Τι λένε τα ηχεία που έχω (αν τα ξέρετε...), και τι προτείνετε ως αναβάθμιση... ?

Reaction score
1
Λοιπόν.

Έχω προίκα απο τους γονείς μου τα εξής ηχεία.

KLH SX-8 performance series.

Αγορασμένα κοντά στις 180.000δρχ πριν 10+ χρόνια περίπου. Δεν ξέρω αν αξίζουν ή όχι, το αυτί μου δεν έχει σημεία αναφοράς για να συγκρίνω, κ δυστυχώς όσο και αν έχω ψάξει στο web δεν βρήσκω τίποτα! (αν είναι δυνατόν).

Specs. (οπως τα γράφει πίσω...)

8ohm avg impedance
12" polymeric woofer
5" 1/4 dynamic midrange
1" dome
Crossover Freq. 800hz, 3000hz.

Στις φωτογραφίες τα βλέπετε με σίτα, χωρίς, στις βάσεις τους και επίσης βλέπετε και το crossover.

Ενισχυτής ο NAD c370.

Τα ξέρει κανείς, ή είμαι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που έχω κάτι τέτοιο ?

Γενικά έχουν πολύ δύναμη, αν θέλω με ακούει όλο το τετράγωνο, χωρίς να διαλύονται τα πάντα όταν δυναμώνουν λίγο τα γκάζια. Αντίθετα θα έλεγα ότι απο μια στάθμη και πάνω ίσως παίζουν και καλύτερα. Τα μπάσα είναι πολλά αλλά νομίζω πώς ίσως είναι μπερδεμένα (πλαδαρά...), και τα πρίμα λίγο κουραστικά. Καταλαβαίνω πως για τα δεδομένα διαμερίσματος 12ρια woofer είναι απλά λάθος, οπότε ίσως απλά δεν μου φταίνε τα ηχεία.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής.

1) Τι ηχεία είναι αυτά? Σε τι κατηγορία παίζουν? Είναι όντως ηχεία των 500€? Είναι μούφα εντελώς, δλδ ακόμα κ με ηχεία των 400€ θα δώ το φώς μου?

2) Κάποιος μου είπε ότι μια μικρή και απλή ανάβαθμιση θα ήταν να πάρω ένα καλύτερο crossover. Στέκει κάτι τέτοιο? Γενικά υπάρχουν απλές μόντες που μπορούν να γίνουν για το καλύτερο?

3) Τέλος τι budget ηχεία θα προτείνατε για έναν ενισχυτή όπως ο nad c370, και για τα δεδομένα ενός διαμερίσματος? (25-30τμ2). Έχω δεί κάτι μεταχειρισμένα wharfedale 8.4. Δυστυχώς δεν είμαι για πολλά έξοδα αυτήν την περίοδο (μην μου πείτε περίμενε μέχρι να μπορέσεις να πάρεις κάτι καλό με την μία, γιατί όταν θα μου περισσέψει το 1000ρικο πχ, θα γίνει κάτι άλλο).

Attachments

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Τι λένε τα ηχεία που έχω (αν τα ξέρετε...), και τι προτείνετε ως αναβάθμιση

χμμμ...

Προκαταβολικά σου λέω ότι δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για την ηχητική ποιότητα των ηχείων σου, γιατί δεν τα έχω ακούσει ποτέ. Αν θυμάμαι καλά τα εν λόγω KLH είχαν ένα 12ιντσο woofer, ένα 5ιντσο mid και ένα tweeter θόλου της μίας ίντσας. Με μια μικρή έρευνα ανακάλυψα ότι οι συχνότητες cross ήταν τα 800Hz και τα 3000KHz. Η ονομαστική εμπέδηση του ηχείου ήταν 6 Οhm και η ευαισθησία του 92dB. Η απόκριση συχνότητας ήταν 29Hz-20000KHz και η συνιστώμενη ισχύς από 5W έως 200W.

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν από χαρακτηριστικά πάμε καλά...

Το crossover σου απ' ότι φαίνεται στην photo έχει ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, και πηνία με πυρήνα. Αυτά χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Καλύτερα κάνε ένα εξωτερικό cross το οποίο θα στερεώσεις στο πίσω μέρος του ηχείου.

