Το ηχείο μου κάηκε


Μηνύματα
842
Reaction score
714
Στα δικά μου Audio Spectrum Artemis TLS έβαλα 4mm mdf με καπλαμά κερασιάς, όμως ξήλωσα τις καμπίνες κρατώντας μόνο τα εσωτερικά χωρίσματα, τη πλάτη και τη μπάφλα (πρόσοψη) του ηχείου, δηλαδή αφαίρεσα τα πλαϊνά, πάνω και κάτω τμήματα, ξαναέδεσα τις καμπίνες με mdf 19mm και κόλλησα στα καινούργια αυτά τμήματα όπως και στην υπάρχουσα πρόσοψη τα τμήματα mdf 4mm με καπλαμά κερασιάς που έκοψα από πλάκα φύλλου. Κατόπιν έβαλα μασίφ πηχάκια κερασιάς σκάβοντας τις ακμές με το ρούτερ και στη συνέχεια ανέλαβε το ρούτερ και το βερνίκι πολυουρεθάνης, με τελικό χέρι 2 στρώσεις κερί επιπλοποιίας. Μπορείς να τα δεις εδώ:

https://www.avsite.gr/forum/threads/audio-spectrum-greek-club.165874/page-3#post-2415513

Όμως καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη αυτή η διαδικασία, οπότε σου προτείνω να κάνεις ότι θα κάνω σε ένα μεταχειρισμένο ζευγάρι Athena TLS που΄βρήκα πριν χρόνια σε μέτρια κατάσταση και με καμμένο το ένα tweeter, βαμμένο από χρυσό σε μαύρο (!!!) το άλλο, και κυρίως ένα περίεργο και κακόγουστο φινίρισμα: Αφαίρεσα με remover το κακόγουστο χρώμα, με ηλ. σίδερο την εργοστασιακή επικάλυψη βινυλίου και τώρα μένει να κολλήσω φύλλο 0,6mm καπλαμά κερασιάς και κατόπιν να τα λουστράρω. Δες πως ήταν και είναι τώρα τα ηχεία στις φωτογραφίες παρακάτω:

Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με γνήσιους καπλαμάδες, βερνίκια κλπ. θα σου πρότεινα την εύκολη λύση πλαστικής επικάλυψης που μπαίνει με ηλεκτρικό σίδερο, όπως την original επικάλυψη των ηχείων σου-μας. Εύκολα και γρήγορα. Αλλιώς, έχει και αυτοκόλλητα φύλλα γνήσιου ξύλου (καπλαμά) πάχους 0,6mm σε διάφορα ξύλα (κερασιά, δρύ, δεσποτάκι, τριανταφυλλιά κλπ) αλλά μετά πρέπει να βερνικωθούν, ή ευκολότερα να τα περάσεις μερικά χέρια με λάδι (ψάξε "danish oil) ή κερί επιπλοποιίας που στην ουσία είναι κρέμα κεριού με νέφτι - και μυρίζει υπέροχα...

Για παράδειγμα δες στο ebay που βρήκα με αναζήτηση "iron-on veneer" στη κατηγορία Woodworking:

https://www.ebay.co.uk/itm/IRON-ON-...314586&hash=item4600ce7c20:g:tS4AAOSwl-FXMuE1

https://www.ebay.co.uk/itm/Pre-Glue...hash=item566074129a:m:mabRGwQGq38tNyvqwipYyRA

https://www.ebay.co.uk/itm/IRON-ON-...338688&hash=item460b9eceff:g:oGAAAMXQq8BQ5~R4

View attachment 122311 View attachment 122312 View attachment 122313
[DOUBLEPOST=1553864924][/DOUBLEPOST]Υπάρχει και το αυτοκόλλητο απομίμησης carbon αν βέβαια σου αρέσει...

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_...on+vinyl.TRS0&_nkw=carbon+vinyl+wrap&_sacat=0

και δες και αυτά τα φύλλα σε απομίμηση ξύλου που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ ενδιαφέροντα:

https://www.parts-express.com/vvivi...od-premium-film-vinyl-wrap-49-x-3-ft--350-527

https://www.parts-express.com/vvivi...od-premium-film-vinyl-wrap-49-x-3-ft--350-531

https://www.parts-express.com/vvivi...le-premium-film-vinyl-wrap-49-x-3-ft--350-533

https://www.parts-express.com/cat/cabinet-covering/310

Αν όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα, τότε μπογιά και ρολό.
Χαιρετε!
Βασικά έχεις κάνει απίθανη δουλειά και τα ηχεία σου τα χαζευα το μεσημερι. Δεν το εχω τοσο πολυ διοτι δεν εχω εμπειρια και γενικα με οτι καταπιανομαι ειμαι αυτοδιδακτος. Κανεις στο περιβαλον μου δεν τη βρισκει με οσα προκαλουν το δικο μου ενδιαφερον οποτε καπου εκει αρχιζει η μοναχικη πορεια και αναζητηση.
Εχω ξεκινησει και στοκαρω με ξυλοστοκο ολες τις πλευρες προκειμενου να το τριψω και να ειναι εντελως λειο. Απλα λογω πιεσης χρονου δεν εχω καταφερει ακομα να ολοκληρωσω την διαδικασια. Σε δοκιμη που εκανα με το τριβειο σε αστοκαριστο σημειο καλο μου φανηκε αλλα ηθελα κατι τι καλυτερο. Ισως και να ταλαιπωρουμαι τσαμπα αλλα ετσι το καταλαβα πως πρεπει να γινει απο αυτα που μου προταθηκαν και αλιευσα στο net. Θελω να τα κανω ανθρακι σκουρο με βερνικι ματ και θα περασω με ηλεκτρικο πιστολι το ασταρι, το χρωμα και το βερνικι. Βασικα το βρηκα και σαν μια ευκαιρια να ξετριψω στις εργασιες αυτες.
Αν θεωρεις πως κατι δεν σκεφτομαι σωστα θα ακουσω τις προτασεις σου με πολυ ενδιαφερον.
Σε καθε περιπτωση σε ευχαριστω για τις συμβουλες και για αλλη μια φορα να σου πω πως τα γραμμης μεταφορας που επισκευασες σπανε ταμεια!!
 

Μηνύματα
462
Reaction score
346
Καλησπέρα. Ξέκλεψα λίγο χρόνο να μπω στο internet και να απαντήσω.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Γίνανε ωραία τα ηχεία αλλά μου πήρανε πολλά ξενύχτια. Όποτε ξέκλεβα χρόνο πήγαινα στο γκαράζ μεσημέρι και γύριζα σπίτι 3 ή 4 το πρωϊ, και μετά στις 6 και τέταρτο σηκωνόμουν για να πάω στη δουλειά. Αλλά μου αρέσει πολύ το μαστόρεμα οπότε δεν με πείραζε το ξενύχτι. Πάντως έτσι αποσπασματικά νομίζω ότι έκανα περίπου 3 χρόνια να τα τελειώσω. Έφτιαξα και 2 ταιριαστά κεντρικά ηχεία εκ του μηδενός, μαζί με βάσεις όπως φαίνεται στις συνημμένες φωτογραφίες.
Φαίνονται και οι αλλαγές με τα tweeter. Tα μεταλλικού θόλου μου ακούγονται κάπως σκληρά έτσι κατέληξα σε μεταξωτού θόλου.

Να ξέρεις ότι όλη η επιτυχία είναι κατά 70-80% η σωστή προεργασία. Ότι ατέλειες μείνουν θα φαίνονται ειδικά αν τα βάψεις, αν και το ματ χρώμα συγχωρεί κάπως. Αφού λοιπόν αποφάσισες ότι θα ακολουθήσεις το δρόμο του βαψίματος, στοκάρισε, τρίψε και ξανά στοκάρισμα και τρίψιμο. Το τρίψιμο μην το κάνεις με το γυαλόχαρτο στο χέρι σου αλλά κόψε ένα πλακάκι λείο ξύλο π.χ. από 16άρα μελαμίνη κόψε ένα πλακάκι π.χ. 20cm x 10 ή 15cm, τύλιξέ του ένα φύλλο γυαλόχαρτο 240 ή και 400 και τρίψε με το πλακάκι. Έτσι θα αποφύγεις να δημιουργήσεις λάκκους και εξογκώματα με το τρίψιμο με το χέρι αλλά θα τρίβεται η επιφάνεια επίπεδα. Προσοχή μην το παρακάνεις με το τρίψιμο στις ακμές επειδή κόβονται γρήγορα και μετά άντε να μπαλώσεις...
Ίσως να σκεφτόσουν και πέρασμα με ρολό ώστε να δώσεις μια σχετικά ανάγλυφη υφή, αλλά ίσως και να μη
σου αρέσει.

Πάντως εγώ εξακολουθώ να σου προτείνω το δρόμο του αυτοκόλλητου φύλλου καπλαμά. Δεν είναι δύσκολο, κολλάει με σίδερο σιδερώματος, δεν θα φαίνονται οι ακμές άμα κουρευτούν τα περισσέματα και μετά το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι βερνίκι σατινέ ή ματ, ή και πιο εύκολα λάδι (Danish oil) ή και κερί. Θα γίνει πολύ ωραίο έτσι και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς αν μείνουν ατέλειες του τριψίματος και φαίνονται με το χρώμα.

Για όποια βοήθεια θέλεις ευχαρίστως. Μένω επαρχία και μακριά, αν ήμουν Αθήνα ευχαρίστως θα σε βοηθούσα από κοντά.
2006_1014System0072.JPG
2006_1014System0079.JPG
2006_1014System0083.JPG
2006_0905System0066.JPG
another side view.JPG
 
Last edited:

Μηνύματα
462
Reaction score
346
Και μερικές ακόμη φωτογραφίες: (εξακολουθώ να επιμένω στο φύλλο καπλαμά:lolsign:)
0712060043.JPG
0712060040.JPG
center side back view.JPG
center side view.JPG
transmission line.JPG

[DOUBLEPOST=1553977882][/DOUBLEPOST]
Χαιρετε!
Βασικά έχεις κάνει απίθανη δουλειά και τα ηχεία σου τα χαζευα το μεσημερι. Δεν το εχω τοσο πολυ διοτι δεν εχω εμπειρια και γενικα με οτι καταπιανομαι ειμαι αυτοδιδακτος. Κανεις στο περιβαλον μου δεν τη βρισκει με οσα προκαλουν το δικο μου ενδιαφερον οποτε καπου εκει αρχιζει η μοναχικη πορεια και αναζητηση.
Αυτό να μη σε αποθαρρύνει. Νομίζεις ότι εμένα όλοι με ρωτάνε πότε θα τελειώσουν τα ηχεία; Κανείς απολύτως δεν ενδιαφέρεται για την τρέλα μου. Αλλά όταν πηγαίνω να μαστορεύω βρίσκομαι στον παράδεισό μου. Μακριά από όλους και όλες τις σκοτούρες. Μόνος και ευτυχισμένος με τα εργαλεία μου. Ο μοναδικός που δεν τα βρίσκουμε είναι ο ελεύθερος χρόνος που ολοένα γίνεται και πιο σπάνιος.
 
Last edited:

Μηνύματα
842
Reaction score
714
Καλησπέρα!
Βρε μπας και είσαι από την Πάτρα και γίνει της μουρλής απόψε; lol

Λοιπόν σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί χθες τελείωσα κατά τις 12 το βράδυ από την δουλειά μου και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα στοκάριζα στο γκαράζ!

Λέω να χρησιμοποιήσω τριβείο αλλά έχω και αυτά τα εργαλεία διαθέσιμα. (βλ. φωτ.) Την πάνω πλευρά που έγινε το μπάλωμα στο ηχείο με την ζημιά το τριβείο είδα πως μου έδωσε πολύ καλό αποτέλεσμα. Πιθανότατα όπως το σκέφτομαι, θα χρησιμοποιήσω το τριβείο για να φύγει ο μεγάλος όγκος της εργασίας και τις λεπτομέρειες θα τις πάω χειροκίνητα.

