Το πρωτο μου diy project

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Το πρωτο μου diy project

Ψιτ, όλβιε, άμα δε βάλεις κολλητήρι πάνω σε πλακέττα, ντιούης δε γίνεσαι. Άστα αυτά και φτιάξε κανα προ με λάμπα. Άντε, παλιοτεμπέλη...
Είναι αλήθεια ότι πολλοί τα παίζουν με προ λαμπατο όλα τα ξέρεις εσύ συμφωνείς όμως;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.017
Απάντηση: Το πρωτο μου diy project

Δεν παίζει ρόλο, αλλά ένας καλός λαμπάτος προ είναι εύκολη υπόθεση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028

πιο λάθος επιλογή υλικού για κουτί, δε μπορούσες να κάνεις...

άκου κει πλεξι γκλας.... πλάκα κάνεις, ε;

παιδικά σφάλματα....

τες πα, με γειές και πες μας και για τις χροιές του!

ΥΓ αμα είναι να το βάλεις με λαμπάτο προ, καλύτερα να μου το χαρίσεις και να πάρεις ένα φτηνό ρότελ ή ναντ τελικό, κάπου θα βρεις μεταχειρισμένο.

D

deleted user 10898

Guest
Είπα το πλεξι είναι προσωρινή λύση θα γίνουν μονομπλοκ
Τον παίζω με παθητικό με μετασχηματιστες με ΑΡΙΣΤΑ αποτελέσματα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028

άμα βρεις κάτι άλλο (πέραν των μετασχηματιστών) να το οδηγήσεις με τα ίδια καλά αποτελέσματα (δε με ενδιαφέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όπως κατάλαβες) παρακαλώ πολύ να με ενημερώσεις πάραυτα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028

άμα βρεις κάτι άλλο (πέραν των μετασχηματιστών) να το οδηγήσεις με τα ίδια καλά αποτελέσματα (δε με ενδιαφέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όπως κατάλαβες) παρακαλώ πολύ να με ενημερώσεις πάραυτα.
να αποσαφηνίσω: το παραπάνω ερώτημα ΔΕ συμπεριλαμβάνει ως απάντηση τη χρήση ενός απλού λάιν λέβελ μετασχηματιστή χωρίς βόλιουμ (πχ λλ 1592) το οποίο όπως γνωρίζεις "ακούγεται" το ίδγιο, ασχέτως αν μετά παίζεις το βόλιουμ του φούμπαρ ή οποιουδήποτε άλλου σόφτγουερ επέλεξες για οποιοδήποτε λόγο, το οποίο ΔΕ μπορείς να καταλάβεις πως "χαλάει" τον ήχο, ασχέτως τι κάνει και πως το κάνει (δεν είναι ώρα να αναλύσουμε τις υπάρχουσες τεχνικές).

D

deleted user 10898

Guest
Οι δικοί μου είναι high end ρε τι λλ κλπ
Οσο για τα ψηφιακά volume άμα έχω μετασχηματιστες τι να τα κάνω;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028
Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

όταν πας σε monoblock θα τα διατάξεις έτσι:

Προσοχή στο orientation του module γιατί οι περισσότεροι που βλέπω στο net καταφέρνουν να το τοποθετούν με όλους τους "λάθος" τρόπους και, κατ'επέκταση, να μπερδεύουν τις καλωδιώσεις χωρίς λόγο.
σωστός.

Γείωση δε χρειάζεται να βάλεις ούτε όταν πας σε μεταλλικό κουτί.

λάθος.

παίρνεις τη γη της μπρίζας και τη συνδέεις στο σασί του κουτιού για λόγους ασφαλείας.

τον ενισχυτή φυσικά δε χρειάζεται να τον συνδέσεις στη γη, ας μην ακουμπαν στο σασί ούτε τα βύσματα.

Σε βύσματα δεν έχω καταλήξει - κάνω ακόμα ακροάσεις!
να σου δώσω και γω μερικά βύσματα να ακροαστείς; καίγομαι, δε προλαβαίνω να κάνω ακροάσεις βυσμάτων εδώ!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028
Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

Οι δικοί μου είναι high end ρε τι λλ κλπ
Οσο για τα ψηφιακά volume άμα έχω μετασχηματιστες τι να τα κάνω;

είπαμε, συ είσαι χαιεντάς...

αν είχες φτηνούς λούνταλ σταθερού κέρδους μετασχηματιστές, θα είχες γλυτώσει μερικά λεφτά αλλά θα έπρεπε να χρησιμοποιείς ψηφιακό βόλιουμ, ενώ τώρα έχεις πολλαπλά δευτερεύοντα και το παίζεις κι ωραίος!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

λάθος.

παίρνεις τη γη της μπρίζας και τη συνδέεις στο σασί του κουτιού για λόγους ασφαλείας.
Λάθος εσύ - στην περίπτωση των NCore + SMPS600. :p

Αν ξέρεις να ακολουθείς απλές οδηγίες όπως αυτές που υπάρχουν στα datasheet των NC400 και SMPS600 - και με δεδομένο ότι μέσα στο κουτί υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο πλακέτες - δεν είναι απαραίτητο. Συστήνεται δε ειδικά αν θες να χρησιμοποιήσεις και unbalanced inputs στους τελικούς.
Είπαμε, Class II construction (και προφανώς χρήση καλωδίου χωρίς γείωση, όπως αναφέρεται και στις οδηγίες).

Δεν θα είναι λιγότερο ασφαλές από το 90% των consumer ηλεκτρονικών που έχουμε σπίτι μας (HiFi συστήματα, CD/DVD players, tuners, AV ραδιοενισχυτές, you name it) που έρχονται από τη μαμά τους με floating chassis και καλώδιο ρεύματος με δύο μόνο αγωγούς.

Και ένα απόσπασμα από το datasheet του NC400 (αναφέρεται και σε άλλα σημεία - όπως και το απαραίτητο clearance που πρέπει να αφήνεις κλπ)...
Νίκο, δες και το pin1 που σου έλεγα παραπάνω. Πάει μόνο στο chassis. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά λάθος - που το κάνουν και πολλοί κατασκευαστές.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

Είπαμε, Class II construction (και προφανώς χρήση καλωδίου χωρίς γείωση, όπως αναφέρεται και στις οδηγίες).

Δεν θα είναι λιγότερο ασφαλές από το 90% των consumer ηλεκτρονικών που έχουμε σπίτι μας (HiFi συστήματα, CD/DVD players, tuners, AV ραδιοενισχυτές, you name it) που έρχονται από τη μαμά τους με floating chassis και καλώδιο ρεύματος με δύο μόνο αγωγούς.
ξέρω βρε τα κλας 2, εντάξει, αλλά ποιος σου είπε κι ότι συμφωνώ με την "κατασκευαστική αρτιότητα" του 90% των κονσάμερ που δεν έχουν και γη; ξέρεις τι έχουν δει τα μάτια μου;

εμείς πουλάκι μου οι "παλιοί" έχουμε σταθερές αρχές και αξίες, θέλουμε μια γη στο σασσί και τα ακούμε λίγο βερεσέ τα περί διπλής μόνωσης παντού (αυτή άλλωστε είναι η "αρχή" των κλας 2), και πχ θα σου πω ένα παράδειγμα: πες πως ξεκολλά το καβλώδιο που κόλλησε ο μπακ πάνω στο βύσμα ρεύματος που έχει βιδώσει στο σασί και σούρνεται πέρα δώθε ένα 230 βολτ καβλώδιο μες στο κουτί (και μη με ρωτήσεις γιατί το κόλλησε, άστο). ή το πιάνεις το κουτί και το γειώνεις το 230 εσύ διαμέσω των σπλάχνων σου, οπότε και παίζει να ψηθείς ολίγον, ή ακουμπά στη γη του κουτιού κι εσύ μένεις μορφονιός. και μη ξεχνάς, όλος ο κοσμάκης βάζει ένα διακόπτη στους ενισχυτές του (λες και χρειάζεται) οπότε τα καβλώδια των 230 κάνουν τις βόλτες τους μέσα στο κουτί και όλοι οι επίδοξοι ντούηδες τραβάνε και τις κολλήσεις τους όπου νά'ναι, τα στέλνουν μετά τα μηχανάκια από κρήτη σαλόνικα, και στη διαδροομή διάφορα καβλώδια κόβουν βόλτες... μη ρωτάς το γιατί.. μέχρι και καβλώδιο μετασχηματιστή έχω δει να κόβει βόλτες, το οποίο ήταν γερά σφιγμένο (βιδωμένο) κι όμως από τους κραδασμούς έκανε του κεφαλιού του και βόλταρε στο σασί δίνοντας εναλασσόμενο αρκετής τάσης για να σε ξεκάνει....

κι όπως λένε στον ελέκτορ τ'αλάνια:

<<Electrically conductive enclosures that are used to isolate and protect a hazardous supply voltage or energy level from user access must be protectively earthed regardless of whether the mains transformer is Class I or Class II. >>

εγώ χαίρομαι ακόμα και το καλώδιο ρεύματος που έχει θωράκιση γύρω γύρω, είναι ακόμα πιο ασφαλές από ένα κοινό καλώδιο ρεύματος που μπορεί να ξυθεί σε μια μεριά και να στη ρίξει.

στο κάτω κάτω της γραφής, από την πολύ "ασφάλεια" κανένας δεν έπαθε κάτι...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

ξέρω βρε τα κλας 2, εντάξει, αλλά ποιος σου είπε κι ότι συμφωνώ με την "κατασκευαστική αρτιότητα" του 90% των κονσάμερ που δεν έχουν και γη; ξέρεις τι έχουν δει τα μάτια μου;
Κατασκευαστικά άρτια μπορεί να είναι ή να μην είναι, αλλά για 1002 λόγους κι όχι ντε και καλά επειδή επέλεξαν Class II κατασκευή. Υπάρχει άλλωστε λόγος που έχει επικρατήσει η συγκεκριμένη διάταξη.
Και νομίζω θα συμφωνήσεις ότι παγκοσμίως πρέπει να έχουν πεθάνει περισσότεροι μέσα σε κάποιο υπερασφαλές Volvo παρά από το κινέζικο Class II DVD της Bluesky των 25 ευρώ.
Διαφορετικά, αν δηλαδή υπήρχε η παραμικρή υπόνοια για κίνδυνο του τελικού χρήστη, όχι απλά η Hypex δε θα έκανε τη σύσταση αλλά δε θα ήταν καν νόμιμη η πώληση όλων αυτών των συσκευών.

εμείς πουλάκι μου οι "παλιοί" έχουμε σταθερές αρχές και αξίες, θέλουμε μια γη στο σασσί και τα ακούμε λίγο βερεσέ τα περί διπλής μόνωσης παντού (αυτή άλλωστε είναι η "αρχή" των κλας 2)
Άσε τα κόλπα.. Οι πραγματικά "παλιοί" που λες δε χρησιμοποιούν ποτέ διακοπτικά τροφοδοτικά και ενισχυτές ούτως ή άλλως - εσύ είσαι ντεμέκ παλιός! ;p

Για τα παραδείγματα δε θα διαφωνήσω αλλά αυτά είναι κατασκευαστικά λάθη.
Από τη μεριά του SMPS το καλώδιο που δίνει η Hypex δεν ξεκολλάει με τίποτα. Από την άλλη βάζεις insulated faston εννοείται.
Αν ντε και καλά θέλεις διακόπτη, παίρνεις IEC με ενσωματωμένο διακόπτη ΟΝ/OFF.
Etc, etc...

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος κάνει τα δικά του (π.χ. δεν αφήνει τον απαραίτητο "αέρα" που ρητά αναφέρουν οι οδηγίες μεταξύ πλακετών και σασσί), υπάρχει προφανώς κίνδυνος.
Επίσης προφανώς, όσα περισσότερα πράγματα καταφέρει να κάνει λάθος ο κατασκευαστής, ο κίνδυνος αυξάνεται.
Αλλά ένας τέτοιος άνθρωπος καλύτερα να μην ασχολείται με τις ιδιοκατασκευές γενικότερα (εκτός αν παίζουν με μπαταρίες) γιατί ακόμα κι αν δεν τα σκ@τώσει στο Class IΙ, θα το κάνει αλλού!
Εδώ που τα λέμε, αν - ο μη γένοιτο - πάθει κάτι ο φίλος μας, ούτε μία αποζημίωση από τη Denon, τη Sony ή τη Hypex δε θα μπορούν να πάρουν οι συγγενείς του, έτσι "για το γαμώτο".
Άσε που μπορεί να ακούσουν και τίποτα... κακίες, περί θεωρίας της εξέλιξης και φυσικής επιλογής! :p

D

deleted user 10898

Guest
Ακολούθησα πίστα τις οδηγίες από το data sheet .
Επέλεξα class 2 χωρίς τη γειωση στο σασι με βάση το τι προτείνει ο Bruno ως καλύτερη επιλογή σε unbalanced συνδέσεις. (Βλέπε σχήμα που έβαλε ο κφ)
Φυσικά το πλεξιγκλασς δεν θα επέτρεπε και γειωση...
Νομίζω διάβασα στο μακρύ νήμα του diaudio ότι γλυτωνεις πιθανό θόρυβο αν δεν γειωσεις το σασι στο βυσμα του ρεύματος.

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

είπαμε, συ είσαι χαιεντάς...

αν είχες φτηνούς λούνταλ σταθερού κέρδους μετασχηματιστές, θα είχες γλυτώσει μερικά λεφτά αλλά θα έπρεπε να χρησιμοποιείς ψηφιακό βόλιουμ, ενώ τώρα έχεις πολλαπλά δευτερεύοντα και το παίζεις κι ωραίος!
Είμαι ωραίος είμαι είμαι είμαι.... Ομορφοπαιδο

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το πρωτο μου diy project

εμείς πουλάκι μου οι "παλιοί" έχουμε σταθερές αρχές και αξίες, θέλουμε μια γη στο σασσί και τα ακούμε λίγο βερεσέ τα περί διπλής μόνωσης παντού (αυτή άλλωστε είναι η "αρχή" των κλας 2), και πχ θα σου πω ένα παράδειγμα: πες πως ξεκολλά το καβλώδιο που κόλλησε ο μπακ πάνω στο βύσμα ρεύματος που έχει βιδώσει στο σασί και σούρνεται πέρα δώθε ένα 230 βολτ καβλώδιο μες στο κουτί (και μη με ρωτήσεις γιατί το κόλλησε, άστο). ή το πιάνεις το κουτί και το γειώνεις το 230 εσύ διαμέσω των σπλάχνων σου, οπότε και παίζει να ψηθείς ολίγον, ή ακουμπά στη γη του κουτιού κι εσύ μένεις μορφονιός. και μη ξεχνάς, όλος ο κοσμάκης βάζει ένα διακόπτη στους ενισχυτές του (λες και χρειάζεται) οπότε τα καβλώδια των 230 κάνουν τις βόλτες τους μέσα στο κουτί και όλοι οι επίδοξοι ντούηδες τραβάνε και τις κολλήσεις τους όπου νά'ναι, τα στέλνουν μετά τα μηχανάκια από κρήτη σαλόνικα, και στη διαδροομή διάφορα καβλώδια κόβουν βόλτες... μη ρωτάς το γιατί.. μέχρι και καβλώδιο μετασχηματιστή έχω δει να κόβει βόλτες, το οποίο ήταν γερά σφιγμένο (βιδωμένο) κι όμως από τους κραδασμούς έκανε του κεφαλιού του και βόλταρε στο σασί δίνοντας εναλασσόμενο αρκετής τάσης για να σε ξεκάνει....

κι όπως λένε στον ελέκτορ τ'αλάνια:

<<Electrically conductive enclosures that are used to isolate and protect a hazardous supply voltage or energy level from user access must be protectively earthed regardless of whether the mains transformer is Class I or Class II. >>

εγώ χαίρομαι ακόμα και το καλώδιο ρεύματος που έχει θωράκιση γύρω γύρω, είναι ακόμα πιο ασφαλές από ένα κοινό καλώδιο ρεύματος που μπορεί να ξυθεί σε μια μεριά και να στη ρίξει.

στο κάτω κάτω της γραφής, από την πολύ "ασφάλεια" κανένας δεν έπαθε κάτι...
κανενα καλωδιο δεν ξεκολησε.

αυτο που εφυγε ηταν με insulated faston on που δινη η hypex.

ασε που και να ακουμπαγε στο σασι εγω εχω γειωση και ασφαλεια αλλα δεν ηταν και 230volt.

κατα τα αλλα συμφωνω μαζι σου αφου δεν υπαρχη λογος να μην γειωθη το σασι.

τουλαχιστον ηχητικα εγω δεν ακουσα να κανη ζημια.

υ.γ. το κολησα γιατι δεν εμπαινε βυσμα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.028
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το πρωτο μου diy project

Είναι αλήθεια ότι πολλοί τα παίζουν με προ λαμπατο...
κοίτα να δεις, είναι σα να παίρνεις ένα αυτοκίνητο από τη φόρμουλα 1 και να του βάζεις λάστιχα από ντεσεβό.

δηλαδή, αν χρησιμοποιήσεις προ λαμπάτο, τζάμπα κι άδικα τα προτερήματα αυτής της φιλοσοφίας.

προτιμότερο να επιλέξεις μια φιλοσοφία στην αλυσίδα και να την ακολουθήσεις πιστά απ'άκρη σ'άκρη, διότι αλλιώς μιλάμε ουσιαστικά για τους πραγματικά αταίριαστους έρωτες του Άρκά.

Reaction score
3.341
Φιλε vet περιμενουμε εντυπωσεις, ολο λεω να βαλω παραγγελεια και ολο κατι συμβαινει και το αναβαλω !!! Βεβαια ο ear με εχει παρωτρινει σε παλαιοτερο post να προχωρισω .
Εχω τα ice της wyred και λεω να δοκιμασω και το ncore της hypex .
Καλες ακροασεις αναμενω με αγωνια ....

Δεν νας λεει κι αυτος ο ear,
τι εχει μεσα στο μαγικο κουτακι ;;;;που εχουν ακουσει διαφοροι συνφορουμιτες ........
Φωτιστε τους νεοτερους plz

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.887
Members
38.515
Νεότερο μέλος
Alebut