Τι μου λείπει?...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Είναι γνωστό στους κύκλους του χόμπι, ότι όσοι έχουν μπλέξει με τον ήχο, συχνά αλλάζουν μηχανές και κάνουν συνεχείς, έστω και μικρές, παρεμβάσεις στα σετάπ τους. Θεωρώ ότι σε ανώριμες τεχνολογίες όπως πχ αυτή της εικόνας, το παραπάνω έχει ακόμη νόημα, με την έννοια ότι κάθε επόμενη συσκευή είναι πολύ πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Στον ήχο όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε αυτόν τον βαθμό.

Οι παρεμβάσεις συνεπώς, σημαίνουν ότι συνεχώς... κάτι μας λείπει.

Προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουμε τι μας λείπει και αν όντως μας λείπει, (και δεν είναι απλά η κούραση της συνήθειας), θα ήταν καλό να περιγράψουμε όσο μπορούμε τον ήχο μας και να συγκεκριμενοποιήσουμε ενδεχομένως το από εδώ κι εμπρός ζητούμενο, έτσι ώστε να υποδείξουμε (πρώτα από όλα στους εαυτούς μας) μια κατεύθυνση, αν αυτό είναι εφικτό. Η αξία κατ' εμέ τεράστια, αφού κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε το ακαθόριστο μέσω καινούριων μηχανών. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε για να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και να το υλοποιήσουμε στο σύστημά μας.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κάπου υπάρχει το τέρμα, ηθικό και ουσιαστικό. Αυτό, είναι ο συνδυασμός του προσωπικού γούστου, των αντικειμενικών αξιών των μηχανών, ως κατασκευάσματα τεχνολογίας και του χώρου ακρόασης. Οι όποιες αλλαγές κάνει κάποιος στο σύστημά του, ακόμη κι αν αυτές είναι συνεχόμενες, πρέπει τουλάχιστον να οδηγούν όμως στην ίδια, προαποφασισμένη κατεύθυνση...

- Πως είναι λοιπόν ο ήχος σας? Τι είναι αυτό που δεν έχετε και θα θέλατε να το αποκτήσετε? Δεν μιλάμε πλέον για μηχανές. Ας πάμε στο ζητούμενο, στον ήχο και στα χαρακτηριστικά του στον δικό σας χώρο και στο δικό σας σετάπ.

Reaction score
2
Είναι γνωστό στους κύκλους του χόμπι, ότι όσοι έχουν μπλέξει με τον ήχο, συχνά αλλάζουν μηχανές και κάνουν συνεχείς, έστω και μικρές, παρεμβάσεις στα σετάπ τους. Θεωρώ ότι σε ανώριμες τεχνολογίες όπως πχ αυτή της εικόνας, το παραπάνω έχει ακόμη νόημα, με την έννοια ότι κάθε επόμενη συσκευή είναι πολύ πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Στον ήχο όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε αυτόν τον βαθμό.

Οι παρεμβάσεις συνεπώς, σημαίνουν ότι συνεχώς... κάτι μας λείπει.

Προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουμε τι μας λείπει και αν όντως μας λείπει, (και δεν είναι απλά η κούραση της συνήθειας), θα ήταν καλό να περιγράψουμε όσο μπορούμε τον ήχο μας και να συγκεκριμενοποιήσουμε ενδεχομένως το από εδώ κι εμπρός ζητούμενο, έτσι ώστε να υποδείξουμε (πρώτα από όλα στους εαυτούς μας) μια κατεύθυνση, αν αυτό είναι εφικτό. Η αξία κατ' εμέ τεράστια, αφού κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε το ακαθόριστο μέσω καινούριων μηχανών. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε για να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και να το υλοποιήσουμε στο σύστημά μας.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κάπου υπάρχει το τέρμα, ηθικό και ουσιαστικό. Αυτό, είναι ο συνδυασμός του προσωπικού γούστου, των αντικειμενικών αξιών των μηχανών, ως κατασκευάσματα τεχνολογίας και του χώρου ακρόασης. Οι όποιες αλλαγές κάνει κάποιος στο σύστημά του, ακόμη κι αν αυτές είναι συνεχόμενες, πρέπει τουλάχιστον να οδηγούν όμως στην ίδια, προαποφασισμένη κατεύθυνση...

