Τι είναι εκείνο..

Reaction score
4
Τι είναι εκείνο στην μουσική που μας κάνει να την αγαπάμε τόσο....:429:

Άκουσα ένα κομμάτι πριν και το σκεφτόμουν..
Εντάξει, μπορεί να υπάρξει η φωνή της λογικής και να πει είναι η σύνθεση, τα όργανα η μελωδία...κτλ.
Το στίχοι το βγάζω έξω γιατί άκουγα ένα "βραζιλιάνικο" και δεν ξέρω την γλώσσα...:137:
Μια το κάνει γυναίκα μια άνδρας, μια φορά είναι "παλιά" αλλά όχι μόνο.
Καμιά φορά το κάνει μόνο ένας...ενώ άλλοι προσπαθούν και δεν γίνεται...

Κάτι πρέπει να έχει να κάνει και αυτό που λένε "συναίσθημα".
Μερικά προκαλούν χαρά και άλλα λύπη ή νοσταλγία ή νεύρα:602:...κτλ.
Υπάρχει ένα κομμάτι που χαρακτηρίζεται από όλους "ερωτικό" και μπορεί να μην έχει στίχους..!

Τι είναι αυτό στην μουσική, που σε κάνει να .... αισθάνεσαι ; ...(όλα αυτά που μπορεί)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Τι είναι εκείνο..

[youtube]HpwNYs4IoB4[/youtube][youtube]otR-IYY-EGg[/youtube]
[youtube]PCgtd2wOhRY[/youtube][youtube]k2cLBSIuv1k[/youtube]
Καμία ανησυχία γιά τους μη ισπανόφωνους,περιέχονται και Αγγλικά στο υπόβαθρο...Τα λεγόμενα άλλωστε έχουν αναλυθεί διεξοδικότερα στην Ελληνική γλώσσα σε παρελθόντα δημοσιεύματα...
Επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια γλώσσα που είναι η Μουσική:
[reliops=Paco de Lucia - Entre dos aguas (1976) full video][youtube]2oyhlad64-s[/youtube][/reliops]

Reaction score
39

Είναι αλήθεια...Το συναίσθημα που μεταφέρει η μουσική δεν είναι πάντοτε συνδεδεμένο με τον στίχο. Αρκετές φορές μουσική με στίχους που δεν καταλαβαίνουμε, η χωρίς καθόλου στίχους μας φορτίζει συναισθηματικά.
Γιατί ο κάθε λαός έχει την δική του μουσική? Γιατί η μουσική χαρακτηρίζει τον κάθε λαό? Ή μουσική μέσω των μουσικών οργάνων προσπαθεί να μιμηθεί, να προσεγγίσει και να ωραιοποιήσει την φωνητική επικοινωνία του ανθρώπου. Προσπαθεί μεσω της μουσικής νότας να '' μιλήσει '' στην καρδιά μας. Κάθε λαός έχει την δική του γλώσσα. Με την αντίστοιχη προφορά που εξελίχθηκε στον χρόνο. Ο τρόπος ομιλίας του κάθε λαού είναι ιδιαίτερος. Ο τρόπος ομιλίας του, οι χροιές του, καθορίζονται κυρίως από τα φυσικά χαρακτηριστικά των φωνητικών χορδών, του στόματος, των πνευμόνων κλπ. Σκεφθείτε έναν Κινέζο και έναν Αφρικανό. Ο τρόπος που μιλάνε αλλά και που εκφράζονται, είναι δεμένος απόλυτα με τα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Το ίδιο και η μουσική τους που προσπαθεί να μιμηθεί την ομιλία τους. Ακόμα και τα μουσικά τους όργανα είναι εξελιγμένα μέσα στον χρόνο γιά την δική τους τονική ισσοροπία.
Είναι απίθανο να αρέσει σε κάποιον δυτικό μία ανατολική μουσική μελωδία. Οπως είναι απίθανο να ακούσουμε το ''σε αγαπώ'' σε μία ξένη γλώσσα και να μεταφερθεί μέσα μας το ανάλογο συγκινησιακό συναίσθημα.
Η κατάλληλη μουσική λοιπόν, η κατάλληλη γιά τα ακούσματα που έχουμε μάθει να ακούμε, μπορεί να μας συγκινήσει, κι ας μην έχει στίχους. Ιδιαίτερα όταν έχουμε την ανάγκη να συνδέσουμε την μελωδία της με λόγια που θα θέλαμε κι έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε.

Reaction score
4

:132: ...εκτός από κουλτούρα και φυλές.., μπορεί να φτάσει μέχρι το .."προσωπικό" επίπεδο ..
Είμαστε 'αδέλφια' και έχουμε-ακούμε άλλο είδος....:102:

Reaction score
4

Μπορούμε να πούμε ότι είναι η "έκφραση" .. και κατά πόσο... :422:

Reaction score
17.435
Τι είναι εκείνο στην μουσική που μας κάνει να την αγαπάμε τόσο....
...Τι είναι αυτό στην μουσική, που σε κάνει να .... αισθάνεσαι ;
Η μουσικη με κανει να αισθανομαι ζωντανη...

Συνοδευει και συμπληρωνει τις διαθεσεις μου...

Επιτεινει τον πονο,αν το θελω...και απαλυνει τον ιδιο....αν ειναι αυτο που θελω...

