Το σύμπαν που αγάπησα

Reaction score
40
Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Οι Ελληνικές εκπομπές είναι μια χαρά για να κινήσουν το ενδιαφέρον κάποιου εντελώς άσχετου να ασχοληθεί με την αστροφυσική και την αστρονομία.
Επίσης σε αυτές τις εκπομπές τίθενται θέματα και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος.
Όσο για τον μεγάλο θρυμματισμό του σύμπαντος big rip που θα γίνει περίπου σε 20 δισεκατομμύρια χρόνια έχουμε καιρό να διαβάσουμε αρκετά βιβλία εκτός από τις εκπομπές που είναι μόνο το έναυσμα για να ενδιαφερθεί κάποιος -όπως έγραψα και πιο πάνω- γενικότερα για τα θέματα του συνάδουν με το σύμπαν και τον κόσμο που μας περιβάλει.

Reaction score
5
Το θετικό που εγώ βρίσκω είναι ότι εκθέτουν τον θεατή σε ένα διαφορετικό, πιο ορθολογιστικό τρόπο σκέψης. Ανάμεσα σε brain-dead μεσημεριανά και ειδήσεις για ηλιθίους, τέτοιες εκπομπές είναι μια όαση. Έστω κι αν τελικά η γνώση που μεταδίδεται είναι ένας αντικατοπτρισμός...

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Όσο για τον μεγάλο θρυμματισμό του σύμπαντος big rip που θα γίνει περίπου σε 20 δισεκατομμύρια χρόνια
Fedra θα χρησιμοποιήσω αυτό σαν αφορμή για να πάμε λίγο παραπέρα:
Το παραπάνω είναι μια Υπόθεση. Μια Θεωρία. Δεν υπάρχει 'θα γίνει'. Υπάρχει, 'κάποιοι έχουν εκφράσει την υπόθεση ότι θα γίνει', και επίσης ίσως έχουν φέρει και μαθηματικές αποδείξεις. Που μπορεί να τις έχουν δημοσιεύσει ή όχι. Που μπορεί να είναι ακόμα υπό μελέτη ή όχι.

Αν δεν υπάρχει απόδειξη, απλά είναι μια Υπόθεση. Και οι Θεωρίες αλλάζουν ωσάν τον άνεμο μεσοπέλαγα. Συνεχώς! :107:

Reaction score
0
Το θετικό που εγώ βρίσκω είναι ότι εκθέτουν τον θεατή σε ένα διαφορετικό, πιο ορθολογιστικό τρόπο σκέψης. Ανάμεσα σε brain-dead μεσημεριανά και ειδήσεις για ηλιθίους, τέτοιες εκπομπές είναι μια όαση. Έστω κι αν τελικά η γνώση που μεταδίδεται είναι ένας αντικατοπτρισμός...
Εδώ το σύμπαν ολόκληρο είναι ένας αντικατοπτρισμός... :142:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Το παραπάνω είναι μια Υπόθεση. Μια Θεωρία. Δεν υπάρχει 'θα γίνει'. Υπάρχει, 'κάποιοι έχουν εκφράσει την υπόθεση ότι θα γίνει', και επίσης ίσως έχουν φέρει και μαθηματικές αποδείξεις. Που μπορεί να τις έχουν δημοσιεύσει ή όχι. Που μπορεί να είναι ακόμα υπό μελέτη ή όχι.

Αν δεν υπάρχει απόδειξη, απλά είναι μια Υπόθεση. Και οι Θεωρίες αλλάζουν ωσάν τον άνεμο μεσοπέλαγα. Συνεχώς! :107:
Συμφωνώ Άκη ''τα πάντα ρει'' όπως ακόμα και οι εντυπώσεις , απόψεις για ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις....

