Σύνδεση εκουαλαιζερ σε ενισχυτή

Reaction score
1
Καλημέρα στο φόρουμ. Είμαι νέος στον χώρο και δεν έχω ιδιαίτερη γνώση σχετικά με τα ηχοσυστήματα. Αυτή την στιγμή θέλω να προσθέσω ένα εκουαλαιζερ στο ήδη υπάρχον σύστημα που αποτελείται από ενισχυτή (δικαναλο), cd player, κασετόφωνο, ράδιο καθώς και υπολογιστή. Υπάρχει επίσης και dvd το οποίο βέβαια δίνει σήμα μέσω της τηλεόρασης στον ενισχυτή. Οι συνδέσεις αυτή την στιγμή είναι aux(τηλεόραση, υπολογιστής και dvd μέσω μιας κάρτας ήχου), cd το cd player, tape το κασετόφωνο και tuner το ραδιόφωνο. Μουσική ακουω κυρίως από το cd και τον υπολογιστή, σπάνια από κασέτα και ακόμα πιο σπάνια από το ράδιο. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Αν προσθέσω εκουαλαιζερ θα μπορώ να πειράξω τον ήχο μόνο μιας πηγής; πχ cd; Ή οι ρυθμίσεις του eq θα ισχύουν για όλες τις πηγές; Πώς θα γίνει η συνδεσμολογία;
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη και συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα.

ika

News
Reaction score
16.751
έχει pre-out και power-in ο ενισχυτής σου?
δεύτερη είσοδο & έξοδο tape?
μήπως έχει processor in & out?

Με το αυτί σκοπεύεις να κάνεις τις ρυθμίσεις του EQ?

ika

News
Reaction score
16.751
Αν έχει μόνο pre out (και όχι power in) δεν μπορείς να βάλεις εκεί το EQ.
Μπορείς όμως να το βάλεις στο TAPE 2 in & out και να ενεργεί σε όλες τις πηγές.
Απλά θα πρέπει να ακούς έχοντας επιλέξει ως πηγή το ΤΑΡΕ 2 μόνιμα.

Φοβάμαι όμως πως + SUB + EQ + ρυθμίσεις με αυτί θα τα μπλέξεις τα πράγματα.
Μήπως κάτι τέτοιο πχ, είναι καλύτερη λύση.

Reaction score
1
Σ ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις και τις προτάσεις. Το sub είναι μακρινή ιδέα η οποία ίσως και να μη πραγματοποιηθεί.

TGD

Reaction score
10.539
Κάπου στο forum πωλείται ένα anti-node. Σε συνδυασμό με το sub θα κάνει αυτόματη ισοστάθμιση των χαμηλών.

ika

News
Reaction score
16.751
... Αν προσθέσω εκουαλαιζερ θα μπορώ να πειράξω τον ήχο μόνο μιας πηγής; πχ cd; Ή οι ρυθμίσεις του eq θα ισχύουν για όλες τις πηγές; Πώς θα γίνει η συνδεσμολογία;
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη και συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα.
Αν το συνδέσεις στο TAPE2 το EQ, θα επιδρά σε όποια πηγή έχεις διαλέξει από το REC selector του ενισχυτή.
Φαντάζομαι πως το EQ θα έχει bypass κουμπί, οπότε έτσι δεν θα ενεργεί όταν το επιλέγεις.
Υπήρχαν EQ με μνήμες (πχ), οπότε θα μπορούσες να φτιάξεις profile για κάθε πηγή σου.
Επίσης υπήρχαν EQ και με δυνατότητα αυτόματης ισοστάθμισης μέσω μικροφώνου.

Last edited:

Reaction score
12.543
Πρέπει να κοιτάξεις αν το equalizer σου έχει δύο βρόγχους tape ( out / in ) και αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής να βγαίνει εκτός η ισοστάθμιση για κάποια ή όλες τις εξόδους. Αν ισχύουν τα παραπάνω, τότε η μια tape out θα πάει στην είσοδο tape in του ενισχυτή ( και θα ακούς απο το equalizer ενεργοποιώντας το tape monitor ) και η δεύτερη tape out θα πάει στο κασετόφωνο, ώστε να παίρνει σήμα για εγγραφή ( και αν το equalizer έχει τη δυνατότητα που είπα παραπάνω για να βγαίνει εκτός η ισοστάθμιση για κάποια έξοδό του ) με ή χωρίς την επίδραση του eq.