Ενισχυει την ευφορια μου και κατευναζει το θυμο μου, αν το θελω...

"Την χρησιμοποιω" για να εκφρασει την εκαστοτε ψυχολογικη μου κατασταση.Φαινεται να ειναι περισσοτερο χρησιμοθηρικοι οι λογοι για τους οποιους την αγαπω....ιδιοτελεις ακομα ισως.....
Δεν ειμαι μουσικος,δεν παιζω κανενα μουσικο οργανο,αλλα θα το επιθυμουσα...

Επειδη λοιπον δεν μπορω να μιλησω με μουσικους ορους,θα γραψω αυτο που νοιωθω:την "αισθανομαι"...'αισθανομαι', οταν ο ρυθμος της συγχρονιζεται με τους παλμους της καρδιας μου...,οταν τα φθογγόσημα,τα μετρα,τα διαστηματα, οι διεσεις, οι υφεσεις,το στακατο,οι παυσεις κοκ ... γινονται ο μαεστρος της...

Το ειδος της μουσικης συνθεσης δεν παιζει ρολο στην ανταποκριση που θα βρει μεσα μου.Η ιδιοσυγκρασια μου επιτρεπει κατα καιρους και κατα εποχες ποικιλα μουσικα συνολα.Ενα κοινο χαρακτηριστικο εχουν ολα τους,οπως εχω παρατηρησει:Τα διεπει ζωντανια,ρυθμος,ενταση και αυξομειωση αυτης...

Μικροτερη σε ηλικια,θυμαμαι οτι εκνευριζομουν με την κλασικη μουσικη...Με αγχωνε...
Τα τελευταια χρονια την εχω αποζητησει σαν μια διψασμενη απο καιρο που δεν ειχε συναισθηση της καταστασης της...

Δεν ξερω τι ηταν αυτο που κατορθωσε να 'εκβιασει' δακρυα στο πρωτο ακουσμα αυτου του τραγουδιου, απο μια παλια ηχογραφηση,απο εναν αντρα με 'βαρια φωνη',σε μια γλωσσα που,- κατα τη γνωμη μου-, δεν ενδεικνυται για τρυφεροτητες,γλυκες και ερωτικες εξομολογησεις...με τη συνοδεια μονο του πιανου...:203:

Αν ξερει κανεις πως λειτουργει ο 'μηχανισμος',ας μας τον φανερωσει παρακαλω...

http://www.youtube.com/watch?v=XS-YDL5GeWA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Rd4jDSrp48w&feature=related

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.690

Δεν ξέρω τι είναι και πως λειτουργεί με τόσο δυνατό τρόπο και έχει τη δύναμη να μας επηρεάζει τόσο πολύ.

Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω την πρώτη φορά που όντας πιτσιρικάς περίπου στα 12 άκουσα για πρώτη μου φορά με βινύλιο στο πικάπ μου (με ποιότητα στον ήχο επιτέλους), την μουσική "Μια νύχτα στο Φαλακρό βουνό" και τις "Εικόνες από μια έκθεση"
Μόνος μου στο δωμάτιό μου, αργά το βράδυ, με τα ακουστικά στα αυτιά και δυνατή την έντασή τους.
Εδώ είναι 2 εκτελέσεις συμπαθητικές:
http://www.youtube.com/watch?v=qYPFwEbC91k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=k_98452AxFI&feature=related

Τότε η μουσική που ακούγαμε ήταν ότι έπαιζε το ραδιόφωνο. Με χάλια ποιότητα ήχου.
Όταν πήρα πικάπ και άρχισα να παίρνω δίσκους, έμαθα πιο καλά πλέον τα ωραιότερα κομμάτια που υπήρχαν και δεν τα ξέραμε.
Σε κασέτες πουλούσαν μόνο ο Πάριος, η Ραφαέλα Καρά, ο Μπάρυ Γουάϊτ, ο Μητροπάνος, ο Νταλάρας κ.λ.π.
Από που ως που Μουσόρσγκυ και Στραβίνσκυ.
Με επηρέασε τόσο που μόλις μπόρεσα αγόρασα ένα αρμόνιο Υamaha και άρχισα να μαθαίνω μόνος μου.
Στα 14 μου, πήγα μόνος μου και γράφτηκα σε ωδείο.
Αλλά το σταμάτησα γρήγορα και είναι ένα από τα πράγματα για το οποίο μετάνιωσα πολύ.
Αλλά συνέχισα πάντα να παίζω όσο μπορώ και να αλλάζω αρμόνια.
Μ΄αρέσει να παίζω με τον δικό μου τρόπο.
Π.χ. δεν μ΄αρέσει ο τρόπος που ο μέγιστος Φον Κάραγιαν την "τρέχει" την ορχήστρα του και όλα τα έργα τους τα παίζουν πιο γρήγορα.
Όπως δεν μ΄αρέσουν και κάποιοι αυτοσχεδιασμοί χάριν εντυπωσιασμού.
Αλλά η ακρόαση της μουσικής που μ΄αρέσει, παραμένει σαγηνευτική.

Reaction score
32

Η μουσικη ειναι τεχνη και επιστημη. Ως τεχνη εκφραζει τα συναισθηματα χαρας η λυπης και ως επιστημη εκφραζεται με νοτες.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης