Τα βασικά συστατικά στο ΗΙ-Fi για να ξεκινήσουμε....

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Επ' ευκαιρία κάποιων άλλων θεμάτων και "λεονταρισμών" ........θα ήθελα να προσθέσω κάτι στην κουβέντα για να λυθούν (αν γίνεται) οι παρεξηγήσεις και να βοηθηθούν οι νεοεισερχόμενοι στο χόμπυ.

Το ονομάζω τα βασικά συστατικά του Hi-Fi.

Ποιά είναι αυτά? απλά πράγματα...μουσικοφιλία και ακροάσεις, ειδικότερα:

1) Να είσαι μουσικόφιλος και να ασχολείσαι με την ακρόαση της μουσικής για αρκετά χρονικά διαστήματα, να θες να ακούς μουσική και να το κάνεις, αν είναι έτσι είσαι σε σωστό δρόμο και..
2) Να κάνεις συστηματικές ακροάσεις σε όσο το δυνατόν διαφορετικά συστήματα και χώρους επί μακρόν. Μα συνεχείς ακροάσεις

Αυτά χρειάζονται και μόνο για να ασχοληθείς με τον χαιφιντελισμό φίλε αναγνώστη συνδυαζόμενα φυσικά με πολή όρεξη και καλή διάθεση.

Πολλοί αναρωτήθηκαν σε προηγούμενα posts (οι καλοπροαίρετοι φυσικά γιατί οι άλλοι είναι απλά πειραχτήρια ή κάτι άλλο που δεν έχει ερμηνευθεί ακόμη επιστημονικά) αν υπάρχουν στεγανά, αν υπάρχουν τελικά διαφορές ηχητικές, μήπως είναι όλα φαντασία, κοστίζει πολύ, δεν έχει τελειωμό, δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια κλπ κλπ. Θα τους έλεγα ότι η απάντηση είναι ναι και όχι όπως κάθε τι στη ζωή έχει διπλή όψη, έτσι και εδώ με κακή διάθεση, κακούς guruδες στο δρόμο και λαμόγια αρπαχτικά σε συνδυασμό με έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη ακόμη πολλοί το ξεκίνησαν ώς μόδα, είδαν ενα μοδάτο hifi στο γείτονα και ζήλεψαν.
Όλα αυτά μα όλα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν λίγο διαφορετικά και απαντώ σε διάφορα ερωτήματα των φίλων Sambalis, unforgiven, Andrew και άλλων, ας ξεκινήσουν λοιπόν με τα ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ και τα άλλα θα έρθουν στην πορεία, σιγά σιγά όπως μόνο η ΠΕΙΡΑ και οι πολλαπλές εμπειρίες ξέρουν να επιφέρουν. Σαφώς και χρειάζεται στη πορεία και θεωρία, αλλά την να την κάνεις την θεωρία αν δεν βάλεις το interconnect στη σωστή τρύπα και δεν πατήσεις το ΟΝ της συσκευής?

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Αν θέλετε μπορεί να γίνει εδώ μια κουβέντα για να δουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν αν τους αρέσει τελικά να ασχοληθούν κι αν είναι αυτό ένα από τα χόμπυ που θέλουν να διατηρήσουν.
Η συμμετοχή και του πιο αδαή θα λύσει πολλούς μύθους, ας έχει όμως την καλοπροαίρετη διάθεση μαζί του και θα βρούμε κάποια αρχή.

Reaction score
3
Καλό και επίκαιρο το θέμα Γιώργη.
Αν και έχουμε ανακοινώσει πάρα πολλές φορές εδώ μέσα κάποιες ακροάσεις και όποιος θέλει μπορεί να τις παρακολουθήσει,εν τούτοις ακόμη κάποιοι μιλάνε για κλίκα και στεγανά.

Το παράδειγμα με την στρουθοκάμηλο,πολύ μου άρεσε.

Σε όλες μας τις εκδηλώσεις,όλα τα μέλη είναι ευπρόσδεκτα.

Ελπίζω ότι φαίνετε καλύτερα τώρα και να μπορούν να το διαβάσουν όλοι. :)

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Γιώργο ας συνεχίσουμε στο θέμα για τα βασικά συστατικά και τι έχουμε να προτείνουμε έτσι ώστε να είναι ελκυστικό το ξεκίνημα αλλά και ρεαλιστικό συνάμα.

Reaction score
3.538
3) Να ακούς προσεκτικά τους μεγαλύτερους και τους πιο έμπειρους στο χώρο, που έχουν ξοδέψει πολύ χρήμα και χρόνο για να μάθουν.

4) Να έχεις το χρόνο να ασχοληθείς σοβαρά με το χόμπυ και όταν δεν έχεις χρόνο να μην κάνεις βιαστικές αγορές.

