Τα μαθητικά τα χρόνια...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Δεν ξέρω πόσο καλά ήταν τα μαθητικά σας χρόνια, όλοι σίγουρα έχουμε κάτι να θυμόμαστε από αυτά. Αποβολές, κοπάνες κλπ κλπ. Οι περισσότεροι από εμάς βλέπαμε το "ρόδα τσάντα και κοπάνα" και γελάγαμε γιατί αυτά που συμβαίναν τα θεωρούσαμε εξωπραγματικά. Τα τελευταία χρόνια και λόγω επαγγέλματος είχα διαπιστώσει ότι οι μαθητες του σήμερα ελάχιστα κοινά είχαν με τους τότε μαθητές αλλά ποτέ δεν μπρούσα να φανταστώ το πόσο έχουν αλλάξει

Σήμερα όμως φαίνεται ότι όλα αυτά που εμείς θεωρούσαμε ακραία και κωμικά, πλέον θεωρούνται από τους μαθητές ξεπερασμένα. Έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο internet διάφορα video μικρού μήκους (με την βοήθεια των κινητών τηλεφώνων) που θα έκαναν και τον πιο απελευθερωμένο άτομο να εξοργισθεί. Τελευταία μου έστειλαν 3-4 τέτοια video, που αρχικά μπορώ να πω ότι με σόκαραν. Και δεν ήταν οι πράξεις των μαθητών (σεξουαλικού περιεχομένου τα περισσότερα), αλλά το με τι άνεση τα κάναν όλα αυτά μέσα σε σχολικές αίθουσες, ανήλικα παιδιά...

Προβληματίστηκα πολύ για το αν θα έπρεπε να ανεβάσω τα link από τα video αλλά τελικά αποφάσισα να μην το κάνω. Δεν το θεώρησα σωστό όχι από ηθικής απόψεως αλλά κυρίως από σεβασμό προς τις οικογένειες των ανήλικών (δεν πιστεύω ότι πολλοί γονέις θα χαιρόταν να βλέπουν τα κατορθώματα των "μπουμπουκιών" τους, άσε μπου μπορεί να είχαμε και οικογενειακά δράματα).

Εσείς τι πιστεύετε, που θα πάει αυτή η κατάσταση???

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Τι να πω τωρα?
Οτι ημουν ο πλεον ατακτος μαθητης στην ταξη μου?
Οτι οταν πριν λιγα χρονια πηγα σε μια συναντηση παλαιων συμμαθητων-καθηγητων της Ιονιου Σχολης ο σεβασμιος λυκειαρχης με φωναξε κοντα του και με ρωτησε αν ειμαι ακομα τρελλος?
Οτι ειχα τις περισσοτερες αποβολες απο οποιονδηποτε αλλο?

Πως να κρινω λοιπον τα σημερινα φυντανια?
Εδω οταν οι κορες μου κανουν καμμια "διαολια"(πραγμα καθολου σπανιο) κρυφογελαω μαζι τους προς μεγαλη αγανακτηση της συζυγου :lol: :lol:

Reaction score
5.118
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Τι να πω τωρα?
Οτι οταν πριν λιγα χρονια πηγα σε μια συναντηση παλαιων συμμαθητων-καθηγητων της Ιονιου Σχολης ο σεβασμιος λυκειαρχης με φωναξε κοντα του και με ρωτησε αν ειμαι ακομα τρελλος?

Εδω οταν οι κορες μου κανουν καμμια "διαολια"(πραγμα καθολου σπανιο) κρυφογελαω μαζι τους προς μεγαλη αγανακτηση της συζυγου :lol: :lol:
Α ρε ατίθασο νιάτο...

Reaction score
14
Θα συμπλεύσω -Θεέ μου τι παρωχημένη έκφραση- με τον Σπύρο.

Αν και το σχολείο το έβγαλα από τον Λέντζο ( ο νοών νοήτω)  και όπως ο Ανδρέας ήμουν στο top 5 των πιο
φυντανιών μαθητών (με δημόσια παραδοχή από μικροφώνου της Λυκειάρχου -Λύκαινας για να καταλαβαίνουν και οι μικρότεροι φίλοι μας)...πραγματικά δυσκολεύομαι να χωνέψω κάτι ιστορίες που ακούω με δωδεκάχρονα  και δεκαπεντάχρονα.

Κυριολεκτικά....μπροστά τους εγώ (και όλοι μου οι γνωστοί) ήμασταν της...παιδικής χαράς!   :|

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όπως όλοι μας έτσι κι εγώ είμαι αρκετά περήφανος για τότε. 8)
Αλλά θα σταθώ στο άλλο σημείο, σε αυτά που αναφέρει ο Σπύρος.

Αδυνατώ πραγματικά να σκεφτώ τι θα κάνω αν αύριο ο γιός μου πρωταγωνιστεί σε τέτοια κόλπα.
Ο προοδευτισμός έχει σαφέστατα τα όριά του. Χαίρομαι που ο μικρός μου είναι άτακτος και όταν βάζω στο μυαλό μου να χουφτώνει κανένα κοριτσάκι χασκογελάω. Αλλά από αυτό, μέχρι το άλλο άκρο που λέει ο Σπύρος, είναι να τρομάζει κανείς...

Reaction score
7
Σπύρος Μπλάτσιος said:
Εσείς τι πιστεύετε, που θα πάει αυτή η κατάσταση???
Κατα διαολου....
Αν οι γονεις (θα το ξαναπω αυτο) δεν κανουν ανθρωπους τα παιδια τους και δεν ξερουν να ή πως θα τα μαζεψουν τοτε το σχολειο δε μπορει να κανει τιποτα (που ετσι κι αλλιως η βασικη του αρμοδιοτητα -δυστυχως πλεον- ειναι να μορφωσει και οχι να καλλιεργησει ανθρωπους).

Ολα ξεκινανε απο το σπιτι. Απο εκει το παιδι θα παρει τις αρχικες βασεις και οχι οταν παει σχολειο 6 χρονων, ουτε μετα το Δημοτικο. Απο τη στιγμη που οι ιδιοι οι γονεις (το βλεπω συνεχεια γυρω μου) "λυπουνται" τα παιδακια τους και δεν κανουν τιποτα και δεν ασχολουνται με αυτα, η κατασταση θα συνεχισει ετσι. Δε μιλαω να τα πλακωσουν στο ξυλο αν κανουν κατι κακο, αλλα μια τιμωρια/απαγορευση να κανουν κατι που τους αρεσει (πχ το πιο απλο, αντι να το πανε βολτα να παιξει στο λουναπαρκ, να το κρατησουν μεσα), μονο και μονο για να μαθουν το ΤΙ ειναι κακο, και οτι το κακο τιμωρειται.

Και εννοειται οτι -εκτος απο την τιμωρια- παιζει ρολο και το περιβαλλον που μεγαλωνει το παιδι, απο τη στιγμη που μαθαινει απο αυτο και μιμειται τους γονεις του. Αυτους εχει σαν προτυπο και ειναι σε μια ηλικια που δεν εχει τη δυνατοτητα να κρινει το καλο και το κακο, ειδικα αν προκειται για τους γονεις του. Αν οι γονεις βριζονται ή χρησιμοποιουν βρισιες στο λεξιλογιο τους μπροστα στο παιδι, θα μαθει ετσι και αυτο.

Νικο λογικα χασκογελας οταν γινεται ή το σκεφτεσαι, επειδη το κανει ενα παιδακι, και ειναι γλυκουλι, χαριτωμενο, "ε, ειναι μικρο ακομα" και τα αλλα γνωστα... Αν ομως δεν του πει κανενας οτι δεν πρεπει να το κανει αυτο -οσο αθωο ειναι σε αυτη την ηλικια- οταν μεγαλωσει θα ειναι αργα να καταλαβει.

Οσο για το "τοτε" σε συγκριση με το τωρα.... προσπαθω να πιστεψω αυτο που βλεπω και εγω.... οτι οντως γινεται, οτι δεν ειναι μεμονωμενα περιστατικα κλπ...
Οταν βλεπεις ενα 14-15-16χρονο κοριτσακι (στη μεταβαση της εφηβιας) να ειναι ξεκωλο και να ντυνεται προκλητικα -οχι για την ηλικια του, αλλα οσο προκλητικα θα ντυνοταν μια 25χρονη- τοτε ποιος αλλος φταιει, αν δε φταιει η ιδια του η μανα (που θελει να ειναι μοντερνα η κορη της, και αν δε φορεσει κατι τετοιο θα την πουν "καθυστερημενη" και θα της δημιουργησουν ψυχολογικα προβληματα) ; Μηπως φταιει το σχολειο;
Φταιει στο οτι δεν "απαγορευει" αυτη την αμφιεση μεσα στο σχολειο. Και αν την απαγορευσει θα πεσουν ολοι (γονεις, ΜΜΕ) πανω του και θα πουν οτι ειναι "καταπιεστικο" κλπ....

Reaction score
7
Α, και κατι αλλο...
Αν εχεις το γιο που θα χουφτωσει -αθωα- ενα κοριτσακι, θα χασκογελασεις....
Αν εχεις το κοριτσακι, δε θα σου φανει καθολου αστειο....

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Ωραία χρόνια! Ωστόσο δεν νομίζω ότι θα ήθελα να ξανάρθουν. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Εξάλλου τα ξαναζώ μέσα από τους γιους μου και βλέπω ότι σήμερα είναι πολύ-πολύ πιο δύσκολα..

Εξαιρετική εμπειρία ήταν όμως και το reunion της τάξης. Όσοι δεν έχει τύχει να κάνετε ποτέ, μην περιμένετε να σας καλέσει κάποιος άλλος, οργανώστε το εσείς!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Δεν μπορουμε να συγκρινουμε την δικη μας εποχη με την σημερινη. Τα πραγματα εχουν αλλαξει, δυστυχως προς το χειροτερο (και θα χειροτερεψουν κι'αλλο). Το μονο που δεν αλλαζει, ειναι η ορμη της νιοτης. Αν θα ειμασταν και εμεις μαθητες σημερα, τα ιδια και χειροτερα θα καναμε πιστευω. Συμφωνω με τον Γιωργο, οτι ειναι θεμα οικογενειας, αλλα και ο περιγυρος διαδραματιζει σημαντικο ρολο στην διαμορφωση της προσωπικοτητας του παιδιου.
Παντως και εμεις διαμαντακια ειμασταν.... Θυμαμαι μια φορα του Αγιου Βαλεντινου που μαζι με ενα αλλο "αστερι" ειχαμε ρημαξει τα νεκροταφεια των Χανιων απο τα λουλουδια, ειχαμε παρει συσκευασια απο γνωστο ανθοπωλειο και τα μοιρασαμε στα κοριτσια του σχολειου....

"Αχου καλε τι ρομανικοι που ειστε!!!!!!"
"Πω,πω,πω!!!!! Βρε σεις!!! Καταξοδευτηκατεεεεεε!!!! Ευχαριστωωωωωω!!!!!"
"Γιατι μυριζουν λιβανι τα γαρουφαλα?" :shock:

Πηγε καλα η "σοδεια" παντως...... :lol:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Τι να πω τωρα?

Δεν μιλάμε για τρέλλες...

Κι εγώ ήμουν φυντάνι (με θυμούνται ακόμα όλοι οι καθηγητές του σχολείου ακόμα και αν δεν τους είχα σε κανένα μάθημα). Εδώ όμως δεν μιλάμε για τρέλλες. Μιλάμε για απίστευτά πράγματα που ειλικρινά δεν θα χαιρόσουν καθόλου να δεις τις κορούλες σου μετά από 10-12 χρόνια να τα κάνουν...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Τι τα ψαχνεις... Οσο και να προσπαθει καποιος να δωσει καποιες αρχες στο παιδι του ( Κοριτσακι μου, μην παιρνεις πανω απο τρια αγορακια μαζι στις τουαλετες του νηπιαγωγειου. Υπαρχουν και ασθενειες. Να τους φερνεις σπιτι....) παντα θα υπαρχει ο φιλος, ο γνωστος, η τηλεοραση. Το μονο που μπορει να κανει ο γονιος ειναι να δωσει τις βασεις, να εχει μια πιο στενη επικοινωνια με το παιδι και να προσπαθησει να μειωσει οσο μπορει τα αρνητικα εξωτερικα ερεθισματα (Τηλεοραση στο σπιτι μου, δεν μπαινει ουτε σε φωτογραφια...). Απο κει και μετα, κανει τον σταυρο του και ελπιζει...

