- Reaction score
- 51
Οι σκέψεις πολλές.....
Το διάβασμα πολύ για ξεψάχνισμα και λεπτομερή ανάλυση.
Βρήκα το manual αλλά ακόμα και το 700+ σελίδων workshopmanual για να το μελετήσω διεξοδικά.
Πριν καν αποφασίσω ήξερα μέχρι που βρίσκεται και η τελευταία βίδα της!!
Έκανα και test drive τόσο στην ίδια (μοτ/τα φίλου) όσο και σε κάποιες "αντίπαλες" μοτ/τες (πχ Suzuki Hayabusa, BMW K1200S) αλλά και μερικές εντελώς διαφοροποιημένες σε στυλ και οδήγηση (πχ R1200GS, XLV1000, V-STROM 1000, R1, GSXR1000 K7, ZX10R)
Απέρριψα με το καλημέρα τα on-(off). Δεν μου αρέσουν οι ψηλές μοτ/τες (παρόλο που μου ταιριάζουν ως σωματότυπο) σε πολλά σημεία. Τα βασικότερα δύο όμως είναι η αποκομμένη αίσθηση από το μπροστινό σύστημα (σε φρενάρισμα και πληροφόρηση για την πρόσφυση) και το φρενάρισμα (είναι συνήθως μαλακά και με όχι τα καλύτερα πακέτα σε δαγκάνες –δισκόπλακες -τρόμπες). Και βεβαίως δεν έχουν γκάζι!!
Απέρριψα τα supersport γιατί παρέχουν μηδενική προστασία από τον αέρα (ιδιαίτερα για άνθρωπο ύψους 1.90), κουραστική εως θλιβερή θέση οδήγησης σε καθημερινή χρήση εντός πόλης, ιδιαίτερα νευρικά (έντονη τάση για tank slapping) και πολύ σκληρά. Συνυπολογίστε το ότι (ουσιαστικά) δεν υπάρχει θέση συνεπιβάτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πας ταξίδι με δύο άτομα και βαλίτσες!! Ααα......και δεν μένω κοντά σε πίστα!!!
Πάμε στα τελευταία.
Κ1200S. Τίποτα το ιδιαίτερο σε δύναμη. Θα πουλούσα το ZZR1100 για να πάρω μηχανάκι με ίδιες επιδόσεις?? Μπααα.....
Από την άλλη με χάλασε πολύ (όπως και στο GS) η αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνω που πατά το μπροστινό μου. Τόσο σε φρενάρισμα όσο στην φάση του turn in. Ιδιαίτερα οι κάτοχοι Kawasaki θα καταλαβαίνουν τι εννοώ. Δεν υπήρχε η αίσθηση ότι μπορώ να στηριχθώ στο μπροστινό σύστημα στο έμπα μιας στροφής αλλά και ακόμα χειρότερα δεν μου αρέσει να στηρίζω το φρενάρισμά μου στο ABS. Δεν το έχω κάνει ούτε στο αυτοκίνητό μου (που σε τελική ανάλυση το φρενάρισμα με το πόδι έχει λιγότερη ευαισθησία σε σχέση με το χέρι) και μπορώ να φρενάρω οριακά χωρίς μπλοκάρισμα. Γιατί να το κάνω με τη μοτ/τα μου?? Το Κ1200S με ανάγκαζε να ελπίζω στην αποτελεσματικότητα του ABS γιατί η μπροστινή του ανάρτηση δεν με πληροφορούσε όσο θα ήθελα για το τι συμβαίνει εκεί (πολύυυ) μπροστά.
Το μοτέρ δεν ήταν βελούδινο, δεν είχε την δύναμη που αναζητούσα.
Η αισθητική και η ποιότητα στα όργανα ήταν κακή και υπήρχαν αρκετά πραγματάκια που με χαλούσαν αισθητικά (αλλά δεν τα αναφέρω γιατί είναι προσωπικές εκτιμήσεις και γούστο)
GSX1300R. Δυνατό, εντυπωσιακά όργανα, αρκετά άνετο σε χώρους, καλό σε αναρτήσεις, συμπαθητικό σε φρένα. Καλό ζύγισμα, ικανοποιητικό turn in και αίσθηση μπροστινού αλλά εμένα αισθητικά δεν μου αρέσει καθόλου (σαν αγελάδα μου μοιάζει έτσι πρησμένο που είναι) και παρ' όλο που θα μπορούσα να γλiτώσω 3 χιλιάρικα (τουλάχιστον) δεν το έβαλα καν στο μυαλό μου. Μάλιστα μπορώ χαλαρά να πω ότι το διέγραψα και από την μνήμη μου μετά την οδήγηση του ZZR1400!!
Και φθάνουμε στο ZZR1400.