- Πως είναι λοιπόν ο ήχος σας? Τι είναι αυτό που δεν έχετε και θα θέλατε να το αποκτήσετε? Δεν μιλάμε πλέον για μηχανές. Ας πάμε στο ζητούμενο, στον ήχο και στα χαρακτηριστικά του στον δικό σας χώρο και στο δικό σας σετάπ.
Καλο θεμα,αλλα.......Να διαφωνισω σε ορισμενα σημεια.Οσο αφορα της αλλαγες.Ξεροντας οτι δεν μπορεις να δωσεις (χρηματα),να φτιαξεις (χωρο),ξεκιναμε οτι απλα δεν θα μπορουμε να εχουμε αυτο που θελουμε,το τελειο.Αρα,οι αλλαγες,παρεμβασεις,-οταν βεβαια ξερουμε τι ζηταμε και τι θελουμε-ΠΡΕΠΕΙ να γινονται,ωστε να μπορουμε ηχητικα να φτασουμε στην ηχητικη νιρβανα μας.Αυτη ειναι η πρωτη παραμετρος,η δευτερη ειναι οτι εαν μπει και στο παιχνιδη η δυναμη της συνηθειας αλλα και το πιο σημαντικο,η αλλαγη των ακουστικων ερεθισματων καταληγουμε να ψαχνουμε για αλλο ηχο αφου αλλαζουν και τα γουστα μας.Προσωπικη εκτιμηση, στην εικονα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα αφου βρισκεις και καταληγεις πιο ευκολα.Αλλη παραμετρος που ξεχναμε και ισχυει παντα,ειναι οτι αυτο που κανουμε το κανουμε για χομπι!!!!Καποιος που απλα ακουει μουσικη αναλογα με το ποσα λεφτα διαθετει,αναλογως αγοραζει και ακουει μουσικη,ο χομπιστας ομως ψαχνεται τρωγεται με τα ρουχα του που λενε,να ανεβει ενα σκαλι παραπανω.Εξερευνει,μαθαινει,φτιαχνει και απολαμβανει.Αυτο δεν τελειωνει ποτε......ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μην σου λειπει παντα κατι........Εδω βαριεσαι ακομα και την πιο ωραια γυναικα,αυτο που ακους δεν θα βαρεθεις?????Αρα ολο και κατι μας λειπει.....Το να ψαχνουμε κατι-ετσι αοριστα-ειναι εντελως λαθος,το να ψαχνεις για ηχο ετσι απλα αλλαζοντας μηχανες ειναι λαθος και καταστροφικο,Δεν μπορεις ομως με λογια να πεις τι και πως ειναι αυτο που θελεις να ακους...Ειναι η αισθηση που αποκομιζεις απο την ιδια την μουσικη την ωρα που την ακους.Οσο ζεις μαθαινεις λενε,οσο μεγαλωνεις ωριμαζεις,ετσι με τον καιρο καταλαβαινεις τι και πως σου αρεσει να ακους οπως και το ειδος μουσικης που σου αρεσει.....Αλλιως μου αρεσει εμενα να ακουω σε σχεση π.χ με εσενα, μπορει να ακουμε, αλλη μουσικη,μπορει να ακους υπερβολικα δυνατα και εγω το αντιθετο,γιαυτο κατι που μου αρεσει εμενα δεν αρεσει εσενα,κοινη βαση και λογικη δεν υπαρχει.Κοινως για να τελειωνω........παντα θα ψαχνομαστε,παντα θα αναβαθμιζουμε και στο τελος δεν μενει το αποτελεσμα αλλα η εμπειρεια απο ολο αυτο το ταξιδι.....IMO

Reaction score
10
Τωρα τελευταια εχω ακουσει πολλους μαγαζατορες να διαμαρτυρονται χαρακτηριζοτας τους πελατες τους με υποτιμητικο τροπο "τραμπακηδες" (Μιχαλης δεν λεω για σενα).....
Μαλλο ξεχνουν οτι αν δεν υπηρχαν οι τραμπες δεν θα πουλαγαν ΤΙΠΟΤΑ!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μιχάλη μου (diabolical), η κότα έκανε ο αυγό ή το αυγό την κότα?

Σε κάθε περίπτωση, οι τράμπες είναι αποτέλεσμα, τόσο των λανθασμένων επιλογών των αγοραστών, όσο και των λανθασμένων (εσκεμμένα ή μη) προτάσεων των καταστηματαρχών. Κι όλα αυτά γιατί?

Reaction score
0
Απάντηση: Τι μου λείπει?...

