Υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ "Τεχνογνωσίας" και "Εκμετάλλευσης" ?

Reaction score
25
Μετά από αρκετά χρόνια έγγαμου βίου αποφάσισα μαζί με την γυναίκα μου να αλλάξουμε τις Αστυνομικές μας Ταυτότητες , που μετά τον γάμο μας τις είχαν "κόψει" στην μία γωνία.
Εγω δεν ήθελα να την αλλάξω , καθώς ήμουν "συναισθηματικά" δεμένος με τον ...αριθμό της παλιάς και ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα στις συναλλαγές μου. Μέχρι χθές που ένας πιο "τυπικός" δημόσιος υπάλληλος δεν δεχόταν την κομμένη.....

Ετσι ξεκίνησα σήμερα τις διαδικασίες για την έκδοση νέας.
Αρχικά επισκέφθηκα ένα φωτογραφείο  για να βγάλω αυτές τις "ειδικού" τύπου φωτογραφίες.
Θα τις είχα βγάλει μόνος μου με την ψηφιακή  - όπως κάνω πάντα όταν θέλω μικρές φωτό για διάφορες κάρτες - αλλά ήξερα πως κάτι διαφορετικό έχουν αυτές....

Η πρώτη απογοήτευση ήρθε όταν μου είπαν πως θα τις έπαιρνα μετά από 3 ώρες!!

Η επόμενη απογοήτευση ήρθε όταν είδα ότι θα με φωτογραφιζε με μια απλή ψηφιακή compact μηχανή , ανάλυσης 2,5 ΜPixels!!

H τρίτη απογοήτευση ήρθε μόλις "τράβηξε" την φωτό. Αααα , δεν γίνετε μου λέει , φοράτε μπεζ μπλούζα και δεν θα φαινεται τίποτα στην εκτύπωση! Πρέπει να πάτε να αλλάξετε μπλούζα και να φορέσετε κάτι πιο σκούρο!
Απογοητευμένος έφυγα από το φωτογραφείο και πήγα στο πρώτο κατάστημα με μπλούζες που βρήκα μπροστά μου και αγόρασα μια σκουροχρωμη....

Πήγα όμως σε άλλο φωτογραφείο γιατί στο πρώτο κάτι δεν μου άρεσε και έπρεπε να περιμένω και 3 ώρες !
Ετσι μπαίνοντας στο δευτερο φωτογραφείο ρωτησα :
- "Σε πόση ωρα μπορώ να πάρω φωτογραφίες ταυτότητας? "
- "Αμέσως"
μου απαντάει με ..έπαρση ο καταστηματάρχης.

Ξεκινάει λοιπόν η ίδια διαδικασία.....
Compact ψηφιακή 2.5 ΜP και εδώ και στην συνέχεια εισαγωγή της σε ένα PC μέσω της κάρτας μνήμης. Μια μικρή υποτυπώδης επεξεργασία με το Photoshop ( να γίνει ασπρόμαυρη και σε συγκεκριμένες διαστάσεις) και τσούπ ...εκτύπωση .

Στον εκτυπωτή βλέπω ένα γνώριμο μου inkjet χαρτί , βάρους 90gr , μιας επιφάνειας εκτύπωσης , ίδιο με αυτό που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια στο σπίτι μου.

Τον ρωτάω με ύφος "άσχετου":
- Τι χαρτί είναι αυτό ?
- Α , αυτό είναι "ειδικό" χαρτί , το έχω ψάξει πολύ να το βρώ , γι'αυτό και δεν μπορούν να βγάλουν όλοι φωτογραφίες για αστυνομική ταυτότητα!

- Τέλος πάντων του λέω ποσο κάνουν οι φωτογραφίες ? (δικές μου και της γυναίκας μου )
- Ε , αφού είναι δύο , μου λέει , μόνο 15 ευρώ και αντί για 4 σας δίνουμε 6 φωτόγραφίες , τις 2 σας τις κάνουμε δώρο!

Δίνοντας του τα χρηματα , δεν άντεξα και του είπα ευγενικά :
- Αν ήξερα ότι εκτυπώνονται σε απλό χαρτί , δεν θα σας ταλαιπωρούσα , θα τις έφτιαχνα στο σπίτι μου!
- Α δεν γίνετε , μου απαντά - είναι πολύ δύσκολο να τις φτιάξετε!
- Συγνώμη που διαφωνώ , αλλά νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ εύκολο, απάντησα και έφυγα...

