ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

Reaction score
283
φιλοι μου καλημερα. ειμαι σχετικα καινουργιος στο φορουμ και θα ηθελα την γνωμη σας.στο εξης, εχω τα chario pegasus δαπεδου σε ενα χωρο μηκος 7μετρα και πλατος 3μετρα, και εχουν τοποθετηθει στα 1,40 απο τους πισω τοιχους και απο τους πλαινους τοιχους 40 εκατοστα περιπου ετσι η αποσταση μεταξυ τους ειναι λαμβανοντας τα 2 τουιτερ, 1,98μετρα.Ερωτω η αποσταση αυτη ειναι καλη η πρεπει να τα ανοιξω πιο πολυ η το αντιθετο,ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.949
Δύσκολο δωμάτιο, λόγω ισότητας πλάτους και ύψους. Κι εγώ έτσι θα τα έστηνα.

Reaction score
4
Μια και πιασαμε το θεμα της τοποθετησης.
Μια ερωτηση και απο εμενα.
Σε συστημα με δυο ηχεια , που μπαινει το sub?
Ο χωρος ειναι 5 μετρα ο τοιχος με τα ηχεια και 3,5 ο αλλος.

Reaction score
80
Με δεδομένο το συγκεκριμένο πλάτος του χώρου σου δεν έχεις και πολλές επιλογές.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να πειραματισθείς με την απόσταση των ηχείων από τους πίσω τοίχους. Εάν έχεις ήδη πειραματισθεί ή εάν έχεις μικρά περιθώρια μετακίνησης πειραματίσου με την θέση ακρόασης η οποία είναι κρίσιμη.

Ποιά είναι η απόσταση σου απο τα ηχεία ;

Reaction score
80
(1) Θεωρητικά θα μπορύσες να το βάλεις σε γωνία ώστε να ενισχύονται και οι τρείς ιδιοσυχνότητες του χώρου. Η άποψη αυτή δεν χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως απο πολλούς αλλά μπορείς να την δοκιμάσεις.

(2) Η τοποθέτηση του sub στην μέση ενός τοίχου ( κατά προτίμηση αυτού όπου βρίσκονται τα κύρια ηχεία ) είναι μία δημοφιλής εκδοχή.

Γενικά δεν υπάρχουν σίγουρες συνταγές. Πολλά τα υλικά της συνταγής ( διαστάσεις χώρου, έπιπλα, ρύθμιση sub, κλπ ) και θέλει προσοχή στο μαγείρεμα..

Reaction score
4
Το προβλημα μου ξεκιναει στο οτι δεν μπορω να το βαλω στην μεση του τοιχου των ηχειων γιατι εχω επιπλα και δεν χωραει.

Απο την αλλη με εχει προβληματισει το αν θα μπει σε καποια γωνια ,αν γινεται πιο αισθητο απο την μια πλευρα και μου χαλαει την στερεοφωνικη εικονα.

Thanks

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.773
Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο? δε γίνεται φιλαράκι...

Reaction score
8
μια απλη πρακτικη λυση, αλλα οχι απολυτη, ειναι τοποθετουμε το σαμπ στην θεση ακροασης με ενα κομματι πλουσιο σε χαμηλες και παμε στα πιθανα σημεια τοποθετησης, βαζουμε το αυτι μας και σε οποια θεση ακουγεται καλυτερα, εκει το τοποθετουμε.
Οσο πιο χαμηλες ειναι οι συχνοτητες, τοσο πιο δυσκολο ειναι να εντοπιστουν και ετσι μαλλον δυσκολο να καταλαβεις απο που προερχονται. Εξαρταται βεβαια και σε πια συχνοτητα κοβεις το σαμπ.
Γραψε επισης ποια ηχεια, ποιο σαμπ και ποιον ενισχυτη χρησιμοποιεις για παραιτερω πληροφοριες.

Reaction score
4
μια απλη πρακτικη λυση, αλλα οχι απολυτη, ειναι τοποθετουμε το σαμπ στην θεση ακροασης με ενα κομματι πλουσιο σε χαμηλες και παμε στα πιθανα σημεια τοποθετησης, βαζουμε το αυτι μας και σε οποια θεση ακουγεται καλυτερα, εκει το τοποθετουμε.
Οσο πιο χαμηλες ειναι οι συχνοτητες, τοσο πιο δυσκολο ειναι να εντοπιστουν και ετσι μαλλον δυσκολο να καταλαβεις απο που προερχονται. Εξαρταται βεβαια και σε πια συχνοτητα κοβεις το σαμπ.
Γραψε επισης ποια ηχεια, ποιο σαμπ και ποιον ενισχυτη χρησιμοποιεις για παραιτερω πληροφοριες.
Αυτο θα κανω Θαναση απλα δεν το εχω ακομη το sub στα χερια μου για να πειραματιστω και για αυτο οι αποριες μου.
Τα ηχεια ειναι τα Klipsch RB-61 μαζι με τον Trends και το sub ειναι το Yamaha YST-SW515.