Είσαι της αντίληψης ότι η θεώρηση της γνώσης ως αντικατοπτρισμού υπεραισθητών αιωνίων αληθειών θα πρέπει να δώσει τη θέση της στη εννοιολόγηση της γνώσης ως συμμετοχής και εθελούσιας συμφωνίας μεταξύ ατόμων? ή ότι
η ανθρώπινη δράση θα καταστεί ηθικότερη και ορθολογικότερη και ότι η γνώση θα πλησιάσει περισσότερο προς την αλήθεια, εάν δεχθούμε ότι υπάρχει μια ορθή θεωρία για το τί είναι "καλό", "ορθό" ή "αλήθεια".?
Ότι δηλαδή είχε πει ο Richard Rorty ?:121:

Τι λες να τα πετάξουν τα διδακτορικά τους στα απορρίμματα?:121:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Σωστά. Και εγώ σαν θεωρία την ανέφερα...
Είχαμε το ερώτημα πόση είναι η σκοτεινή ύλη στο σύμπαν (για να δούμε αν τελικά θα συμπυκνωθεί ή θα απλώνει αιώνια το σύμπαν), τώρα η θεωρία του big rip μας έβαλε να αναρωτιόμαστε και για τον τύπο της... :142:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Συμφωνώ Άκη ''τα πάντα ρει'' όπως ακόμα και οι εντυπώσεις , απόψεις για ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις....

Είσαι της αντίληψης ότι η θεώρηση της γνώσης ως αντικατοπτρισμού υπεραισθητών αιωνίων αληθειών θα πρέπει να δώσει τη θέση της στη εννοιολόγηση της γνώσης ως συμμετοχής και εθελούσιας συμφωνίας μεταξύ ατόμων? ή ότι
η ανθρώπινη δράση θα καταστεί ηθικότερη και ορθολογικότερη και ότι η γνώση θα πλησιάσει περισσότερο προς την αλήθεια, εάν δεχθούμε ότι υπάρχει μια ορθή θεωρία για το τί είναι "καλό", "ορθό" ή "αλήθεια".?
Ότι δηλαδή είχε πει ο Richard Rorty ?:121:

Τι λες να τα πετάξουν τα διδακτορικά τους στα απορρίμματα?:121:
Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα από αυτό... :139:
Τρίτη δέσμη, σωστά; :142:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Σωστά. Και εγώ σαν θεωρία την ανέφερα...
Είχαμε το ερώτημα πόση είναι η σκοτεινή ύλη στο σύμπαν (για να δούμε αν τελικά θα συμπυκνωθεί ή θα απλώνει αιώνια το σύμπαν), τώρα η θεωρία του big rip μας έβαλε να αναρωτιόμαστε και για τον τύπο της... :142:
Θα αναρωτιόμαστε μόνο αυτό ή μετά το big rip αν θα σχηματιστεί εκ νέου ζωή , άλλο ίσως ενιαίο σύμπαν :142: λες 20 δισεκατομμύρια χρόνια να περιπλανιέμαι ακόμα στο σύμπαν και τα δω όλα?:143:

Εδώ δεν έχουμε ανακαλυψει καλά καλά αν υπάρχει άλλη μορφή ζωής στο σύμπαν εκτός από την αφεντιά μας:143:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το σύμπαν που αγάπησα

Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα από αυτό... :139:
Τρίτη δέσμη, σωστά; :142:
Λέει κάτι ''κουφά'' ο Richard Rorty ώρες ώρες:142:

Reaction score
0
Να πω την αλήθεια για 20 δις από τώρα δεν ξέρω, αλλά αισθάνομαι μια ανασφάλεια πρώτα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μετά για την αστάθεια του μαγνητικού πεδίου της γης. Η τρύπα στο νότιο Ατλαντικό μεγαλώνει (όχι του όζοντος, η μαγνητική - αν και δεν είναι ακριβώς τρύπα)...

Reaction score
40

Αυτό που με απασχολει τώρα τελευταία είναι το θέμα της ψυχής , το Γνώθι Σαυτόν, και η ένωση αυτής με την Ψυχή του Σύμπαντος Κόσμου!
Πάρτε κι ένα link
http://pentaedron-tvseries-sympanpouagapisa.blogspot.com/
να δείτε τι γίνεται όταν....ζευγαρώνουν τα αστέρια:126:

http://www.cc.uoa.gr/fasma/E_Danezis/

Reaction score
8

οριστε τα αστερια στο συμπαν ζευγαρωνουν σε ομαδες και σεις μου λετε να παω διακοπες μονο με την γυναικα μου

Reaction score
0
Ναι άλλα ο έρωτας είναι πλατωνικός... :143:
Κρατάνε μια απόσταση ασφαλείας μερικών ετών φωτός... :142:

Reaction score
8

μα και η σαρκικη επαφη ειναι μια ψευδαισθηση και στην πραγματικοτητα, ποτε δεν αγγιζει ο ενας τον αλλον

