Το εδεσματολόγιον του αβουσάιτ.(οι συνταγές μας)


D

Deleted member 23222

Guest
Παιδιά, μην τα μπλέκετε...

Το ριζότο είναι τεχνική μαγειρέματος, που ουδεμία σχέση έχει με παραβρασμένο ρύζι...απεναντίας, κρατάει...

Και είναι ότι πιο νόστιμο υπάρχει σε ρύζι, αν ξέρεις να το φτιάχνεις, κάτι που είναι πολύ εύκολο.
 


Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Σωστά , τσιγάρισμα στην αρχή και μετά σταδιακά προσθήκη νερού , ζεστό αν είναι δυνατόν , knorr σκόνη βάζω εγώ , αρκετό , και ρύζι κίτρινο μπονέ.
Όταν βράσει αφού το έχω χαμηλώσει , είναι εξαιρετικό , εννοείται ότι δεν το σουρώνουμε ποτέ.
Το σούρωμα του ρυζιού το έκαναν παλιά οι νοικοκυρές που δεν ήξεραν.
Post automatically merged:


Το ριζότο παιδιά είναι σκέτη λάσπη. Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό.

Γιάννη, υπάρχουν δεκάδες τύποι ρυζιού με αρκετά απ' αυτά να έχουν την ιδιότητα να λασπώνουν (να πήζουν δλδ) όπως το γλασέ που έβαλα καλή ώρα χτες στην ψαρόσουπα . :p
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.454
Reaction score
50.592
Γιάννη, υπάρχουν δεκάδες τύποι ρυζιού με αρκετά απ' αυτά να έχουν την ιδιότητα να λασπώνουν (να πήζουν δλδ) όπως το γλασέ που έβαλα καλή ώρα χτες στην ψαρόσουπα . :p
- και αυτό το σώζεις κάπως με το τσιγαρισμα
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Σωστά ! το γλασσέ όντως λασπώνει. Το είχα ξεχάσει αυτό. Το βάζει η μάννα μου στα γεμιστά και δεν τρώγεται.
Εγω βάζω πάντα μπονέ.


Καλά κάνει και το βάζει! :p
Βέβαια, άλλοι τα θέλουν σπυρωτά τα γεμιστά, περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Ένα tip που ισχύει όταν υπάρχει ζωμός,που θέλουμε μέσα να βάλουμε ρύζι για να γίνει ένα σχετικό πιλάφι.

Αφού και καλά, δεν μπορούμε να το μετρήσουμε, στο κέντρο του σκεύους, χωρίς να κοχλάζει, ρίχνουμε ρύζι, μέχρις ότου σχηματιστεί ένα βουναλάκι που μόλις εξέχει από το ζωμό.
Χρήσιμα και τα εμπειρικά, αλλά εδώ είναι AVsite και μιλάμε με αριθμούς. Ο σωστός τύπος για τον όγκο ρυζιού που αναλογεί στο ζωμό είναι:

=pi*(R/2)^2*h/2,5

όπου:
pi: 3,14
R: διάμετρος σκεύους
h: ύψος ζωμού μέσα στο σκεύος

Πολύ χαμηλή φωτιά (3/10) μόλις πάρει βράση, λίγο φρέσκο βούτυρο, ανακάτεμα μόνο στην αρχή, κλειστό καπάκι. Ακόμα και ταπεινά ρύζια όπως το Καρολίνα γίνονται τέλεια χωρίς να λασπώνουν, με βαθύ μπάσο, πλούσιο σώμα και καθαρά πρίμα. :biggrin:
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.729
Reaction score
83.485
Καλά κάνει και το βάζει! :p
Βέβαια, άλλοι τα θέλουν σπυρωτά τα γεμιστά, περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα.
Μακαρόνια και ρύζι πρέπει να κρατάνε. Αν είναι λαπάς τα πετάμε. Το γλασέ ρύζι είναι για τους σκύλους. :biggrin:

Για ριζότο τρεις είναι οι ποικιλίες ρυζιού:

1. Carnaroli
2. Vialone nano
3. Arborio
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Μακαρόνια και ρύζι πρέπει να κρατάνε. Αν είναι λαπάς τα πετάμε. Το γλασέ ρύζι είναι για τους σκύλους. :biggrin:

Για ριζότο τρεις είναι οι ποικιλίες ρυζιού:

1. Carnaroli
2. Vialone nano
3. Arborio


Κοίτα, το κάθε ρύζι έχει τη χρήση του, όταν φτιάχνεις σούπες δεν μπορείς να βάζεις σπυρωτό ρύζι δεν "ταιριάζει" (αυτό είναι υποκειμενικό βέβαια), το γλασέ ρουφάει τα υγρά σαν σφουγγάρι οπότε αν φτιάξεις π.χ. ψαρόσουπα θα απορροφήσει τους ζωμούς από το ψάρι, αν το ρύζι είναι σπυρωτό όπως οι τύποι που προανέφερες θα απορροφήσει ελάχιστο σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι, όσο περισσότερα υγρά τραβάει τόσο πιο μαλακό γίνεται.
 



bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.229
Reaction score
41.873
Συνταγή για τραχανά και μπάμιες ποτέ θα γράψει ο @bretsos ;
Αλήθεια τώρα?
Βασικά άμα ξέρεις να μαγειρεύεις ποτέ δεν ακολουθείς κατά γράμμα μια συνταγή, ποτέ δεν το έκανα και όσες φορές έτυχε το αποτέλεσμα ήταν χάλια!!
Βιβλία με συνταγές από γνωστούς σεφ απευθύνονται κυρίως σε χθεσινοβραδινες-φρεσκο νυμφευμένες μανταμίτσες που ξαφνικά τη είδαν νοικοκυρές...
Η μαγειρική είναι έμπνευση που περιέχει πολλές δόσεις φαντασίας, μόνο έτσι τα απλά υλικά αποκτούν αξία, ότι δηποτε άλλο είναι για να γεμίσει το ψωμοσάκουλο!!
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.913
Reaction score
41.175
Αλήθεια τώρα?
Βασικά άμα ξέρεις να μαγειρεύεις ποτέ δεν ακολουθείς κατά γράμμα μια συνταγή, ποτέ δεν το έκανα και όσες φορές έτυχε το αποτέλεσμα ήταν χάλια!!
Βιβλία με συνταγές από γνωστούς σεφ απευθύνονται κυρίως σε χθεσινοβραδινες-φρεσκο νυμφευμένες μανταμίτσες που ξαφνικά τη είδαν νοικοκυρές...
Η μαγειρική είναι έμπνευση που περιέχει πολλές δόσεις φαντασίας, μόνο έτσι τα απλά υλικά αποκτούν αξία, ότι δηποτε άλλο είναι για να γεμίσει το ψωμοσάκουλο!!

Θα βάλω εδώ την απάντηση σου (προ 5 ημερών) από το άλλο τόπικ για να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα.

Αλήθεια...?
Δεν το πρόσεξα, ζητώ συγγνώμη, θα επανορθώσω!!
Προσωπικά τρώω μόνο αυτό που φτιάχνω, τα αποτελέσματα με τους έτοιμους του μάρκετ είναι πολύ απογοητευτικά.
Η πρώτη ύλη παίζει τεράστιο ρόλο γιατί ουσιαστικά δεν είναι και πολλά τα υλικά ώστε να το σώσεις κάπως...
Ως τόσο για 2 χορταστικα πιάτα θα χρειαστείς 6-7 κουταλιές της σούπας τραχανά, μια ντομάτα μεγάλη στο τρίφτη, 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι.
Βάζεις πρώτα τη ντομάτα να σωταριστεί, προσθέτεις ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνεις το τραχανά το αλάτι και το λάδι.
Χαμηλωνεις τη φωτιά και έχεις το νου σου στο νερό, μόλις αρχίσει να χυλωνει προσθέτεις λίγο καυτό νερό, σε 30 λεπτά ~ είναι έτοιμος.
Στο νερό δεν υπάρχει μπούσουλας γιατί ανάλογα το τραχανά θα χρειαστεί και το ανάλογο νερό.
Όλα τα παραπάνω αφορούν το γλυκό τραχανά.
Για το ξινό ισχύουν όλα τα παραπάνω εκτός της ντομάτας.
Καλή όρεξη!! :drinks:
Τα λοιπά περί χρησιμότητας και αναγκαιότητας των συνταγών θα τα αφήσω απλά ασχολίαστα.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.454
Reaction score
50.592
- συνταγή για αυτό ; . . .

1576751411619.png



. . . και κανα τσεκούρι






. . . 30 cm . . . :thumbsdown: . . . κάνει και για ματ
 

Μηνύματα
2.303
Reaction score
5.359
Όλο το σαιτ έχει εξαιρετικες συνταγες διάλεξα, εν όψει εορτών δύο αγαπημένες που ακολουθώ κατά γράμμα για χοιρινό στο φούρνο....
 

D

Deleted member 23222

Guest
Οι συνταγές εμένα με βοήθησαν πολύ να μπορέσω να φτιαξω πέντε- δέκα βασικά πιάτα, με επιτυχία, ώστε να μην ασχολούμαι με delivery.
Αυτός ήταν κι ο στόχος μου άλλωστε, και περνάω πολύ ωραία μαγειρεύοντας, δεν με κουράζει.

Απο την άλλη, σίγουρα δεν περιμένεις να διαβάσεις tips και μυστικά που μπορούν ένα απλό πιάτο να του δώσουν το κάτι τις παραπάνω..
Νομίζω αυτό είναι και το νόημα του νήματος.
 

D

Deleted member 23222

Guest
Για να ψηθεί ωραία και με νοστιμιά το κοτόπουλο στο φούρνο, με τραγανή πέτσα, θα διαβάσει κανείς πολλά.
Εγώ ακολουθώ τα εξής, με εγγυημένο αποτέλεσμα:
1. Κόβω και αφαιρώ εις μήκος όλη τη ραχοκοκαλιά.
2. Κόβω ελαφρά το κόκκαλο στο στέρνο, ώστε να πατήσει το κοτόπουλο σχεδόν επίπεδα.
3. Βάζω αρχικά λίγο ανθό αλατιού κάτω από την πέτσα ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Στην επιφάνεια αλατοπίπερο και ότι μυρωδικό μας αρέσει ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
4. Το κοτόπουλο μπαίνει τελευταίο στο ταψί, επιμελώς στεγνωμένο, χωρίς απολύτως τίποτα λιπαρό η υγρό πάνω του (ούτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος).
5. Δυνατή πολύ φωτιά για 10-15 λεπτά μάξιμουμ και μετά κανονική.
6. Φυσικά ξεσκέπαστο, εμπιστευόμαστε θερμόμετρο που είναι καλύτερο από το μάτι.

Τα υπόλοιπα, ανάλογα με το γούστο του καθενός.
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.046
Reaction score
4.015
Γρήγορο γλυκό με δυο υλικά!



Θέλουμε περίπου 1 λίτρο χυμό από πορτοκάλια και 150 γρ σιμιγδάλι χοντρό.

925E9DEA-296B-48F9-960B-E9CA781EB399_1_201_a.jpeg


Βάζουμε το χυμό στην κατσαρόλα και στο σημείο που αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτό το μίγμα ή μέχρι να κουραστούμε!

Στη συνέχεια μοιράζουμε σε μπολ ,ρίχνουμε κανέλα και αφου περιμένουμε 15 λεπτά το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
930CBDD9-7E1A-41D1-87A7-2994DF22BFC7_1_201_a.jpeg



Extra tips

Την προηγουμένη φορά έριξα χυμό 100% πορτοκάλι για να μην στύβω.

Βγήκε λίγο ξινός ο χαλβάς.

Αν θέλετε βάζετε και 150 γρ ζάχαρη μαζί με το σιμιγδάλι αν τα πορτοκάλια είναι πολύ ξινά.

Αν έχετε και μικρά παιδιά κάντε τα πορτοκάλια βαζάκια!

Παίζουν και καρύδια ,κομματάκια σοκολάτας αλλά μετα ξεφεύγουμε από τα 2 υλικά..
 

Attachments




Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.866.866
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top