Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;






Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.936
Reaction score
22.991
Σήμερις είχαμε σαμπανιό τηγανητό. Μπάμιες δεν είχαμε άλλες, τις τελείωσα προχτές.
 







Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.026
Reaction score
53.499
Τα αγαπημένα φαγητά και οι περίεργες διατροφικές συνήθειες 9 δικτατόρων

Και οι δικτάτορες πρέπει να τρώνε, και αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε απόπειρες δολοφονίας μέσω δηλητηρίου. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το ότι, προφανώς, όπως και κάθε άνθρωπος, έχουν αγαπημένα φαγητά. Στο βιβλίο τους «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants», οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ παρουσιάζουν τα αγαπημένα πιάτα και τις συνήθειες (όσον αφορά στο φαγητό) δικτατόρων, που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν να κάνουν με τον φόβο του δηλητηριασμού. Σε δημοσίευμα του Business Insider παρουσιάζονται εννέα από αυτές τις περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων διαβόητοι δικτάτορες, από τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ιωσήφ Στάλιν μέχρι τον Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον Ίντι Αμίν.



Κιμ Γιονγκ Ιλ: Λάτρευε τη σούπα με πτερύγια καρχαρία, το salo, αλλά και τη σούπα με… κρέας σκύλου, καθώς νόμιζε πως ενίσχυε τον ανδρισμό του. Είχε επίσης μια ομάδα γυναικών που έλεγχαν αν όλοι οι κόκκοι ρυζιού που του σερβίρονταν ήταν ίδιοι μεταξύ τους σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα.

Αδόλφος Χίτλερ: Ήταν χορτοφάγος για ιδεολογικούς λόγους, αλλά θεωρείται ότι επρόκειτο για μια επιλογή που είχε να κάνει και με πεποιθήσεις του για θέματα υγείας (δυσκοιλιότητα, φούσκωμα). Κατά τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έτρωγε μόνο πουρέ πατάτας και σούπα. Είχε μια ομάδα 15 δοκιμαστών: Αν όλοι ήταν ζωντανοί μετά από 45 λεπτά, τότε και μόνο τότε έτρωγε.

Ιωσήφ Στάλιν: Λάτρευε την παραδοσιακή Γεωργιανή κουζίνα, που περιελάμβανε καρύδια, σκόρδο, δαμάσκηνα, ρόδια και κρασί. Του άρεσαν τα παιχνίδια με αλκοόλ και μεγάλα δείπνα τα οποία ετοίμαζαν οι προσωπικοί του σεφ, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σπυρίδων Πούτιν, παππούς του νυν προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μπενίτο Μουσολίνι: Του άρεσε μια σαλάτα με όχι πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο, μαζί με λάδι και φρέσκο χυμό λεμονιού. Επίσης, θεωρούσε τη γαλλική κουζίνα ανάξια λόγου. Του άρεσε να τρώει στο σπίτι με τη σύζυγό του, Ρακέλε, και τα πέντε παιδιά τους,σε δείπνα που χαρακτηρίζονταν από αυστηρή τήρηση τύπων και ακρίβεια.

Ίντι Αμίν: Ο δικτάτορας της Ουγκάντα λάτρευε το ψητό κατσικάκι, την κασάβα και το ψωμί από κεχρί. Λέγεται πως έτρωγε μέχρι και 40 πορτοκάλια την ημέρα, επειδή τα θεωρούσε «φυσικό Βιάγκρα». Επίσης, έχει αναφερθεί πως είχε επιδοθεί και σε κανιβαλισμό. Αργότερα, εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, λέγεται πως λάτρεψε την πίτσα και το κοτόπουλο από τα KFC. Για ένα διάστημα του άρεσε πολύ οτιδήποτε βρετανικό, οπότε και συνήθιζε να πίνει τσάι το απόγευμα.

Πολ Ποτ: Σούπα από κόμπρα. Όσον αφορά σε πιο «νορμάλ» πιάτα, του άρεσαν το κρέας ελαφιού, το αγριογούρουνο, το φίδι, το μπράντι και το κινεζικό κρασί. Σημειώνεται πως, ενώ αυτός απολάμβανε πολυτελή γεύματα, οι χωρικοί έτρωγαν μόνο σούπα με λίγο ρύζι.

Νικολάε Τσαουσέσκου: Του άρεσαν τα λαζάνια για χορτοφάγους, μαζί με ένα αυγό που είχε χτυπηθεί σε sour cream, ο κυπρίνος και η απλή «χωριάτικη» σαλάτα ελληνικού τύπου, με ντομάτα, κρεμμύδι και φέτα, με συνοδεία μπριζόλας. Λέγεται πως απέφευγε να τρώει φαγητό που δεν είχε δοκιμαστεί όπως έπρεπε όταν βρισκόταν σε επίσημα δείπνα, ρίχνοντάς το κάτω και κλωτσώντας το όσο πιο μακριά μπορούσε.

Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα: Ο δικτάτορας της Ισημερινής Γουϊνέας αρεσκόταν να πίνει «μπχανγκ», ένα τσάι φτιαγμένο από φύλλα κάνναβης και ιμπόγκα, μια ρίζα με παραισθησιογόνες ιδιότητες.:thumbsup::thumbsup::thumbsup: Λέγεται επίσης πως ήταν κανίβαλος, και ότι είχε κρανία το ψυγείο του.

Φρανσουά «Πάπα Ντοκ» Ντιβαλιέ: Δεν έτρωγε πολλά πράγματα, καθώς ήταν ήδη διαβητικός και με καρδιακά προβλήματα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν έγινε πρόεδρος της Αϊτής. Στο τέλος της ζωής του, το 1971, η γυναίκα του έπρεπε να τον ταΐζει με το κουτάλι. Μετά το φαγητό, λέγεται πως του άρεσε να κατεβαίνει σε ένα μπουντρούμι που είχε τοίχους βαμμένους κόκκινους και να βλέπει αντιπάλους του να υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

πηγή: huffingtonpost.gr
 
Last edited:



Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.026
Reaction score
53.499
10+1 γνωστά φαγητά με ονόματα… ανθρώπων!

Από την πίτσα Μαργαρίτα μέχρι το μοσχαράκι Στρογκανόφ, ας κάνουμε μια κατάδυση στην ιστορία και να δούμε πού οφείλεται η ονομασία μερικών πασίγνωστων φαγητών του πλανήτη μας.

Sandwich



Το σάντουιτς είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο απλά φαγητά ανά τον κόσμο, ξέρετε όμως, πώς πήρε την ονομασία του; Ο John Montagu, τέταρτος κόμης του Sandwich, βρισκόταν σε ένα παιχνίδι με χαρτιά και δεν ήθελε να σταματήσει για το γεύμα, οπότε διέταξε έναν υπηρέτη να του φέρει κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες από ψωμί. Βέβαια το σάντουιτς αν και τότε έγινε διάσημο, καταναλώνονταν καιρό πριν, χωρίς τη συγκεκριμένη όμως, ονομασία.

Πίτσα Μαργαρίτα



Σύμφωνα με τον θρύλο, η πίτσα Μαργαρίτα ξεκίνησε από τη Νάπολη της Ιταλίας το 1889, όταν ένας διάσημος μάγειρας έφτιαξε μια πίτσα για να τιμήσει τη βασίλισσα Margherita. Στην πίτσα χρησιμοποίησε όλα τα υλικά που σχετίζονται με το χρώμα της ιταλικής σημαίας και έκτοτε η συνταγή παρέμεινε ίδια.

Ροδάκινο Melba

Το κλασικό επιδόρπιο ροδάκινο melba, με ροδάκινο, σος rasberry και παγωτό βανίλια, δημιουργήθηκε στο Savoy Hotel του Λονδίνου τη δεκαετία του 1890 προς τιμήν της αυστραλής τραγουδίστριας της όπερα Nellie Melba, τη στιγμή που εκείνη τραγουδούσε στο Covent Garden. Μάλιστα ο ίδιος σεφ που έφτιαξε το ροδάκινο melba δεν έμεινε μόνο εκεί, δημιουργώντας και τις φρυγανιές melba για χάρη της ίδιας τραγουδίστριας.

Μοσχαρίσιο καρπάτσιο



Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο είναι ένα πιάτο με λεπτές φέτες ωμού μοσχαρίσιου κρέατος που έχει ονομαστεί έτσι για χάρη του Ιταλού ζωγράφου Vittore Carpaccio. Ο λόγος που πήρε το όνομά του είναι η έντονη χρήση του κόκκινου στα έργα του, που συνδέεται και με τα χρώματα του πιάτου. Φημολογείται ότι δημιουργήθηκε στο διάσημο Harry’s Bar της Βενετίας για μια Κόμισσα που έπρεπε να τρώει, σύμφωνα με τον γιατρό της, περισσότερο ωμό κρέας.

Frangipane

Η γαστρονομική παράδοση μας πληροφορεί ότι ήταν ένα μέλος της ιταλικής οικογένειας Frangipani του 16ου αιώνα που έδωσε το όνομά του στην τάρτα Frangipane. Το επιδόρπιο φτιάχνεται από ζύμη η οποία περιέχει πάστα αμυγδάλου.

Μοσχαρίσιο Wellington



Το μοσχαρίσιο Wellington είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό πιάτο μοσχαρίσιου φιλέτου τυλιγμένο σε φύλλο σφολιάτας και έχει επικρατήσει η άποψη ότι ονομάστηκε έτσι για χάρη του Δούκα του Wellington. Επειδή έχει πολλά κοινά με το κλασικό γαλλικό πιάτο filet de boeuf en croûte, είναι πιθανό να πρόκειται για κάποια αλλαγή στην επωνυμία του για πατριωτικούς σκοπούς κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Στρογκανόφ

Το στρογκανόφ είναι το κλασικό ρωσικό πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με γιαούρτι, που θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τη διάσημη ρωσική οικογένεια των Stroganov. Σήμερα είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο.

Sachertorte



Η βιεννέζικη σπεσιαλιτέ Sachertorte, που θυμίζει σοκολατένιο κέικ με μαρμελάδα βερύκοκκο και σοκολατένιο γλάσο, δημιουργήθηκε το 1832 από τον ζαχαροπλάστη Franz Sacher για τον Αυστριακό πρίγκιπα Wenzel von Metternich. Σύμφωνα με την ιστορία ο Sacher τότε ήταν ένας 16χρονος μαθητευόμενος chef, που του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό επιδόρπιο για τον πρίγκιπα και τους επισκέπτες του όταν ο σεφ είχε αρρωστήσει. Η συνταγή στέφθηκε από τέτοια επιτυχία ώστε η 5η Δεκεμβρίου είναι σήμερα στην Αυστρία η «Εθνική Μέρα Sachertorte».

Pavlova

Το διάσημο επιδόρπιο pavlova με βάση τη μαρέγκα και τη σαντιγί, έχει πάρει το όνομά του από τη χορεύτρια μπαλέτου Anna Pavlova. Το pavlova έχει τις ρίζες του στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της χορεύτριας στην Ωκεανία τη δεκαετία του 1920. Πάντως μέχρι και σήμερα, επικρατεί διχογνωμία ως προς την εθνική προέλευση και τον chef του συγκεκριμένου πιάτου.

Tarte tatin



Η ανάποδη γαλλική μηλόπιτα, που ακούει στο όνομα tarte tatin δημιουργήθηκε στη Γαλλία του 19ου αιώνα σε ένα ξενοδοχείο που διηύθυναν δύο αδερφές, η Stéphanie και η Caroline Tatin. Η ιστορία που έχει επικρατήσει θέλει την Stéphanie να προσπαθεί να φτιάξει μια τάρτα με μήλα, αλλά καθώς έκαψε τα μήλα στο μαγείρεμα προσπάθησε να σώσει το πιάτο τοποθετώντας τη βάση της τάρτας στην κορυφή. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η tarte tatin.

Σαλάτα Caesar’s

Αν νομίζετε πως η σαλάτα Caesar’s οφείλει το όνομά της στον Ιούλιο Καίσαρα, τότε κάνετε λάθος. Δημιουργός της είναι ο Caesar Cardini, ένας Ιταλός μετανάστης που είχε δικά του εστιατόρια στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Σύμφωνα με την κόρη του το πιάτο δημιουργήθηκε όταν την 4η Ιουλίου του 1924 το εστιατόριο της Tijuana ξέμεινε από υλικά και για αυτό χρησιμοποίησε σε ένα πιάτο ό,τι του είχε απομείνει, δηλαδή μαρούλι, κρουτόν, παρμεζάνα, αυγό, σκόρδο, λάδι και λεμόνι.

πηγή: clickatlife.gr













- 1987 Καρωτή - 16ΕΜΑ , ( πέρασα και από εκεί ) . . . δίπλα από το στρατόπεδο υπήρχε ταβερνείο που έγραφε : ''μαγειρευτά σάντουιτς'' . . . ο τύπος σου σέρβιρε στο χέρι ότι μαγειρευτό είχε αφού το άδειαζε μέσα σε μισή φραντζόλα που της είχε αφαιρέσει την ψύχα

- σουτζουκάκια με μπάμιες , γεμιστά , μοσχάρι με κολοκύθια κλπ . . . όλα σάντουιτς :roflmao:
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.026
Reaction score
53.499
- 1987 Καρωτή - 16ΕΜΑ , ( πέρασα και από εκεί ) . . . δίπλα από το στρατόπεδο υπήρχε ταβερνείο που έγραφε : ''μαγειρευτά σάντουιτς'' . . . ο τύπος σου σέρβιρε στο χέρι ότι μαγειρευτό είχε αφού το άδειαζε μέσα σε μισή φραντζόλα που της είχε αφαιρέσει την ψύχα

- σουτζουκάκια με μπάμιες , γεμιστά , μοσχάρι με κολοκύθια κλπ . . . όλα σάντουιτς :roflmao:
- τελικά είχε προηγηθεί άλλος . . .

upload_2017-8-9_16-46-9.png
 




Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Μηνύματα
3.031.371
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef
Top