Thanks

Reaction score
8
Ολο το συστημα ειναι μια πολυ καλη επιλογη με αριστο λογω τιμης προς αποδοση.
Γνωμη μου λογω της σχετικα μικρης ισχυος του ενισχυτη, να κοψεις τις συχνοτητες κατω απο τα 80 χερτζ απο τα ηχεια και να τα στειλεις στο υπογουφερ.
Αυτο για δυο λογους 10ν ο ενισχυτης θα απαλλαχτει απο το ενεργοβορο φορτιο των χαμηλων και θα οδηγησει πιο ανετα το υπολοιπο φασμα στα ηχεια και 2ον τα μεγαφωνα των χαμηλων επισης θα δουλεψουν πιο ανετα με μεγαλυτερες αντοχες και με σαφη βελτιωση και στην ποιοτητα του ηχου.

Υ.Γ. Το σαμπγουφερ κορυφαιο για την κατηγορια του, αν θυμαμαι καλα εχει κατι λαστιχα που πανε στα ποδια του ηχειου, τα οποια πρεπει να μπουν οπωσδηποτε ειδαλλως σε καποιες συχνοτητες το σαμπ τριζει, πραγμα που δεν ειναι δικο του προβλημα.

Reaction score
4
Ολο το συστημα ειναι μια πολυ καλη επιλογη με αριστο λογω τιμης προς αποδοση.
Γνωμη μου λογω της σχετικα μικρης ισχυος του ενισχυτη, να κοψεις τις συχνοτητες κατω απο τα 80 χερτζ απο τα ηχεια και να τα στειλεις στο υπογουφερ.
Αυτο για δυο λογους 10ν ο ενισχυτης θα απαλλαχτει απο το ενεργοβορο φορτιο των χαμηλων και θα οδηγησει πιο ανετα το υπολοιπο φασμα στα ηχεια και 2ον τα μεγαφωνα των χαμηλων επισης θα δουλεψουν πιο ανετα με μεγαλυτερες αντοχες και με σαφη βελτιωση και στην ποιοτητα του ηχου.

Υ.Γ. Το σαμπγουφερ κορυφαιο για την κατηγορια του, αν θυμαμαι καλα εχει κατι λαστιχα που πανε στα ποδια του ηχειου, τα οποια πρεπει να μπουν οπωσδηποτε ειδαλλως σε καποιες συχνοτητες το σαμπ τριζει, πραγμα που δεν ειναι δικο του προβλημα.
Φιλε Θαναση οπως παντα :622:
Θα δοκιμασω ακριβως οτι μου εγραψες.

Thanks!!

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
φιλοι μου καλημερα. ειμαι σχετικα καινουργιος στο φορουμ και θα ηθελα την γνωμη σας.στο εξης, εχω τα chario pegasus δαπεδου σε ενα χωρο μηκος 7μετρα και πλατος 3μετρα, και εχουν τοποθετηθει στα 1,40 απο τους πισω τοιχους και απο τους πλαινους τοιχους 40 εκατοστα περιπου ετσι η αποσταση μεταξυ τους ειναι λαμβανοντας τα 2 τουιτερ, 1,98μετρα.Ερωτω η αποσταση αυτη ειναι καλη η πρεπει να τα ανοιξω πιο πολυ η το αντιθετο,ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Φίλε μου, εδώ και δύο χρόνια έχω χώρο που μοιάζει (8,70 x 3,15) οπότε σου λέω τις δικές μου περιπέτειες και ελπίζω να βοηθήσουν.

1. Ο χώρος είναι όντως δύσκολος, αλλά έχει και μερικά καλά.
2. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν σαφώς το μικρό του πλάτος διότι:
α) δεν με άφηνε να ανοίξω τα ηχεία όσο ήθελα, και
β) η πρώτη ανάκλαση στην σκληρή ανακλαστική επιφάνεια του πλάγιου τοίχου, έκανε τα πάντα μαντάρα.
3. Η αντιμετώπιση του τελευταίου σημείου με παρεμβολή όρθιων απορροφητικών κυλίνδρων μεταξύ ηχείου και σημείου πρώτης ανάκλασης κάνει κυριολεκτικά θαύματα. Βέβαια το θέμα είναι πως θα κάνεις τους τελευταίους αισθητικά αποδεκτούς. Επίσης η τοποθέτηση μόνο δύο που θα κόβουν τις πρώτες ανακλάσεις από τους πλησιέστερους στο κάθε ηχείο τοίχους είναι μισή δουλειά (άντε, τα 2/3). Χρειάζονται άλλοι δύο (ή πιθανώς καλύτερα κάποιου είδους πιο φαρδύ ντιφιούζερ) για τις πρώτες ανακλάσεις στους απέναντι τοίχους. (Υποθέτω βέβαια ότι με τόσο μικρό πλάτος, δυστυχώς δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες στους πλάγιους τοίχους).
4. Η απόσταση που αναφέρεις των 40cm από το πλάι σε εμένα, και με τρία διαφορετικά σετ ηχείων έπεφτε λίγη (αφύσικη ενίσχυση μπάσου). Κατέληξα στα 62 με 73 cm (αναφορά ο άξονας των μεγαφώνων), συμβιβάζοντας αναγκαστικά την απόσταση των ηχείων. Αν μπορούσα θα απομακρυνόμουν ακόμα περισσότερο από το πλάι.
5. Το bass reflex των pegasus, πυροβολάει προς τα κάτω; Το λέω διότι:
α) Τα ηχεία με το bass reflex μπροστά έπεξαν καλύτερα (πολύ) στα 3.5+ μέτρα από τον πίσω τοίχο (που είναι η ενιαία με το σαλόνι κουζίνα, βλέπε γιγαντιαίο ντιφιούζερ) και στους 68-73 πόντους από τους πλαϊνούς. Πλεονέκτημα: ασύγκριτα καλύτερος αέρας οργάνων και βάθος εικόνας (αλλά και καθαρό μπάσο). Κρίσιμη εδώ η θέση ακρόασης, πειραματίσου.
β) Τα ηχεία με το bass reflex πίσω αντίθετα, άδειαζαν απελπιστικά από μπάσο και σώμα σε αυτή τη θέση. Έτσι ο χώρος ακρόασης "αντιστράφηκε". Τα ηχεία τοποθετήθηκαν στους 96 πόντους από τον τοίχο απέναντι από την κουζίνα και στους 63 από το πλάι. Θάλεγα ότι αυτή η θέση ήταν μονόδρομος.
γ) Το τρίτο ζευγάρι που είναι ακουστικές αναρτήσεις με οκτάιντσα, συν σαμπ και αποκοπή στους 60-65 Hz, παίζει καλά στην θέση 5α, με το σάμπ στην μέση (και ελαφρά ασύμμετρα, προς το πλάι). Έλα όμως που δεν είναι living room αυτό που προκύπτει. Βρίσκομαι λοιπόν ακόμα σε πειραματισμό.
6. Άλλες αποστάσεις από πίσω τοίχους δεν υιοθετήθηκαν, γιατί είμαι σε σπίτι και όχι στούντιο (πρακτικοί - αισθητικοί περιορισμοί). Σε σύντομους όμως πειραματισμούς χάριν περιεργείας, ήταν φανερό ότι το μπρος-πίσω ψάξιμο θέσης ηχείων ΚΑΙ ακρόασης είναι κρισιμότατος παράγοντας και έχει πολλά να προσφέρει (όχι στην περίπτωση του 5β). Μαζί με την αρκετά καλή απόδοση στο βαθύ χαμηλό, είναι τα "καλά" του μακρόστενου χώρου που προανέφερα.

Αυτά τα λίγα, ελπίζω να φανούν χρήσιμα.

ΥΓ. Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι οι πρώτες ανακλάσεις ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνουν. Με διάχυση δεν πολυπειραματίστηκα στο σημείο αυτό.

Reaction score
283
Απάντηση: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

toulou,σε ευχαριστω για τις πληροφοριες αυτες,λοιπον το bass reflex πυροβολει προς τα κατω και πηγαινοντας τα ηχεια προς τα πισω εχω ενισχυση του χαμηλου,μετα στα πλαινα σε αποσταση 1.50μ μπροστα απο το ενα ηχειο ξεκινα βιβλιοθηκη πλατους 40cm και μηκος 1.30μ αυτο πως το βρισκεις,και τελος η θεση ακροασης επιλεγω απο 1.50 εως 2.50μετρα.πες μου τι προτεινεις γενικα και αν πρεπει τελικα να μειωσω την αποσταση των ηχειων μεταξυ τους.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω, καθότι κάθε δωμάτιο και κάθε ηχείο διαφορετικό, ενώ ρηφλέξ που να πυροβολεί προς τα κάτω δεν έχει περάσει από τα χέρια μου.

Υποθέτω λοιπόν οτι η ευαισθησία αυτής της αρχιτεκτονικής στην αποσταση απο τον πίσω τοίχο, θα υπάρχει αλλά δεν θα είναι τόσο υπερβολική όσο με το ρηφλέξ προς τα πίσω.

Γενικά οι βιβλιοθήκες είναι πολύ καλό πράγμα, μόνο που τα στενα δωμάτια τα στενεύουν περισσότερο. Με τις διαστάσεις πχ που δίνεις, φάτσα βιβλιοθήκης και άξονας μεγαφώνων απέχουν περίπου το ίδιο από τον τοίχο (διαφορά 15 cm). Αφού όμως η βιβλιοθήκη ξεκινά στα 1.50 από το ηχείο (άρα περίπου στο ύψος της θέσης ακρόασης), δεν πολυπειράζει. Έτσι (μάλον) σε βλέπω να προτιμάς τις κοντινές από τις θέσεις ακρόασης που αναφέρεις, για λόγους συμμετρίας. Μεταξύ ηχείου και βιβλιοθήκης τι υπάρχει; Και απέναντι τι; Αν είναι σκέτος τοίχος, μπορουν να μπουν τίποτα φυτά εσωτερικού χώρου (απορροφητικά και διαχύτες δεν τολμώ να προτείνω); Γιατί εκεί θα είναι οι πρώτες ανακλάσεις, που στον δικό μου χώρο τουλάχιστον αποτελούσαν μέγα πρόβλημα.

Βέβαια οι κοντινές θέσεις ακρόασης υποβαθμίζουν αρκετά την επίδραση των ανακλάσεων (και απαιτούν και λιγότερα βατ, αλλά και λιγότερεο λάουντνες τη νύχτα, ενώ ενοχλούν λιγότερο τους γείτονες). Είναι όμως πολύ ευαίσθητες στην θέση του κεφαλιού του ακροατή. Λίγο πιο κει, και η στερεοφωνία υποφέρει.

Καλούς πειραματισμούς

Reaction score
283
Απάντηση: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

toulou:τα ηχεια τα πηγα πιο πισω ενοω τα chario 18 ποντους και οντος το χαμηλο ειναι πιο σωστο αυτο που δεν τολμω να κανω ειναι να μειωσω τις αποστασεις απο τους πλαινους τοιχους .οι αποστασεις που μου εδωσες μου φαινονται καπως πολυ!Αν μειωσω τις αποστασεις μεταξυ των ηχειων τι κερδιζω και τι χανω αποπλευρας αποδοσης

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
Τις αποστάσεις που δούλεψαν καλά για 'μένα μόνο ενδεικτικά να τις παίρνεις υπ' όψιν και καθόλου τοις μετρητοίς, καθώς διαφορετικά ηχεία ακτινοβολούν διαφορετικά προς το πλάι.
Μειώνοντας τις αποστασεις μεταξυ των ηχειων χάνεις σε έκταση εικόνας και αληθοφάνεια, αλλά απομακρύνεσαι από τους πλάγιους τοίχους και τις ανακλάσεις τους. Τα πάντα είναι θέμα βέλτιστου συμβιβασμού.
Ξέχασα να αναφέρω επίσης, ότι το στρίψιμο των ηχείων ώστε να σημαδεύουν ακόμα και αρκετά μπροστά από τον ακροατή, συχνά λύνει προβλήματα ανακλάσεων. Ή συμμετρία μετράει πολύ σ' αυτή τη περίπτωση.

Reaction score
8
Σε stereo κατασταση φιλε pseira , η καλιτερη τοποθετηση των ηχειων σου ειναι ενα ισοσκελες τριγωνο μεταξυ της θεσης ακροασης και των ηχειων.
Το sub βαλτο οπου σου ερεσει διοτι οι χαμηλες συχνοτητες δεν κατευθυνονται οποτε οπου και να το τοποθετησεις δεν θα εχεις προβλημα, θα χρειαστει ομως να παιξεις λιγο με το crossover του sub (αν υπαρχει)για να μπορεσεις να <<παντρεψεις>> τις χαμηλες του sub με τις χαμηλες των δορυφορων.
Φιλικα
Β.Β

Reaction score
10
Για ριξε μια ματια στα παρακατω λινκ...
Δεν εχει σημασια που ειναι για τα Atlantic Technology, απλα εχει πολυ καλες οδηγιες και επεξηγησεις ....

link 1....( pdf )

link 2....( video )
αν δεν ανοιγει το video με firefox, δοκιμασε με internet explorer, η μεσα απο το site της Atlantic.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.836