Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.912
Πήγα σε ένα μεγάλο γνωστό σουπερμαρκετ και ήμουν στα ζυμαρικά.
Πήρα μερικά πακέτα διάφορα ζυμαρικά, σπαγγέτι, πένες, κοχύλια, κοφτό, τορτελίνια κ.λ.π.
Πάω και παίρνω με μια φορά τα ζυμαρικά όλης της χρονιάς.
Και εκεί που ήμουν τέλος στο κριθαράκι παίρνω ένα πακέτο, το βάζω στο καρότσι και χτυπάει το γ@μωτηλέφωνο.
Το βλέπω, το απαντώ και συνεχίζω να ρίχνω μέσα στο καρότσι πακέτα με κριθαράκι.
Όμως δίπλα στα κριθαράκια ήταν τα πακέτα με φάβα.
Κι έτσι όταν έφτασα στο σπίτι είδα ένα κριθαράκι και 6 πακέτα φάβα! 🤬

Και τώρα τι κάνουμε;
Πρέπει να μάθω πως μαγειρεύεται και με ποιους τρόπους η φάβα.
Να διαβάσω συνταγές από τους διάφορους (εκτός πετρετζίκη) σεφ που έχουν συνταγές στο νετ.
Θα δοκιμάσω μια φορά να δω τι θα βγει.
Αν δεν μ΄ αρέσει θα πάω τα άλλα πακέτα στην εκκλησία.
Ο Μπρέτσος ξέρει να πει τίποτα για φάβα;
Ε; Φανταστικέ Μπρέτσε;
Καταστροφή.

Σε βλέπω να ξαναμένεις μισή μέρα νηστικός

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.558
6 πακέτα φάβα
Αν δεν είσαι διαβητικός, τουλάχιστον τα ζυμαρικά μπορεί ο οργανισμός σου να τα αξιοποιήσει ως καύσιμο. Αυτή την αηδία, όπως και όλα τα όσπρια, δεν μπορεί να την αξιοποιήσει. Μόνον αέρια στο παχύ έντερο θα σου φέρει. Και επειδή είναι τροφή πολύ φτωχή διατροφικά ούτως ή άλλως, από πρόεδρο της ΕΒΒΕ θα σε κάνει χαϊεντά. Τρις χειρότερα δηλαδή. Επίστρεψέ τα και πάρε ένα κιλό τηγανιά. Άιντε με τα κωλο-όσπριά τους...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.294
Πίσω στο S/M δεν τα πάω.
Θα δοκιμάσω το ένα πακέτο να δω τι θα βγει.
Μου λένε κάτι παρακμιακοί τύποι εδώ γείτονες δηλ. ότι αν την κάνεις όπως πρέπει, γίνεται πολύ ωραία. :idk:
Το πολύ πολύ να ρίξω μέσα και κανένα καυτερό μπούκοβο, κανένα λουκάνικο χωριάτικο, λίγο κεφαλοτύρι, γραβιέρα, απάκι Κρήτης, μπέϊκον, ε όλο και κάτι θα βγει που να τρώγεται.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.485
Πίσω στο S/M δεν τα πάω.
Μου λένε κάτι παρακμιακοί τύποι εδώ γείτονες δηλ. ότι αν την κάνεις όπως πρέπει, γίνεται πολύ ωραία. :idk:
Το πολύ πολύ να ρίξω μέσα και κανένα καυτερό μπούκοβο, κανένα λουκάνικο χωριάτικο, λίγο κεφαλοτύρι, γραβιέρα, απάκι Κρήτης, μπέϊκον, ε όλο και κάτι θα βγει που να τρώγεται.
Όλα αυτά που λες να ρίξεις μέσα, χωρίς τη φάβα θα είναι καλύτερα. 😂🤣😁

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.558
Πίσω στο S/M δεν τα πάω.
Είσαι ξεροκέφαλος, αλλά άκου να μαθαίνεις. Μαγειρεύεις τη φάβα. Την παρκάρεις σε ένα πιάτο, κατά προτίμηση ραγισμένο. Της ρίχνεις από πάνω λίγο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα, ή φρέσκο, και λίγο λάδι. Σε άλλα πιάτα παρκάρεις τα υπόλοιπα. Τρως τα υπόλοιπα σαν άνθρωπος, λουκάνικο, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, απάκι, μπέικον, και 5 αυγά σιγοτηγανισμένα σε αγελαδινό βούτυρο. Κατά προτίμηση χωρίς ψωμί, ή τέλος πάντων με ελάχιστο ψωμί. Αν θες, αφήνεις το ψωμί στην ψωμιέρα και φκιάνεις μια τηγανιά πατάτες σε ελαιόλαδο (όχι σπορέλαιο). Καθώς τρως τα υπόλοιπα, κοιτάζεις τη φάβα που κείτεται στο πιάτο της. Αφού τελειώσεις το φαΐ, μαζεύεις το τραπέζι και πετάς τη φάβα στα σκουπίδια. Μαζί με το πιάτο.