Από ενισχυτή θα χρειαστείς κάποιον με ικανά αποθέματα ρεύματος γιατί τα 6 Ohm ονομαστικής εμπέδησης μπορεί στην πράξη να είναι 4 Ohm ή και κάτω από 4 Ohm. Από την άλλη δεν χρειάζεται υπερβολική ισχύς για να οδηγηθούν, μιας που η ευαισθησία τους είναι αρκετά υψηλή. Οπότε ένας ενισχυτής μέχρι 80w-100w με καλά ρεύματα, θα ταιριάξει γάντι με τα ηχεία σου.

Τώρα για τα μπάσα δοκίμασε να βάλεις σφουγγαράκια στις οπές του bass reflex για να δεις αν βελτιώνεται ο ήχος...

Reaction score
1
Ευχαριστώ για τα φώτα σου!

Στα χαρακτηρηστικά έπεσες μέσα (τα περισσότερα απο αυτά που λές βέβαια τα έγραψα και εγώ πιο πάνω, πλην ενός βασικού 5W-200W....)

Τώρα για τα Ohm, ένα αυτοκολητάκι απο πίσω λέει avg. 8ohm. Είναι γεγονός πάντως ότι με τον NAD c370 (120W) είδα φώς, σε σχέση με έναν yamaha που είχα. Ο Nad έχει αρκετό ρεύμα... (σαν πιο γνώστης δες τα spec του θα το επιβεβαιώσεις θέλω να πιστεύω)

Κάποιο λινκ με λεπτομέρειες για την μόντα με το crossover? Ή απλά να πάω σε κεντρικό κατάστημα (στην κάνιγγος διάβασα ότι είναι) με εξαρτήματα για ηχεία να πάρω ένα άλλο ζεύγος crossover?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Τι λένε τα ηχεία που έχω (αν τα ξέρετε...), και τι προτείνετε ως αναβάθ

Κάποιο λινκ με λεπτομέρειες για την μόντα με το crossover? Ή απλά να πάω σε κεντρικό κατάστημα (στην κάνιγγος διάβασα ότι είναι) με εξαρτήματα για ηχεία να πάρω ένα άλλο ζεύγος crossover?

Τα crossover δεν πουλιούνται για να τα αγοράσεις. Πρέπει να τα κατασκευάσεις εσύ, βασισμένος στο κύκλωμα των παλιών, ή αν δεν έχεις τις γνώσεις και την δυνατότητα να το κάνεις μόνος σου, να απευθυνθείς σε κάποιον που ΞΕΡΕΙ. Δυστυχώς αυτοί που πραγματικά ξέρουν είναι λίγοι και πιο δυστυχώς δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει αυτή την στιγμή στην Αθήνα, οπότε σε αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Κάποιος συνφορουμίτης από Αθήνα σίγουρα θα μπορεί να σε καθοδηγήσει, οπότε περίμενε τις απαντήσεις τους...

Reaction score
1
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Έτσι όπως χαζεύω στα διάφορα site, βλέπω πολλά crossover να στέλνουν στο woofer όχι απο 800hz και κάτω (όπως το δικό μου) αλλά απο 500 και κάτω. Δεδομένο ότι είναι 12" τα 800hz και κάτω, δεν είναι υπερβολικά? Μήπως θα ήταν καλύτερο 600hz ή κάτι τέτοιο?

ΥΓ. Ξέρω ότι είναι λίγο άκυρο αυτό που ρωτάω, αλλά με έπιασε η περιέργεια.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Τι λένε τα ηχεία που έχω (αν τα ξέρετε...), και τι προτείνετε ως αναβάθ

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Έτσι όπως χαζεύω στα διάφορα site, βλέπω πολλά crossover να στέλνουν στο woofer όχι απο 800hz και κάτω (όπως το δικό μου) αλλά απο 500 και κάτω. Δεδομένο ότι είναι 12" τα 800hz και κάτω, δεν είναι υπερβολικά? Μήπως θα ήταν καλύτερο 600hz ή κάτι τέτοιο?

ΥΓ. Ξέρω ότι είναι λίγο άκυρο αυτό που ρωτάω, αλλά με έπιασε η περιέργεια.
Πειράματα σε αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν. Καλύτερα ακολούθησε όσα σου λέει ο κατασκευαστής του ηχείου σου. Μόνο αν έχεις κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό και τις απαραίτητες γνώσεις, μπορείς να πειραματιστείς...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.904
Απάντηση: Τι λένε τα ηχεία που έχω (αν τα ξέρετε...), και τι προτείνετε ως αναβάθμιση

Αν βλέπω καλά, που καλά βλέπω δηλαδή, το ηχείο αυτό έχει για τουήτερ αυτό της εικόνας, που είναι ένας πάμφθηνος πλαστικός θόλος της Philips. Τα τουήτερ αυτά τα είχα στο αυτοκίνητο. Για να ακούω το κασετόφωνο του αυτοκινήτου, ένα άριστης ποιότητας JVC μοντέλο του 1990, τα τουήτερ αυτά ήταν μια χαρά, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν παύουν να είναι πάμφθηνα, και προσωπικά τα θεωρώ ανεπαρκή για ηχεία hi-fi, αλλά είναι μάλλον κατάλληλα για ηχείο αυτής της τιμής. Τότε επωλούντο στα καταστήματα ηλεκτρονικών, δίπλα στα μεγάφωνα για τηλεοράσεις.

Το γεγονός ότι ο κατασκευαστής επέλεξε τη λύση οπλισμένου πηνίου ακόμα και για το τουήτερ, (δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι, ότι το τουήτερ δουλεύει απλώς με έναν πυκνωτή σε σειρά, και αυτό το μικρό οπλισμένο πηνιάκι αφορά το midrange), αυτό, λοιπόν, το γεγονός, ενδεικνύει μιαν αγωνιώδη από μέρους του κατασκευαστή προσπάθεια συμπίεσης του κόστους, χώρια ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρολυτικούς, μολονότι ο πόλος αποκοπής του γούφερ βρίσκεται πολύ ψηλά, στα 800Hz, όπου δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλοι πυκνωτές. Εξάλλου, η πλακέτα του κροσόβερ είναι μια απλή, πάμφθηνη από βακελίτη, και με πραγματικά λιλιπούτειες διαστάσεις, τη στιγμή που τα περισσότερα CD player της ίδιας εποχής και αντίστοιχης τιμής έχουν εποξική πλακέτα. Επίσης, κρίνοντας από την εμφάνισή του και μόνον, το γούφερ είναι ένα επίσης φθηνό μεγάφωνο με δακτύλιο από Styrofoam, εκτός αν είναι γκρίζο λάστιχο, πράγμα απίθανο – σιγά μην επέλεγαν γούφερ με εμφανές λάστιχο, έχοντας το υπόλοιπο ηχείο κατάμαυρο.

Θέλω να πω, δηλαδή, πως αυτό το ηχείο είναι μια φτηνοκατασκευή, και δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του, για να το αναβαθμίσει. Βέβαια, το 12ιντσο γούφερ του δίνει πόντους στον τομέα του μπάσου, κάνοντάς το να παίζει εντυπωσιακά, αλλά μέχρις εκεί. Χωρίς να θυμάμαι πρόχειρα κάτι συγκεκριμένο, δεν μπορώ να δεχθώ ότι πριν 10 – 11 χρόνια δεν υπήρχαν καλύτερης ποιότητας ηχεία, στην περιοχή τιμής του Micromega Stage 4, αλλά βέβαια μικρών διαστάσεων και χωρίς τόσο μεγάλο γούφερ. Ζητώ συγγνώμη αν δίνω την εντύπωση του επιθετικού, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν. Απλώς, επιχείρησα να αποσαφηνίσω το ποιοτικό στίγμα αυτών των ηχείων.

Τώρα, φίλε μου, ως εναλλακτική λύση νέας αγοράς, υπάρχουν ένας σωρός ηχεία στην περιοχή των 500 ευρώ, και αναγκαστικά, τα περισσότερα είναι κινεζοφασόν. Έναντι όλων αυτών των ηχείων, τα μοντέλα των Roister και Audio Spectrum είναι σαφώς ανώτερα, και αξίζει να τα προτιμήσεις, κι ας είναι κατά τι ακριβότερα. Επίσης, ο δορυφόρος του joint diy με το συμβατικό θόλο βγαίνει γύρω στα 600 ευρώ χωρίς τα ξύλα, και η απόδοσή του είναι κατά πολύ ανώτερη από τα ηχεία του εμπορίου αυτής της κατηγορίας τιμής, ανταγωνιζόμενος όλα τα ηχεία βάσης έως 1500 ευρώ –είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό. Σε περίπτωση που αγοράσεις κάτι σ’ αυτήν την κατηγορία τιμής, ή ό,τιδήποτε άλλο ανεξαρτήτως τιμής, που δεν θα έχει τουλάχιστον ένα 8άρι γούφερ, να έχεις υπ’ όψη σου ότι ο ήχος του θα σε ξενίσει, ανεξαρτήτως πόσο καλά θα παίζει, καθώς θα είσαι συνηθισμένος από το γεμάτο (και ενδεχομένως πληθωρικό και επίπλαστο) μπάσο των KLH.

Attachments

Reaction score
1
Ευχαριστώ πολύ, τώρα έχει αρχίσει λίγο και ξεμπλέκεται λίγο το αίνιγμα με αυτά τα ηχεία!

Όντως τα μπάσα είναι πολλά, σε γεμιζουν, ίσως όπως ξαναέγραψα πιο πάνω πάρα πολλά, ώρες ώρες έχεις την εντύπωση ότι ακούς ένα συνεχόμενο υποφώσκον βουητό, (είμαι και του ροκ βλέπετε...).

Δεν είναι άσχημα πάντως, δλδ δεν είναι ότι δεν ακούω μουσική εδώ, ακούω εδώ και πολλά χρόνια (ξέρω την συνήθισα...!) απλά ψάχνω να βρω που βρίσκομαι, και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.

Συνεπώς κρατάω το συμπέρασμα ότι αν θέλω αναβάθμιση πρέπει να πάρω άλλα ηχεία κάποια στιγμή γιατί αφενός να κατασκευάσω crossover εγώ δεν παίζει (δεν έχω γνώσεις ηλεκτρονικών) και γενικά απο ότι κατάλαβα ακόμα κ crossover να άλλαζα και να έβρισκα ένα καλύτερο twitter δεν σώνομαι.

Τα κινεζοφασόν όπως λές κυμαίνονται στους ίδιους συμβιβασμούς όσον αφορά την ποιότητα των υλικών/εξαρτημάτων?
Ευχαριστώ πολύ όπως και να έχει!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.379
Τα τουίτερ σου ενδεχομένως να είναι της φίλιπς αλλά κυκλοφορούν και πολλές απομιμήσεις με την ίδια εμφάνιση.
Όπως και να έχει η απόδοση του είναι ανάξια λόγου.

Αυτό που πρέπει να γίνει στα ηχεία σου είναι μια αντικατάσταση του τουίτερ, βελτίωση του κροσόβερ και αλλαγή της εσωτερικής καλωδίωσης που δε φαίνεται και πολύ σόι.

Ακόμα και κατασκευαστικά το κουτί σου έχει σφάλματα όπως την ανυπαρξία πατούρας για το τουίτερ (που είναι κρίσιμη) και την ύπαρξη προεξοχών στη περίμετρο του.

Reaction score
1
Τα τουίτερ σου ενδεχομένως να είναι της φίλιπς αλλά κυκλοφορούν και πολλές απομιμήσεις με την ίδια εμφάνιση.
Όπως και να έχει η απόδοση του είναι ανάξια λόγου.

Αυτό που πρέπει να γίνει στα ηχεία σου είναι μια αντικατάσταση του τουίτερ, βελτίωση του κροσόβερ και αλλαγή της εσωτερικής καλωδίωσης που δε φαίνεται και πολύ σόι.

Ακόμα και κατασκευαστικά το κουτί σου έχει σφάλματα όπως την ανυπαρξία πατούρας για το τουίτερ (που είναι κρίσιμη) και την ύπαρξη προεξοχών στη περίμετρο του.
Λοιπον.

Μετά απο αρκετό ψάξιμο, είμαι στα πρόθυρα να ρίξω μερικά λεφτάκια στα ηχεία μου, αφενός να πειραματιστώ (ποιος ξέρει μπορεί να είμαι εκολαπτόμενος DIY :142: ), αφετέρου πιστεύω ότι δεν θα πάνε χαμένα, θα δώ μια σημαντική βελτίωση. Γράφτηκε παραπάνω ότι δεν αξίζει τον κόπο να τα αναβαθμίσω, θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν ειπωθηκε επειδή δεν γίνεται να βελτιωθούν, αλλά γιατί με τόσο κόπο κ χρήμα πας σε κάτι έτοιμο.

Λοιπόν, βρήκα μαγαζί που φτιάχνει κροσόβερ, με καλής ποιότητας υλικά όπως είπε, μου έδειξε κιόλας μερικά, είναι υπερ2πλάσια σε μέγεθος απο τα υπάρχοντα (είμαι λίγο αρχάριος με τα ηλεκτρονικά, αλλά τα μέγεθος έχω καταλάβει ότι σε πυκνωτές κ πηνία παίζει ρόλο...)

Επίσης πρότεινε twitter και μεγάφωνο mid SPICOM κοντά στα 50€ το κομμάτι (2 twitter, 2 mid + 2 crossover = 260 περίπου....). Για Spicom έχουμε κάποιο feedback, ή να προτιμήσω απο site του εξωτερικού κάτι άλλο? (και να του πώ τα specs να προσαρμόσει το crossover σε αυτά που θα μου έρθουν...). Αν και το μιντ δεν μου το κράξατε τόσο πολύ, σκέφτηκα ότι μιας και εκεί παίζει το 70% της μουσικής και μια και είναι κατά 99% και αυτό φθηνιάρικο, τότε ... αλλαγή!

Γενικά μου είπε ότι θα ταιριάξουν με τo crossover που θα φτιάξει, ενδεχωμένος η συχνότητα αποκοπής του woofer να πάει πιο χαμηλά απο τα 800hz (τώρα ήταν τόσο ψηλά αν κ 12ρι, γιατί το -φθηνό- mid απλά μπορεί να μην κατέβαινε πιο κάτω, έτσι μου είπε...).

Ερωτήση για την "αστοχία" του κουτιού.

Ανυπαρξία πατούρα για τουίτερ. Τι ακριβώς έιναι, και τι μπορώ να κάνω? Αν πάρω καινούργια, που θα πάρω, διορθώνεται?

Ύπαρξει προεξοχών στην περίμετρό του. Μια μικρή επεξήγηση ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.904
Για να προσαρμόσει το κροσόβερ, χρειάζεται συγκεκριμένα και λεπτομερή specs των μεγαφώνων, σε κάθε περίπτωση. Αν μπορεί να προσαρμόσει το κροσόβερ έτσι, καλώς. Η πατούρα του τουήτερ είναι το ειδικό σκάψιμο στο ξύλο, ώστε η εξώτατη επιφάνεια του μεγαφώνου να έλθει "πρόσωπο" με την επιφάνεια της πρόσοψης. Η ύπαρξη προςξοχών στην περίμετρό του έλεγαν κάποτε ότι προκαλεί προβλήματα περίθλασης, αλλά αυτό δεν ισχύει, και ούτε πειράζει να μην είναι το τουήτερ σε πατούρα. Τα μεγάφωνα τοποθετούνται σε πατούρα κυρίως για λόγους αισθητικής.

Reaction score
13
Λοιπον.

Μετά απο αρκετό ψάξιμο, είμαι στα πρόθυρα να ρίξω μερικά λεφτάκια στα ηχεία μου, αφενός να πειραματιστώ (ποιος ξέρει μπορεί να είμαι εκολαπτόμενος DIY :142: ), αφετέρου πιστεύω ότι δεν θα πάνε χαμένα, θα δώ μια σημαντική βελτίωση. Γράφτηκε παραπάνω ότι δεν αξίζει τον κόπο να τα αναβαθμίσω, θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν ειπωθηκε επειδή δεν γίνεται να βελτιωθούν, αλλά γιατί με τόσο κόπο κ χρήμα πας σε κάτι έτοιμο.

Λοιπόν, βρήκα μαγαζί που φτιάχνει κροσόβερ, με καλής ποιότητας υλικά όπως είπε, μου έδειξε κιόλας μερικά, είναι υπερ2πλάσια σε μέγεθος απο τα υπάρχοντα (είμαι λίγο αρχάριος με τα ηλεκτρονικά, αλλά τα μέγεθος έχω καταλάβει ότι σε πυκνωτές κ πηνία παίζει ρόλο...)

Επίσης πρότεινε twitter και μεγάφωνο mid SPICOM κοντά στα 50€ το κομμάτι (2 twitter, 2 mid + 2 crossover = 260 περίπου....). Για Spicom έχουμε κάποιο feedback, ή να προτιμήσω απο site του εξωτερικού κάτι άλλο? (και να του πώ τα specs να προσαρμόσει το crossover σε αυτά που θα μου έρθουν...). Αν και το μιντ δεν μου το κράξατε τόσο πολύ, σκέφτηκα ότι μιας και εκεί παίζει το 70% της μουσικής και μια και είναι κατά 99% και αυτό φθηνιάρικο, τότε ... αλλαγή!

Γενικά μου είπε ότι θα ταιριάξουν με τo crossover που θα φτιάξει, ενδεχωμένος η συχνότητα αποκοπής του woofer να πάει πιο χαμηλά απο τα 800hz (τώρα ήταν τόσο ψηλά αν κ 12ρι, γιατί το -φθηνό- mid απλά μπορεί να μην κατέβαινε πιο κάτω, έτσι μου είπε...).

Ερωτήση για την "αστοχία" του κουτιού.

Ανυπαρξία πατούρα για τουίτερ. Τι ακριβώς έιναι, και τι μπορώ να κάνω? Αν πάρω καινούργια, που θα πάρω, διορθώνεται?

Ύπαρξει προεξοχών στην περίμετρό του. Μια μικρή επεξήγηση ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Το μεγαλυτερο προβλημα ενδεχομενως ειναι το μιντ, που το κοβω για Philips, απο εκεινα με δικο τους θαλαμο ενσωματωμενο στην πισω μερια του μεγαφωνου, που πηγαινε εκεινη την εποχη σετ με το εικονιζομενο τουιτερ.

Εαν ειναι τετοιο (μπορεις να το δεις ευκολα αφαιρωντας το απο τις μπροστινες βιδες - θα εχει απο πισω ενα κλειστο κυλινδρο στην συνεχεια του μεγαφωνου) ΔΕΝ μπορει να αντικατασταθει με οποιοδηποτε αλλο μιντ, αν δεν φτιαξεις μια μικρη καμπινα για το καινουργιο μιντ μεσα στην υπαρχουσα καμπινα. Υπαρχουν ελαχιστα παρομοια σημερινα μιντ με δικο τους θαλαμισκο. Σε αυτην την περιπτωση στειλε μου ΡΜ. Μου βρισκονται δυο τετοια της Peerless, μαζι με τα καταλληλα συνοδα τουιτερ και κροσοβερ ΑΚΡΙΒΩΣ στα μετρα αυτου που ζητας, αλλα σαφως υψηλοτερης ποιοτητας.

Η καμπινα ειναι και αυτη κλασσικη της νοοτροπιας εκεινης της περιοδου. Ειναι φαρδια και ρηχη σε σχεση με την σημερινη μοδα που θελει τα Ηχεια με στενη προσοψη και μεγαλο βαθος. Οταν λεει ο αλλος προεξοχη, εννοει οτι η μπαφλα (εμπρος επιφανεια του Ηχειου) χωνευει καποια χιλιοστα μεσα στο πλαισιο που σχηματιζουν πλαινα και επανω -κατω πλευρες. Αυτο δεν ειναι σωστο, αλλα δεν εχεις και πολλα να κανεις επ αυτου, γι αυτο μη το σκαλιζεις καλυτερα. Εξαλλου εκει ενδεχομενως παει και θυληκωνει τυχον πλαισιο με την σιτα της προσοψης. Σημερα (ορθως) δινεται μεγαλη σημασια στο να μην υπαρχει κανενα χειλος στην περιμετρο της μπαφλας, αλλα υπαρχουν και ΚΟΡΥΦΑΙΑ Ηχεια καποιας οχι και πολυ μεγαλη ηλικιας φτιαγμενα ετσι.

Με δεδομενο το συνολικο σχεδιαστικο επιπεδο του Ηχειου, ακομη και η ελλειψη πατουρας για τα τουιτερ (εσοχης ωστε το τουιτερ να ερχεται προσωπο στην μπαφλα) μπορει να θεωρηθει ψιλα γραμματα. Εαν δεχτεις το γεγονος οτι δεν προκειται για κανενα καραΧαιΕντ Ηχειο, και αυτο που θελεις ειναι καποιος βαθμος αναβαθμισης, με φρεσκα και καλυτερα μεγαφωνα και καλυτερο κροσοβερ, τοτε ξεχνα και τις πατουρες.

Reaction score
1
Ορίστε και μερικές φώτο.

Φίλε Μιχάλη, δεν ξέρω τι εννοείς με δικό τους θάλαμο ενσωματομένο στην πίσω μεριά του μεγαφώνου, αλλά επειδή σήμερα ξεβίδωσα και το μπροστά κομμάτι διαπίστωσα ότι όλο το κουτί είναι ένα ενιαίο κουτί. Δεν χωρίζονται με κανέναν τρόπο woofer/mid/twitter, στην πλάτη και μόνο του κουτιού υπάρχει ηχοαποροφητικό. Μάλιστα επειδή έχει κάτσει λίγο το ηχοαποροφητικό, είναι σχεδόν ένα με την πλάτη του (σχετικά τεράστιου) woofer, και πάνω πάνω (μερικούς πόντους) είναι χωρίς ηχοαποροφητικό.

Μάπα το καρπούζι εντελώς, ε?

Attachments

Reaction score
13
Ορίστε και μερικές φώτο.

Φίλε Μιχάλη, δεν ξέρω τι εννοείς με δικό τους θάλαμο ενσωματομένο στην πίσω μεριά του μεγαφώνου, αλλά επειδή σήμερα ξεβίδωσα και το μπροστά κομμάτι διαπίστωσα ότι όλο το κουτί είναι ένα ενιαίο κουτί. Δεν χωρίζονται με κανέναν τρόπο woofer/mid/twitter, στην πλάτη και μόνο του κουτιού υπάρχει ηχοαποροφητικό. Μάλιστα επειδή έχει κάτσει λίγο το ηχοαποροφητικό, είναι σχεδόν ένα με την πλάτη του (σχετικά τεράστιου) woofer, και πάνω πάνω (μερικούς πόντους) είναι χωρίς ηχοαποροφητικό.

Μάπα το καρπούζι εντελώς, ε?
Τα πραγματα ειναι σχεδον οπως τα περιμενα.
Και λεω σχεδον διοτι, εαν παρατηρησεiς στην 1η φωτο, το μιντ ειναι κλειστο απο πισω, εξασφαλιζοντας ετσι οτι ο κωνος του δεν επιρρεαζεται απο την εντος καμπινας ενεργεια του γουφερ. Ισχυουν οσα εγραψα παραπανω για την αντικατασταση του. Μαλιστα ειναι ακομη χαμηλοτερων δυνατοτητων απο το αναμενομενο απο μενα μιντ της Philips, και καλως το δουλευει πανω απο τους 800 Ηz. Εκεινο της Philips ειχε τουλαχιστον μια μικρη κυλινδρικη προεκταση στην πισω μερια του, επισης σφραγισμενη απο το περιβαλλον της καμπινας, σε ρολο μικρου ηχειου ενος περιπου λιτρου, επιτρεποντας ετσι κατω συχνοτητα αποκοπης περι τους 400 Ηz.

Τωρα ρωτας εαν αξιζει τον κοπο μια αναβαθμιση ?
Και Ναι και Οχι. Εκτιμησε το σε προσωπικη βαση.
Στο κοστος της αναβαθμισης που ενδεχομενως σου προτεινω θα ανεβει αρκετα το αποτελεσμα, αλλα το Ηχειο θα ειναι παντα παλιομοδιτικο, οτι και αν αυτο σημαινει. Απ την αλλη, σε αυτο το ποσον δεν αγοραζεις τιποτε αναλογο σημερα. Ισως κατι αρκετα μικροτερο πιο συγχρονο σε μεταχειρισμενο-δεν ξερω και τις αναγκες σου.

Reaction score
13
Γινεται και το αλλο.
Κρατας τι καμπινες μονο με τα γουφερ σε λειτουργια, και αποσυνδεεις τα υπολοιπα, ενω αγοραζεις δυο συγχρονα μικρα Ηχεια βασεως σαν δορυφορους των γουφερ, και τα βαζεις απο πανω. Με λιγη προσοχη ωστε να ταιριαξουν τα Ωμ και τα dB, πρεπει να παιζουν πολυ ωραια.

Reaction score
1
Ωραία. Πείτε μου αν κάτι παρανόησα.

Άρα για αναβάθμιση θέλουμε mid με δικό του θαλαμίσκο (λόγω του ότι η καμπίνα είναι ενιαία). Η τωρινή αποκοπή στα 800hz οφείλεται στον "ανίκανο" για κάτι καλύτερο mid. Με καλύτερο mid, θα έχω την δυνατότητα να έχω αποκοπή στα 600hz (??) με ακόμα σαφή βελτίωση και στα χαμηλά (δεν νομίζω 12ρι woofer να το βολεύουν 800hz...).

Το twitter θέλει αλλαγή αναμφισβήτητα, όπως και το crossover το οποίο πρέπει να το αποφασίσω τελευταίο έχοντας υπόψιν μου ακριβώς τα specs μεγαφώνων που θα βάλω.

Η καμπίνα έχει ηχοαποροφητικό μόνο στην πλάτη. Για τα πλάγια τοιχώματα αξίζει να βάλουμε κάτι?

Μιχάλη σου στέλνω PM .

Reaction score
13
Ωραία. Πείτε μου αν κάτι παρανόησα.

Άρα για αναβάθμιση θέλουμε mid με δικό του θαλαμίσκο (λόγω του ότι η καμπίνα είναι ενιαία). Η τωρινή αποκοπή στα 800hz οφείλεται στον "ανίκανο" για κάτι καλύτερο mid. Με καλύτερο mid, θα έχω την δυνατότητα να έχω αποκοπή στα 600hz (??) με ακόμα σαφή βελτίωση και στα χαμηλά (δεν νομίζω 12ρι woofer να το βολεύουν 800hz...).

Το twitter θέλει αλλαγή αναμφισβήτητα, όπως και το crossover το οποίο πρέπει να το αποφασίσω τελευταίο έχοντας υπόψιν μου ακριβώς τα specs μεγαφώνων που θα βάλω.

Η καμπίνα έχει ηχοαποροφητικό μόνο στην πλάτη. Για τα πλάγια τοιχώματα αξίζει να βάλουμε κάτι?

Μιχάλη σου στέλνω PM .
Για την πρωτη παραγραφο : Ναι, Ναι, Ισως για την καλυτερη αποδοση χαμηλα.

Για την δευτερη παραγραφο : Ναι με επιφυλαξη. Το υπαρχον Τουιτερ θα μπορουσε κατα την γνωμη μου να διατηρηθει σε χρηση, οπως και το μερος του κροσοβερ που το αφορα, εφοσον εαν καταλαβα σωστα δουλευει αρκετα ψηλα (πχ 4ΚΗz) διοτι ειναι ιδιαιτερα χαμηλης Ισχυος, και διαφορετικα θα υπολειπεται των υπολοιπων μεγαφωνων.

Για την τριτη παραγραφο : Θεμα πειραματισμου εφοσον το συστημα εχει παρει την τελικη του μορφη ως προς την συσταση.

Εν ολιγοις θα προτεινα αλλαγη του μιντ (πχ με αυτο που ποσταρησα) και αλλαγη στα στοιχεια του κροσοβερ τουλαχιστον το μερος που αφορα το γουφερ, και απο το μερος του μιντ τα εξαρτηματα που αφορουν το κροσαρισμα με το γουφερ).

Το μιντ ειναι το εικονιζομενο παραπανω Peerless 821615 - 122 M 26/72 PPB - 4" poly cone chambered - 8Ω - 91 dB - 150 Watt.

Εαν θελεις αντικατασταση και του τουιτερ προτεινω το Peerless 812774 - DT 105 - H 105 DT 26 72 SF 8 ohm - Fs=1000 Hz - 90.5 dB - 130 Watt - με ferrofluid.

Πρεπει να μετρησεις τις διαμετρους των υπαρχουσων στην προσοψη τρυπων για το μιντ και το τουιτερ. Υποθετω οτι δεν θα χρειαστει δουλεια εκει.

Εχεις ΡΜ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88