Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;



bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
18.194
Reaction score
53.953
Το μπρόκολο γιατί τόσο λίγο?

Edit
Τι γελάτε αρέ?
Εμένα άμα με τη βάλεις στο τραπέζι αυτή τη ποσότητα μπρόκολου θα είναι ένας καλός λόγος νουθεσίας :biggrin:

Αυτές είναι μερίδες!! :drinks:
PXL_20220402_144922556-01.jpeg
 
Last edited:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
14.364
Reaction score
37.187
Το μπρόκολο γιατί τόσο λίγο?

Edit
Τι γελάτε αρέ?
Εμένα άμα με τη βάλεις στο τραπέζι αυτή τη ποσότητα μπρόκολου θα είναι ένας καλός λόγος νουθεσίας :biggrin:

Αυτές είναι μερίδες!! :drinks:
View attachment 247171
Χαχαχ ειμαι λιτοδιαιτος, λιγο και καλο!
γμτ το ιμαμ ειναι νηστισιμο χωρις κιμα πφφφ ααα ρε γυναικαααα
 



bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
18.194
Reaction score
53.953
Θα φύγω έξω από το σπίτι μέχρι να ξεμυρίσει
Μπορώ να κάτσω πάνω από το τσουκάλι όσο βράζει και να παίρνω βαθιές αναπνοές, no problem :)
Το άλλο διατροφικό θέμα που αντιμετωπίζω είναι το λεμόνι, λεμόνι δεν βάζω πουθενά εκτός από το μπρόκολο και το λάχανο.
Σε όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές απλά δεν γγίζω...
 







Μηνύματα
1.797
Reaction score
2.707
Κουνουπίδι με λουκάνικα στο φούρνο. Πρώτη φορά έγινε αλλά πέτυχε και θα επαναληφθεί!

View attachment 247175
Συνταγή παρακαλώ ;
Αμφότερα είναι και γ@μώ τις σαλάτες, ειδικά όταν είναι μαζί.
Τις περισσότερες φορές κάνω σαλάτα και με τα δύο μαζί.
Αλάτι, λεμόνι, λάδι. Πέρφεκτ.
Και μαγιονέζα την επόμενη φορά. .
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
18.194
Reaction score
53.953
Κοίτα τώρα τι έπαθα, πήγα μια επίσκεψη και ήταν έτοιμοι να παραγγείλουν, με ρώτησαν άμα ήθελα και άμα έχω φάει, είπα πως έφαγα λίγα μακαρόνια, αλήθεια είπα!! :biggrin:

PXL_20220406_162705988.jpg
 



xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.834
Reaction score
97.789
το μπρόκολο δεν μυρίζει όταν βράζει, το κουνουπίδι ναι, και μας αρέσει :biggrin:
Επί τη ευκαιρία μερικά στοιχεία κυρίως για το μπρόκολο.

"Περιέχει" τη διάσημη σουλφοραφάνη, την ουσία που βρίσκεται στο διατροφικό επίκεντρο λόγω των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών της χαρακτηριστικών. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν υπάρχει έτοιμη στο φυτό αλλά δημιουργείται από την αντίδραση της πρόδρομης ουσίας γλυκοραφανίνης με το ένζυμο μυροσινάση. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει όταν καταστρέφεται το φυτό με την κοπή και το δάγκωμα. Αν θυμάμαι καλά είναι η άμυνα του στα έντομα που το μασουλούν.

Αυτό ισχύει για όλα τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, λαχανίδες κλπ).

Το πρόβλημα είναι ότι η μυροσινάση (το ένζυμο) είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία και καταστρέφεται στο μαγείρεμα. Άρα π.χ. το βραστό μπρόκολο δεν έχει σουλφοραφάνη και πάει περίπατο η κατανάλωσή του για λόγους υγείας. Λένε λοιπόν να το καταναλώνουμε ωμό ή ελαφρά ατμισμένο. Καθώς το δαγκώνουμε και όσο βρίσκεται στο στομάχι μας μέχρι να το χωνέψουμε, υπάρχει χρόνος για τη δημιουργία της σουλφοραφάνης. Ποιος όμως μπορεί να φάει ωμό μπρόκολο;

Δύο είναι οι τρόποι παράκαμψης του προβλήματος:

1. Ψιλοκόβουμε το μπρόκολο και το αφήνουμε για μερικά λεπτά πριν το μαγειρέψουμε ώστε να δημιουργηθεί η σουλφοραφάνη πριν ανέβει η θερμοκρασία.

2. Προσθέτουμε το ένζυμο μετά το μαγείρεμα και πριν την κατανάλωση. Πώς; Ο πιο εύκολος και γευστικός τρόπος είναι με ελάχιστη σκόνη μουστάρδας (το φυτό της μουστάρδας ανήκει στα σταυρανθή). Υπάρχει και pdf. :biggrin:
 


melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.086
Reaction score
45.346
Επί τη ευκαιρία μερικά στοιχεία κυρίως για το μπρόκολο.

"Περιέχει" τη διάσημη σουλφοραφάνη, την ουσία που βρίσκεται στο διατροφικό επίκεντρο λόγω των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών της χαρακτηριστικών. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα: δεν υπάρχει έτοιμη στο φυτό αλλά δημιουργείται από την αντίδραση της πρόδρομης ουσίας γλυκοραφανίνης με το ένζυμο μυροσινάση. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει όταν καταστρέφεται το φυτό με την κοπή και το δάγκωμα. Αν θυμάμαι καλά είναι η άμυνα του στα έντομα που το μασουλούν.

Αυτό ισχύει για όλα τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, λαχανίδες κλπ).

Το πρόβλημα είναι ότι η μυροσινάση (το ένζυμο) είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία και καταστρέφεται στο μαγείρεμα. Άρα π.χ. το βραστό μπρόκολο δεν έχει σουλφοραφάνη και πάει περίπατο η κατανάλωσή του για λόγους υγείας. Λένε λοιπόν να το καταναλώνουμε ωμό ή ελαφρά ατμισμένο. Καθώς το δαγκώνουμε και όσο βρίσκεται στο στομάχι μας μέχρι να το χωνέψουμε, υπάρχει χρόνος για τη δημιουργία της σουλφοραφάνης. Ποιος όμως μπορεί να φάει ωμό μπρόκολο;

Δύο είναι οι τρόποι παράκαμψης του προβλήματος:

1. Ψιλοκόβουμε το μπρόκολο και το αφήνουμε για μερικά λεπτά πριν το μαγειρέψουμε ώστε να δημιουργηθεί η σουλφοραφάνη πριν ανέβει η θερμοκρασία.

2. Προσθέτουμε το ένζυμο μετά το μαγείρεμα και πριν την κατανάλωση. Πώς; Ο πιο εύκολος και γευστικός τρόπος είναι με ελάχιστη σκόνη μουστάρδας (το φυτό της μουστάρδας ανήκει στα σταυρανθή). Υπάρχει και pdf. :biggrin:
Eναλλακτικά βοσκάμε στο χωράφι και παίρνουμε όλα τα στοιχεία σε real time.
Την επόμενη παρασκευή αντί στου Κίτσουλα θα πάμε σε λιβάδι να βοσκήσουμε.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Μηνύματα
3.033.170
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster
Top