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
32.742
Πίσω στο S/M δεν τα πάω.
Μην ακούς τι λένε. Η φάβα είναι το νοστιμότερο όσπριο. Και τα όσπρια είναι από διατροφική άποψη πολύ ανώτερα από τα ζυμαρικά, τα οποία ο μόνος λόγος για να τα τρώει κανείς είναι η νοστιμιά τους.
Δεν έχω χρόνο να γράψω πλήρη συνταγή, πιστεύω ότι αυτή που γράφει το σακουλάκι θα είναι σωστή, αρκεί να βάλεις το μισό ελαιόλαδο απ' όσο λέει. Μην παραλείψεις το πλύσιμο στην αρχή, ο ρόλος του είναι να δέσει καλύτερα (πρέπει να "την κόβεις με το μαχαίρι"), αλλά και να απομακρύνει ένα σημαντικό μέρος από το άμυλο. Μην παραλείψεις ούτε το ξάφρισμα, για τον ίδιο λόγο.
Στο σερβίρισμα, μπόλικο λεμόνι, επιπλέον ελαιόλαδο αν θέλεις και αλάτι όσο θέλεις και γερό ανακάτεμα. Με προσθήκη λίγης ρίγανης και κάμποσου ψιλοκομμένου ωμού κρεμμυδιού απογειώνεται.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.294
Θα την δοκιμάσω και θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.
Θα βάλω και καμιά φωτο.

Ομολογώ ότι δεν έχω φάει ποτέ μου φάβα.
Η μαμά μου κάποτε πριν πολλά χρόνια που ήμουν έφηβος, πήγε και έκανε ένα κατσαρόλι φάβα και το έφαγε μόνη της.
Ο μπαμπάς μου της είπε να το βάλει στο . . . . μάτι της.
Εγώ ούτε να το δω ήθελα, με την όψη που είχε μέσα στην κατσαρόλα.
Ήμουν και κακομαθημένο κwλόπαιδο.

Για να δούμε τι θα βγει από όλον αυτόν τον ορυμαγδό που μου έτυχε.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
52.447
Θα την δοκιμάσω και θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.
Θα βάλω και καμιά φωτο.

Ομολογώ ότι δεν έχω φάει ποτέ μου φάβα.
Η μαμά μου κάποτε πριν πολλά χρόνια που ήμουν έφηβος, πήγε και έκανε ένα κατσαρόλι φάβα και το έφαγε μόνη της.
Ο μπαμπάς μου της είπε να το βάλει στο . . . . μάτι της.
Εγώ ούτε να το δω ήθελα, με την όψη που είχε μέσα στην κατσαρόλα.
Ήμουν και κακομαθημένο κwλόπαιδο.

Για να δούμε τι θα βγει από όλον αυτόν τον ορυμαγδό που μου έτυχε.
Μιχάλη ένα θα σε πω, τι φάβα δεν τη τρώω ούτε γω...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.485
Σα συνοδευτικό και γω το παίρνω καμία φορά, ιδίως το καλοκαίρι.

Η μόνη φάβα που τρώγεται, άνευ πλάκας όμως, είναι η φάβα Σαντορίνης, η οποία έχει υπόγλυκη γεύση συγκριτικά με τις υπόλοιπες, (οι οποίες έχουν υπόπικρη γεύση), και σε αυτό συμβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώματος και των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού, αλλά κατά βάση πρόκειται για διαφορετικό είδος (πχ η φάβα της Αμοργού αποτελείται από τα σπέρματα μίας τοπικής ποικιλίας μπιζελιού).

Συνοδεύεται με λεμόνι και ελαιόλαδο, αλλά υποχρεωτικά με καραμελωμενο κρεμμύδι και κάππαρη, ενώ ωραίος συνδυασμός είναι και με διάφορα μπαχαρικά (πχ κύμινο, μπούκοβο και τσίλι)

Στο βράσιμο θέλει καλό ξάφρισμα, περισσότερο από τα υπόλοιπα όσπρια, και βεβαίως προσοχή στο αρχικό καθάρισμα, γιατί συχνά έχει μέσα μικρές πέτρες (Σαντορίνης).

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.322
Members
38.446
Νεότερο μέλος
Gian