Reaction score
1
Denon pma 1500r. Εκουαλαιζερ δεν υπάρχει ακόμα. Σκέφτομαι pioneer gr777, sh ge 70-90 ή αν είναι σούπερ τυχερός που αμφιβάλλω denon de680-700.
Ποιός είναι ο ενισχυτής ;
Denon pma 1500r. Εκουαλαιζερ δεν υπάρχει ακόμα. Σκέφτομαι pioneer gr777, sh ge 70-90 ή αν είναι σούπερ τυχερός που αμφιβάλλω denon de680-700.

ika

News
Reaction score
16.751
Δεν είναι πολλά τα λεφτά στο hifishark/ebay για κάποια από τα EQ?

Last edited:

Reaction score
1
Δεν είναι πολλά τα λεφτά στο hifishark/ebay για κάποια από τα EQ?
Δυστυχώς έχουν ανέβει και δεν ξέρω τον λόγο. Κάποια στιγμή θα βρω κάτι στο ebay/markplaats

Reaction score
3.531
Πολύ καλός ενισχυτής και από τα καλά μηχανήματα της Denon. ,Θεωρώ μια προσθήκη eq μάλλον θα χαλάσει τον χαρακτήρα του μηχανήματος. Δώσε μας λίγο πιο πολλά στοιχεία από το σύστημα σου, όπως για παράδειγμα τι ηχεία έχεις και βεβαίως τι είναι αυτό που σου λείπει τώρα από τον ήχο και πιστεύεις ότι θα το πετύχεις με το EQ.

Reaction score
1
Πολύ καλός ενισχυτής και από τα καλά μηχανήματα της Denon. ,Θεωρώ μια προσθήκη eq μάλλον θα χαλάσει τον χαρακτήρα του μηχανήματος. Δώσε μας λίγο πιο πολλά στοιχεία από το σύστημα σου, όπως για παράδειγμα τι ηχεία έχεις και βεβαίως τι είναι αυτό που σου λείπει τώρα από τον ήχο και πιστεύεις ότι θα το πετύχεις με το EQ.
Πέρα από το εφετζιδικο της υπόθεσης 😛 δεν μπορώ να προσδιορίσω τι λείπει. Ισως λίγο μπάσο; Απλώς ακούω αλλιώς τον ήχο απ' ότι πριν. Βέβαια πριν χρησιμοποιούσα έναν technics suv4 οπότε είναι η μέρα με τη νύχτα. Το σύστημα είναι ενισχυτής denon 1500r, cd denon 1500rw, tape teac v680, tuner luxman t353. Από υπολογιστή παίρνω σύνδεση από μια εξωτερική κάρτα ήχου soundblaster g6. Ο χώρος είναι ένα μικρό δωμάτιο, δεν θεωρώ ότι έχει καλή ακουστική αλλά δεν γνωρίζω και από ηχητική διαρρύθμιση ούτως η άλλως. Τα ηχεία θέλουν οπωσδήποτε αλλαγή, είναι τα tannoy mercury m1. Αλλά δεν ξέρω σε τι ηχεία να κινηθώ. Θα ήθελα τριών δρόμων και να μπορώ να τα κάνω biwiring εφόσον το επιτρέπει ο ενισχυτής. Αργότερα αν μπορούσα να κερδίσω λίγο χώρο ίσως ένα sub. Αυτά...

ika

News
Reaction score
16.751
Λογικό είναι με ηχεία βιβλιοθήκης να σου λείπει μπάσο. Αλλά σε μικρό δωμάτιο, ίσως ένα sub παραγεμίσει τα μπάσα.
Τι σου εξασφαλίζει πως με bi-wiring θα έχεις αυτό που θες?
Το μόνο σίγουρο είναι τα νέα επιπλέον καλώδια που θα χρειαστείς.
Τα υπόλοιπα τα βλέπεις μετά την αγορά των καλωδίων.

Με το αυτί δεν μπορείς να ρυθμίσεις σωστά έναν επεξεργαστή ήχου πχ EQ.
Θες κάποιον που το κάνει αυτόματα.

Έχω φίλο που πήρε EQ και έχει τα ποτενσιόμετρα σε V, όταν του λέω πως δεν είναι σωστό μου λέει "αφού έτσι μ' αρέσει".
Περί ορέξεως....