Reaction score
51
Γ. ΚΟΨ. said:
.......Όλα αυτά μα όλα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν λίγο διαφορετικά και απαντώ σε διάφορα ερωτήματα των φίλων Sambalis, unforgiven, Andrew και άλλων, ας ξεκινήσουν λοιπόν με τα ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ και τα άλλα θα έρθουν στην πορεία, σιγά σιγά όπως μόνο η ΠΕΙΡΑ και οι πολλαπλές εμπειρίες ξέρουν να επιφέρουν. Σαφώς και χρειάζεται στη πορεία και θεωρία, αλλά την να την κάνεις την θεωρία αν δεν βάλεις το interconnect στη σωστή τρύπα και δεν πατήσεις το ΟΝ της συσκευής?
g.kar said:
3)  Να ακούς προσεκτικά τους μεγαλύτερους και τους πιο έμπειρους στο χώρο, που έχουν ξοδέψει πολύ χρήμα και χρόνο για να μάθουν.
....
Σε αυτό βασιζόμενος ξεκίνησα σήμερα το thread για το να ..αναλάβουν κάποιοι και να "μεταφέρουν" τις γνώσεις τους σε εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν!!!
Και εννοώ το να δούμε στην πράξη καθαρά αυτό που τόσο καιρό πλανάται στον αέρα μόνο σαν θεωρία! :lol:

Reaction score
14
5) Να "βλέπεις" πίσω από τα πράγματα ώστε να μπορείς να "ακούς".

Reaction score
3.538
Sambalis, εσύ τουλάχιστον γνωρίζεις πολύ καλά ότι το Hi-Fi δεν είναι μόνο θεωρία.
Πριν μερικές εβδομάδες πήγες στο σπίτι του Γιώργου Αναμουρλίδη για να δοκιμάσεις τον ψηφιακό ενισχυτή σου της Yamaha κόντρα στον McIntosh του Γιώργου.  Τις διαφορές τις ακούσατε και από τα σχόλια που κάνατε στη συνέχεια μας δώσατε να καταλάβουμε ότι οι διαφορές ήταν μεγάλες και ακουστές.
Εδώ σε αυτό το φόρουμ μας ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα.
Στο site της ΑΕS και της IEEE υπάρχει άφθονη θεωρία για διάβασμα. Μπορείς, αν σε ενδιαφέρει η θεωρία,  να κατεβάσεις και white papers.

Reaction score
164
Αν κατάλαβα καλά, για να αρχίσεις να ακούς διαφορές και να μπορείς να εκτιμήσεις τον χαρακτήρα των συσκευών είναι η μακροχρόνια ενασχόληση και με την ακρόαση μουσικής, αλλά και μηχανημάτων.
Κάποιος, όπως εγώ, που η ακρόαση της μουσικής περιορίζεται στο ραδιόφωνο και στο cd σε αυτοκίνητο ή στο σπίτι, μια στις τόσες, δεν μπορεί να εκτιμήσει το καλό Hi-Fi/End;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
unforgiven said:
Αν κατάλαβα καλά, για να αρχίσεις να ακούς διαφορές και να μπορείς να εκτιμήσεις τον χαρακτήρα των συσκευών είναι η μακροχρόνια ενασχόληση και με την ακρόαση μουσικής, αλλά και μηχανημάτων.
Κάποιος, όπως εγώ, που η ακρόαση της μουσικής περιορίζεται στο ραδιόφωνο και στο cd σε αυτοκίνητο ή στο σπίτι, μια στις τόσες, δεν μπορεί να εκτιμήσει το καλό Hi-Fi/End;
Βεβαίως ναι. Η πείρα και η εκπαίδευση δεν οξύνουν την ακοή, αλλά απλώς σε βοηθούν να αναλύεις και να κατανοείς τα γιατί και τα διότι του ακούσματος. Και, μεταξύ μας, αυτό σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο...

Reaction score
51
g.kar said:
Sambalis, εσύ τουλάχιστον γνωρίζεις πολύ καλά ότι το Hi-Fi δεν είναι μόνο θεωρία.
Πριν μερικές εβδομάδες πήγες στο σπίτι του Γιώργου Αναμουρλίδη για να δοκιμάσεις τον ψηφιακό ενισχυτή σου της Yamaha κόντρα στον McIntosh του Γιώργου.  Τις διαφορές τις ακούσατε και από τα σχόλια που κάνατε στη συνέχεια μας δώσατε να καταλάβουμε ότι οι διαφορές ήταν μεγάλες και ακουστές.
Εδώ σε αυτό το φόρουμ μας ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα.
Στο site της ΑΕS και της IEEE υπάρχει άφθονη θεωρία για διάβασμα. Μπορείς, αν σε ενδιαφέρει η θεωρία,  να κατεβάσεις και white papers.
Δεν μίλησα για θεωρία. Απλώς επρότεινα να δημιουργηθούν συγκεκριμένα σεμινάρια-συναντήσεις όπως θέλετε πείτε το, όπου θα γίνει μεταφορά της θεωρίας σε πράξη.
Εννοώ συγκεκριμένες ακροάσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μυηθούν στις λεπτές εκείνες διαφορές που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν τα συστήματα μεταξύ τους.