Η γυναίκα μου άρχισε την γκρίνια γιατί του μιλησα λέει έτσι , και πηγαίνοντας στην Αστυνομία , άκουσα τους υπόλοιπους στην ουρά που έλεγαν ότι πλήρωσαν για τις 4 "ειδικές" φωτογραφίες σε άλλο φωτογραφείο 30 ευρώ ανα άτομο !!

Το χαρτί αυτό κοστίζει 15 ευρώ οι 200 σελίδες.....
Μπορείτε να υπολογίσετε το κόστος της μισής σελίδας που εκτύπωσε σε μένα - την άλλη μισή αφού την έκοψε την ξανάβαλε στον εκτυπωτή-.

Τελικά υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ "Τεχνογνωσίας" και "Εκμετάλλευσης" ?

Reaction score
429
Περίπου την ίδια ιστορία έζησα κι εγώ όταν πήγα μαζί με το έτερο ήμισυ, να βγάλει φωτό για το διαβατήριο.
Αρχικά νόμιζα ότι αυτού του είδους οι φωτό έπρεπε να ήταν από επαγγελματία φωτογράφο, χρησιμοποιώντας επαγγελματικά υλικά (χαρτί, φωτογραφική μηχανή, φωτισμό και γενικά φωτογραφικές γνώσεις).
Όταν ανακάλυψα την όλη διαδικασία, η οποία είναι όπως την περιγράφεις, έμεινα έκπληκτος και παράλληλα ηλίθιος για τα τσάμπα λεφτά που έδωσα.
Από τότε τραβάω (βάζοντας ένα σκούρο μπλε πανί για φόντο) τις φωτό και τις εκτυπώνω σπίτι μου, με αποτελέσματα πολύ καλύτερα, τουλάχιστον από το συγκεκριμένο φωτογραφείο.

GF

Reaction score
27
Οταν ο λογος της τεχνογνωσιας των δυο πλευρων τεινει στη μοναδα, η εκμεταλλευση τεινει στο μηδεν.

Reaction score
51
Διονύση σκέφτομαι κι εγώ να βγάλω νέες ταυτότητες (λόγω του γνωστού κοψίματος......)

Σε ποιούς φωτογράφους πήγες αλήθεια??
(να έρθω σε σένα να μου βγάλεις τις φωτογραφίες?? Τώρα που είδες πως είναι τα πράγματα θα τα βγάλεις πολύ καλύτερα.......... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Reaction score
14
Διονύση σκέφτομαι κι εγώ να βγάλω νέες ταυτότητες (λόγω του γνωστού κοψίματος......)

Σε ποιούς φωτογράφους πήγες αλήθεια??
(να έρθω σε σένα να μου βγάλεις τις φωτογραφίες?? Τώρα που είδες πως είναι τα πράγματα θα τα βγάλεις πολύ καλύτερα.......... :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: )
ρε τζαμπατζή σταμάτα πια.... :mrgreen:

Πες μας το χαρτί Διονύση,να το πάρει ο Γιάννης να το έχουμε... :wink:

Reaction score
52
Η διαχωριστική γραμμή της εκμετάλλευσης του "ασχετου" από τεχνογνώστη είναι μεγάλη!
Η διαχωριστική γραμμή εκμετάλλευσης του σχετικού από τεχνογνώστη είναι ΛΕΠΤΗ και μόνο.
Η διαχωριστική γραμμή του άσχετου από τεχνο-άσχετο είναι αόρατη και χάος!!!! :wink:

Reaction score
0
Η καλύτερη επένδυση για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας...

Με τα υπόλοιπα λεφτά που μαζεύουμε για φροντιστήρια και πανεπιστήμια μπορούμε να κάνουμε upgrade το home cinema!!!

http://www.plaisio.gr/IWCatProductP...=15&Product_Id=223280&Merchant_Id=1&sts_cid=3

http://www.plaisio.gr/IWCatProductP...Id=6&Product_Id=14600&Merchant_Id=1&sts_cid=3

http://www.plaisio.gr/IWCatProductP...d=1&Product_Id=222428&Merchant_Id=1&sts_cid=3

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead