Φίλτρα...?

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση φίλτρων στους προβολείς?

- Χρωματική βελτίωση?
- Βελτίωση αντίθεσης?
- Πτώση φωτεινότητας, βελτίωση μαύρου?
 

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.695
Reaction score
277
Νίκο,
υπάρχουν πολλών ειδών φίλτρα για τους προβολείς.

Υπάρχουν φίλτρα χρωματικής δίορθωσης, όπως αυτά που έχω βάλει στο προβολέα μου, τα οποία ρίχνουν τη χρωματική παλέτα πάνω στο προτυπο του HD. Χωρίς αυτα το τρίγωνο είναι πιο "κλειστό" αν και με τη χρήση τους υπάρχει το μειονέκτημα μιας μικρής πτώσης φωτεινότητας.


Εδώ βλέπουμε τη κόκκινη λυχνία πριν το φίλτρο όπου η εκπομπή του κόκκινου χρώματος γίνεται μόνο από τη φωσφορική επίστρωση

Και εδώ με την επιπλέον βοήθεια της χρωματικής δίορθωσης που προσφέρει το φίλτρο.

Υπάρχουν όμως και τα φίλτρα που ρίχνουν τη φωτεινότητα, τα οποία χρησιμοποιούν μόνο οι ψηφιακοί προβολείς με ισχυρή δέσμη φωτός. Ετσι περιορίζοντας το επιπλέον φως, βαθαίνουμε και το μαύρο που λόγω διαρροής στη χαμηλή κλίμακα της φωτεινότητας, παρουσιάζονται σε ανοικτά γκρί.

Κατα περιόδους έχουν βγεί και για τους ψηφιακούς ειδικά φίλτρα χρωματικής διόρθωσης. Για παράδειγμα το πορτοκαλοκόκκινο του παλιού πια Sony 10, βελτιωνόταν με κάποιο φίλτρο που τοποθετούταν μπροστά από το φακό αλλά μειώνοντας συγχρόνως και λίγο τη φωτεινότητα. .



Φίλτρο για τον Sony 10HT

Κάθε μηχάνημα προβολής παίρνει, εφόσον χρειάζεται φυσικά, κάποιο ειδικό φίλτρο. Θα πρέπει να ψάξεις λοιπόν με βάση το προβολέα σου. Oπως καταλαβαίνεις δεν βελτιώνεται η απόδοση με την αόριστη τοποθέτηση φίλτρου από πχ του Sony στον Infocus και σίγουρα θα χαλάσει την εικόνα που αναζητούμε.

Τέλος πάιζει μεγάλη σημασία και το τι είδους οθόνη χρησιμοποιείς, πχ Gain 1,1, Τύπου grayhawk, matte white κλπ. Ανάλογα λοιπόν τον προβολέα, τις ώρες της λάμπας (εξασθενημένη ή καινούργια) και τον συγκεριμένο προβολέα που έχουμε, διαλέγουμε και το κατάλληλο φίλτρο.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
Ευχαριστώ Βαγγέλη.

Άρχισα και ψάχνομαι λίγο. Με ενδιαφέρουν κυρίως neutral ως προς τα χρώματα φίλτρα.
Ο προβολέας μου είναι ο hitatchi pj tx100 και βλέπω σε dalite 1.1 gain, matte white. Ήδη πειραματείζομαι με δύο φίλτρα που έδειξαν να βελτιώνουν κάποια θέματα (μαύρο) σε panasonic 700 που... βλέπει ίδιο ακριβώς πανί.

Θα σας πω εντυπώσεις μόλις τελειώσω τα test.
 

Μηνύματα
21
Reaction score
0
Βαγγέλη γεια χαρα!
Επειδη εχω τον sony το 10ρη που μπορω να προμηθευτω ενα τετοιο πορτοκαλλοκοκινο φιλτρο για το προβολεα μου? Εχει περιπου 1000 ωρες λειτουργιας και προβαλει σε ιδιοκατασκευη λευκου προετοιμασμενου μουσαμα σε τελαρο διαγωνιου 100'' .
Μηπως πρεπει ισως να προμηθευτω 2-3 φιλτρα που να τα χρησιμοποιω αναλογα σε ποιο σημειο βρισκεται η λαμπα μου απο πλευρας ωρων λειτουργιας?
 

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.695
Reaction score
277
Αλέξη,
θα μπορέσεις να παραγγείλεις το φίλτρο που χρειάζεσαι από τη παρακάτω εταιρία που ειδικεύεται πάνω στο αντικείμενο.

