανελέητα το πορτοφόλι (αν πρόκειται για άτομα με πορτοφόλι κανένα πρόβλημα και καλά τους κάνει, για τους φτωχούς όμως μουσικόφιλους, υπάρχουν και πολλοί άλλοι και στο avsite που όπως διαπίστωσα έχουν κάνει παρόμοια ενημέρωση με σχετικά άρθρα).
Η επανάληψη τέτοιων άρθρων πάντα είναι εις όφελος του ανημέρωτου καταναλωτή.
Με τα σχετικά αυτά άρθρα δεν κάνω τον ‘’γκουρού’’ της ηλεκτρονικής απλά ερμηνεύω, τα των σχετικών εταιρειών λεγόμενα, σύμφωνα με τους απλούς νόμους της φυσικής και όχι της μεταφυσικής.
Επαναλαμβάνω όμως ότι ο σκοπός αυτού του άρθρου, καθώς και των παρακάτω παρατιθέμενων links είναι η ενημέρωση και σέβομαι την οποιαδήποτε επιλογή θα κάνει το κάθε μέλος μετά την ενημέρωση.

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :

Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών
Θωράκιση καλωδίων ρεύματος και διασυνδέσεων
Καλώδια μεταφοράς Αναλογικών Σημάτων Audio
Γενικά για Γειώσεις & ειδικότερα για γειώσεις Audio
Θέματα Προστασίας ανθρώπου & συσκευών


Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα:Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.579
Μηνύματα
2.864.908
Members
37.932
Νεότερο μέλος
JimmyP
Top