Δεν ξέρω αν σ'αυτό το forum ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα τα μέλη. Δεν το γνωρίζω! Πιστεύω πως κάποιοι θα ήθελαν να ακούσουν και να κατανοήσουν και μόνοι τους (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), την διαφορά ας πούμε που υπάρχει μεταξύ των καλωδίων-Interconnect κλπ!!! σε ένα σύστημα. Ή την χρήση ενός Matt σε ένα πικάπ!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κώστας Κόγιας said:
Βεβαίως ναι. Η πείρα και η εκπαίδευση δεν οξύνουν την ακοή, αλλά απλώς σε βοηθούν να αναλύεις και να κατανοείς τα γιατί και τα διότι του ακούσματος. Και, μεταξύ μας, αυτό σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο...
Χεχεχε...
Λιγότερο ευτυχείς είναι (ίσως) αυτοί που δεν το έχουν για χόμπυ. Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι στο σπίτι εμείς ακούγοντας μουσική βάζουμε τα κλάματα. :lol: :lol:

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
unforgiven said:
Σωστά κατάλαβες, τα 2 βασικά συστατικά ταυτόχρονα είναι και ερωτήματα για κάποιον  που σκέφτεται να ασχοληθεί με αυτό το χόμπυ. Η ακοή μάλλον "εκπεδεύεται" και οξύνεται, αλλά αν η ακρόαση της μουσικής φίλε unforgiven περιορίζεται σε αυτά που είπες δεν έχεις λόγους να "τρελαθείς" με το highend και ούτε φυσικά να ξοδέψεις για αυτό. Φυσικά σε μια καλά οργανωμένη παρουσίαση μπορείς να αντιληφθείς διαφορές, αλλά δεν έχει ίσως νόημα.
ΤΟ πρώτο πρώτο βασικό συστατικό είναι όλη η ουσία ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΣ δηλαδή η μουσική να είναι βασική για εσένα αν όχι προτεραιότητα. Αν δεν είσαι μουσικόφιλος, αν δεν ψάχνεις συνέχεια τραγούδια που άκουσες π.χ. στο ραδιόφωνο ή αλλού, αν δεν σε συγκινεί μια κλασσική σύνθεση, αν δεν σε φτιάχνει η jazz ατμόσφαιρα, αν δεν τη βρίσκεις με φυσικούς ήχους και παραδοσιακά όργανα και ρυθμούς..αν δεν ικανοποιείσαι μεγαλώνοντας την δισκοθήκη σου και ταυτόχρονα τους μουσικούς σου ορίζοντες ..κλπ κλπ κλπ........τότε δεν έχει νόημα το 2 βήμα ή τα επόμενα και φυσικά να ξοδευτείς, σίγουρα θα έχεις κάτι άλλο καλύτερο να κάνεις.

Ο προβληματισμός του unforgiven είναι πολύ σωστός και τόσο απλός γεμάτος ουσία.
Ακούς ένα ωραίο συστηματάκι προσιτό και αρκείσαι σε αυτό για αναπαραγωγή μουσικής και εξυπηρετεί τις βασικές μουσικές ανάγκες. (γλιτώνεις και αρκετά χρήματα και πας ταξίδια για παράδειγμα..).
Βέβαια θα με ρωτήσετε καλά, όλοι αυτοί που το παίζουν χαιφιντελάδες με ακριβά συστήματα είναι τόσο μουσικόφιλοι?
και θα σας πω όχι όλοι για αυτό μάλιστα τελευταία φρόντισα να ξεκόψω από διάφορα τέτοια "σχήματα" και να κρατήσω επαφή μόνο με μουσικόφιλους και λίγους τρελαμένους μηχανάκηδες (που μου αρέσει η τρέλλα τους για αναζήτηση), το "χούι" μου με τη μουσική πάει πολύ πίσω και όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι δισκοθήκη μου είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη (στο χόμπυ αυτό), άλλωστε σε κάθε ακρόαση έχουμε και χαρτί και μολύβι και σημειώνουμε τραγούδια και μουσικές που μας αρέσουν κι αυτό είναι μεγάλη απόλαυση σε αυτό το χόμπυ.