Ο 1500R έχει ρυθμιστικό μπάσων, δεν αρκεί?

Reaction score
12.543
Πέρα από το εφετζιδικο της υπόθεσης 😛 δεν μπορώ να προσδιορίσω τι λείπει. Ισως λίγο μπάσο; Απλώς ακούω αλλιώς τον ήχο απ' ότι πριν. Βέβαια πριν χρησιμοποιούσα έναν technics suv4 οπότε είναι η μέρα με τη νύχτα. Το σύστημα είναι ενισχυτής denon 1500r, cd denon 1500rw, tape teac v680, tuner luxman t353. Από υπολογιστή παίρνω σύνδεση από μια εξωτερική κάρτα ήχου soundblaster g6. Ο χώρος είναι ένα μικρό δωμάτιο, δεν θεωρώ ότι έχει καλή ακουστική αλλά δεν γνωρίζω και από ηχητική διαρρύθμιση ούτως η άλλως. Τα ηχεία θέλουν οπωσδήποτε αλλαγή, είναι τα tannoy mercury m1. Αλλά δεν ξέρω σε τι ηχεία να κινηθώ. Θα ήθελα τριών δρόμων και να μπορώ να τα κάνω biwiring εφόσον το επιτρέπει ο ενισχυτής. Αργότερα αν μπορούσα να κερδίσω λίγο χώρο ίσως ένα sub. Αυτά...
Φίλε μου, πέραν του ηχείου, το δωμάτιο το ίδιο είναι σε θέση να σου κάνει μεγάλη ζημιά. Το είδα στη πράξη, όταν πήρα μικρόφωνο μετρήσεων και είδα στην οθόνη του υπολογιστή μου τί πραγματικά συμβαίνει στον χώρο μου. Γι'αυτό και σε ρώτησα πως σκοπεύεις να ρυθμίσεις το EQ. Πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορείς να προσθέσεις μπάσο ( απλά θα σπαταλήσεις ισχύ του ενισχυτή και πιθανώς θα κάψεις και κανένα tweeter λόγω πιθανού κλιπαρίσματος ), πρέπει να έχεις σαφή εικόνα για το που πάσχει ο ήχος σου μέσα στο χώρο σου, όπως ειπώθηκε, δεν μπορείς και δεν πρέπει να το ρυθμίσεις με το αυτί.
Στο δικό μου σύστημα που λειτουργεί μέσα σε σχεδόν τετράγωνο χώρο, έχω τρία στάσιμα τα οποία οδηγούν σε σχεδόν ανύπαρκτα μπάσα ( κάτω δηλαδή απο τους 200 κύκλους ). Όταν - επειδή έχω περίσσευμα ισχύος - εξανάγκασα το σύστημα να αφήσει να ακουστούν τα όποια μπάσα επιτρέπει ο χώρος να ακουστούν ( δηλαδή, υποβίβαση κατά έως και 10db των υπόλοιπων περιοχών χωρίς να ανεβάσω τα μπάσα ), τότε κατάλαβα τί έχανα τόσο καιρό.
Η λύση είναι subs με μηχάνημα το οποίο θα διαχειρίζεται την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα ( να τα φέρνει σε ισορροπία με τους δορυφόρους ) και κατά προτίμηση κατόπιν φροντίδας του χώρου. Και πάντα, συμβουλευόμενος μετρητικό μικρόφωνο ( π.χ. umik ) και όχι τα αυτιά σου.

Reaction score
1
Λογικό είναι με ηχεία βιβλιοθήκης να σου λείπει μπάσο. Αλλά σε μικρό δωμάτιο, ίσως ένα sub παραγεμίσει τα μπάσα.
Τι σου εξασφαλίζει πως με bi-wiring θα έχεις αυτό που θες?
Το μόνο σίγουρο είναι τα νέα επιπλέον καλώδια που θα χρειαστείς.
Τα υπόλοιπα τα βλέπεις μετά την αγορά των καλωδίων.

Με το αυτί δεν μπορείς να ρυθμίσεις σωστά έναν επεξεργαστή ήχου πχ EQ.
Θες κάποιον που το κάνει αυτόματα.

Έχω φίλο που πήρε EQ και έχει τα ποτενσιόμετρα σε V, όταν του λέω πως δεν είναι σωστό μου λέει "αφού έτσι μ' αρέσει".
Περί ορέξεως....

