"Τενεκεδενιος" ηχος (δλδ στροφη απο active monitors σε passive speakers)

Μηνύματα
10
Reaction score
4
Καλημερες, θα ηθελα λιγο τα φωτα σας οσο αναφορα αυτο που βιωνω ηχητικα εδω και λιγες μερες (ελπιζω να ποσταρω στο σωστο thread.)

Περσι τετοια εποχη λοιπον επενδυσα για 1η φορα σε ενα ζευγαρι ενεργα monitor speakers για το laptop με εξωτερικη καρτα ηχου (M-Audio BX5 D3 με μια Focusrite Solo 3rd Gen) και εξεπλαγην με το δυναμισμο που βγαζουν. Πραγματικα ακουω τις χαμηλες και ευχαριστιεμαι και γενικα εχουν κορυφαια αποδοση. Παιζουν σε Flat αποκριση ρυθισμενα απο τη μητρα τους και δε το εχω πειραξει.

Fast-forward στο τωρα (δλδ εδω και 2 μερες) και αποφασισα, οντας audiophile, να επαναφερω το παλιο μου hifi stereo (2 ηχεια QLN by Qubic 111, Aura VA-40 amp by B&W) με την αγορα ενος high-end CD Player (Myryad MC100). Εφοσον εβαλα να παιξει ενα CD, εξεπλαγην με το ποσο.... τενεκεδενιος και αδειος ο ηχος που εβγαινε, ακομα και οταν τα QLN ειναι 2 φορες το μεγεθος των M-Audio που πηρα...

Τωρα, ή οντως τα active speakers ειναι πλεον μονοδρομος για ηχο, ή τα QLN και ο Aura εχουν φαει τα ψωμακια τους επειτα απο 25 χρονια στην κατοχη μου.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.661
οντως τα active speakers ειναι πλεον μονοδρομος για ηχο
Νομίζω πως για κάθε κοστολογιο, αυτό που λες, ισχύει.


ή τα QLN και ο Aura εχουν φαει τα ψωμακια τους
Σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει και αυτό.
Όχι τόσο γιατί έχουν "χαλάσει" από τα χρόνια (κι αυτό ισχύει), αλλά γιατί η τεχνολογία προχωράει, και δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των σύγχρονων μηχανημάτων και αυτών προ 25-ετιας. Καμία.
 


Μηνύματα
27.076
Reaction score
25.009
Φυσικά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ε? Αν και κάτοχος ενεργών.
Ναι ενεργών , χωρίς dsp , αλλά ενεργών. Ενεργό κροςς πολυενίσχυση , δλδ ενα κανάλι ανά μεγάφωνο , μετά από το ενεργό κροςς.
Εχωντας ακούσει και βοηθήσει τον φίλο μου που φιάχνει ηχεία , παθητικά νπολλά χρόνια πριν , αλλά και τώρα , δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός , τα ενεργά παίζουν γαματα ,τα παθητικά δεν παίζουν τίποτα.
Και όχι μόνο αυτό .! Σε πείσμα των καιρών και των χαλιεντάδων , τα απλά πηνία με φερίτη στη μέση κάνουν καλύτερη δουλειά από τα τεράστια χαλιεντάδικα χωρίς πυρήνα, με τα 800 μέτρα σύρμα , το πλακέ το ακριβό .
Πηνία αέρος - πηνία πυρήνα , σημειώσατε 2 .
 


Μηνύματα
10
Reaction score
4
Οποτε στην ουσια εχω ενα hifi για "πεταμα"... Σκεφτομουν να δοκιμαζα καλυτερα καλωδια μεταξυ ηχειων και ενισχυτη μιας τα υπαρχων και ειναι φθηνιαρικα, οπως επισης να πηγαινα τον ενισχυτη για ελεγχο απο το μαγαζι που πηρα το CD Player με προτροπη του πωλητη, γιατι οπως σωστα ειχε πει πως τα εχει τα χρονακια του.

Ειλικρινα παιδια, τοσο αδειος ηχος δεν εξηγηται και ας ειναι passive ηχεια τα QLN.
 


K

kimon

Guest
Σχετικώς με τα πηνία των κροσόβερ:

Να πω επίσης ότι το συγκεκριμένο σάιτ το συστήνει ο Τζών Κρούτκε του Zaph Audio για όσους αναζητούν δοκιμές μεγαφώνων, τώρα που ο ίδιος εγκατέλειψε το σπορ...
 

Μηνύματα
10
Reaction score
4
Δλδ εκει που ειχα κανει σκεψεις για αναβαθμιση με νεα ηχεια και ενισχυτη στο μελλον, να τις αποβαλλω; Αν ειναι σκασω τα κερατα μου για να ακουω παλι τενεκεδες λογω passive ηχειων, τοτε ΟΚ, δε κανω βημα...:)

Απο την αλλη μερια, οι ρομαντικοι της υποθεσης που δεν εχουν επαφη με active ηχεια μου λενε πως ο ηχος του hifi ειναι ο φυσικος ενω απο τα active βγαινει μπασο-βαβουρα... Αν φυσικος ισον αδειος, τοτε προτιμω τη βαβουρα των active, lol.
 
