stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Aux IN
Σχεδόν όλα τα στερεοφωνικά έχουν στην πρόσοψη ένα περιστροφικό διακόπτη επιλογής source (CD – Phono – Tape - Radio – AUX) και στο πίσω μέρος τουλάχιστον μια είσοδο Aux In :
  • ή με 2 jacks κόκκινο και λευκό συνήθως τύπου RCA
  • ή jack 3.5mm – πχ σε stereo αυτοκινήτου
Στο AUX In μπορούμε να συνδέσουμε audio devices όπως:
CD player, ipod,TV( αν έχει Audio OUT) , μερικά mp3 players…εκτός από pick-up δίσκων βινυλίου (αν το συνδέσετε η ένταση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή διότι η στάθμη εξόδου του κοινού πικάπ είναι πολύ χαμηλότερη απ’ αυτή που απαιτεί η input AUX - αλλά και δεν ταιριάζει αφού απαιτείται RIAA equalization).
Φυσικά δεν θα συνδέσετε headphones, αφού αυτά είναι output devices.
Η φωτογραφία εδώ: δείχνει τέτοιες υποδοχές (jacks)

Auxiliary Output
Οι Βοηθητικές έξοδοι (Auxiliary outputs ή auxes), είναι εξαιρετικά χρήσιμες και θα τις βρείτε στις κονσόλες (mixers).

Το σήμα που μπαίνει σ’ ένα κανάλι μιας κονσόλας , αφού λάβει το gain και το κατάλληλο EQ , στη συνέχεια, μπορεί να διέλθει από το ρυθμιστικό AUX που ελέγχει πόσο μέρος αυτού του σήματος από αυτό το κανάλι θα σταλεί στην AUX OUT .
Αυτό το χαρακτηριστικό μας επιτρέπει να αποστείλουμε το ηχητικό σήμα μιας πηγής από ένα Input channel , σε δευτερεύοντα διαφορετικό προορισμό ,ανεξάρτητο από την Master Stereo Output του καναλιού. Γι αυτό και έχουν, δικά τους ρυθμιστικά volume ανά κανάλι που στέλνουν το σήμα σε μια AUX out.

Αυτή η aux output μπορεί να είναι το άθροισμα των σημάτων που στέλνεται από κάθε κανάλι.

Αν για παράδειγμα κάποιο ή κάποια από αυτά τα ρυθμιστικά volume ανά κανάλι που στέλνουν το σήμα σε μια AUX out, είναι τέρμα αριστερά (off) τότε αυτά τα κανάλια δεν συνεισφέρουν στο auxiliary out.

Αυτό είναι πολύ βοηθητικό και μας επιτρέπει πχ την auxiliary output να τη στείλουμε σ’ ένα σύστημα monitoring.
Αυτό φαίνεται παραστατικά στη φωτογραφία εδώ:

Παράδειγμα:
Η πιο κοινή χρήση για auxes, είναι στις κονσόλες με περισσότερα του ενός Aux Outs, στα stage monitors. Ένα απλοϊκό παράδειγμα:

Ας πούμε ότι σε ορχήστρα στο πάλκο , ο Γιώργος τραγουδά και ο Στέφανος παίζει κιθάρα και ο καθένας τους επιθυμεί να έχει το δικό του monitor.

Έστω, επίσης, ότι το μικρόφωνο του Γιώργου είναι συνδεδεμένο στο κανάλι 1 , και η κιθάρα του Στέφανου στο κανάλι 2 , το δε Monitor του Γιώργου στο aux 1 και το Monitor του Στέφανου στο aux 2.

Τώρα , αν ο Γιώργος ο τραγουδιστής επιθυμεί να ακούει την κιθάρα του Στέφανου στο monitor του με μεγαλύτερη ένταση ή καθόλου , θα ‘’μεταβεί’’ στο κανάλι 2(όπου είναι βυσματωμένη η κιθάρα ) και θα ρυθμίσει το ρυθμιστικό Aux 1 .
Αυτή η ενέργεια του, λέει στο κύκλωμα να θέσει αντίστοιχα μεγαλύτερο ή καθόλου σήμα από το κανάλι 2 στη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο AUX 1 .

‘Aλλες κοινές χρήσεις των auxes είναι πχ:
  • σε συσκευές εφφέ (πχ reverbs - συσκευή που προσομοιώνει εφέ αντήχησης ) .Το σήμα από το Aux Send δρομολογείται μέσω εξωτερικών μονάδων audio processing effects ( π.χ reverb ) και στη συνέχεια το επιστρέφουμε στην κονσόλα χρησιμοποιώντας την υποδοχή aux return input jack, δημιουργώντας έτσι ένα βρόχο εφέ . Αυτό επιτρέπει ,σ’ αυτό το κανάλι, να προστεθούν εφέ.
  • για subwoofers
  • ……..
Στην περίπτωση που, κατά την μίξη , στέλνουμε σήματα σε μονάδες audio processing effects:
  • η έξοδος aux της κονσόλας που τροφοδοτεί τον επεξεργαστή εφέ συνήθως αναφέρεται σαν: ‘’Aux Send’’ ,
  • ενώ η είσοδος του καναλιού της κονσόλας που λαμβάνει την έξοδο του effect processor συνήθως αναφέρεται σαν : ’Aux Return’’ .
Στην παραπάνω φωτογραφία να υπογραμμίσουμε ότι :
το κανάλι Aux 1 είναι "one way", δηλαδή το σήμα αποστέλλεται στο Monitor και δεν ξαναεπιστρέφει
ενώ το σήμα από το κανάλι Aux 2 channel είναι ‘’duplex’’ , δηλαδή βγαίνει στην κονσόλα από το aux send output , διέρχεται από τη συσκευή εφέ και επιστρέφει στην κονσόλα μέσω της aux return input και τελικά μιξάρεται στην master stereo out.

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων
Οδηγός για Μεγάφωνα – Ηχεία - Παράμετροι αυτών

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 

Attachments



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.715
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top