Πολύ εύκολα συμπεράσματα βγάζεις ρε Νίκο. Άκου λάθος οι τράμπες. Δλδ,. αν αύριο πάω σε μαγαλύτερο χώρο (και μιλώ προσωπικά) και αποφασίσω να πάρω το 801D αντί του 802D που έχω τώρα, είχα κάνει λάθος επιλογή όταν έπαιρνα τα 802 και ο πωλητής μου είχε κάνει λάθος πρόταση?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Βρε συ, δεν εννοώ μια αναβάθμιση στις τόσες.
Για να του βγήκε κάποιου το όνομα του τραμπάκια, μάλλον θα έχει αλλάξει μηχανήματα σίγουρα περισσότερες φορές από όσες έχει αλλάξει... σπίτι. Αλλιώς δεν θα ήταν κώλος και βρακί με τους καταστηματάρχες... :cool_3:

Reaction score
13
Βρε συ, δεν εννοώ μια αναβάθμιση στις τόσες.
Για να του βγήκε κάποιου το όνομα του τραμπάκια, μάλλον θα έχει αλλάξει μηχανήματα σίγουρα περισσότερες φορές από όσες έχει αλλάξει... σπίτι. Αλλιώς δεν θα ήταν κώλος και βρακί με τους καταστηματάρχες... :cool_3:

Aκριβως για αυτες τις περιπτωσεις μιλαμε.
Η Τραμπα ειναι ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και οι Τραμπακιδες χρηματιστες. Στην πραγματικοτητα δεν κανουν χρηση των συσκευων, ουτε εχουν Ακουστικα κριτηρια επιλογης. Διερωτωμαι εαν κανουν μια στοιχειωδη ακροαση μιας καινουργιας συσκευης, πριν την αλλαξουν.
Ο Τραμπακιας δεν κανει τιποτε αλλο απο το κανει γυρες στα Τραμπομαγαζα ή να ψαχνει στις αγγελιες για καποιο κομματι που εχει ακουσει καλες κριτικες. Σπανιοτατα ασχολειται με Brand New "κομματια". Δουλευει πολυ κινητο καθως εχει το κυκλωμα του και τους συμβουλατορες του. Μεσα στο κυκλωμα αναπαραγονται συγκεκριμενες αποψεις και πληροφοριες. Οταν ο τραμπακιας ρωταει την γνωμη σου για το ποιο ειναι καλυτερο και τι να προτιμησει μεταξυ δυο, εχει μεγαλη πλακα να απαντησεις : "Αυτο που ακουγεται καλυτερα στα αυτια σου και στο συστημα σου." Αυτο ειναι .... Τον ξενερωσες καθως δεν εννοει αυτο. Εννοει ποιο αντιπροσωπευει την μεγαλυτερη και πιο σιγουρη αξια.
Στην συνεχεια θα παρει 2-3 τηλεφωνα στους "δικους του" που υποτιθεται οτι αποτελουν το βαρομετρο της αγορας : "Μητσο βρηκα το ταδε στα χ Ευρω. Ο ανθρωπος το εχει "φαει". Να του δωσω το δεινα και ψ Ευρω, τι λες ?? Οχι ρε αυτο... Το καλο μοντελο, το Dual mono. Nαι ρε σου λεω, ειναι ψοφιος... Ναι γεια, γεια, γεια, γεια..."

Χαιρετισματα Τραμπακια

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λες. Εγώ δεν θα πήγαινα αμέσως σε αυτά τα παραδείγματα αλλά με πρόλαβες.
Αυτό που τελικά υποκινεί μερικούς χομπίστες δεν είναι η εξεύρεση του καλύτερου ήχου, δεν είναι η αναβάθμιση, δεν είναι το ψάξιμο αυτού που ήδη έχουν προαποφασίσει πως θέλουν να ακούσουν τα αυτάκια τους. Είναι η επένδυση...

Δεν ξέρω αν κατ' ανάγκην κάτι τέτοιο είναι κακό, αναρωτιέμαι απλώς, τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα παιδιά με το χόμπι...

- Δεν θέλω να το πάω τόσο μακριά όμως.
Βασικός στόχος του thread, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι για να αλλάξουμε κάτι στο σύστημά μας, πρέπει να έχουμε κάποιον προορισμό, κάποιο σημείο αναφοράς το οποίο πάμε να προσεγγίσουμε. Επίσης, πρέπει να αποφασίσουμε πόσο χρόνο τελικά χρειάζονται οι όποιες αλλαγές για να αφομοιωθούν και πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να τις κατανοήσουμε πλήρως. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο χρόνο και παίδεμα οφείλουμε να δώσουμε σε οποιαδήποτε συσκευή, προκειμένου να μπορέσουμε τελικά να πάρουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, πριν αποφανθούμε για το αν μας κάνει ή όχι...

