Τεχνολογια cd player: άλλοτε και τώρα

Reaction score
17
Επειδη βλεπω σε διαφορες συζητησεις για παλια vs νεα cd players θα ηταν ενδιαφερον νομιζω να κανουμε μια τεχνικη κουβεντουλα σχετικα με την δομη ενος cd player προεκιεμενου να βγαλουμε ορισμενα χρησιμα συμπερασματα.
Ε΄οσων γνωριζω, τo cd player αποτελειται απο τον οπτικο δισκο (cd μηχανισμος) και τα ηλεκτρονικα του μερη. Στα τελευταια περιλαμβανεται και ενας digital/analog converter (dac) που κανει το ψηφιακο σημα αναλογικο.

Η απορια μου που μπορει να ξεδιαλυνει πολλα πραγματα στο ζητημα παλια vs καινουρια ειναι το εξης.
Απο τον οτπικο δισκο, μεχρι την ειδοσο του εσωτερικου dac, παρεμβαλονται κι άλλα ηλεκτρονικα μερη πχ καποια μικρη προενισχυση; αν ναι, τοτε η θεωρια οτι αφου εχω ενα εξωτερικο συγχρονο dac με συμφερει να αγορασω ενα παλιο καλο cdplayer για να εκμεταλλευτω το καλο transport δεν ισχυει διοτι παρεμβαλονται και τα αρχαια ηλεκτρονικα ενδιαμεσα τμηματα εως την ψηφιακη εξοδο και ως γνωστο στα ψηφιακα ηλεκτρονικα οι εξελιξεις τα τελευταια χρονια ειναι αλματωδεις, κατι που δεν ισχυει τοσο για τους οπτικους δισκους. Ελπιζω να ειμαι σαφης στην περιγραφη, και παρακαλω ας ξεκινησουν να απαντησουν οσοι ξερουν, και μετα εμεις οι υπολοιποι.
Αν υπαρχουν ειδικευμενοι ηελκτρονικοι ή ηλεκτρολογοι μηχανικοι στην παρεα, η γνωμη τους θα εκτιμηθει δεοντως :)

Last edited:

Reaction score
1.037
Γιατί δεν κοιτάς τι έχει να κάνει ένα cdplayer σε γενικές γραμμές;

• να κρατήσει σταθερό ρυθμό περιστροφής (αλλιώς σοβαρό θέμα jitter)
  • να κρατάει συνεχώς σε focus την κεφαλή άσχετα με τις αναταράξεις (αλλιώς σφάλματα αναγνωσης)
  • να διαβάζει με ακρίβεια (διότι δεν υπάρχει ECC/Error checking and correction thanks to philips audio cd format)
  • να ενισχύσει το ψηφιακό σήμα χωρίς να εισάγει επιπλέον jitter
  • να μετατρέψει σε Analog

Αν εσύ θέλεις τα 3 πρώτα, τι σχέση έχει αν είναι παλιό ή καινούργιο; Τι περιμένεις να έχει πάνω, κανένα φίλτρο της Ματζίκα ντε Σπέλ; Σημασία έχει η σωστή υλοποίηση.

Τώρα το μέλλον των cd player (όπως και το μέλλον των αναλογικών ραδιοφώνων) είναι αβέβαιο και αυτό ΔΕΝ αλλάζει.
Από τη στιγμή που τα 3 πρώτα στάδια (και αρκετά ακόμα, όπως άλλα φορματ, μεγαλύτερη ανάλυση, απουσία σφαλμάτων ανάγνωσης, καλύτερο χρονισμό κλπ) γίνονται από media players, η παραγωγή των cd players φθήνει.

Πίασε μια εταιρία με βαρύ όνομα στην αγορά όπως π.χ. την tascam και δες πως αλλάζει τα μοντέλα της. Όλα ποια έχουν memory/SD/usb/μπλεδόντια.