Άρα λοιπόν Hi-fi ή Highend χωρίς μουσικοφιλία δεν έχει -για εμένα- νόημα. Αλλιώς είναι επίδειξη ή μέσο πλουτισμού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, τώρα ίσως Τσαρουχίτο καταλάβεις γιατί δεν γράφω εύκολα για τα "δικά μου" και δεν τρελαίνομαι για θεωρίες και φυσικομαθηματικές αναλύσεις της μουσικής, παρά μόνο για την μουσική απόλαυση την ίδια δια μέσου άρτιων μηχανακίων.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Βρε μην γράφεις άμα δεν θες! Επιβαρύνεις τη θέση σου όμως με αυτά που λες. 8)
Εγώ που ξέρω λοιπόν..., ξέρω ότι θα μπορούσες να είχες γράψει πολλές παρουσιάσεις δίσκων μέχρι στιγμής. Έχουμε και άλλες κατηγορίες you know. :wink:

- Γιατρέ μου της μουσικής, έχεις το ελεύθερο να χρησιμοποιήσεις όλα τα μέσα. Σάκη εσύ ακούς? :wink: :lol:

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Νίκο τους δίσκους τους παρουσιάζω στις συναντήσεις μας, έχει γίνει "βασανιστικό" όλο και κάτι νέο και καλό περιμένουν πάντα, από τη μιά ο Μαιτρ της αντιγραφής (τα αντίγραφα του δεν παίζονται πολλές φορές και καλύτερα από τα πρωτότυπα, αλλά έτσι είναι η στουντιακή εμπειρία και η γνώση) και από την άλλη οι κυνηγοί κομματιών για νέες αναφορές και ειδικά χωρίς audiophile καταβολές (όσο γίνεται).............ξέρεις το τελευταίο περιστατικό στα Μετροπολις τους έχουν ζαλίσει συνέχεια με το gypsy soul......

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
:lol: :lol: :lol: :D :lol: :lol: :lol:

Αυτό με τις κόπιες που παίζουν καλύτερα μου τυχαίνει κι εμένα... Συνέχεια όμως. :shock:
Αλήθεια που είναι χαμένος ο μαιτρ...? Να δώσεις χαιρετούρες.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
Αστο Νίκο, μιλάμε για άλλα κόλπα..Apogee 24bit "επένδυση" ("στραγαλάτος διαχωρισμός συχνοτήτων) από studiακές κάρτες ήχου κλπ κλπ κλπ.....btw για normal καταστάσεις η Tascam έχει μια καλή καρτούλα ήχου για  ακροάσεις.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας και τα βασικά συστατικά.

Reaction score
164
Το ότι θέλω να μάθω για τη σωστή αναπαραγωγή της μουσικής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλω να ασχοληθώ με το Hi-end. Ή πιο σωστά, ότι έχω σκοπό να ασχοληθώ (ποτέ δεν ξέρεις από πού θα κολλήσεις το επόμενο μικρόβιο :) )
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν με τρώει το μικρόβιο της περιέργειας - ή φιλομάθειας, πείτε το όπως θέλετε. :)
Καταλαβαίνω το ότι όταν αγαπάς τη μουσική, θέλεις να την ακούς όσο το δυνατόν πιστότερα. Και έτσι κατανοώ το Hi-Fi/End: Κορυφαίες τεχνολογικά συσκευές οι οποίες προσπαθούν να αναπαράγουν όσο το δυνατόν πιο πιστά αυτό που έπαιξε ο μουσικός. Και οι κορυφαίες συσκευές είναι πανάκριβες όπως όλα τα κορυφαία πράγματα. Είτε είναι φακοί φωτογραφικής μηχανής είτε κυνηγετικό όπλο. Μέχρι εκεί, όλα καλά. Από τη στιγμή που δεν ασχολούμαι όπως θα έπρεπε με το άκουσμα ή την παραγωγή της μουσικής, κατανοώ ότι δεν μπορώ να καταλάβω τις λεπτές διαφορές μεταξύ των συσκευών του Hi-End, πολύ περισσότερο μεταξύ καλών και όχι καλών καλωδίων ρεύματος.
Παρ' όλα αυτά ένα κορυφαίο μηχάνημα φαίνεται...
Και ένας εντελώς άσχετος με τα αυτοκίνητα θα εντυπωσιαστεί μπροστά σε μια Enzo. Και αν μου τη δώσει κάποιος να την κάνω βόλτα, θα έχω να το λέω και στα δισέγγονά μου, άσχετα αν την πάω χειρότερα από το οικογενειακό μού αυτοκίνητο. Η πραγματική εμπειρία είναι να με πάει κάποιος που ξέρει πραγματικά να οδηγεί, βόλτα.
Αυτό το τελευταίο θέλω να πω τελικά... Μήπως αντί να ξεφυλλίζουμε περιοδικά αυτοκινήτου και να ακούμε από τους άλλους εμπειρίες, μήπως πρέπει να μας πάτε εσίς μια βόλτα, να μας δείξετε πώς πάει το εργαλείο; ;) Αν μη τι άλλο, να έχουμε κάτι να λέμε (και να σταματήσουμε να σας την λέμε ;) )

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520