Θα ρίξω μια ματιά και στο σενάριο του καπλαμά που επιμένεις αν και όπως είπα έχω σκεφτεί την minimal εκδοχή του ανθακί ματ. (απλό και λίγο "αλήτικο").

Μια και το είδα στις φωτογραφίες σου να ρωτήσω μια λεπτομέρεια. Το σφουγγάρι στην εκτόνωση του tls είναι το δικό του; Γιατί στο δικό μου χάλασε όταν ένα μικρό χεράκι το βρήκε πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι πριν κάποια χρόνια και έκτοτε δεν κατάφερα να ξαναβρώ, διότι η Audio spectrum το προμηθεύονταν από την Ρικομέξ ή οποία ως γνωστόν μας τελείωσε με τον άσχημο τρόπο που τελείωσε την ημέρα εκείνη..

DSC_0354.JPG
 

Μηνύματα
462
Reaction score
346
Λοιπόν, για το πλακάκι που σου έλεγα δεν σου χρειάζεται, αφού βλέπω έχεις το αντίστοιχο εργαλείο (x2), αυτά που "δαγκώνουν" με μανταλάκια το φύλλο γυαλόχαρτου. Εγώ δεν έχω τέτοιο οπότε χρησιμοποιώ πλακάκι μελαμίνης που τυλίγω γυαλόχαρτο και το κρατάω με το χέρι.

Η σειρά που λες είναι απολύτως σωστή. Με το τριβείο τα χοντρά και με το χέρι το τελείωμα και "απαλά" όσο μπορείς και με ψιλό γυαλόχαρτο. Προσοχή ξανά στις γωνίες και ακμές, με λίγο παραπάνω δύναμη εξαφανίζονται για πλάκα. Μη τα γεμίσεις όμως στόκο, ειδικά αν πρόκειται για κοινό στόκο ξύλου επειδή σε κάποιο μελλοντικό χτύπημα θα φεύγουν φλούδες. Το καλύτερο σαν στόκος είναι ο σιδηρόστοκος που είναι πάστα υγρή στόκου σε κουτί και σου δίνουν μαζί καταλύτη σε μικρό σωληνάριο. Πήζει σε 5 λεπτά και γίνεται "σίδερο". Εξάλλου, είναι αυτός που χρησιμοποιείται στη φανοποιϊα αυτοκινήτων οπότε καταλαβαίνεις πόσο ισχυρός είναι. Χρησιμοποιείται ευρέως και στις ξυλοκατασκευές και μου τον σύστησε επαγγελματίας ξυλουργός. Ο κοινός ξυλόστοκος δεν κάνει τίποτα ειδικά αν σκοπεύεις να τα βάψεις. Μη πάει στράφι ο κόπος σου...

Οι φωτογραφίες που ανέβασα είναι παλιές, όταν τα είχα τελειώσει και τα έφερα στο σαλόνι. Κάπου πριν το 2010, δεν θυμάμαι καλά. Τα αρχικά σφουγγαράκια είχαν μαδήσει και είχαν γίνει κολλώδες σφουγγάρι. Τηλεφωνόντας στην Audio Spectrum τότε, μίλησα με την Σοφία που ήταν εκείνη που έγραφε όλα τα serial numbers στα αυτοκόλλητα ταμπελάκια των ηχείων, και μου έστειλε νέα (αν δεις στις πλάτες των Artemis τα αυτοκόλλητα δεν είναι τα παλιά original αλλά των μετέπειτα σειρών αλλά μου έγραψε πάνω τους το αυθεντικό serial). Μου έστειλε επίσης ή εκείνη ή ο Γιώργος Δάγλας και μια τετράδα νέα σφουγγαράκια για τα 2 ζευγάρια Artemis TLS. Όμως σήμερα ούτε αυτά υπάρχουν. Στο τελειωμένο ζευγάρι μάδησαν ενώ του άλλου ζευγαριού TLS που΄τώρα θα τελειώσω επιτέλους (!!!) μάδησαν μέσα στη σακούλα που τα είχα αποθηκευμένα. Οπότε τώρα πλέον θα μείνουν ανοιχτές οι τρύπες και δεν θα ξαναασχοληθώ με σφουγγαράκια. Αλλά ίσως αν ψάξεις στο internet κάτι να υπάρχει ίδιο ή αντίστοιχο (υποθέτω αναφέρεσαι στα άλλα TLS που έχεις και όχι σε αυτά του θέματος)