Reaction score
5
Απλά είμαι υποστηρικτής της Επιστημονικής Μεθόδου. Θεωρώ ότι είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο που έχουμε για να μελετάμε τον κόσμο γύρω μας, να κάνουμε ανακαλύψεις και εφευρέσεις και να παράγουμε τεχνολογία για βελτίωση της ζωής μας.
Για το μεταφυσικό, την πίστη άνευ αποδείξεως, τις προσωπικές προβολές του 'εγώ' του καθενός ('έχασα τα κλειδιά μου και μου τα φανέρωσε ο Άγιος Βεζούβιος'), την προσωπική κοσμάρα μας ('άναψα λαμπάδα ίσα με το μπόι μου') κλπ, δεν έχω χρόνο...ειλικρινά...

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Το σύμπαν που αγάπησα

Απλά είμαι υποστηρικτής της Επιστημονικής Μεθόδου. Θεωρώ ότι είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο που έχουμε για να μελετάμε τον κόσμο γύρω μας, να κάνουμε ανακαλύψεις και εφευρέσεις και να παράγουμε τεχνολογία για βελτίωση της ζωής μας.
Σαφώς................................
I. The scientific method has four steps
1. Observation and description of a phenomenon or group of phenomena.

2. Formulation of an hypothesis to explain the phenomena. In physics, the hypothesis often takes the form of a causal mechanism or a mathematical relation.

3. Use of the hypothesis to predict the existence of other phenomena, or to predict quantitatively the results of new observations.

4. Performance of experimental tests of the predictions by several independent experimenters and properly performed experiments

Για το μεταφυσικό, την πίστη άνευ αποδείξεως, τις προσωπικές προβολές του 'εγώ' του καθενός ('έχασα τα κλειδιά μου και μου τα φανέρωσε ο Άγιος Βεζούβιος'), την προσωπική κοσμάρα μας ('άναψα λαμπάδα ίσα με το μπόι μου') κλπ, δεν έχω χρόνο...ειλικρινά...
Αν οποιοσδήποτε πιστεύει ότι οι εκπομπές τις οποίες έχουν επιμεληθεί επίκουροι καθηγητές όπως ο κ.Δανέζης και δεν συμβαδίζουν με τα 4 μεθοδευμένα βήματα της επιστημονικής μεθόδου και εύκολα δίνουν χαρακτηρισμούς περί ένίσχησηςτου εγώ περί πίστη άνευ αποδείξεων , τότε ότι και να πω θα είναι λίγο και δεν έχω χρόνο για περαιτέρω σχολιασμο.
Η παρακολούθηση των εκπομπών γίνεται όχι μόνο από τον απλό λαό αλλά και από ανθρώπους με μεγάλη γνώση επί των θεμάτων της συγκεκριμένης επιστήμης. Αυτό τα λέει όλα.

Reaction score
5
Fedra, η τελευταία μου φράση παραπάνω ήταν τοποθέτηση επί της αρχής, όχι περί της συγκεκριμένης εκπομπής. Δηλαδή, περισσότερο ταιριάζει σαν απάντηση μου στα περί Ψυχής του Σύμπαντος Κόσμου και λοιπά.
Είπαμε, η συγκεκριμένη εκπομπή είναι εκλαϊκευμένη επιστήμη, με ότι καλά και κακά συνεπάγεται αυτό. Αλλά πήγαμε παραπέρα, n'est-ce pas?

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Το σύμπαν που αγάπησα

Fedra, η τελευταία μου φράση παραπάνω ήταν τοποθέτηση επί της αρχής, όχι περί της συγκεκριμένης εκπομπής. Δηλαδή, περισσότερο ταιριάζει σαν απάντηση μου στα περί Ψυχής του Σύμπαντος Κόσμου και λοιπά.
Είπαμε, η συγκεκριμένη εκπομπή είναι εκλαϊκευμένη επιστήμη, με ότι καλά και κακά συνεπάγεται αυτό. Αλλά πήγαμε παραπέρα, n'est-ce pas?
Διαφωνώ αλλά δεν πειράζει:107:..... όμως κάπου αλλού που έδωσες μιαν απάντηση πληρωμένη συμφωνώ:126:

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.160
Members
38.538
Νεότερο μέλος
Evasound