Κοίτα πατώντας ΕΔΩ

Για να βρεις όμως ΠΟΙΟ είναι αυτό που ταιριάζει για το προβολέα σου θα πρέπει να κάνεις τα ακόλουθα, όπως αναφέρει συγκεκριμένα για τον Sony 10HT:

Sony 10HT
It is possible to fairly accurately estimate the right CC filter based on the gain settings of "low". To do so, go to the service mode and write down the gain setting for Low. To calculate the proper CC filter, average the blue and green gains and compare this average to the red gain. If the average is less than 66% of the red gain, then a CC40R filter is called for. If the average is above 66%, then a CC30R filter is the most appropriate.


Όπως βλέπεις το φίλτρο δεν είναι ακριβό και θα σου προσφέρει πολύ μεγάλη διαφορά στην εικόνα, αφού με τα σημερινά standards η εικόνα του 10 είναι πολύ πίσω.

Αν και μετά όμως θα έχει βελτιωθεί ο προβολέας σου χρωματικά, θα έχει πάρει ζωή όπως λέμε στη καθομιλουμένη, επειδή θα έχει διαταραχθεί τελείως η ισορροπία του, αναγκαστικά θα πρέπει να ρυθμιστεί από το μηδέν.

Οπότε αν καταφύγεις στη λύση του φίλτρου υπολόγισε ότι θα είναι πλέον αναπόφευκτη και η οικονομική επιβάρυνση από μια ρύθμιση, αφού σε μια τέτοια αλλαγή χρωματικής εκπομπής, η ρύθμιση με το μάτι θα απέχει τραγικά
 

Μηνύματα
21
Reaction score
0
Σ' ευχαριστω πολυ Βαγγέλη,σιγουρα θα το κανονισουμε,γιατι νομιζω επιβαλεται απο ενα σημειο και περα .
Βεβαια δεν επιδιωκω να εχω τα αποτελεσματα των σημερινων μηχανηματων , θα ηταν αστειο και ουτοπικο απο μεριας μου, απλα θελω σαν μικροβιο που μου κολλησε να δω τα μεγιστα ορια ρου προβολεα μου στη πραξη (φιλτρα - ρυθμιση επαγγελματικη-οθονη)
Αληθεια μετα απο ολα αυτα ειναι δυνατο να πιασει καπως την αποδοση μηχανηματων στη χαμηλη κατηγορια τιμης ειτε LCD ειτε DLP?
Eυχαριστω εκ των προτερων.!!!

(Ασχετο: ωραιος ο optoma....)
 

Μηνύματα
30.532
Reaction score
51
Βαγγέλη άψογος όπως πάντα......
Να ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου.
Έχω τον INFOCUS 5700 και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αξίζει κάποιο φίλτρο να τοποθετηθεί (και τι ακριβώς μπορεί να βελτιώσει...)
Και κάτι που ίσως να ακουστεί κάπως χαζό.......
Πως ακριβώς τοποθετείται πάνω στον φακό?
(πανί λευκό ματ, 1,1 gain και λάμπα με 350 ώρες λειτουργίας....)

Ευχαριστώ προκαταβολικά! :D
 

Μηνύματα
30.532
Reaction score
51
Βαγγέλη άψογος όπως πάντα......
Να ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου.
Έχω τον INFOCUS 5700 και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αξίζει κάποιο φίλτρο να τοποθετηθεί (και τι ακριβώς μπορεί να βελτιώσει...)
Και κάτι που ίσως να ακουστεί κάπως χαζό.......
Πως ακριβώς τοποθετείται πάνω στον φακό?
(πανί λευκό ματ, 1,1 gain και λάμπα με 350 ώρες λειτουργίας....)

Ευχαριστώ προκαταβολικά! :D
 

Μηνύματα
42
Reaction score
0
Μόλις μου ήρθε φίλτρο χρωματικής διόρθωσης μέσω ίντερνετ και συγκεκριμένα το CC40R το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον Hitachi PJ-TX100.Λοιπόν,σιγουρα καλύτερη χρωματική ισσοροπία,πτώση φωτεινότητας,αύξηση contrast.Μου επιτρέπει να έχω μεγαλύτερη ευελιξία στις ρυθμίσεις και ειδικά στην ίριδα.Σίγουρα αξίζει τον κόπο αλλα και τα 63ευρώ.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.337
Μηνύματα
3.076.831
Members
38.685
Νεότερο μέλος
simplygades
Top