Reaction score
0

Ξέρεις τί θάθελα να αλλάξω?
Την γνώμη μη της γυναίκας μου να βάλω κανά "ρικοφόν" στο σαλόνι

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Ξέρεις τί θάθελα να αλλάξω?
Την γνώμη μη της γυναίκας μου να βάλω κανά "ρικοφόν" στο σαλόνι
Δύσκολο, το διαζύγιο είναι πιο σίγουρη λύση. Αλλιώς αγοράζεις νέο σπίτι με dedicated χώρο για το ηχοσύστημα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.550
Το βασικό είναι να ξέρει ο επίδοξος hi-end-άς τι θέλει από τον ήχο, και είναι γεγονός πως αυτό είναι αρετή που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Αν ήξερε τι ήθελε δε θα είχαμε αυτά που έχουμε.
Αν ήξερε τι ήθελε θα έβρισκε τη λύση και θα το αποκτούσε, αλλά αφού δε ξέρει τι θέλει είναι έρμαιο των περιστάσεων και των "πονηρών".

Reaction score
10
Εγω θελω λιγο ακομα "υψος" παντως......Εχω μετακινησει τα ηχεια παντου, τα εχω στριψει αριστερα, τα εχω στριψει δεξια, τα εχω γυρει μπροστα, πισω αλλα τιποτα.
Περαστικα μας......

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
να παω οτι εχω στο δωματιο - παιδικη χαρα στο 1/4 του υπογειου που αν και θελω μονο το 1/4 ειναι διπλο και απο το 2,80χ 4,55 ,αλλα θελει πολυ προσωπικη δουλεια. Και ετσι το τρεναρω καποια στιγμη ομως θα το κανω room in a room ,και σαν χωρος -ακουστικη μελετη θα ειναι κορυφαιο .μεχρι τοτε θα ζω στο μικρουλι :happy_4:

Reaction score
27
1) Η μακαριότητα με την οποία απορροφούσα τη μουσική όταν ήμουν μικρός ή ακόμα και έφηβος όπου σημειωτέον τα ηχητικά συστήματα που υπήρχαν στο σπίτι ήταν της πλάκας σε σχέση με τα αυτά που έχω σήμερα.

2) Η έκσταση που ένιωθα από την κολοσσιάια διαφορά που άκουγα περνώντας σταδιακά από ένα τραντζiστοράκι σε ένα μονοφωνικό κασετόφωνο κι απο κει σε ένα καραπλαστικό stereo - combo με μικρά ομοαξονικά full range μεγάφωνα.

3) Η στιγμή που με άφησε ο πατέρας να παίζω με ένα μπομπινόφωνο - ενισχυτή της SONY με ηχεία (υπάρχει ακόμα και δουλεύει...) που στις ταινίες του κουβαλούσε θησαυρούς μουσικούς ελληνικούς και ξένους μοντέρνους και κλασσικούς. Κι εκείνα τα μαγικά Vuμετρα... Και η μεγάλη αποκάλυψη -ανακάλυψη όταν είδα πως πάνω σε αυτό το μηχάνημα μπορούσα να συνδέσω και άλλες πηγές. Οταν σύνδεσα με πενταπολικό βίσμα το μονοφωνικό μου κασετόφωνο στο μηχάνημα αυτό ένιωσα βασιλιάς...

4) Η απόλυτη ηδονή όταν το '87 είχα πλέον ένα ολόκληρο (και διόλου φτηνό) σύστημα από ξεχωριστές μονάδες (ολοκληρωμένος πικαπ tuner διπλό κασσετόφωνο ηχεία και καλώδια ηχείων supra!!!) MONO για μένα ως δώρο για την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο.

5) Σήμερα απλά θέλω να δοκιμάσω την τύχη μου με ένα λαμπάτο προενισχυτή. Δεν πιστεύω πως θα ξαναβρώ τη μακαριότητα του παρελθόντος στην ακρόαση της μουσικής. Ισως γιατί αυτή η μακαριότητα σήμερα επιτυγχάνεται μόνο με πλήρη αναισθησία ή λοβοτομή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.010
Members
38.524
Νεότερο μέλος
seos