Σίγουρα υπήρχε μια προδιάθεση υπέρ της. Τόσο αισθητικά όσο και λόγω ονόματος. Οι προδιαγραφές της ήταν απολαυστικές. Και τι να πρωτογράψω γι αυτές:
-Μονοκόκ πλαίσιο (που είναι ταυτόχρονα και φιλτρόκουτο και βάση για την μπαταρία)
-Ακτινικές 4έμβολες δαγκάνες της Nissin(με 4 τακάκια έκαστη) και ακτινικές τρόμπες (φρένων και συμπλέκτη) και δίσκους (310mm) μαργαρίτα & ABS
-USD 43mm & αμορτισέρ πίσω της Showa με πλήρεις ρυθμίσεις (προφόρτιση, απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης)
-Γρήγορη γεωμετρία για εύκολο turn in αλλά και εγγυημένη σταθερότητα στα πολλά ως γνήσιο Kawasaki και ιδιαίτερα ZZR
-Θέση άνετη για οδηγό και συνεπιβάτη (χωρίς υψομετρική διαφορά)
-Δυνατότητα για τοποθέτηση 3πλέτας (από την GIVI οι πλαϊνές σκάρες και 35λιτρες βαλίτσες, της Kawasaki η πίσω σκάρα -τρομερή σε κατασκευή και αντοχή- με μια 47λιτρη της GIVI)
-Πλήρη όργανα & υπολογιστής (ταχύμετρο, στροφόμετρο τα κύρια και στην οθόνη υγρών κρυστάλλων έχουμε: ένδειξη θερμοκρασίας ψυκτικού, δείκτη βενζίνης, ένδειξη ταχύτητας στο σασμάν, shift light & engage light, ρολόι, μέση κατανάλωση, στιγμιαία κατανάλωση, ημερήσιος & εβδομαδιαίος/ μηνιαίος χιλιομετρητής, αυτονομία, βολτόμετρο, check control). Βέβαια στον υπολογιστή μπορούμε να επιλέξουμε και μονάδες μέτρησης αλλά και να ρυθμίσουμε τις στροφές για το shift & engage light.
-218kgr (άδειο) & περίπου 245kgr γεμάτο
-22lt ρεζερβουάρ
-4κύλινδρος, υπερτετράγωνος (84 Χ 61mm), 1352cc, συμπίεση στο 12:1, 200hp (με ram-air), 15.4 kgm, injection με 2πλες πεταλούδες
-CAN bus
Πέρα από τους αριθμούς όμως, η μοτ/τα είναι υπέροχη στο δρόμο. Και τώρα που δεν την κάνω απλά μια βόλτα σε test drive επιβεβαιώνω κάθε μέρα ότι έκανα την καλύτερη επιλογή για μένα.
Εκπληκτικό ζύγισμα, φρένα από άλλο πλανήτη (και δεν έχω ανακαλύψει ακόμα τι γίνεται με το ABS), απίστευτο turn in, σταθερότατο αλλά και ευέλικτο και απίστευτα δυνατό από τις στροφές του ρελαντί. Δεν έχω ακόμα ανεβάσει πάνω από τις 4250rpm αλλά ακόμα και μέχρι εκεί το μηχανάκι έχει απίστευτη δύναμη και κυρίως ροπή. Αααα.....και είναι και βελούδο στη λειτουργία του (οι 2 αντικραδασμικοί κάνουν εκπληκτική δουλειά)
Ιδανικές αναρτήσεις αν και θα τις ρυθμίσω για να έρθουν στα μέτρα μου (για το βάρος μου) αλλά ακόμα και έτσι πληροφορούν σωστά και δίνουν πολύ εντυπωσιακό πάτημα στο δρόμο.
Άνετη θέση οδήγησης, πολύ άνετη θέση συνεπιβάτη. Θα ήθελα λίγη περισσότερη προστασία από την ζελατίνα του φέρινγκ αλλά θέλω πρώτα να την ελέγξω και σε πολλά χιλιόμετρα και μετά να αποφασίσω αν θα βάλω ψηλότερη. Οι καθρέπτες πολύ ποιοτικοί, δεν συντονίζουν και δίνουν καλό οπτικό εύρος πίσω.
Πολύ καλά φώτα, θέλουν ένα-δύο κλικ ανέβασμα στη δέσμη τους. Θα τα ρυθμίσω στο service των 1000km γιατί μέχρι τα 140km/h είναι άψογα. Ίσως σε ταχύτητες 180+ να χρειαστούν αυτά τα 2 κλικ πάνω. Και πάλι θα δω....
Προσοχή: Ακολουθεί.......φωτορομάντζο!!! :cool_11: :cool_11: :happy_8: :happy_8: