Σύστημα δοκιμής ηχείων - ενισχυτών, βασισμένο στο miniDSP

Reaction score
1
Καλησπέρα σε όλους, και Καλές Απόκριες!
Εδώ και καιρό προσπαθούσα να οργανώσω στο μυαλό μου ένα τρόπο να μπορώ να κάνω Α/Β δοκιμές ηχείων και ενισχυτών εύκολα, με το γύρισμα ενός διακόπτη, για πιο εύκολη σύγκριση σε σχέση με τον κλασσικό "ακρόαση - αλλαγή ηχείων/ενισχυτή - ακρόαση". Βασικό ζητούμενο να μπορεί να προσαρμόζεται η ένταση έτσι ώστε να αντισταθμίζονται διαφορές της ευαισθησίας των ηχείων - και αντίστοιχα της έντασης των ενισχυτών υπό δοκιμή - διότι όταν κάτι ακουστεί πιο δυνατά το αυτί μας μπερδεύεται και νομίζει (συνήθως) ότι είναι και καλύτερο. Προχθές που παρήγγειλα το miniDSP - miniDIGI, σε αντικατάσταση του προηγούμενου που μου... κατέσχεσε (!) ο κουμπάρος μου, συνειδητοποίησα ότι είναι μάλλον έυκολο με το miniDSP. Και εξηγούμαι:

1. Σύστημα δοκιμής ηχείων: Με δύο ενισχυτάκια TA2024 απ'το eBay (πάμθφηνα, μαζί και τα δύο 10 Ευρώ!), θα φτιάξω ένα τετρακάναλο ενισχυτή, 1 στέρεο ζεύγος για κάθε ζευγάρι ηχείων υπό δοκιμή. Το miniDSP στέλνει το stereo σήμα σε δύο ζεύγη στο ενισχυτάκι αυτό, με την φοβερή ευκολία ότι μπορώ να ρυθμίσω το gain ανά κανάλι, έτσι ώστε να αντισταθμίζω τις διαφορετικές ευαισθησίες των ηχείων (pink noise, μέτρηση SPL με μετρητικό μικρόφωνο, ρύθμιση gain). Με ένα διακόπτη στον ενισχυτή θα μπορώ να επιλέγω ηχεία Νο1 ή Νο2 άμεσα.

2. Σύστημα δοκιμής ενισχυτών: Πάλι το miniDSP στέλνει 2 ζεύγη stereo στους 2 υπό δοκιμή ενισχυτές, οι έξοδοι των οποίων θα πηγαίνουν σε ένα κουτάκι - διακόπτη, ο οποίος θα κατευθύνει ένα από τα δύο σήματα κάθε φορά σε ένα μόνο ζεύγος ηχείων. Άρα η μόνη παράμετρος που θα αλλάζει με το γύρισμα του διακόπτη θα είναι ο ενισχυτής και τίποτε άλλο.

Καλά ως εδώ; Ελπίζω να μην έχει κάποιο μεγάλο λάθος ο συλλογισμός μου, και θέλω τη γνώμη σας, όπως και τη βοήθειά σας... Δεν είμαι ηλεκτρονικός, και το μεγάλο μου πρόβλημα στο να υλοποιήσω τα παραπάνω είναι... οι διακόπτες! Ξέρω τι θέλω να κάνουν, αλλά δεν ξέρω πως να τους βρω, το όνομά τους. Ψάχνω εδώ και δύο μέρες στο internet αλλά δεν ξέρω πως να ψάξω...
Χρειάζομαι
1. Ένα διακόπτη που να παραλαμβάνει 2 stereo σήματα, και να στέλνει είτε το Α, είτε το Β, είτε και τα δύο Α+Β (το τελευταίο δεν χρειάζεται για testing ηχείων, χρειάζεται μόνο για να μπορεί το τετρακάναλο ενισχυτάκι να χρησιμοποιηθεί ως... τετρακάναλο!)
2. Ένα διακόπτη που να παραλαμβάνει 2 stereo εξόδους ηχείων από τους υπό δοκιμή ενισχυτές, και να στέλνει μόνο ένα τη φορά. Ο συγκεκριμένος διακόπτης θα πρέπει να μπορεί να χειριστεί λίγο μεγαλύτερα ρεύματα αφού θα παρεμβάλλεται μεταξύ ενισχυτή και ηχείων, αν και δε φαντάζομαι ότι θα κάνω δοκιμές με τέρμα γκάζια. Επιπλέον θα πρέπει να είναι break-before-make, για να μην έρχονται ποτέ σε επαφή ούτε στιγμιαία οι έξοδοι των δύο ενισχυτών.