Ά, είμαι και μένω στη Χίο. Όμως στη γειτονιά σου (Πάτρα) ήμουν φοιτητής στα ΤΕΙ από το 1984-1988 και έχω τις πιο ωραίες αναμνήσεις. Έμενα Ταραμπούρα (Ψαροφάϊ) κοντά στα ΤΕΙ.
 


Μηνύματα
462
Reaction score
346
Ο καπλαμάς είναι πολύ λεπτό φύλλο γνήσιου ξύλου που κόβεται από κορμούς δέντρων με κοπή ακριβείας κατά μήκος, συνήθως 0,6mm πάχους και είναι είτε φύλλο τέτοιου πάχους σε διάφορα μεγέθη μήκους και πλάτους όσο φαρδύ ήταν το δέντρο - κορμός, είτε κολλημένος εργοστασιακά σε mdf. Σαν γνήσιο ξύλο συνήθως λουστράρεται και μπορεί να πάρει πιο βαθιά απόχρωση π.χ. πιο κοκκινωπή, με ανιλίνη ή χρώμα στο βερνίκι.
Ο μοναδικός καπλαμάς που βάφεται μαύρος ή λευκός με νερόχρωμα (ανιλίνη) πριν το βερνίκι, είναι το ξύλο "δεσποτάκι" ή στα αγγλικά "ash" επειδή έχει βαθιά νερά που φαίνονται ακόμη και στο μαύρο ή το λευκό. Πριν πολλά χρόνια είχα φτιάξει μια εξάδα ηχείων βάσης με τέτοιο καπλαμαρισμένο mdf που τα έβαψα με μαύρο νερόχρωμα πριν το οποιοδήποτε βερνίκι, δηλ. πάνω στον καπλαμά το νερόχρωμα, και είχαν γίνει πολύ όμορφα.

Υπάρχουν ηχεία συνήθως των ακριβότερων σειρών με μαύρο καπλαμά, στην περιγραφή τους αναφέρεται το φινίρισμα "black ash real veneer" όπως αυτά της Castle στις φωτογραφίες και στην ιστοσελίδα τους:

http://www.castle.uk.com/avon-series

http://www.castle.uk.com/about

Θυμάμαι και ακόμη έχω, ένα προσπέκτους της Castle της δεκαετίας του '90 που σε 2-3 εικόνες στο φυλλάδιο έδειχνε την προεργασία των ηχείων στο εργοστάσιο. Μια εικόνα έδειχνε ένα μεσήλικα τεχνίτη να τρίβει με πλακάκι με γυαλόχαρτο μια καμπίνα, και σε μια άλλη με πιστόλι, μάσκα και λευκή ποδιά μαραγκού να λουστράρουν καμπίνες. Μου έμειναν χαραγμένες αυτές οι φωτογραφίες, τι θυμήθηκα τώρα...

36AI4797.jpg
1453779470006.jpg
 
Last edited:

Μηνύματα
462
Reaction score
346
edit: Μόνο το ηχείο της 1ης φωτο είναι black ash, το δεύτερο ξεγελάστηκα και είναι σκούρο καφέ άλλος τύπος καπλαμά-ξύλου. Τώρα είδα ότι η Castle στο μαύρο χρησιμοποιεί καπλαμά δρυός (black oak) οπότε και ο δρυς γίνεται σε μαύρη απόχρωση.

http://www.castle.uk.com/about
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.356
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top