Last edited:


Μηνύματα
13.610
Reaction score
6.566
Ακούς τις γνώμες των άλλων, αλλά εσύ αποφασίζεις τι τελικά σου αρέσει περισσότερο. Σωστός ήχος είναι αυτός που μας αρέσει. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν το σύστημα σου (QLN+Aura+πηγη) έπαιζε διαφορετικά (καλύτερα) πριν κάποια χρόνια. Αν είναι έτσι προφανώς υπάρχει θέμα με τον ενισχυτή (μικρός σε ισχύ αλλά με αρκετά κάλο ήχο.....), όποτε θέλει έναν έλεγχο (και ίσως αντικατάσταση πυκνωτών κλπ) και μάλλον και με τα ηχεία (μήπως υπάρχει πρόβλημα στο γουφερ λόγω κακής αποθήκευσης ή πρόβλημα στο κροσόβερ κλπ). Από την στιγμή που ο πωλητής σου είπε να πας τον ενισχυτή σου, κάντο και άκουσε τον εκεί με ένα ζευγάρι καινούργια ηχεία. Ίσως τελικά αλλάξεις γνώμη. Από την άλλη το να επενδύσεις σε ένα cd player 20+ ετών, ήταν λάθος κίνηση. Με λιγότερα χρήματα αγόραζες ένα usb dac και σε συνδυασμό με ένα παλιό λαπτοπ, θα είχες μεγαλύτερη ευελιξία και πολύ πιθανό καλύτερο ήχο. Τα ενεργά με την κάρτα ηχού που έχεις, δεν χάνονται, θα είναι το desktop audio σύστημα σου, ενώ στο καθιστικό σου (ή κάπου αλλού τέλος πάντων) θα έχεις τον aura μαζί με κάποια ηχεία (μάλλον κάτι καινούργιο ή μτχ. μικρότερης ηλικίας).
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.661
οι ρομαντικοι της υποθεσης που δεν εχουν επαφη με active ηχεια μου λενε πως ο ηχος του hifi ειναι ο φυσικος
Σαν πρόταση το ανωτέρω είναι σωστό.

Ωστόσο, hi-fi σημαίνει υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής, και όχι παθητικά ηχεία.

Τα ηχεία μπορούν να είναι hi-fi, είτε είναι ενεργά είτε παθητικά, αναλόγως μετρήσεων, αν μετράνε σωστά, είναι hi-fi, ειδάλλως είναι mid-fi & low-fi, δηλαδή οι μετρήσεις τους θα δείξουν πόσο "σωστά" παίζουν, και κατ'επέκτασιν πόσο hi-fi είναι.

Τα περισσότερα ενεργά ηχεία, είναι φτιαγμένα για στουντιακη χρήση, όπου η απαίτηση για υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής είναι επαγγελματικό εργαλείο δουλειάς. Γι'αυτό το λόγο, τα καταξιωμένα στουντιακά ενεργά μόνιτορ, είναι τα ηχεία με τις λιγότερες τονικές αλλοιώσεις, δηλαδή πρόκειται για ηχεία που πραγματικά είναι hi-fi, υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής, με εξαιρετικές μετρήσεις που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.


Τώρα πάμε στην ουσία αυτού που σου είπαν κάποιοι, που ήταν ότι το παθητικό ηχείο του σαλονιού παίζει πιο γλυκά και ανατριχιαστικά και δεξερωγωτι από τα ενεργά. Μεγαλύτερη μ@λακία δεν υπάρχει να σου πουν, αυτή είναι η μεγαλύτερη.
 
Last edited:

Μηνύματα
10
Reaction score
4
Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια, απλα προσπαθω να ηρεμησω με την ολη κατασταση και μου ξεφευγουν και βλακειες. Θελω να πιστευω και εγω πως ο ενισχυτης θα εχει καποιο θεμα, μιας και ηταν ηδη 2ο χερι οταν αγοραστηκε τοτε (τα QLN τα πηρα ολοκαινουργια). Θυμαμαι πως πριν απο 6-7 χρονια τον πηγα για σερβις γιατι καηκε ενα πυκνωτακη οπου το αλλαξανε, αλλα δεν ειχαν βρει αλλο προβλημα. Θα το δω ομως ξανα. Και ρε φουστη μου, δε νοειται ηχεια με διπλασιο και βαλε woofer να αποδιδουν χειροτερα σε ογκο απο τα 5'' woofer των M-Audio και ας ειναι πασιβ.

Τωρα οσο για το cd-player, σε τετοια τιμη που το πηρα και ολοκαινουργιο (και ειναι το ποσο που εφυγε που ποναει καπως που δε το εκμεταλλευομαι), νομιζω πως ηταν no-brainer αγορα, οντας high-end πηγη. Με DAC δεν εχω ασχοληθει να πω την αληθεια.

Τωρα για να κλεισω, η χρηση του hifi γινοτανε τοσα χρονια για εξοδο ηχου για τις παιχνιδομηχανες που εχω (μεσω Aux) και δεν ειναι οτι "βαραγαν" απο το πρωι μεχρι το βραδυ.
 
Last edited:

TGD

Μηνύματα
6.984
Reaction score
7.069
Ο Aura VA-40 έχει περάσει από τα χέρια μου κι έχει ένα απλό θέμα. Είναι ουσιαστικά ένας τελικός με ποτενσιόμετρο. Το gain είναι χαμηλό. Αν δεν έχεις πολύ ευαίσθητο ηχείο δεν θα τα βγάλει πέρα. Και στα 30 χρόνια, όλο και καποιοι πυκνωτές θα τα έχουν παίξει.
Το Myryad ήταν αξιαίπενη προσπάθεια το 1997 που βγήκε. Αλλά τα ψηφιακά έχουν προχωρήσει πολύ από τότε.
 

Μηνύματα
10
Reaction score
4
Οποτε στη παρουσα φαση, αν παω τον ενισχυτη για επισκευη εφοσον εχει προβλημα, αξιζει ή τζαμπα λεφτα;
 


Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.311
Μηνύματα
2.858.160
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top