Οπότε καταλήγουμε στο αρχικό μήνυμα: ψάχνεις vintage εξοπλισμό;;)

Reaction score
336
  • να διαβάζει με ακρίβεια (διότι δεν υπάρχει ECC/Error checking and correction thanks to philips audio cd format)
Το παραπάνω είναι λάθος. Ασφαλώς και υπάρχει error detection και correction στο audio cd, το λεγόμενο CIRC

Reaction score
67
φιλε xenos ετσι λεγανε και για τι βινυλιο και βλεπεις τι γινεται τωρα οσο για το αναλογικο ραδιοφωνο το ακουω 10 χρονια οτι θα καταργηθει μην πω και παραπανω και ακομα καλα κρατει τωρα σε καμια 10αρια χρονια που ισως συμβει αυτο που λες ποιος ζει ποιος πεθαινει ετσι και αλλιως ο φιλος Jordan δεν σκοπευει να δωσει και μια περιουσια

Y

Yiannis_B

Guest
Επειδη βλεπω σε διαφορες συζητησεις για παλια vs νεα cd players θα ηταν ενδιαφερον νομιζω να κανουμε μια τεχνικη κουβεντουλα σχετικα με την δομη ενος cd player προεκιεμενου να βγαλουμε ορισμενα χρησιμα συμπερασματα.
Ε΄οσων γνωριζω, τo cd player αποτελειται απο τον οπτικο δισκο (cd μηχανισμος) και τα ηλεκτρονικα του μερη. Στα τελευταια περιλαμβανεται και ενας digital/analog converter (dac) που κανει το ψηφιακο σημα αναλογικο.

Η απορια μου που μπορει να ξεδιαλυνει πολλα πραγματα στο ζητημα παλια vs καινουρια ειναι το εξης.
Απο τον οτπικο δισκο, μεχρι την ειδοσο του εσωτερικου dac, παρεμβαλονται κι άλλα ηλεκτρονικα μερη πχ καποια μικρη προενισχυση; αν ναι, τοτε η θεωρια οτι αφου εχω ενα εξωτερικο συγχρονο dac με συμφερει να αγορασω ενα παλιο καλο cdplayer για να εκμεταλλευτω το καλο transport δεν ισχυει διοτι παρεμβαλονται και τα αρχαια ηλεκτρονικα ενδιαμεσα τμηματα εως την ψηφιακη εξοδο και ως γνωστο στα ψηφιακα ηλεκτρονικα οι εξελιξεις τα τελευταια χρονια ειναι αλματωδεις, κατι που δεν ισχυει τοσο για τους οπτικους δισκους. Ελπιζω να ειμαι σαφης στην περιγραφη, και παρακαλω ας ξεκινησουν να απαντησουν οσοι ξερουν, και μετα εμεις οι υπολοιποι.
Αν υπαρχουν ειδικευμενοι ηελκτρονικοι ή ηλεκτρολογοι μηχανικοι στην παρεα, η γνωμη τους θα εκτιμηθει δεοντως :)
Motherboard? :rolleyes:

Motherboard ρε? >:(

Ναι ρε, να τρέχει κανέναν EAC light. :roflmao:

• ROM drive spins four times faster than any CD drive
  • CD is read and analyzed multiple times until every bit is read faithfully
  • Audio bitstream comes from an immense memory buffer, not directly from the CD

http://www.parasound.com/cd1.php

http://www.exactaudiocopy.de/en/

Reaction score
7.027
αν εχεις ενα καλο παλιο cd player το αφηνεις ως εχει,τα cd θα τα παιζει μια χαρα.Αν εχεις ενα καινουργιο dac μπορεις να δοκιμασεις να τα συνδεσεις ψηφιακα και να δεις αν παιζει καλυτερα ετσι.Αν δεν εχεις cd player ομως,απλα μην ασχοληθεις και προσθεου μην αγορασεις κανενα παλιο (εστω καλο).Παρε το dac που θελεις και βρες αλλους τροπους να "στριφογυρνας" τα cd σου ή απλα ξεχνα τα cd και αγοραζε την μουσικη που θελεις ψηφιακα.Αν αυτη δεν κυκλοφορει ψηφιακα,τοτε αγορασε τα cd που θελεις και κανε το υλικο flac.