Ο 1500R έχει ρυθμιστικό μπάσων, δεν αρκεί?
Έχει και με μεγάλο εύρος, είναι αρκετά καλό όπως και τα πρίμα. Σίγουρα και τα καλούπια παίζουν ρόλο..τώρα έχω κάτι ατερματιστα της σειράς. Όταν θα πάρω ηχεία σίγουρα θα πάρω νέα καλώδια. Το biwiring περισσότερο από περιέργεια μιας και δεν είχα ποτέ ενισχυτή/ηχεία να το υποστηρίζουν. Ο 1500 υποστηρίζει biwiring απ' ότι είδα.

ika

News
Reaction score
16.751
... Σίγουρα και τα καλούπια παίζουν ρόλο...
καλώδια
:dance2: :gamer::drinks:

Όλοι οι ενισχυτές κάνουν bi-wiring, το ηχείο πρέπει να το υποστηρίζει.
Μάλλον μπερδεύεις την δυνατότητα bi-wiring με τα δύο ζεύγη ηχείων που παίρνει ο ενισχυτής.
Απλά μια διακλάδωση είναι στον ενισχυτή με ένα διακόπτη, κυρίως για 2 σετ ηχείων. Γίνεται πάντως και b-w έτσι.
Το b-w γίνεται και με μία έξοδο ηχείου στον ενισχυτή, με ένα καλώδιο 2->4

Δεν κάνεις μια ερώτηση αν μπορείς να δοκιμάσεις αυτό πριν αρχίσεις πειράματα με ισοστάθμιστές?
Έχει όσο τα EQ και μπορείς να πουλήσεις μετά τα Μ1 αν σου αρέσουν τα Μ4.

Last edited:

Reaction score
12.543
Έχει και με μεγάλο εύρος, είναι αρκετά καλό όπως και τα πρίμα. Σίγουρα και τα καλούπια παίζουν ρόλο..τώρα έχω κάτι ατερματιστα της σειράς. Όταν θα πάρω ηχεία σίγουρα θα πάρω νέα καλώδια. Το biwiring περισσότερο από περιέργεια μιας και δεν είχα ποτέ ενισχυτή/ηχεία να το υποστηρίζουν. Ο 1500 υποστηρίζει biwiring απ' ότι είδα.
Χμ.. Και τα δικά μου ηχεία, λένε ότι κατεβαίνουν στους 28 ή 30 κύκλους +-3db. Αν σου δείξω το διάγραμμα των μετρήσεων, θα γελάσεις και θα κλάψεις. Εκεί που μπορεί να τοποθετηθεί ένα ηχείο, συνήθως ο χώρος τα κάνει μαντάρα και το αντίστροφο, εκεί που ο χώρος επιτρέπει αναπαραγωγή μπάσου, δεν μπορείς να βάλεις το ηχείο. Και γι'αυτό, κάποιοι βάζουν subs εκεί που επιτρέπει ο χώρος, τους δορυφόρους εκεί που θέλουν, ρυθμίζουν για να συνεργάζονται όλα σωστά και ακούνε μουσικούλα.

Το biwiring το έχω δοκιμάσει, ακόμα και με kimber 8tc, audioquest indigo +. Δεν κάνει τίποτα απολύτως. Υπό προϋποθέσεις θα βοηθούσε η διενίσχυση ( με τη προϋπόθεση δηλαδή ότι οι ενισχυτές θα έπαιζαν κροσαρισμένοι, δηλαδή συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων ο καθένας, ανάλογα τη συχνοτική περιοχή που θα εξυπηρετούσε, αν δηλαδή θα οδηγούσε γούφερ ή tweeter ).

Αντί να πας σε equalizer, σου προτείνω να μαζέψεις χρήμα για subs και ένα μηχανάκι για bass management ( το οποίο μπορεί να κάνει και ισοστάθμιση, π.χ. minidsp 2x4 ) έτσι ώστε ο ενισχυτής σου να οδηγεί τα κυρίως ηχεία και τα subs ούτως ή άλλως θα έχουν ενσωματωμένο ενισχυτή ( ενεργά ). Για τη ρύθμιση, είτε θα αγοράσεις μικρόφωνο και θα λιώσεις στις μετρήσεις ή θα φέρεις μάστορα να σου προτείνει λύσεις και να στα καλιμπράρει.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.888
Members
38.515
Νεότερο μέλος
Alebut