Τελικα τι ακουμε;

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844
Αγορασα το πρωτο μου stereo το 1976.Πικαπ Pioneer-ενισχυτηςKenwwod-ηχειαBose301.Και ετσι ξεκινησαν ολα.Αγοραζα πλεον δισκους(βινυλιο,αναλογικο you know) με το τσουβαλι.Ο πρωτος
Santana Abraxas & Pink Floyd & Led Zeppelin &Chic Corea &..&...&
Και καποια μερα μπηκα σε καποιο μαγαζι στη Στουρναρη ψηλα ,κοντα στη πλατεια για να αγορασω δισκο αμεσης κοπης Sheffild στο Lyric hi-fi.Τον δισκο τον πηρα και μαζι το μικροβιο,την πετρια,το αναθεμα η την μαγεια,το ονειρο την ψευδαισθηση αν θελετε.Επαιζαν Naim με Linn Sondek και Koetsu και καποια ηχεια δεν θυμαμαι ποια.Γυρισα σπιτι σχεδον αρρωστος.Τι ακουω γ@μ@το μου;Αυτο ειναι ΗΧΟΣθελω κι εγω.Αρχισαν οι αλλαγες.Αλλο πικαπ-αλλα ηχεια-αλλα ενισχυτικα.Καλυτερα;Σιγουρα.Σαν αυτα στην Στουρναρη;Οχι δυστυχως.Δεν εφταναν τα ρημαδια τα φραγκα.(δρχ τοτε) Και καποιο πρωι συνειδητοποιησα οτι δεν ακουγα πια την αγαπημενη μου μουσικη αλλα χαλαρα μπασα,ασθενικα πριμα,μουντες μεσαιες και ρηχη σκηνικη παρουσια.
Τελικα τι ακουω:Μουσικη η μηχανηματα:Τον τραγουδιστη η το crossover?Την ντραμς η το woofer?Φτανει πια.
Εχω δει σχεδον ολες τις συναυλιες στο Λυκαβητο .Τετοια ανατριχιλα για να την εχεις σπιτι θελει λεφτα.Πολλα λεφτα.Ποσοι απο εμας τους αρρωστους(εραστες θελω να πω) εχουμε τετοια ανεση;
Τελος Οκτωβρη γνωρισα την παρεα του AV Site.Απειρες ωρες μπροστα στην οθονη για ενημερωση.Κα(β)λωδια (μου αρεσε αυτο),ηχεια,ενισχυτες,dac,mac,ΠΣΑΚ(ασχετο αυτο) κλπ.Καποιοι κατεχοντες και "ευτυχεις εχοντες",και πολλοι μην.Αλλα wonna be οπωσδηποτε.Και αποριες αν καλωδιο 2000 Ευρο παιζει με λαμπατο 8000 Ευρο (μονο βεβαια 1Χ4,5 watt σε ταξη Α) Και αναρωτιεμαι.Ολοι αυτοι (εμεις καλυτερα) εχουμε ακουσει τοσο πολυ ζωντανη μουσικη που χρειαζομαστε 50.000 Ευρο για να απολαυσουμε την αγαπημενη μας μουσικη η μηπως δεν ακουμε μουσικη πια]?Ακομα και σημερα οταν ακουω Santana(αψογη συναυλια το καλοκαιρι) στο ραδιο ανατριχιαζω,η τον Λαυρεντη στο Διδυμοτειχο blues .Aν θα ηθελα κατι καλυτερο;Ναι,σιγουρα.Αλλα προτιμω να απολαμβανω πρωτα την μουσικη.Εξαλλου η μουσικη εξημερωνει τα ηθη.Τα κα(β)λωδια παλι οχι
Ευχαριστω για την υπομονη σας.
Μανωλης Καπετανακης.Μουσικοφιλος

Reaction score
10
Φίλε μου ψυχραιμία. Στις ερωτήσεις που θέτεις ο καθένας μπορεί να απαντήσει μόνο για τον εαυτό του.

Δυστυχώς για να φτιάξεις ήχο θέλει πάντα πολύ κόπο και συνήθως αρκετό χρήμα. Το χόμπι μας δεν plug 'n' play. Αν απλά περίμενες ότι συνδέοντας 4 καλές συσκευές θα πάρεις καλό ήχο καλύτερα να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Μάλλον θα καταλήξεις να ακούς πιο ενοχλητικά ακόμα και από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σου όπως αναφέρεις.

Πάντως ηχητική νιρβάνα υπάρχει, μπορώ να σε διαβεβαιώσω και δεν είναι πάντα τελείως απρόσιτη.

Δεν είναι ότι ακούς συχνότητες. Απλά το σύστημά σου δεν σε ικανοποιεί ακόμα. Όταν θα γίνει αυτό θα αρχίσεις πάλι να επικεντρώνεσαι στη μουσική. :126:

Είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη. Αλλά μόλις φτάσεις θα πεις "Άξιζε η ταλαιπωρία"!

Σου εύχομαι να φτάσεις σύντομα εκεί...

Reaction score
19
Απάντηση: Τελικα τι ακουμε;

Πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι πως έχουμε μια τάση να ωραιοποιούμε το πρώτο καλό σύστημα που ακούσαμε. Το ίδιο έχω κάνει και εγώ και φυσικά ήταν το έναυσμα μου για να ασχοληθώ με τον χώρο.

Καταλαβαίνω αυτό που λες και έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να κάνει το ίδιο, αλλά εκεί μπαίνει ο υποκειμενικός παράγοντας. Δηλαδή τι, θα κλείσω το CD player γιατί θέλω καλύτερα πρίμα και αρχίζω να ψάχνω για καινούρια μηχανήματα?!

ΟΧΙ, έχοντας φτιάξει ένα αξιοπρεπές για εμένα σύστημα (είτε αυτό κάνει 1,000 είτε 100,000 ευρώ) αυτό που κάνω είναι που και που να αλλάζω κάτι όχι απαραιτήτως για να για να έχω το καλύτερο ή για να βελτιώσω ένα 5% του ήχου μου, αλλά ουσιαστικά για να με κάνω να ακούσω τα CD μου από την αρχή.

Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι που έχουν σταματήσει να ακούν μουσική και δεν το έχουν καταλάβει. Και αυτό το ξέρω διότι ήμουν και εγώ ένας! Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να υπάρχει ισορροπία.

Υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που θα σου πουν πως στο σαλόνι τους έχουν σύστημα 10,000 ευρώ και ευχαριστιούνται επίσης όταν ακούνε από το AIWA 15ετίας που έχουν στο εργαστήρι! (Και δίνω πάντα βαρύτητα στο λόγο τους)

Και αυτό όχι φυσικά επειδή το σύστημα στο σαλόνι δεν παίζει καλά.

Τέλος συμφωνώ στη φράση
"Άξιζε η ταλαιπωρία"
και χαίρομαι που δεν γεννήθηκα σε ένα σπίτι με τα utopia στο σαλόνι μου, διότι μάλλον δε θα τα εκτιμούσα.

Reaction score
4

θα συμφωνησω με τον diabolical οτι τελικα ακους "μηχανηματα" μεχρι να φτιαξεις τον ηχο που σε ικανοποιει.
Μετα τα ξεχνας ολα και ακους μονο μουσικη.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Όταν ακούω μηχανήματα, ακούω μηχανήματα. Όταν ακούω μουσική, ακούω μουσική.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

Όταν ακούω μηχανήματα, ακούω μηχανήματα. Όταν ακούω μουσική, ακούω μουσική.
+1
Οταν θελω να ακουσω μουσικη θα την ακουσω και δεν με ενδιαφερει καθολου με τι μηχανηματα θα την ακουσω.

Reaction score
4

Αμα δεν μου παει το ακουσμα δεν μπορω να προσηλωθω στην μουσικη και δεν μιλαω για ραδιοφωνο , mp3 players κτλπ.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009

Ό,τι και οι τυφλοί...Ακούμε αλλά δε...βλέπουμε.
[reliops=Crash Test Dummies-Mmm Mmm Mmm Mmm][youtube]9q91_kcx3no[/youtube][/reliops]

:612:

Reaction score
6
Απλα θελουμε να μην ακουμε τη μουσικη με παραμορφωση, με χρωματισμους,με αλλοιωσεις , αρυθμα και μηχανικα και με εξτρα ηχους που ...δεν υπαρχουν σε αυτην.

Εαν ισχυουν τα παραπανω και αλλα πολλα που μπορει να υπαρχουν σε ενα χ κακοστημενο συστημα ηχου, δεν μπορω να ευχαριστηθω
την ακροαση γιατι με ενοχλει το αποτελεσμα.
Γιατι αυτο που ακουγεται ειναι πια μερη μουσικης ,ηχοι και συχνοτητες . Χανεται δυστυχως μεγαλο κομματι της μουσικης, της ερμηνειας και της τεχνικης των καλλιτεχνων.
Γιατι δεν ακουμε μονο με τα αυτια τους διαφορους ηχους αλλα και με την ψυχη ενα συνολο ηχων και χιλιαδες νοτες που αποτελουν σε απολυτη ισορροπια τη μουσικη.

Οσο για τα φορητα.Απο ενα κακο φορητο δεν μπορω να ευχαριστηθω μουσικη.
Αυτο το φορητο απλα θα παιζει για να περναει η ωρα οταν δεν μπορω να κανω αλλιως.

Αν ομως δεν ακουγεται καθολου καλα και εχει παραμορφωση και τριζει...προτιμω να μην το ανοιξω καν.:137:
Απο ενα TIVOLI μπορω να ακουσω ,η απο ενα Meridian , B&W η απο καποια αλλα αξιολογα συγχρονα (audiophile) φορητα γιατι ειναι κουρδισμενα να ακουγονται αξιοπρεπως και ευχαριστα.

Απο την αλλη εαν θελησω να απολαυσω με ολες μου τις αισθησεις μουσικη πηγαινω σε συναυλιες.
Ειναι χαρμα οφθαλμων να βλεπεις τους μουσικους να ειναι μπροστα σου και να απολαμβανεις την τεχνικη τους, να βλεπεις τις εκφρασεις τους οταν δινονται σε αυτο που μας προσφερουν που ειναι τεχνη, παθος, ψυχη, συγκινηση, χαρα, ενθουσιασμος, ποιηση, κινηση , χορος και ενα σωρο αλλα υπεροχα και αξεχαστα πραγματα που μενουν στη μνημη μας για πολλα χρονια.

Το οπτικο αυτο κομματι αναγκαστικα το ξεχναμε οταν ακουμε μουσικη απο 2 καναλια σπιτι μας. Το ηχητικο που μενει ειναι πιστευω πολυ ευθραυστο και μπορει πολλες φορες να μη μας αρεσει. Γιαυτο και πολλοι απο μας ασχολουμαστε με τοσο μερακι και παθος σε δοκιμες και αλλαγες ,μεχρι να καταληξουμε σε ενα καλο -πολυ καλο αποτελεσμα που θα μας ικανοποιει και θα μας κραταει σε ενδιαφερον.

Ο καθε ενας απο εμας ειναι μια ξεχωριστη προσωπικοτητα και ψυχισμος , εχουμε διαφορετικα βιωματα , εμπειριες , γνωσεις , ανησυχιες, προβληματισμους, γουστα , απαιτησεις κλπ.,και γιαυτο αντιλαμβανομαστε διαφορετικα τη μουσικη και ενα συστημα audio.
Γιαυτο δε μας αρεσουν τα ιδια πραγματα, οι ιδιοι ανθρωποι,οι ιδιες γευσεις, χρωματα, αρωματα και ακουσματα.

Αυτη ειναι και η σοφια της φυσης. Τιποτα σε αυτον τον κοσμο δεν ειναι ιδιο και ας φαινεται πολλες φορες ιδιο.

Reaction score
141
Re: Απάντηση: Τελικα τι ακουμε;

Τέλος συμφωνώ στη φράση και χαίρομαι που δεν γεννήθηκα σε ένα σπίτι με τα utopia στο σαλόνι μου, διότι μάλλον δε θα τα εκτιμούσα.
Εγω παλι ειμαι σιγουρος οτι θα το εκτιμουσα τα μάλα,διότι θα ειχα γλιτωσει πολλα γκαφρά!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.098
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67