Ελπίζω να μη σας έπρηξα βραδιάτικα. Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο, και πραγματικά χρειάζομαι τη βοήθειά σας για τα διακοπτάκια.
Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Βαγγέλης

Reaction score
5.722
Νομίζω οτι δεν ειναι σωστό αυτό που θες να κανεις διότι απλα βάζεις και άλλους παράγοντες (καλώδια , διακόπτες , κλπ ) στο σήμα .
Μήπως θα ήταν πιο εύκολο με έναν ενίσχυτη και ένα ντεσιμπελομετρο για τη Στάθμη του σήματος να ξεμπερδευεις ?

Reaction score
1
Μέχρι τώρα αυτό ακριβώς έκανα, απλά επειδή τα δικά μου αυτιά δεν είναι και πολύ εκπαιδευμένα, μέχρι να αλλάξω από το ένα ζεύγος ηχείων στο άλλο ή από τον ένα ενισχυτή στον άλλο "ξεχνάω" τις λεπτομέρειες, και αν η διαφορά δεν είναι έντονη, μπερδεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς μου αρέσει - δε μου αρέσει στο κάθε σύστημα. Γι' αυτό σκέφτηκα όλη αυτή την ιστορία, για να είναι άμεση η αλλαγή. Έχεις δίκαιο ότι υπεισέρχονται πλέον κι άλλοι παράγοντες, κυρίως ο διακόπτης, αλλά εδώ το ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη απόδοση ενός συστήματος αλλά η σύγκριση, οπότε ότι αλλαγή στην ποιότητα έχεις με τα παρεμβαλλόμενα υλικά την έχεις εξίσου και στα δύο συστήματα.

Reaction score
5.722
Δεν ειναι τοσο απλό οπως το λες .
Εαν δεν ειναι η απόλυτη απόδοση του συστήματος το ζητούμενο , τότε γιατί να μπεις σε αυτή την διαδικασία ?
Κάτσε άκου την μουσικουλα σου και απόλαυσε το πχ διαβάζοντας κάτι Χωρίς να ασχολεισε με την απόδοση του συστήματος σου.

Reaction score
1
Με αυτή τη λογική το diy και ο πειραματισμός δεν έχουν νόημα... Η χαρά του παιχνιδιού είναι ο κύριος λόγος. Anyway, μήπως έχεις ιδέα πως θα μπορούσα να ψάξω τέτοιους διακόπτες;

Reaction score
5.722
Δεν έχω σχέση με το DIY .
Απλα όταν παίζουμε με ηχεία εμείς βάζουμε ένα σωστό συστηματακι (ενισχυτων πηγών καλώδια ) και απλα αλλάζουμε τις μπορνες στα ηχεία ίδιας αξίας , ακούγοντας εναλλάξ το ίδιο κομμάτι .
Στην ίδια ένταση πάντα .
Τοσο απλο ειναι .
Οταν μας κάνει εντύπωση ένα ηχείο , το βάζουμε απέναντι σε πιο ακριβό και πάντα έτσι βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα .

Reaction score
29.810
http://www.ebay.com/sch/i.html?_fro...+switches.TRS0&_nkw=speaker+switches&_sacat=0
Ψάξε εδώ κάτι μπορεί να βρείς, αλλά δύσκολο να έχει 2 διπλές εισόδους για να συνδέσεις δύο ενισχυτές. Ασε που είναι και επικίνδυνο.
Το brake before make, είναι σωστό αλλά δύσκολα θα βρείς. Αυτό που χρειάζεσαι μπορεί να γίνει με relays και έλεγχο αυτών , ώστε να είναι όντως bbm. Αν ξέρεις κάποιον ηλεκτρονικό μπορείς να του ζητήσεις να σου το φιάξει, δεν είναι πολύ δύσκολο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
[QUOTE="diaudio, post: 1935429, member: 30864" Anyway, μήπως έχεις ιδέα πως θα μπορούσα να ψάξω τέτοιους διακόπτες;[/QUOTE]
Αυτό που ζητάς δεν είναι διακόπτης, ο οποίος κατά βάση έχει θέση εντός και εκτός μόνο, αλλά μεταγωγέας. Από εκεί και πέρα μένει να βρεις πόσες θέσεις και πόσες επαφές θέλεις να έχει.
Ας πούμε ένας μεταγωγές δύο θέσεων και δύο επαφών είναι κατάλληλος για να συγκρίνεις δύο εισόδους δίνοντας σε μία έξοδο.
Δες ένα παράδειγμα..
http://www.katoumas.gr/products/detail/79/flypage/1213?sef=hcfp

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Όσον αφορά το τεστ ηχείων, χρειάζεσαι 1 διακόπτη ON/OFF στην τροφοδοσία Power του κάθε ενισχυτή. Έτσι όταν θέλεις να παίξεις τα ηχεία Α θα ανοίγεις μόνο τον ενισχυτή Α κτλ.

Όσον αφορά το τεστ εναλλαγής ενισχυτών, με το ίδιο ζεύγος ηχείων, χρειάζεσαι ένα διακόπτη εναλλαγής ηχείων σαν αυτό, τον οποίο θα συνδέσεις ανάποδα, βλέπε σχεδιάγραμμα.

Amp switch.jpg

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν θα πρέπει ποτέ να έχεις ON από το switch και τους δύο ενισχυτές ταυτόχρονα.

Υπόψην ότι κάποιοι class-D ενισχυτές καίγονται, αν δεν έχουν φορτίο στην έξοδό. Οι 2024 δεν νομίζω ότι έχουν τέτοιο πρόβλημα, αλλά καλό είναι να το ελέγξεις πριν προχωρήσεις.

Reaction score
29.810
Χάρη θέλει να έχει δύο ενισχυτές και δύο ζεύγη ηχεία. Και εδώ είναι το πρόβλημα , ότι μπορεί εύκολα να κάνει λάθος και να βρεθούν ταυτόχρονα δύο ενισχυτές ανοιχτοί με φορτίο ο ένας τον άλλο.Γι αυτό και μιλάει για brake before make.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Γιάννη, το τεστ των δύο ενισχυτών με δύο ηχεία το αναφέρω στην πρώτη περίπτωση.

Αν θέλει να κάνει ταυτόχρονα τεστ εναλλαγής και ενισχυτών και ηχείων τότε μπορεί να βάλει 2 διακόπτες σαν τον παραπάνω σε σειρά, ο πρώτος θα είναι συνδεδεμένος ανάποδα και θα κάνει την εναλλαγή των ενισχυτών (βλέπε σχεδιάγραμμα) και ο δεύτερος θα είναι συνδεδεμένος κανονικά (όπως αναγράφεται στην πλάτη του switch) και από εκεί θα κάνει την εναλλαγή των ηχείων.

Oι διακόπτες ON/OFF που έχουν τα switch είναι Brake before make.

Reaction score
313
...απλά επειδή τα δικά μου αυτιά δεν είναι και πολύ εκπαιδευμένα, μέχρι να αλλάξω από το ένα ζεύγος ηχείων στο άλλο ή από τον ένα ενισχυτή στον άλλο "ξεχνάω" τις λεπτομέρειες, και αν η διαφορά δεν είναι έντονη, μπερδεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς μου αρέσει - δε μου αρέσει στο κάθε σύστημα...
Δεν έχει σχέση με τα αυτιά σου - που μια χαρά εκπαιδευμένα είναι! ;)
Έχει σχέση με αυτό που ονομάζεται "ακουστική μνήμη". Όση από δαύτη και να διαθέτεις, δε θα καταλήγεις σε ασφαλή συμπεράσματα, παρά μόνο στο..."περίπου". o_O
Το εγχείρημά σου (θα το καταφέρεις, βρε!), θα είναι απείρως πιο "ασφαλές" για ακουστικές εκτιμήσεις! :thumbsup:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.245
Members
38.542
Νεότερο μέλος
v.angelos