Reaction score
36
Άλλες εποχές, άλλα χρόνια ... ωραία χρόνια ... 8)

Γιωργος Ανδρεαδης said:
Α, και κατι αλλο...
Αν εχεις το γιο που θα χουφτωσει -αθωα- ενα κοριτσακι, θα χασκογελασεις....
Αν εχεις το κοριτσακι, δε θα σου φανει καθολου αστειο....
Πάντα σωστός !!. :mrgreen: :mrgreen:

Reaction score
0
Εμεις που παμε σχολειο ακομη μπορουμε να γραψουμε
η να περμενουμε του χρονου που θα τελειωσουμε το λυκειο;;; 8)

Reaction score
0
Andrew said:
Εμεις που παμε σχολειο ακομη μπορουμε να γραψουμε
η να περμενουμε του χρονου που θα τελειωσουμε το λυκειο;;;  8)
Να κι ο μπέμπης...

Reaction score
0
Λοιπόν,έχουν ανοιχτεί πολλά θέματα μαζί.
Αρχίζω απο το πρώτο.
Αν εξαιρέσουμε τα ταραγμένα χρόνια των προνηπίων που το έσκαγα από το σχολείο γιατί ένοιωθα περιορισμένη,
στα μαθητικά που χρόνια θα μπορούσα να πώ ότι είμουν πρότυπο μαθητή. 8)
Ελάχιστες δικαιολογημένες (αδικαιολόγητες δεν είχα καμία!!!!!) απουσίες και πολύ καλούς βαθμούς(είμουν στη σημαία από δημοτικό μέχρι Λύκειο).Ελάχιστες κοπάνες,μόνο όταν ήταν ομαδικές.Στο ΤΕΙ πήγαινα σε όλες σχεδόν τις παρακολουθήσεις,δεν έχανα ρετσίνα day,ούτε ladies night,πήρα 2 υποτροφίες και τελείωσα 1 εξαμ νωρίτερα.Με θυμούνται όλοι μου οι καθηγητές! 8).

Reaction score
0
Θέμα δεύτερο.
Οι σημερινοί μαθητές σαφώς διαφέρουν από τους παλιούς.Παλιότερα τα παιδιά μπορεί να έκαναν κοπάνες ή άλλες αταξίες αλλά σκοπός ήταν το παιχνίδι ή άλλα αστεία.Τώρα,ένας από τους σκοπούς είναι οι ασέλγιες σε κοριτσάκια &όχι μόνο!!!

Το σχολείο έχει χάσει την παλιά του αίγλη.Παλιά τα παιδιά σεβόταν το σχολείο.Ο δάσκαλος είχε κάποιο κύρος στην τάξη.Τώρα όλα έχουν ισοπεδωθεί :?

Reaction score
0
Τρίτον,
συμφωνώ με τον Γιώργο ότι οι γονείς φέρουν μεγάλο(αν όχι τεράστιο),ποσοστό ευθύνης για τη συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο.Σίγουρα στις μέρες μας είναι πολύ πιο δύσκολο να μεγαλώνεις και να διαπαιδαγωγείς το παιδί,από ότι παλιότερα,γιατί οι παρέες και άλλοι παράγοντες εκτός οικογένειας επηρεάζουν το παιδί.
Πιστεύω όμως ότι πολλοί γονείς ασχολούνται λιγότερο με τη διάπλαση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των παιδιών.Προσπαθούν να είναι οι "μοντέρνοι" γονείς που δεν μαλώνουν ή επιπλήτουν τα παιδιά τους για ανάρμοστη συμπεριφορά.Γίνοντα όλο και περισσότερο ανεκτικοί με τα καμώματα των παιδιών τους χωρίς να τους μαθαίνουν κάποιες ηθικές αξίες, κάποιους φραγμούς :twisted:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.762
Members
38.608
Νεότερο μέλος
satmen