Reaction score
17
αν εχεις ενα καλο παλιο cd player το αφηνεις ως εχει,τα cd θα τα παιζει μια χαρα.Αν εχεις ενα καινουργιο dac μπορεις να δοκιμασεις να τα συνδεσεις ψηφιακα και να δεις αν παιζει καλυτερα ετσι.Αν δεν εχεις cd player ομως,απλα μην ασχοληθεις και προσθεου μην αγορασεις κανενα παλιο (εστω καλο).Παρε το dac που θελεις και βρες αλλους τροπους να "στριφογυρνας" τα cd σου ή απλα ξεχνα τα cd και αγοραζε την μουσικη που θελεις ψηφιακα.Αν αυτη δεν κυκλοφορει ψηφιακα,τοτε αγορασε τα cd που θελεις και κανε το υλικο flac.
νομιζω ότι τα ειπες όλα αγαπητε. για αυτό είμαι τοσο σκεπτικος στο να προχωρησω στην αγορα εξαιρετικου παλιου cd Player που πουλιεται σε πολύ καλη τιμη σε σχεση με την αρχικη του

Reaction score
17
μερικοι βεβαια θα πουν ότι καμια ψηφιακη πηγη δεν παιζει σαν το meridian 508/24 ή σαν τα αναλογα cary...

Reaction score
7.027
νομιζω ότι τα ειπες όλα αγαπητε. για αυτό είμαι τοσο σκεπτικος στο να προχωρησω στην αγορα εξαιρετικου παλιου cd Player που πουλιεται σε πολύ καλη τιμη σε σχεση με την αρχικη του
αν μπορεις γινε πιο συγκεκριμενος,τι εχεις βρει και ποσο. Αυτο που εγραψα ειναι η κοινη λογικη,αλλα κακα τα ψεμματα,στο χομπυ μας δεν υπαρχει κοινη λογικη,ειδικα για οσους εχουν την οικονομικη δυνατοτητα. Για το αλλο που εγραψες......ειμαι και εγω της αποψης οτι τα παλιοτερα cd player επαιζαν καλυτερα.

Reaction score
4.907
Εγώ θα θέσω μια άλλη ερωτηση, σχετική πιστεύω..

Μετά από τόσα χρόνια ψηφιακού ηχου,
Υπάρχει στανταρ η έστω γενικά παραδεκτή άποψη :
για τους οδηγούς , για την αρχιτεκτονική του dac , για τους αλγόριθμους επεξεργασίας
για τα φιλτρα , για τα αναλογικά κυκλώματα εξοδου ?

Αυτά όλα δεν ακούγονται ή δεν μας ενδιαφέρει τι διαφορές επιφέρουν?

Reaction score
4.907
Δηλαδή αποκλείεται στο παρελθόν να έχει δοθεί
κάποια καλυτερη συνολικά λύση από αρκετές σημερινές ?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.569
Δηλαδή αποκλείεται στο παρελθόν να έχει δοθεί
κάποια καλυτερη συνολικά λύση από αρκετές σημερινές ?
Τώρα μου θυμίζεις αυτούς που δε λένε να ξεκολλήσουν από τη σειρά W124... :rolleyes:

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.702
Φιλος εκτος σαιτ μου εχει αναθεσει να του βρω παλιο καλο cd player ενα teac που το σασι του ειναι σαν τανκ
απο ερευνα αγορας που εκανα αναρωτηθηκα ποσο καλο να ειναι ενα μηχανημα που κατασκευαστηκε το 1992
οχι μονο θα ειναι παλιο σαν τεχνολογια αλλα μην ξεχναμε οτι θα ειναι και αρκετα παιγμενο και ας ορκιζονται καποιοι στης αγγελιες οτι ειναι με μονο λιγη χρηση παρα τα 25 χρονια του μην σου πω για τα λεφτα που ζητανε.

Τον κατευθυνω σε καιν μοντελο με 0 χιλιομετρα σφραγισμενο στο κουτι του και φρεσκο οχι με γερασμενα ηλεκτρονικα αυτο θα πω και σε σενα!

Reaction score
4.907
Τώρα μου θυμίζεις αυτούς που δε λένε να ξεκολλήσουν από τη σειρά W124...

Είμαι λίγο κολλημένος το παραδέχομαι.......
Ακόμα όμως θυμάμαι πως έπαιζε στο σπίτι φίλου ένας συνδιασμός
Meridian - Audio Innovations - Electa Amator βάσης....

Η απόδοση αυτού του συνδυασμου θα έκανε τον καθένα να αναρωτιεται
αν οντως έχει γίνει καποια ουσιαστική πρόοδος από τότε.

Και αυτό μπορείς να το πεις για πάρα πολλά κομμάτια από το παρελθόν.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.357
Members
38.450
Νεότερο μέλος
Ec_K